NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Melami

#551 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

chelo wrote:
Melami wrote:Zar treba ponovo navvoditi kako je smijenso porediti cijene u svijetu i u BiH.
Nesto je skuplje a nesto jeftinije, niko u Canadi ne kaze '' Jesu nam skupi stanovi, u Sarajevu su 5 puta jeftiniji''
Ja sam sad bio na benzinskoj i najjeftinije je $0.99/l
tj 1.50KM/l
Al ja opet potrosim vise para na gorivo nego prosjecan bosanac, a ja vozim ispod prosjeka u USA.
Da ti pomognem:
Ovu kiriju mozes zaraditi za 7 dana, samo ti, bez supruge.
http://calgary.rentspot.com/details/17032/index.html
Rega komsiluk.

A mozes i kupiti na margini grada, vrlo pristupacno: Za 5 godina je tvoje ako se malo stisnes.
http://www.mondinion.com/Real_Estate_Li ... _for_Sale/

Eto od minut i po guglanja.
Moras priznati da je ljepse od ponosa sarajevsko-kiseljacke novogradnje po stupu i buca potoku.
Bolje da stanemo odmah da ne pocinjemo pricu koja je pricana milion puta bas na ovoj temi.
Ti ako mislis da se na zapadu tek tako cijela plata stavi na saving onda se varas.
Prvo prije nego sto dobijes ono sto si radio, odbiju ti masno na svakakve djabolije itd itd itd, da ne idem sad u beskraj.
Cadana, USA i vecina razvijenih zemalja su mnoogo starije od Bosne i normalno je da je mnnogo stvari uredjenije. JBg. A porediti Canadu sa Bosnom nije realno nikako jer je Canada ekonomski stoljecima ispred.
Canada je jedna od najboljih zemalja za zivot.
I Ja sam u USA, i samo da ti kazem da ove cijene koje nadjes na netu su sasvim nesto drugo od realnosti. Ovo su cijene u idealnim uslovima sa keshom, koji niko ovdje nema.
Plus, ovdje na imovinu imas pored, tako da faksticki kucu nikad ne mozes imati 100%. uvijek imas nesto da otplacujes.
Imas nekoliko osiguranja, onda placas rezije koje te dodju po $300, znaci smece, voda, odrzavanj travnjaka itd.
Znaci buraz moj, nista od poredjenja, da si ti meni zdrav i ziv.
chelo

#552 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by chelo »

Melami wrote:Bolje da stanemo odmah da ne pocinjemo pricu koja je pricana milion puta bas na ovoj temi.
Ti ako mislis da se na zapadu tek tako cijela plata stavi na saving onda se varas.
Prvo prije nego sto dobijes ono sto si radio, odbiju ti masno na svakakve djabolije itd itd itd, da ne idem sad u beskraj.
Cadana, USA i vecina razvijenih zemalja su mnoogo starije od Bosne i normalno je da je mnnogo stvari uredjenije. JBg. A porediti Canadu sa Bosnom nije realno nikako jer je Canada ekonomski stoljecima ispred.
Canada je jedna od najboljih zemalja za zivot.
I Ja sam u USA, i samo da ti kazem da ove cijene koje nadjes na netu su sasvim nesto drugo od realnosti. Ovo su cijene u idealnim uslovima sa keshom, koji niko ovdje nema.
Plus, ovdje na imovinu imas pored, tako da faksticki kucu nikad ne mozes imati 100%. uvijek imas nesto da otplacujes.
Imas nekoliko osiguranja, onda placas rezije koje te dodju po $300, znaci smece, voda, odrzavanj travnjaka itd.
Znaci buraz moj, nista od poredjenja, da si ti meni zdrav i ziv.
Nista, vrati se onda, posto nista od poredjenja, ocito je tebi teze uz tu cijenu goriva, poreze i osiguranja.
Melami

