nove maticne
Moderator: Benq
- shiljak
#1 nove maticne
ako kod novih maticnih (novih generacija) nece biti slot ko do sada,onda kakav ce biti i ima li tih novih grafickih da se kupe...i jos jedno pitanje...izasao je Athon64 a jel izaslo od intela ista...
- shiljak
Ma znam da ima graficki za AGP slot (to je slit stangardni)elviss83 wrote:ma ima grafickih za agp slot ako na to mislis
cak sto vise sve jace graficke su na agp
ali ima li za taj novi slot od novih maticnih ploca (ja mislim da se zovu X15 i X25 (tako nekako))
- shiljak
Znaci mjesto AGP bice PCI Express a hoce li se moci prebaciti graficka iziAGP slota u PCI Express.Ticall wrote:novi stanard ti se zove PCI Express
I samo jos nesto.Vitio sam na tim novim plocam da osim PCI slotova (tamo gdje je modem...) ima i nesto malo (isto koga su PCi slotovi ali prepolovljeni
-
Kompljikator
PCI Express planiran je u 3 verzije a na tržištu su već dostupne dvije; PCI Express x1 i PCI Express x16. Treća verzija PCI Express x32 uskoro će se naći na tržištu. PCI Express x1 će u nadolazećim danima u potpunosti zamijeniti današnji PCI, dakle koristiće se za dodatne kartice. PCI Express x1 omogućava protok podataka do 500 MB/s, te će naći svoju primjenu kod Gigabit Lan-a, Fire Wire-a, te brzih RAID sistema, koji zahtijevaju visok protok podataka. PCI Express x16 pedstavlja novi interfejs za grafičke kartice. Sa 8 GB/s protoka kojeg omogućava grafičkom sistemu, što je gotovo 4 puta više od najnaprednijeg AGP 3.0 (AGP 8x), PCI Express x16 predstavlja ogroman napredak za grafički sistem. Ovo je prvi puta da se grafički sistem nalazi na serijskoj sabirnici, budući da se PCI Express tehnologija bazira na serijskom transferu podataka. Na matičnim pločama za nove Pentium 4 procesore dizajnirane za socket 775 se već na mjestu AGP-a može viditi PCI Express x16 slot za grafičke kartice, a firme grafičkih procesora poput nVidia-e i ATI-ja već su izdale svoje prve modele, tako da se na tržištu već mogu naći grafičke kartice dizajnirane za ovaj grafički interfejs.
- shiljak
(Uh velik citat)Kompljikator wrote:PCI Express planiran je u 3 verzije a na tržištu su već dostupne dvije; PCI Express x1 i PCI Express x16. Treća verzija PCI Express x32 uskoro će se naći na tržištu. PCI Express x1 će u nadolazećim danima u potpunosti zamijeniti današnji PCI, dakle koristiće se za dodatne kartice. PCI Express x1 omogućava protok podataka do 500 MB/s, te će naći svoju primjenu kod Gigabit Lan-a, Fire Wire-a, te brzih RAID sistema, koji zahtijevaju visok protok podataka. PCI Express x16 pedstavlja novi interfejs za grafičke kartice. Sa 8 GB/s protoka kojeg omogućava grafičkom sistemu, što je gotovo 4 puta više od najnaprednijeg AGP 3.0 (AGP 8x), PCI Express x16 predstavlja ogroman napredak za grafički sistem. Ovo je prvi puta da se grafički sistem nalazi na serijskoj sabirnici, budući da se PCI Express tehnologija bazira na serijskom transferu podataka. Na matičnim pločama za nove Pentium 4 procesore dizajnirane za socket 775 se već na mjestu AGP-a može viditi PCI Express x16 slot za grafičke kartice, a firme grafičkih procesora poput nVidia-e i ATI-ja već su izdale svoje prve modele, tako da se na tržištu već mogu naći grafičke kartice dizajnirane za ovaj grafički interfejs.
ZAKLJUCAK:graficke kartice za novu generaciju neidu iste ko u staroj generaciji,ali graficka (pr) iz prvve verzije noze se ugraditi maticnu druge ili trece verzije.(hihihiihhi)