Nove radne akcije i zaposljavanje nezaposlenih?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Sanjarko

#1 Nove radne akcije i zaposljavanje nezaposlenih?

Post by Sanjarko »

S druge teme u vezi zeljeznica prekopiran tekst, ne znam gdje i u kojoj mi se svesci nalazi ova ideja.
Ma i radne akcije ako treba osmislit, ko moze da to pomogne sve tokom njih. Imam ideju staru o tome oko 20 godina. Za te ucesnike u radnim akcijama bi se naknada isplatila u vidu obaveznica. Znaci smjestaj obezbjedzen, hrana, mozda nesto i para, a ostalo ili sva naknada u vidu obaveznica.

Sad cu da postavim to temu u obliku ideje.
Pisao je prije oko 20 godina. Mozda je se tinta u sveskama izbrisala, posto nisu najkvalitetnije, ni sveske, ni tinte od hemijskih olovaka.

Evo:

Nove radne akcije i zaposljavanje nezaposlenih
‎utorak, ‎8. ‎oktobar ‎2024.
14:12:46

Radne akcije ako treba osmislit, ko moze da pomogne sve tokom njih. Imam ideju staru o tome oko 20 godina. Za te ucesnike u radnim akcijama bi se naknada isplatila u vidu obaveznica. Znaci smjestaj obezbjedzen, hrana, mozda nesto i para, a ostalo ili sva naknada u vidu obaveznica.

Dzaba niko ne bi te radne akcije radio, dobili bi svi naknadu u vidu obaveznica koje bi se isplatile nekad za 10+ godina.

Znaci smjestaj obezbjedzen, hrana obezbjedzena, nesto isplaceno bi bilo u vidu para tj dnevnica ali ne toliko, i resto u vidu obaveznica koje bi mogli ili prodati ili cekati isplatu istih od strane drzave.

Za sporedne poslove. Znam da je sad to u ovaj vakat neefikasno itd, ali za sporedne poslove sta znam. A da radna snaga s biroa za nezaposlene bi se mogla zaposliti i pokrenuti, pa nisu valjda svi na biroima za nezaposlene nekvalifikovani za ove poslove.

Naravno imajte u umu da je ovo stara ideja oko 20 godina. Za tih skoro 20 godina je se tehnoloski pravo uznapredovalo, usli smo u Industriju 4 i sl. Barem je ja tako zovem.

Na Tajlandu ili Vijetnamu smislili davno, i pisao sam u sveskama davno o tome kako s biroa mnoge lako zaposliti i kako su to oni rijesili. Znaci obuka itd, prekvalifikacija i sl, koju placa buduci poslodavac, a sto ne bi i drzava, moja preinaka te ideje sad, ako to moze da izfinansira, a buducem tom radniku, kad ga zaposle se malo umanjena plata daje jedno vrijeme dok neisplati se obuka itd, prekvalifikacija i sl.

Ne znam da li sam temu o tome pisao ovdje, u kompjuteru i izgleda da nisam.

Ne kazem mozda u danasnji vakat vjerovatno ovo ne moze 100% ali djelomicno sto da ne pokusati ako moze. Kazem ipak su sve to stare moje ideje oko 20 godina, 12 minimalno. Najproduktivnije razdoblje ideja koje sam dobio je bilo prije nekad davno odmah nakon skole oko 2005 ili 2006 godine.

PS. Ovo boldirano mislim na to najvise sada, sta znam vjerujem da donekle i danas ovo moze, pogotovo ova ideja s Tajlanda, ne znam da li je njihova ideja orginalna.
Last edited by Sanjarko on 08/10/2024 14:27, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2 Re: Nove radne akcije?

Post by Bobi »

Bil se ti prijavio, ako ne mozes fizicki radit mozeš makar gulit krompir?
Vjecita_zavrzlama

#3 Re: Nove radne akcije?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Ja sam za
Naslovnica

#4 Re: Nove radne akcije?

Post by Naslovnica »

Radne akcije za šta konkretno, kakvi projekti?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5 Re: Nove radne akcije?

Post by Bobi »

Taj vid rada u današnje vrijeme je neefikasan. nekad davno da ali sad ne. Produktivnost nikakva, sam posao unaprijed je osudjen na dodatni minus. Posao obnove zeljeznice je specijalistički posao, znaci trebaJU RADITI ljudi sa iskustvom, oni imaju svoje kuce i porodice koje ne mogu prehraniti obveznicama. Sve teske poslove obavljaju masine kojim upravljaju specijalisti. Tu nema posla za nekvalifikovanu radnu snagu sa lopatama i da imamo NK radnike ali oni su upoznati skoro sa svim a sta mozemo ocekivati od osoba koji nemaju nikakve kvalifikacije ni iskustva za obnovu zeljeznice, treba ih godinu obucavat prvo a za to vrijeme se sve da uraditi sa ljudima koji to znaju.
NediM17

#6 Re: Nove radne akcije?