#553 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

pa naravno da hocu aBd uskoro.
Sto se tice poredjenja, ako u Bosni imas normalan posao, po meni je za bosanca bolje onda u Bosni.
Problem je jedini u Bosni naci malo normalniji posao, al nije nemoguce.
Nije sve samo u parama, vjeruj mi.
Ja ih zaradjujem pa ne znam vise sta da radim od njih. Nije mi zanimljivo ni kompjuter novi uzeti, ni novi Tv, ni auto, nista, stedim za Bosnu i to je to.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#554 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Truba »

zLatk0 wrote:Cuo sam da kod nas hoce da podignu akcize na cijene...
i ja sam to negdje čuo možda na radiju

jednostavno treba da se desi kao u indoneziji da bukvalno krene lom na poslupljenje goriva

fakat više dokle

a evo opet se dijasporci javljaju

fakat ohanite više ba pustite nas da se mučimo bez vaših sufliranja
goran16v

#555 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by goran16v »

Melami wrote: Sto se tice poredjenja, ako u Bosni imas normalan posao, po meni je za bosanca bolje onda u Bosni.
Problem je jedini u Bosni naci malo normalniji posao, al nije nemoguce
Sad cu ti navesti kako stvari hodaju u idilicnoj FBIH i to po prosjecnim pokazateljima koji su puno bolji od realnosti.
- Prosjecna plata je cca 850 KM (i to je nerealan fakt jer prosjek dize nesrazmjerno veliki broj budzetskih korinsika).
- Prosjecan iznoz rezija za stan velicine 70 m2 bez troskova mobitela je nekih 220 KM mjesecno.
- Potrosacka korpa za 4-clanu porodicu je 820 KM
- Prosjecna cijena stana je 1500 KM/m2
- Prosjecna kirija za dvosoban stan 400 KM
- Cijena goriva 2,5 KM/lit
Kad preneses u realnost na 4-clanu porodicu u kojoj dvoje rade za prosjecnu platu to znaci da kad podmire troskove hrane i rezija za sve ostale troskove, prevoz (gradski, auto), garderoba, troskovi skolovanja, putovanja, dzeparci, stekovi za crne dane ostaje im 660 KM. Sad izracunaj koliki bi ti troskovi mogli biti i da u te troskove treba uklopiti radu kredita za stan ili kiriju ako se radi o mladom paru, a onda sve to uporedi sa cinjenicom da je loitar goriva 2,5 KM i onda sve preklopi preko troskova u US i skontaj sam gdje je bolje i koliko je pristojno kukati o teskom zivotu u US bar na ovom forumu.
Last edited by goran16v on 11/11/2012 11:27, edited 1 time in total.
Better Man

#556 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Better Man »

I to zamislite da su te nove akcize koje najavljujuveza ne za pomoć Željeznicama Federacije BiH! Građani bi dakle trebali da kroz nove akcize na gorivo plaćaju dugove željeznica! Sramota je da država preko leđa poreskih obveznika spašava željeznice i rješava njihove nagomilane dugove!
Melami

#557 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

goran16v wrote:
Melami wrote: Sto se tice poredjenja, ako u Bosni imas normalan posao, po meni je za bosanca bolje onda u Bosni.
Sad cu ti navesti kako stvari hodaju u idilicnoj FBIH i to po prosjecnim pokazateljima koji su puno bolji od realnosti.
- Prosjecna plata je cca 850 KM (i to je nerealan fakt jer prosjek dize nesrazmjerno veliki broj budzetskih korinsika).
- Prosjecan iznoz rezija za stan velicine 70 m2 bez troskova mobitela je nekih 220 KM mjesecno.
Kad preneses u realnost na 4-clanu porodicu u kojoj dvoje rade za prosjecnu platu to znaci da kad podmire troskove hrane i rezija za sve ostale troskove, prevoz (gradski, auto), garderoba, troskovi skolovanja, putovanja, dzeparci, stekovi za crne dane ostaje im 660 KM. Sad izracunaj koliki bi ti troskovi mogli biti i da u te troskove treba uklopiti radu kredita za stan ili kiriju ako se radi o mladom paru, a onda sve to uporedi sa cinjenicom da je loitar goriva 2,5 KM i onda sve preklopi preko troskova u US i skontaj sam gdje je bolje i koliko je pristojno kukati o teskom zivotu u US bar na ovom forumu.
HAHAHHA 660Km je skoro jedna prosjecna plata.
Sta ti mislis da prosjecan par u USA moze ustediti prosjecnu platu, ili pola nje?
hahhahah
Sto se tice troskova to jeste malo nezgodno sko je neko prinudjen da koristi auto za posao i vozi malo duze relazije.
Grijanje takodjer nije jeftino, da budemo realni, i to je po meni vise napumpano nego gorivo, tu nas vise svi zavrscu nego na gorivu.
Sto se tice svih tih troskova, s obzirom da ne pusim, jedino je gorivo malo skupo, al opet kazem, skupo za nas standard, al takve su cijene, tako da ti naftasi zalome mozda 20-30kf po litru, i to je to. Problem je koliko drzava uzima sebi od te cijene, i cijena na Londonskom trzistu je visoka.
Al opet, ko ima normalniji posao kao sto ssam i rekao, izace nekako na kraj sa tim, al po meni problemi sa kojima je tesko izaci na kraj je sudstvo, policija, politika itd, to je nesto sto me vise pogadja.
chelo

