nove maticne

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
shiljak

#1 nove maticne

Post by shiljak »

ako kod novih maticnih (novih generacija) nece biti slot ko do sada,onda kakav ce biti i ima li tih novih grafickih da se kupe...i jos jedno pitanje...izasao je Athon64 a jel izaslo od intela ista...
elviss83

Post by elviss83 »

mislis na AGP SLOT???
shiljak

Post by shiljak »

elviss83 wrote:mislis na AGP SLOT???
ma ja
elviss83

Post by elviss83 »

ma ima grafickih za agp slot ako na to mislis
cak sto vise sve jace graficke su na agp
shiljak

Post by shiljak »

elviss83 wrote:ma ima grafickih za agp slot ako na to mislis
cak sto vise sve jace graficke su na agp
Ma znam da ima graficki za AGP slot (to je slit stangardni)
ali ima li za taj novi slot od novih maticnih ploca (ja mislim da se zovu X15 i X25 (tako nekako))
Ticall

Post by Ticall »

novi stanard ti se zove PCI Express
shiljak

Post by shiljak »

Ticall wrote:novi stanard ti se zove PCI Express
Znaci mjesto AGP bice PCI Express a hoce li se moci prebaciti graficka iziAGP slota u PCI Express.
I samo jos nesto.Vitio sam na tim novim plocam da osim PCI slotova (tamo gdje je modem...) ima i nesto malo (isto koga su PCi slotovi ali prepolovljeni :D )
Kompljikator

Post by Kompljikator »

PCI Express planiran je u 3 verzije a na tržištu su već dostupne dvije; PCI Express x1 i PCI Express x16. Treća verzija PCI Express x32 uskoro će se naći na tržištu. PCI Express x1 će u nadolazećim danima u potpunosti zamijeniti današnji PCI, dakle koristiće se za dodatne kartice. PCI Express x1 omogućava protok podataka do 500 MB/s, te će naći svoju primjenu kod Gigabit Lan-a, Fire Wire-a, te brzih RAID sistema, koji zahtijevaju visok protok podataka. PCI Express x16 pedstavlja novi interfejs za grafičke kartice. Sa 8 GB/s protoka kojeg omogućava grafičkom sistemu, što je gotovo 4 puta više od najnaprednijeg AGP 3.0 (AGP 8x), PCI Express x16 predstavlja ogroman napredak za grafički sistem. Ovo je prvi puta da se grafički sistem nalazi na serijskoj sabirnici, budući da se PCI Express tehnologija bazira na serijskom transferu podataka. Na matičnim pločama za nove Pentium 4 procesore dizajnirane za socket 775 se već na mjestu AGP-a može viditi PCI Express x16 slot za grafičke kartice, a firme grafičkih procesora poput nVidia-e i ATI-ja već su izdale svoje prve modele, tako da se na tržištu već mogu naći grafičke kartice dizajnirane za ovaj grafički interfejs.
shiljak

Post by shiljak »

Kompljikator wrote:PCI Express planiran je u 3 verzije a na tržištu su već dostupne dvije; PCI Express x1 i PCI Express x16. Treća verzija PCI Express x32 uskoro će se naći na tržištu. PCI Express x1 će u nadolazećim danima u potpunosti zamijeniti današnji PCI, dakle koristiće se za dodatne kartice. PCI Express x1 omogućava protok podataka do 500 MB/s, te će naći svoju primjenu kod Gigabit Lan-a, Fire Wire-a, te brzih RAID sistema, koji zahtijevaju visok protok podataka. PCI Express x16 pedstavlja novi interfejs za grafičke kartice. Sa 8 GB/s protoka kojeg omogućava grafičkom sistemu, što je gotovo 4 puta više od najnaprednijeg AGP 3.0 (AGP 8x), PCI Express x16 predstavlja ogroman napredak za grafički sistem. Ovo je prvi puta da se grafički sistem nalazi na serijskoj sabirnici, budući da se PCI Express tehnologija bazira na serijskom transferu podataka. Na matičnim pločama za nove Pentium 4 procesore dizajnirane za socket 775 se već na mjestu AGP-a može viditi PCI Express x16 slot za grafičke kartice, a firme grafičkih procesora poput nVidia-e i ATI-ja već su izdale svoje prve modele, tako da se na tržištu već mogu naći grafičke kartice dizajnirane za ovaj grafički interfejs.
(Uh velik citat)

ZAKLJUCAK:graficke kartice za novu generaciju neidu iste ko u staroj generaciji,ali graficka (pr) iz prvve verzije noze se ugraditi maticnu druge ili trece verzije.(hihihiihhi)
Post Reply