Post by NediM17 »

Banovici-Brcko to je nasa meta,
izgraditi prugu jos ovoga ljeta.
Jedan, dva, jedan, dva,
omladina Titova krece na rad,
zove obnova. :serbo:
DaysleepeR

#7 Re: Nove radne akcije?

Post by DaysleepeR »

Apsolutno nerealno u današnje vrijeme, pogotovo ad-hoc.

Gdje će spavati ti ljudi?
Gdje će održavati higijenu?
Šta će jesti?
Danas je vjera jako bitna, ima li mesdžid, kapelica?
Pristup internetu da se može pohvatliti učešćem, ili čuti sa porodicom?

Pročitati malo.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Omladinske_radne_akcije
Naslovnica

#8 Re: Nove radne akcije?

Post by Naslovnica »

Bobi wrote: 08/10/2024 13:22 Taj vid rada u današnje vrijeme je neefikasan. nekad davno da ali sad ne. Produktivnost nikakva, sam posao unaprijed je osudjen na dodatni minus. Posao obnove zeljeznice je specijalistički posao, znaci trebaJU RADITI ljudi sa iskustvom, oni imaju svoje kuce i porodice koje ne mogu prehraniti obveznicama. Sve teske poslove obavljaju masine kojim upravljaju specijalisti. Tu nema posla za nekvalifikovanu radnu snagu sa lopatama i da imamo NK radnike ali oni su upoznati skoro sa svim a sta mozemo ocekivati od osoba koji nemaju nikakve kvalifikacije ni iskustva za obnovu zeljeznice, treba ih godinu obucavat prvo a za to vrijeme se sve da uraditi sa ljudima koji to znaju.
Normalno, zato sam i pitao za koje projekte, onako, odokativino
Sanjarko

#9 Re: Nove radne akcije?

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 08/10/2024 13:15 Bil se ti prijavio, ako ne mozes fizicki radit mozeš makar gulit krompir?
Bi, na radu na kompjuterima nesto, nemam ja reflekse za gulit krompir, nazalost, za sto sta nemam reflekse itd. A pise lijepo ne za dzaba niko ne bi te radne akcije radio, dobili bi svi naknadu u vidu obaveznica koje bi se isplatile nekad za 10+ godina.

Znaci smjestaj obezbjedzen, hrana obezbjedzena, nesto isplaceno bi bilo u vidu para tj dnevnica ali ne toliko, i resto u vidu obaveznica koje bi mogli ili prodati ili cekati isplatu istih od strane drzave.

Meni je Bobi skinuta radna sposobnost, skroz.
Ironmen

#10 Re: Nove radne akcije?

Post by Ironmen »

Radne akcije jedino u vidu da srednjoskolci to rade na raspustu sve ostalo nije produktivno niti isplativo a pitanje je danasnja generacija Z koja ne zna obuci carape na noge da ide na neke radne akcije 2-3 mjeseca da crnci i tegljari tako da od toga nema nista, ne zivimo vise u tim vremenima.
Sanjarko

#11 Re: Nove radne akcije?

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 08/10/2024 13:22 Taj vid rada u današnje vrijeme je neefikasan. nekad davno da ali sad ne. Produktivnost nikakva, sam posao unaprijed je osudjen na dodatni minus. Posao obnove zeljeznice je specijalistički posao, znaci trebaJU RADITI ljudi sa iskustvom, oni imaju svoje kuce i porodice koje ne mogu prehraniti obveznicama. Sve teske poslove obavljaju masine kojim upravljaju specijalisti. Tu nema posla za nekvalifikovanu radnu snagu sa lopatama i da imamo NK radnike ali oni su upoznati skoro sa svim a sta mozemo ocekivati od osoba koji nemaju nikakve kvalifikacije ni iskustva za obnovu zeljeznice, treba ih godinu obucavat prvo a za to vrijeme se sve da uraditi sa ljudima koji to znaju.
Ma ne za te poslove, za sporedne poslove Bobi. Znam da je sad to u ovaj vakat neefikasno itd, ali za sporedne poslove sta znam. A da radna snaga s biroa za nezaposlene bi se mogla zaposliti i pokrenuti, pa nisu valjda svi na biroima za nezaposlene nekvalifikovani za ove poslove.

Naravno imajte u umu da je ovo stara ideja oko 20 godina. Za tih skoro 20 godina je se tehnoloski pravo uznapredovalo, usli smo u Industriju 4 i sl. Barem je ja tako zovem.
Sanjarko

#12 Re: Nove radne akcije?