#558 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by chelo »

Melami wrote: HAHAHHA 660Km je skoro jedna prosjecna plata.
Sta ti mislis da prosjecan par u USA moze ustediti prosjecnu platu, ili pola nje?
hahhahah
Pa ti rece imas para, ne znas sta ces s njima...
goran16v

#559 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by goran16v »

Melami wrote: Sta ti mislis da prosjecan par u USA moze ustediti prosjecnu platu, ili pola nje?
hahhahah
.
Kakav si ti mentalni sklop, da li si ikad bar pokusao razmisliti i izracunati sta se moze kupiti za 660 KM, odnosno 3/4 prosjecne plate u BiH, a sta sve mozes kupiti za 3/4 prosjecne plate u US???????
Da ti malo otvorim oci:
Za jedan rezervoar benzina ces potrositi 1/4 tog iznosa. Hoce li 1/4 prisjecne plati potrosniti na rezervoar benzina tamo?
660 KM je po prici prijatelja otprilike prosjecna rata kredita za sta. Potrosis li ti cijelu platu ili 2/3 prosjecne plate na ratu kredita. Da ti ne izvodim racunicu ako samac sa prosjecnom platom zeli kupiti stan na kredit pa 3/4 plate potrosi samo na kredit!!!!!
660 KM je otprilike cijena regustracije i JEDAN redovni servis u BiH. Potrosis li ti cijelu platu ili 2/3 prosjecne plate na godisnju registraciju i jedan servis?
Razmisli malo prije sljedeci put krenes sa hahaha jer stvarno ne znas o cemu pises i kakve gluposti valjas...
preludezalude

#560 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Melami

#561 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

chelo wrote:
hahhahah
chelo

#562 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by chelo »

Melami wrote:
chelo wrote:
hahhahah
Pa haveru ti vise ne znas poredat stvari. Ako nemas ni kao prosjecan par, sta se erektiras onda u prvom licu, par postova iznad?
jefferson

#563 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by jefferson »

Melami wrote:pa naravno da hocu aBd uskoro.
Sto se tice poredjenja, ako u Bosni imas normalan posao, po meni je za bosanca bolje onda u Bosni.
Ja ih zaradjujem pa ne znam vise sta da radim od njih. Nije mi zanimljivo ni kompjuter novi uzeti, ni novi Tv, ni auto, nista, stedim za Bosnu i to je to.
Jbt ti zivis u CA i pricas o kupovini jos jednog kompa itd.
Ima sat vremena voznje odatle Big bear. Odvedi porodicu na skijanje, idi na Lake tahoe, idi na tahiti, idi u Japan.
Nije problem USA ili BiH, problem je sta ti hoces od sebe! Ako ti ne mozes sebi organizovati zivot u "zlatnoj drzavi (kalifornija) koja nije bez razloga dobila takvo ime, onda jaro neces ti ni u BiH biti sretan.
Sto se tice tvoje zalbe na malo skuplje gorivo u SAD ili CA, fino kupi auto koje manje trosi! Jednostavno rjesenje!
neki

