Nove gume - zimske ili ljetne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kirk13

#1 Nove gume - zimske ili ljetne?

Post by kirk13 »

Dolazi zima a ja još uvijek imam stare ljetne gume koje namjeravam zamijeniti. Pošto je 'budžet' prilično mali mogu da izabiram: nove ljetne ili nove zimske? Znam da će mi svi reći, da trebam i jedne i druge ali stanje na računu ne dopušta. Gled'o sam Savu (naj jeftinija), ali i po svim testovima najslabija. Ima li ko kakav link? Unaprijed svima hvala. :shock:
nineac

Post by nineac »

Koja je to sava najlosija na testovima? Intensa? Ona moze biti, ali Eskimo S3 je sasvim korektna guma (provjeri na http://www.adac.de) ali ja bi ti preporucio da se malo raspitas o licnim iskustvima jer je to vazniej od testova.
Mana joj je sto ljeti kao i svaka zimska guma brzo se t4rosi, te kocenje je dosta slabije.
mexx25

Post by mexx25 »

PA trazi onda ljeto zima gume
mexx25

Post by mexx25 »

PA trazi onda ljeto zima gume
nineac

Post by nineac »

De mi MEXX pojasni sta su ljeto-zima gume? Ja nikad nisam cuo za te gume!
Kupi dvije zimske i dvije ljetne ali ljetne npr. Good Year Hydra Grip koje imaju jaku saru, te su dobre na akvaplaningu.
Takodje, kupi striktno sa indexom brzine T.
Ako se odlucis za cjelogodisnje gume tipa. Good Year Vectro5 ili Toyo Vario kao i kod svakog kompromisa dobit ces nesto, a li ne toliko!
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ako ti je budžet ograničen nemoj tražit "ljeto-zima" gume jer su jako skupe, a takve gume su Goodyear Vector npr. To je sr...e isto kao i zimska samo ima malo manje lamela te je nešto pogodnija za veće temperature. Baš je Auto Bild prije par godina imao test cjelogodišnjih guma i zaključak je kao što sam i ja rekao da su to više zimske gume sa istim manama (zaustavni put na suhom 10m veći od ljetnih npr.), ali su malo bolje od zimskih na suhom, odnosno lošije na snijegu.
Ja vozim 3 godine na Savi S2 i ljeti i zimi.
Jest da ja nisam kompetentan za to ali evo iz mog iskustva:
Guma je na snijegu sasvim korektna, dobro koči i dobra je trakcija, ali čini mi se da bi bočno držanje moglo biti bolje.
Na kiši su pravo lošem po mojem mišljenju, vrlo brzo zaplivaju, loše koče, ali stabilnost u normalnoj vožnji je zadovoljavajuća.
Za zimsku gumu na suhom dobro koče, leže pravo slabo, kad povučeš ručnu (dobro to je već divljanje) ni ne škripe.
I da na ledu su katastrofa, ja mislim da uopšte ne ostvaruju bočno držanje.
Eto to uzmi se rezervom, to je samo moje iskustvo.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

I da ako Savu koristiš i zimi i ljeti jako se brzo troše, moje su za zamjenu nakon 20000 km. Nakon dvije godine na jednoj se isto pojavio bubreg, a ima još ljudi kojima se to desilo.
mexx25

Post by mexx25 »

nineac wrote:De mi MEXX pojasni sta su ljeto-zima gume? Ja nikad nisam cuo za te gume!
Kupi dvije zimske i dvije ljetne ali ljetne npr. Good Year Hydra Grip koje imaju jaku saru, te su dobre na akvaplaningu.
Takodje, kupi striktno sa indexom brzine T.
Ako se odlucis za cjelogodisnje gume tipa. Good Year Vectro5 ili Toyo Vario kao i kod svakog kompromisa dobit ces nesto, a li ne toliko!
oZNAK m+s
http://www.autoreifen-versand-shop.de/r ... isuche.htm
Qler

Post by Qler »

m+s
mud+snow
blato+snijeg

negdje ljeta :D
nineac

Post by nineac »

E nek si me mexx nasmijo :lol:
M=S je Mud=Snow ili ti blato+ snijeg. Takodje guma sa M=S oznakom ima i pahuljicu kao oznaku sto je oznaka striktno zimske gume.
Ako guma ima oznaku pahuljica,kapljica,sunce to je onda cjelogodisnja guma (Good Year Vector5 ili Hankook H720).
Sava S3 je dobar izbor za zimu (najbolje je da uzmes Good Year Ultra Grip7) ali nemoj ocekivati puno po suhom. Takodje trosenje svake zimske gume je vrlo izrazeno u ljetnom periodu, ali konkretno S3 je dosta bolji po tom pitanju od S2, koja se ja mislim vec trebala prestati proizvoditi!
Inace Sava S3 je direktan nasljednik Good Yearove gume Ultra Grip4, samo sto ima ripne trece generacije, ali nemoj ocekivati sada da je bolja od Ultra Grip6 a posebno UG7.
Probaj izbjeci Michelin, nisu vrjedne tih para, a u dosta disciplina su iza Save.
Inace koje autoposjedujes?
mexx25

Post by mexx25 »

mexx25

Post by mexx25 »

nineac

Post by nineac »

Ja i sta sad. Rapidex R2, 45eura, ja licno nebi dao za tu gumu ni 10km jer sam je vec imao, i razvalio je za 10.000km. S njom nema teorije da moze voziti zimi jer je izuzetno tvrda, a po kisi je katastrofa!
phil manzanera

Post by phil manzanera »

Joj, povraca mi se kad neko kaze M+S = mokro + suho! Dodje mi da sam sebi rasparam stomak od muke. Najgore od svega je sto sam to cuo dosta puta i od vulkanizera!

To je isto kao ono sto novinari i raja vec decenijama vicu za grupu The Rolling Stones - kotrljajuce kamenje! Pa zar ni nakon PEDESET godina nisu skontali ili culi da rijec the rolling stone znaci - skitnica!

Ovo nema nikakve veza sa gumama ili autima, ali eto asociralo me......
nineac

Post by nineac »

Nije to nista ja sam cuo za Mecava+snijeg :lol:
kirk13

Post by kirk13 »

Znači Sava S3. :roll: Dobro, ako vi tako mislite... Sada trenutno imam Savu Effecta sa kojima sam već odvezao prošlu zimu. Kada je bilo malo snijega nije bilo važno jesam li zakočio ili ne! :-)
Hvala vam svima za pomoć. :-D Valjda će sad bit' bolje! :D
nineac

Post by nineac »

Ma kakva effecta, uopce zaboravi na savine ljetne gume!
Sto se tice S3, OK je zimi, ali ce ti se ljeti izuzetno brzo trositi!
ado-šampion

Post by ado-šampion »

nineac wrote:Nije to nista ja sam cuo za Mecava+snijeg :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply