WASHINGTON POST je zatrazio od citalaca da uzmu bilo koju rijec iz rijecnika i istu promjene dodajuci, oduzimajuci, ili mijenjajuci samo jedno slovo kreirajuci novu rijec.
Evo ovogodisnjih pobjednika:
Ignoranus (n): A person who's both stupid and an asshole.
Bozone (n.): The substance surrounding stupid people that stops bright ideas from penetrating. The bozone layer, unfortunately, shows little sign of breaking down in the near future.
Foreploy (v): Any misrepresentation about yourself for the purpose of getting laid.
OK, sada napravite novu sa jednom od NASIH rijeci pa da vidimo sta se sve moze iskombinovati.
Cashtration (n.): The act of buying a house, which renders the subject financially impotent for an indefinite period.
Glibido (v): All talk and no action.
OKL, hajde da sada uzmemo jednu nasu rijec i sa jednim slovom manipulisemo istu u nesto novo.
NOVE RIJECI U ENGLESKOM JEZIKU
-
digger
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Od Elvisa J. Kurtovicha sam putem tv. čuo riječ: glAbalizacija.
Siromašne države, kao BiH, najčešće glabaju u procesu globalizacije. Dakle, značenje bi bilo: Proces globalizacije u siromašnim zemljama.
Siromašne države, kao BiH, najčešće glabaju u procesu globalizacije. Dakle, značenje bi bilo: Proces globalizacije u siromašnim zemljama.
-
krpelj
Otkud vama ta zabluda da ga (samo) siromasne zemlje glabaju u procesu globalizacije?PipiDugaDevetka wrote:Siromašne države, kao BiH, najčešće glabaju u procesu globalizacije. Dakle, značenje bi bilo: Proces globalizacije u siromašnim zemljama.
Globalizacija je problem i prijetnja upravo za radnicku klasu razvijenih zemalja. Zato njihovi sindikati i jesu protiv globalizacije, a nase zabe vidjele da se konji potkivaju, pa i one digle nogu. Nemaju pojma zasto, ali tako je kod nas uvijek bilo. I bice, izgleda. Zauvijek.
Momentalno, globalizacija znaci nova radna mjesta u siromasnim, a otkaze i nezaposlenost u razvijenim zemljama. Vrlo jednostavno, ali neki pajaci to ocigledno ne mogu skontati. Dolazi do rokade u kojoj ce profitirati samo oni koji vec i sada imaju previse - vlasnici svjetskih kompanija i multi milijarderi koji ce ubuduce radnu snagu placati trostruko, a u nekim slucajima i desetostruko manje. No, ipak, ne moze se poreci da oni nude ono sto vlade tih zemalja nisu bile u stanju -zaposlenje i platu. Makar, to bilo kratkorocno.
Zlo globalizacije je sto, oni, koji su danas siromasni i nezaposleni, nece postati bogati na osnovu plate i radnog mjesta kojeg ce im globalizacija obezbijediti. Ne, ostace i dalje siromasni, ali ce dobiti posao, redovnu platu od koje ce moci (pre)zivjeti i socijalno osiguranje. S druge strane, na bogatom zapadu ce radnici ostati bez posla i stvorice se nova sirotinja.
Dakle, tacno je da globalizacija stvara siromastvo, ali u bogatim zemljama. Ne u siromasnim. U siromasnim zemljama mogu nakratko da se raduju, jer ce dobiti posao, ali ne i prosperitet. A kada se zahvaljujuci globalizaciji 99% svjetskog kapitala slije u dzepove 1 % (uglavnom bijelog) stanovnistva, onda cemo sve srusiti u revolucijama i socijalnim nemirima, pa cemo opet sve ispocetka.
ZNACI, U GLOBALIZACIJI GA GLABAMO SVI, PRIJE ILI POSLIJE, S TIM DA GA RADNICKA KLASA RAZVIJENIH ZEMALJA GLABA VEC UVELIKO, PA ZATO SE NEMOJTE BEZ VEZE PROVALJIVATI.
A ti Elvise, mani se pwivwede, kwuha ti koji jedes!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Nema veze Elvis sa mojim odgovorom na temi. On je to spomenuo u nekoj emisiji u sasvim drugom kontekstu. Sada se više i ne sjećam o čemu se radilo u emisiji. Riječ glAbalizacija me je "piknula" u oko i zapamtio sam je.krpelj wrote:Otkud vama ta zabluda da ga (samo) siromasne zemlje glabaju u procesu globalizacije?PipiDugaDevetka wrote:Siromašne države, kao BiH, najčešće glabaju u procesu globalizacije. Dakle, značenje bi bilo: Proces globalizacije u siromašnim zemljama.
Globalizacija je problem i prijetnja upravo za radnicku klasu razvijenih zemalja. Zato njihovi sindikati i jesu protiv globalizacije, a nase zabe vidjele da se konji potkivaju, pa i one digle nogu. Nemaju pojma zasto, ali tako je kod nas uvijek bilo. I bice, izgleda. Zauvijek.
Momentalno, globalizacija znaci nova radna mjesta u siromasnim, a otkaze i nezaposlenost u razvijenim zemljama. Vrlo jednostavno, ali neki pajaci to ocigledno ne mogu skontati. Dolazi do rokade u kojoj ce profitirati samo oni koji vec i sada imaju previse - vlasnici svjetskih kompanija i multi milijarderi koji ce ubuduce radnu snagu placati trostruko, a u nekim slucajima i desetostruko manje. No, ipak, ne moze se poreci da oni nude ono sto vlade tih zemalja nisu bile u stanju -zaposlenje i platu. Makar, to bilo kratkorocno.
Zlo globalizacije je sto, oni, koji su danas siromasni i nezaposleni, nece postati bogati na osnovu plate i radnog mjesta kojeg ce im globalizacija obezbijediti. Ne, ostace i dalje siromasni, ali ce dobiti posao, redovnu platu od koje ce moci (pre)zivjeti i socijalno osiguranje. S druge strane, na bogatom zapadu ce radnici ostati bez posla i stvorice se nova sirotinja.
Dakle, tacno je da globalizacija stvara siromastvo, ali u bogatim zemljama. Ne u siromasnim. U siromasnim zemljama mogu nakratko da se raduju, jer ce dobiti posao, ali ne i prosperitet. A kada se zahvaljujuci globalizaciji 99% svjetskog kapitala slije u dzepove 1 % (uglavnom bijelog) stanovnistva, onda cemo sve srusiti u revolucijama i socijalnim nemirima, pa cemo opet sve ispocetka.
ZNACI, U GLOBALIZACIJI GA GLABAMO SVI, PRIJE ILI POSLIJE, S TIM DA GA RADNICKA KLASA RAZVIJENIH ZEMALJA GLABA VEC UVELIKO, PA ZATO SE NEMOJTE BEZ VEZE PROVALJIVATI.
A ti Elvise, mani se pwivwede, kwuha ti koji jedes!
Iskreno rečeno, ja ne znam definisati šta je to globalizacija i povlačim prethnodno napisano značenje riječi glAbalizacija.