#564 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by neki »

goran16v wrote:
Ja bih te ispravio u par tacaka koje si naveo jer jednostavno nisu tacne:
Prosjecna plata u FBiH je dosta veca od tih 850 KM, jer je to prosjek izracunat prema bazi podataka PIO, a svi znamo da velika vecina radnika zaposlenih u privatnim preduzecima je prijavljena na minimalac a prima puno veci iznos. Npr od mojih 10ak poznanika za koji znam tacan iznos plate samo 1 je prijavljen na punu platu a svi ostali na minimalac a primaju preko 1000..
Kirija za dvosoban stan je 400 km u centru, poznajem ljude koji iznajmljuju solidne dvosobne stanove za 300 na Grbavici, Pofalicima, 200 KM na Dobrinji..
shlauf

#565 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by shlauf »

Jesam zakuhao. :thumbup:
@Melami: kupi manje auto sa manjom kubikažom pa će i manje trošiti.

Image

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Last edited by shlauf on 11/11/2012 23:37, edited 1 time in total.
Melami

#566 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

jefferson wrote:
Ima sat vremena voznje odatle Big bear. Odvedi porodicu na skijanje, idi na Lake tahoe, idi na tahiti, idi u Japan.
Nije problem USA ili BiH, problem je sta ti hoces od sebe! Ako ti ne mozes sebi organizovati zivot u "zlatnoj drzavi (kalifornija) koja nije bez razloga dobila takvo ime, onda jaro neces ti ni u BiH biti sretan.
Sto se tice tvoje zalbe na malo skuplje gorivo u SAD ili CA, fino kupi auto koje manje trosi! Jednostavno rjesenje!
pa eto vam onda rjesenja na vase kukanje o gorivu. Kad vam je skupo kupite svi manja auta.
goran16v

#567 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by goran16v »

neki wrote: Ja bih te ispravio u par tacaka koje si naveo jer jednostavno nisu tacne:
Prosjecna plata u FBiH je dosta veca od tih 850 KM, jer je to prosjek izracunat prema bazi podataka PIO, a svi znamo da velika vecina radnika zaposlenih u privatnim preduzecima je prijavljena na minimalac a prima puno veci iznos. Npr od mojih 10ak poznanika za koji znam tacan iznos plate samo 1 je prijavljen na punu platu a svi ostali na minimalac a primaju preko 1000..
Kirija za dvosoban stan je 400 km u centru, poznajem ljude koji iznajmljuju solidne dvosobne stanove za 300 na Grbavici, Pofalicima, 200 KM na Dobrinji..
Ne znam na osnovu cega da me ispravis. Za prosjecni platu sam uzeo zvanicni podatak a ne haversko-mahalsku spekulaciju, a sto se kirije tice, a to mi je jedan od prihoda, cijena najmaza 1,5 soban namjesten stan na Grbavici, sto je prosjecna lokacija, je 350-400 KM, a sad sam izracunaj koliko bi trebao biti dvosoban.
Melami

#568 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

chelo wrote:
Melami wrote:[quo
Pa haveru ti vise ne znas poredat stvari. Ako nemas ni kao prosjecan par, sta se erektiras onda u prvom licu, par postova iznad?
Izgleda da si ti taj koji je nesto pobrko.

Ja ti rekoh da ja imam, al da prosjecan par u USA nema.
Ja zivim lijepo iz razloga sto sam cijeli zivot u BiH naucen kako da stedim i prezivljavam sa ne toliko mnogo para.
Meni je California raj, i ja da imam ovdje rodbine ne bi mi nista falilo.

Al da ti je da vidis kako ameri zive, meni iih nekad bude zao koliko su jadni.
Melami

#569 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

goran16v wrote:
neki wrote: Ja bih te ispravio u par tacaka koje si naveo jer jednostavno nisu tacne:
Ne znam na osnovu cega da me ispravis. Za prosjecni platu sam uzeo zvanicni podatak a ne haversko-mahalsku spekulaciju, a sto se kirije tice, a to mi je jedan od prihoda, cijena najmaza 1,5 soban namjesten stan na Grbavici, sto je prosjecna lokacija, je 350-400 KM, a sad sam izracunaj koliko bi trebao biti dvosoban.
Ne zivim ni je na Beverly Hills-u vec u predgradju, ti uziams cijene stanova u centru grada, najskuplje.
Mozes u Vogosci rentati stan za 200KM kakav zelis.
goran16v