Post by Sanjarko »

Ironmen wrote: 08/10/2024 13:36 Radne akcije jedino u vidu da srednjoskolci to rade na raspustu sve ostalo nije produktivno niti isplativo a pitanje je danasnja generacija Z koja ne zna obuci carape na noge da ide na neke radne akcije 2-3 mjeseca da crnci i tegljari tako da od toga nema nista, ne zivimo vise u tim vremenima.
+1 pa eto modifikovana ideja moja, ti si je Celicni modifikovao. Sto da ne i to tako nekako, sta znam. Stara je ideja kazao sam u orginalnom komentaru to.
stric

#13 Re: Nove radne akcije?

Post by stric »

Sanjarko wrote: 08/10/2024 13:42
Ironmen wrote: 08/10/2024 13:36 Radne akcije jedino u vidu da srednjoskolci to rade na raspustu sve ostalo nije produktivno niti isplativo a pitanje je danasnja generacija Z koja ne zna obuci carape na noge da ide na neke radne akcije 2-3 mjeseca da crnci i tegljari tako da od toga nema nista, ne zivimo vise u tim vremenima.
+1 pa eto modifikovana ideja moja, ti si je Celicni modifikovao. Sto da ne i to tako nekako, sta znam. Stara je ideja kazao sam u orginalnom komentaru to.
uz obavezno oduzimanje mobitela i sl. tokom akcije (samo komandant akcije ima pravo na računar). u sklopu akcije organizovati i predvojničku obuku.

stric :bih:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#14 Re: Nove radne akcije?

Post by arman1 »

Prvo da kažem da mi se želuda okreće od ovog izraza "radna akcija". Danas je to kad ti šef ili gazda kaže moramo presložit skladište i rade svi bez obzira šta je u ugovor o radu.
Radne akcije danas, da li su moguće? Itekako jesu ali uz dobar menađment. Neko je spomenuo da se ne može izgraditi pruga, trebaju specijalisti, ali ima stvari koje se i dan danas i u Japanu završavaju motikom, krampom, sjekirom i lopatom. Naravnoda NK neće postavljati šine i pragove ali mogu prviti drenaže da se izbjegnu buduće tragedije, mogu pošumljavati, praviti pješačke i biciklističke rute i još puno poslova od kojih bi čitava zajednica imala koristi.
Nemože ni najmodernija mašina na sva mjesta položiti vreće s pijeskom da nabaci nasip, ne može svugdje raskrčiti granje.
Dodatni benefit je da bi na takvom mjestu omaldina bila na otvorenom, bavila se zdravom fizičkom aktivnošću i bili bi ugurani u socijalizaciju što je veliki plus.
DaysleepeR

#15 Re: Nove radne akcije?

Post by DaysleepeR »

Srednjoškolci? Maloljetnici?
Ne vidiš problem s tim konceptom?
arman1

#16 Re: Nove radne akcije?

Post by arman1 »

DaysleepeR wrote: 08/10/2024 13:56
Pa ako se država pobrine da imaju odgovarajući nadzor i logistiku što da ne.
DaysleepeR

#17 Re: Nove radne akcije?

Post by DaysleepeR »

arman1 wrote: 08/10/2024 13:57
Ti imaš predstavu da bi neki roditelj potpisao da mu maloljetno dijete ide na radnu akciju?

Strašan nivo optimizma, patološki čak...
Sanjarko

#18 Re: Nove radne akcije?

Post by Sanjarko »

stric wrote: 08/10/2024 13:49
Sanjarko wrote: 08/10/2024 13:42
uz obavezno oduzimanje mobitela i sl. tokom akcije (samo komandant akcije ima pravo na računar). u sklopu akcije organizovati i predvojničku obuku.

stric :bih:
Ma na Tajlandu ili Vijetnamu smislili davno, i pisao sam ovdje davno o tome kako s biroa mnoge lako zaposliti i kako su to oni rijesili. Znaci obuka itd, prekvalifikacija i sl, koju placa buduci poslodavac, a sto ne bi i drzava, moja preinaka te ideje sad, ako to moze da izfinansira, a buducem tom radniku, kad ga zaposle se malo umanjena plata daje jedno vrijeme dok neisplati se obuka itd, prekvalifikacija i sl.

Ne znam da li sam temu o tome pisao ovdje, ali jesam komentarisao 100%, sjecam se. Samo ne znam gdje i kad?

Ne kazem mozda u danasnji vakat vjerovatno ovo ne moze 100% ali djelomicno sto da ne pokusati ako moze. Kazem ipak je sve su to stare ideje oko 20 godina, 12 minimalno. Najproduktivnije razdoblje ideja koje sam dobio je bilo prije nekad davno odmah nakon skole oko 2005 ili 2006 godine.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#19 Re: Nove radne akcije?

