NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
medobrundoo

#3426 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by medobrundoo »

alchak.ba wrote:
medobrundoo wrote:ovaj provokator je neki parazit uhljebljen na budžet
naravno da mu pad cijena goriva ne paše, jer manje love u budžetu za njiha parazite
usput i ja se poserem usta svakom budzetliji :D
ako nisi budžetlija, i ne radiš direktno ili indirektno sa naftnim kartelom lopova
onda bi se trebo malo preispitat...onako sam sa sobom
alchak.ba

#3427 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by alchak.ba »

channel10 wrote: Tebi jel do zajebancije? Hajvanu jedan ja pisem svako sipanje u rezervoar zadnjih godinu, godinu i pol. Imam zapisano sve kad sam sipao, koliko sam sipao, gdje sma sipao i po kojoj cijeni! Prvi pad cijene na EP je bilo krajem Novembra/pocetkom Decembra! A ti nastavi ditipr.
Ko ti kriv što tocis na Energopetrolu :D

Naravno da mi je zajebancije, kad nemaš pojma o cemu pricas. Da te shvatim ozbiljno?
alchak.ba

#3428 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by alchak.ba »

medobrundoo wrote:
alchak.ba wrote:
medobrundoo wrote:naftna kartel banda distributera se vadi na to da njima diriguju rafinerije cijene
da oni s tim cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu praktički nemaju ništa
Istina je na pola puta....
samo se pitam šta je sa onim natnim kompanijama koje imaju i vlastite rafinerije i distributivnu mrežu poput gasproma, INA, Nestro
zar oni baš zbog otga ne bi trebali biti fleksibilniji sa izmejnama cijena, da en pričam o tome da trebaju imati niže
ili su se utopili u lopovluku sa ostalom većinom, doboro i jednima, i drugima i trećima (parazitskoj državi)
I jedni i drugi i treci, a i cetvrti su dio kolača što naše drzave, što komsija/susjeda nam.....
Tako da......
channel10

#3429 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by channel10 »

alchak.ba wrote:
channel10 wrote: Tebi jel do zajebancije? Hajvanu jedan ja pisem svako sipanje u rezervoar zadnjih godinu, godinu i pol. Imam zapisano sve kad sam sipao, koliko sam sipao, gdje sma sipao i po kojoj cijeni! Prvi pad cijene na EP je bilo krajem Novembra/pocetkom Decembra! A ti nastavi ditipr.

Naravno da mi je zajebancije, kad nemaš pojma o cemu pricas. Da te shvatim ozbiljno?
Pa sta ti je nejasno u mojoj prici pa da ti se fino pojasni?
alchak.ba

#3430 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by alchak.ba »

medobrundoo wrote:
alchak.ba wrote:
medobrundoo wrote:ovaj provokator je neki parazit uhljebljen na budžet
naravno da mu pad cijena goriva ne paše, jer manje love u budžetu za njiha parazite
ako nisi budžetlija, i ne radiš direktno ili indirektno sa naftnim kartelom lopova
To zato jer sam napisao da nisu cijene padale tek u decembru?

Ok hocu, preispitat cu se :D
alchak.ba

#3431 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by alchak.ba »

channel10 wrote:
alchak.ba wrote:

Pa sta ti je nejasno u mojoj prici pa da ti se fino pojasni?
Sve mi je jasno, ti si kao i ja frustrirani potrošać goriva koji ne zna kako se formiraju cijene i kakvo je kretanje cijena nafte u našoj drzavi.
Ne zamjeram ti, al stvarno mi se ne da pojašnjavati i ici u detalje ali činjenica je da u Evropi točimo najjeftinije gorivo. Jeftinije nam je gorivo nego u Srbiji i Hrvatskoj koje imaju svoje rafinerije, a mi samo distributere i preprodavače.

Pojedini vlasnici benzinskih stanica su imali i do 30 pfg o litru u određenom periodu ;)
channel10

#3432 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by channel10 »

Tacno je da sipamo najjeftinije gorivo u regionu, ali to ne znaci da bas zbog toga moramo stici susjede. Ne trebas ti meni pojasnjavati kako se formira cijena goriva jer se ona isto formirala i prije mjesec i prije pola godine i godinu. Sve isto, od akciza, pdv-a, troskova dopreme, sve osim nabavne cijene. Barel bio u Junu 115 dolara, BMB bio 2,35, dizel 2,40. Trebalo im pola godine da nam spuste za prvih 5 feninga i onda u naredna 2 mjeseca pada za jos 45 feninga. Ukupno 50 feninga pada za 70 dolara pada cijene barela. Barel skace za 15 dolara, litra ide za 15 feninga.

Sad ces ti o rafinerijskim cijenama itd. i kad trziste osjeti pad barela (tek nakon pola godine), ali isto tako bi trziste tebalo osjetiti rast cijene barela tek za pola godine, a ne odmah! Opet kazem, ne d`o Bog da ih stigne makar jedna kletva ostecenih u ovom slucaju.
mirzet87sa

#3433 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mirzet87sa »

Kakvi ste vi levati, mati mila. Raspravljate se s forumashem koji ima 20k postova za 2-3 god, a 99% je trolanje. Ne znam sto se bunite na cijene goriva kad vas on sam guzi vec duze vrijeme, a da vas ne guze oni..
medobrundoo

#3434 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by medobrundoo »

alchak.ba wrote:
medobrundoo wrote:
alchak.ba wrote:
To zato jer sam napisao da nisu cijene padale tek u decembru?