#570 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by goran16v »

Melami wrote: Ne zivim ni je na Beverly Hills-u vec u predgradju, ti uziams cijene stanova u centru grada, najskuplje.
Mozes u Vogosci rentati stan za 200KM kakav zelis.
Ako vec raspravljas o ovakvim stvarima onda bi treba znati da ovdje americki tip zivot u suburbiji nije tipican i prihvacen na ovim prostorima, niti je infrastruktura odgovarajuca niti je geografski profil terena povoljan, te da zivot u gradskoj zoni nije skupa privilegija. Zivot u predgradju u Sarajevu znaci zivot u prenatrpanim rubnim dijelovima, cesto na padinskim zonama, u carstvu divlje gradnje i odsutstva fasada.
jefferson

#571 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by jefferson »

Melami wrote:
jefferson wrote:
pa eto vam onda rjesenja na vase kukanje o gorivu. Kad vam je skupo kupite svi manja auta.
Ja boga mi ne kukam! Ti si rekao da ti je skupo gorivo!
Melami

#572 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

jefferson wrote: Ja boga mi ne kukam! Ti si rekao da ti je skupo gorivo!
Mozda ti ne, al vecina da, kao i ja.
Ja bi volio da se to regulise i da ima neko tijelo koje ce kontrolisati te cijene, da ne mogu oni dizati i spustati kako zele.
U USA ce uskoro vjerovatno nesto tako i biti, tako da ce biti mnogo lakse.
Jer za 2 godine, ako bi cijene po barelu bila ista kao danas, nasi naftasi, a i u cijelom svijetu, bi uspjelu napucati cijene goriva za +30% od ovih danasnjih.
Amerika ima velike zalihe i nema potrebe da se cijene dizu kako je naftasima cejf.
jefferson

#573 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by jefferson »

Melami wrote:
Ja bi volio da se to regulise i da ima neko tijelo koje ce kontrolisati te cijene, da ne mogu oni dizati i spustati kako zele.
Jer za 2 godine, ako bi cijene po barelu bila ista kao danas, nasi naftasi, a i u cijelom svijetu, bi uspjelu napucati cijene goriva za +30% od ovih danasnjih.
Amerika ima velike zalihe i nema potrebe da se cijene dizu kako je naftasima cejf.
Izvini sto te pitam, ali koliko dugo si ti u USA?
mayab

#574 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mayab »

Melami wrote:
Vidim vozi se troskali auto, i onda se zali na cijenu goriva, e jebi ga!

""""Problem sa sipanjem goriva

Postao/la Melami dana 11/11/2012 11:10
Imam problem kad sipam gorivo, svako 1-2l mi stane tociti pa moram ponovo da pritisnem ono drsku da bi pocelo sipati, i sve tako. Rezervoar nije pun, radi mi to cijelo vrijeme dok punim gorivo, nema veze koliko je goriva u rezervoaru.
Auto je 2002 hyundai sonata, isto je auto kao i kia optima.
Motor v6 2.7l
Pozz"""""
I jos nesto, na cijenu rente stana od 200-300 KM dodaj jos cca 200KM rezija, a koliko uopce ljudi u BiH ima barem 1000KM plate! :-) Sto se tice materijalnog, budi sretan sto si u Americi, drugi je par rukava sto ti ocigledno nedostaje raja, drustvo .... jebi ga nema i jare i pare :sad:
Melami

#575 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Melami »

jefferson wrote:
Melami wrote:
Izvini sto te pitam, ali koliko dugo si ti u USA?
Ne dugo i ne pratim mnogo njihove medije ovo mi je zena bila nesto rekla al sam pogresno skonto ocigledno.
Nece se nikakvo tijelo uvoditi vec je jedno vrijeme neka rafinerija prestala raditi pa su cijene naglo porasle i onda je ona negdje procitala da ce drzava nesto uraditi da to popravi. Eh taj dio sam ja skonto kao da ce drzava nesto uraditi opcenito da popravi cijenu goriva i da ce biti neki organ da to kontrolise, nisam skonto da se to odnosi samo na tu rafineriju i taj konkretan problem.
Post Reply