Post by Domaci izdajnik »

U današnje vrijeme neizvodivo, pogotovo što ove mlade generacije ne znaju olovku zašiljiti kako treba, a kamo li nešto ozbiljnije....Gejmeri i influenseri da kopaju i guraju kolica :-)

Mada, zatvorenike u vidu rehabilitacije ne bi bilo loše uposliti na takve društveno korisne poduhvate ;-)
arman1

#20 Re: Nove radne akcije?

Post by arman1 »

DaysleepeR wrote: 08/10/2024 13:58

Ti imaš predstavu da bi neki roditelj potpisao da mu maloljetno dijete ide na radnu akciju?

Pa ako sam svojevremeno potpisao da mi ide u drugu državu na ekskurziju u isto vrijeme kad je ta država dio svoje teritorije zasipala bombama goneći PKK marvu, što da ne i na radnu akciju?
DaysleepeR

#21 Re: Nove radne akcije?

Post by DaysleepeR »

arman1 wrote: 08/10/2024 14:12

Pa ako sam svojevremeno potpisao da mi ide u drugu državu na ekskurziju u isto vrijeme kad je ta država dio svoje teritorije zasipala bombama goneći PKK marvu, što da ne i na radnu akciju?
Prvo, ne mogu maloljetnici po zakonu raditi. Posebno ne fizički posao.
Drugo, ni ti ne bi slao dijete na fizički rad u nikakve uslove, nisi valjda lud da porediš to sa ekskurzijom.
Pa ni u socijalističkoj Jugoslaviji na radnim akcijama nisu učestvovali maloljetnici...
arman1

#22 Re: Nove radne akcije?

Post by arman1 »

DaysleepeR wrote: 08/10/2024 14:18

Drugo, ni ti ne bi slao dijete na fizički rad u nikakve uslove, nisi valjda lud da porediš to sa ekskurzijom.
Pa ni u socijalističkoj Jugoslaviji na radnim akcijama nisu učestvovali maloljetnici...
Jesu, znam lično osobu koja je išla, samo potpis jednog roditelja. Uglavnom je to bila dobra preporuka kad se pripam na posao u državnoj službi ili upisuje na fakultet. Danas se to može priznati kroz penzioni staž kao rad.
DaysleepeR

#23 Re: Nove radne akcije?

Post by DaysleepeR »

arman1 wrote: 08/10/2024 14:24
Jesu, znam lično osobu koja je išla, samo potpis jednog roditelja. Uglavnom je to bila dobra preporuka kad se pripam na posao u državnoj službi ili upisuje na fakultet. Danas se to može priznati kroz penzioni staž kao rad.
Opet, socijalizam je druga priča. Posao te je "čekao". Sada ako propustiš svoju generaciju, donji si.
Ti na radnu akciju a oni na fakultet.
Onda si ti ostao iza njih, sa SSS, oni dobre poslove a ti frustriran.
Niđe veze, gubljenje vremena kao i vojni rok.

Za državu kao današnja BiH, takvi radovi se rade komercijalno, radi cash flow-a, jer šire društvo od toga ima profit.
Ali da ne idemo u obnašnjavanja osnova ekonomije, trebali bi to svi već da znamo...
arman1

#24 Re: Nove radne akcije?

Post by arman1 »

DaysleepeR wrote: 08/10/2024 14:26

Opet, socijalizam je druga priča. Posao te je "čekao". Sada ako propustiš svoju generaciju, donji si.

Za državu kao današnja BiH, takvi radovi se rade komercijalno, radi cash flow-a, jer šire društvo od toga ima profit.
Ali da ne idemo u obnašnjavanja osnova ekonomije, trebali bi to svi već da znamo...
Pa mjesec dana fizičke aktivnosti nikog nije ubilo. Pošaljem ga da s nanom kopa u bašti i nigdje mu ne piše, a nakon 3 dana drugo djete. Sad je na faksu i sam ima svoju baštu s kojom se zeza u slobodno vrijeme, nije ljenčuga sekunde.
DaysleepeR

#25 Re: Nove radne akcije?

Post by DaysleepeR »

arman1 wrote: 08/10/2024 14:34
DaysleepeR wrote: 08/10/2024 14:26

Pa mjesec dana fizičke aktivnosti nikog nije ubilo. Pošaljem ga da s nanom kopa u bašti i nigdje mu ne piše, a nakon 3 dana drugo djete. Sad je na faksu i sam ima svoju baštu s kojom se zeza u slobodno vrijeme, nije ljenčuga sekunde.
OK dude.
Locked