Nove jedinice za...

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
jyqan

#1 Nove jedinice za...

Post by jyqan »

U razvoju fundamentalne nauke danas imamo kočnicu jer smo vezani postojećim fizikalnim ili logičkim veličinama - jedinicama

Recimo, svi prihvatamo pojam "masa" kao nešto normalno, ali pokušajmo zamisliti vrijeme kad ne postoji ova jedinica, a znamo da sva tijela imaju neko svostvo, koje treba odrediti. Kako ne odlutati na recimo pritisak ili težinu, ili razlikovati masu od sile, to je baš bila umjetnost.

U relativno skorije vrijeme imamo pojmove "informacija" kao savršeno egzaktne veličine u telekomunikacijama recimo. Prije nekoliko desetina godina je bilo nezamislivo opisivati opipljive fenomene sa nečim tako apstraktnim kao što je "informacija" (negativni logaritam mjere nereda - entropije). Što je najvažnije, egzaktna veličina - informacija, stvarno, mjerljivo utiče na svijet oko nas.

Nedavno sam čuo u primijenjenoj matematici izraz "društveno povjerenje", kao također mjerljiva jedinica, koriti se u ekonomiji za ocjenu koliki je stepen međusobnog povjerenje među ljudima i inače u institucije. Ovo ima veze sa brojem kredita, koliko ljudi korite e-banking i sl.

Pošto sve više ovakvih veličina koristimo za modeliranje stvarnosti, mislite li da će se nakon nekog vremena moći otkriti, ali egzaktno, neka mjera za "nivo ljubavi", ili "poštenje", i sl. (sinergija npr već postoji), u smislu da se tačno može izračunati da, recimo, ako si dobar čovjek, emituješ u okolinu mjeru nečega što rezultuje pozitivnim odzivom sistema, ili ako mrziš, da to stvarno ima formulisan negativan uticaj na fizičke veličine u svemiru
atko

#2 Re: Nove jedinice za...

Post by atko »

Sto mi ovo opasno dismr na temu koja ce zapocerat u religiju :D
jyqan

#3 Re: Nove jedinice za...

Post by jyqan »

neki dan mi ovo pade na pamet, u jednoj totalno nereligioznoj situaciji :evil:
Post Reply