Ok hocu, preispitat cu se :D
ne nego zato što braniš bandu
alchak.ba

#3435 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by alchak.ba »

Pri formiranju cijena ne gleda se samo barel.... al dobro... ja sma trol, hajvan, branim bandu i zato cao bao od mene :D
medobrundoo

#3436 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by medobrundoo »

de ti malo redom čitaj prije nego ko padobranac spadneš na temu
sve smo mi izfilozofirali prije tebe, konkretno o strukturi cijene
http://forum.klix.ba/nove-cijene-goriva ... #p11096787

tako da nam zbilja ne treba neki novi pametnjaković koji suštinski ništa novo ni pametno nema reći
btw barel JESTE glavna varijabla jednačine zvane cijena goriva na pumpama
alchak.ba

#3437 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by alchak.ba »

medobrundoo wrote:de ti malo redom čitaj prije nego ko padobranac spadneš na temu

tako da nam zbilja ne treba neki novi pametnjaković koji suštinski ništa novo ni pametno nema reći
Jest al' u Avazu.
dgL_

#3438 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

alchak.ba wrote:Pri formiranju cijena ne gleda se samo barel.... al dobro... ja sma trol, hajvan, branim bandu i zato cao bao od mene :D

upravu si, gleda se cijena pastete argete, ribljeg ulja i makarona u kesicama :) prema tim parametrima se odredjuje cijena na pumpama
medobrundoo

#3439 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by medobrundoo »

alchak.ba wrote:
medobrundoo wrote:de ti malo redom čitaj prije nego ko padobranac spadneš na temu

Jest al' u Avazu.
veze s vezom i avazom nema

ovo je lično moja tabela, a ti reci šta ti nije jasno

Image
alchak.ba

#3440 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by alchak.ba »

Znas li koja je danasnja VP cijena u rafinerijama odakle nasi kupuju gorivo?

Na osnovu tih cijena se formiraju cijene na pumpama.
Cijene u rafinerijama su neka druga priča, ne mozes zbog toga optuziti maloprodajne cijene.

ShvaČaš?
medobrundoo

#3441 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by medobrundoo »

de me prosvjetli
koja rafinerija ?
koji distributer ?
koje količine kupuje, uz koji popust ???
dakle ima tu mnogo faktora koje ti ne kontaš
probook

#3442 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by probook »

Koliko vidim kada treba poskupiti gorivo za 10 feninga pravda se tako sto je na svjetskom trzistu barel poskupio 10-15$.
Kada treba pojeftiniti gorivo tj kada cijena barela pane 70 dolara onda odjednom ta cijena barela ne utice bas toliko na maloprodajnu cijenu.

De se dogovorite?
mayab

#3443 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mayab »

Danas vidim, na Selexu 1,86 i dizel i benzin, a ista cijena i na Bitumenka pumpi
dgL_

#3444 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

mayab wrote:Danas vidim, na Selexu 1,86 i dizel i benzin, a ista cijena i na Bitumenka pumpi

najrealnija pumpa zivota mi... kad se sjetim samo prvih pojeftinjenja selex 2.01 oba bila kad su svugdje bili 2.26... dizela da vozim ne bih sipao kod njih... benzin im je dobar... mislim... ko i svugdje... u 5 deka...

sve pohvale !
noviclan

#3445 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by noviclan »

dgL_ wrote:
mayab wrote:Danas vidim, na Selexu 1,86 i dizel i benzin, a ista cijena i na Bitumenka pumpi

najrealnija pumpa zivota mi... kad se sjetim samo prvih pojeftinjenja selex 2.01 oba bila kad su svugdje bili 2.26... dizela da vozim ne bih sipao kod njih... benzin im je dobar... mislim... ko i svugdje... u 5 deka...

sve pohvale !
Naci diesel im kurcu za usi ne valja j
medobrundoo

#3446 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by medobrundoo »

probook wrote:Koliko vidim kada treba poskupiti gorivo za 10 feninga pravda se tako sto je na svjetskom trzistu barel poskupio 10-15$.
Kada treba pojeftiniti gorivo tj kada cijena barela pane 70 dolara onda odjednom ta cijena barela ne utice bas toliko na maloprodajnu cijenu.
upravo tako,
samo što ovaj provokator izgleda ima namjeru da nama prezentuje neku drugu "istinu", samo znanu njemu i naftnoj kartelskoj bandi
alchak.ba

#3447 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by alchak.ba »

Jest jest. Meni kao potrosacu odgovara kad poskupi gorivo :D

Kakav mentol.
pepeljara

#3448 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by pepeljara »

Nije mi jasno ovi na anteni sarajevo u svakim vijestima evo dva dana govore o novom poskupljenju, kao porastao barel nafte sa 60 na 58 $ ali kod nas nema jos poskupljenja dok je u regiji sve poskupilo :D

hljebe... gdje zivimo
$58.66 ▼-0.24 -0.41%
Last edited by pepeljara on 25/02/2015 08:19, edited 1 time in total.
pepeljara

#3449 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by pepeljara »

dgL_ wrote:

sve pohvale !

Gdje se nalazi ta pumpa ?

Ja sipam na petrol pumpi - 0.05 feninga sa bihamkovom
dzeno123

#3450 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dzeno123 »

Koliko je sad na ep dizel?
Post Reply