Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
rekla-kazala wrote:Zanimljivo kako brzo potrošiše zalihe jeftinog goriva. Nisu im trajale ni dvije sedmice a kad cijene padaju onda se po dva mjeseca povlače skupe zalihe.
Nova ( potpuno obnovljena) EP pumpa u Zenici, Mokušnice cijene su bile sinoć 1,86 a na magistrali 1,91 KM.
E to mene pojede,ta nepravda mamicu im spapamdrljim. kad je cijena u padu na svjetskom trzistu,cekar godinu da spuste pet feninga,a kad malo poraste na berzama,odmah se ide na poskupljenje,a ni traga od onih zaliha od ranije?!
dgL_ wrote:kakva je marza bila kad su cijene prije x godina bile ovolike.. mislim na barel ? Onda su oni gratis davali gorivo, nije bilo marzi nista... vjeruj mi i onda su oni imali marze pa je gorivo na ovu cijenu barela bilo 1.50 KM po litru... ? Sta se to promjenilo ?? ako su i tad marze bile 20% koliko su sad ??
Prije x godina nije bilo PDV-a, takse, troskovi prerade i transporta su bili nizi itd. Zasigurno znam da im je nabavna donedavno bila 1.50, tako da o extra profitu nema govora. To sto je gorivo unosan posao pa i sa 20% zaradjuju puno je druga prica, ali zna se sta je extra profit, a to ovdje nije slucaj.
Ta prica je prikladnija za prosjecnu cevabdzinicu koja na carsiji 10 cevapa naplati 7 KM, a njih ista kosta sa PDV-om cca 2KM
dgL_ wrote:kakva je marza bila kad su cijene prije x godina bile ovolike.. mislim na barel ? Onda su oni gratis davali gorivo, nije bilo marzi nista... vjeruj mi i onda su oni imali marze pa je gorivo na ovu cijenu barela bilo 1.50 KM po litru... ? Sta se to promjenilo ?? ako su i tad marze bile 20% koliko su sad ??
Prije x godina nije bilo PDV-a, takse, troskovi prerade i transporta su bili nizi itd. Zasigurno znam da im je nabavna donedavno bila 1.50, tako da o extra profitu nema govora. To sto je gorivo unosan posao pa i sa 20% zaradjuju puno je druga prica, ali zna se sta je extra profit, a to ovdje nije slucaj.
Ta prica je prikladnija za prosjecnu cevabdzinicu koja na carsiji 10 cevapa naplati 7 KM, a njih ista kosta sa PDV-om cca 2KM
Tvom bezobrazluku nema kraja.
channel prijatelju, jel to imas cevabdzinicu, haj priznaj sad forumasima
basicm wrote:Naravno za poskupiti su odmah spremni, dok pojeftinjenja dolaze kad moraju. Neka, kad opet novine napisu da EP posluje sa gubicima, radovacu se, neka si domaci.
Kako ljudi lupetaju... Izvini gdje si ti bio zadnjih 10 godina?
O cemu ti jarane? Jeli to radis kod njih pa te dirnu prica?
Evo iscitaj dalje, ljudi su rekli, cim susne nesto na berzi podizu, kad je smanjiti nikako im se ne da.
Dobro kazete, samo ih kleti, stici ce necija, pa mu dzaba sve.
Tvom bezobrazluku nema kraja.
Jebiga jarane, ako je poznavanje ekonomije i nacina formiranja cijena bezobrazluk, onda si upravu... Bezobrazan sam.
Za kraj vam ostavljam jedan link preko kojeg se mozete malo obrazovati o pojmu "extra profit", cisto da se ne nadjete s nekim lice u lice ko poznaje tematiku pa da se brukate.
Sta ima extra profit, hajde baci jos koju pametnu. Barel 113-115 dolara BMB 2,35, dizel 2,40. Barel 47 dolara BMB 1,85, dizel takodjer. Razlika 66-68 dolara po barelu, razlika u maloprodaji 50 i 55 feninga.
1 fening pada maloprodajne cijene za 1,3 dolara pada po cijeni barela. Da li tvrdis da ce nam gorivo kostati 2,35 kad barel ponovo skoci na 115 dolara?
Ne bi mi mrsko potraziti post:
byNelle wrote:
update iz broda..
nije bas da ni rafinerije ne prate globalne cijene.. problem je definitivno u distributerima
ovo je zvanicni sedmicni cijenovnik, bez ikakvih ugovora i bonusa vezanih za kolicine..
Tada je gorivo na pumpama bilo oko 2,20KM. Kolika je razlika izmedju nabavne sa svim dadzbinama drzavi i maloprodajne cijene? Tada je barel bio 62-63 dolara i tu se vidi nekonzistentnost njihovih poteza u vezi pada i rasta cijene barela sa maloprodajnom cijenom kod nas na pumpama.
Pogledaj cijenu litre goriva, a koliko si ti ono rekao da je nabavna? Sto si bRezobrazan?
basicm wrote:Naravno za poskupiti su odmah spremni, dok pojeftinjenja dolaze kad moraju. Neka, kad opet novine napisu da EP posluje sa gubicima, radovacu se, neka si domaci.
Kako ljudi lupetaju... Izvini gdje si ti bio zadnjih 10 godina?
O cemu ti jarane? Jeli to radis kod njih pa te dirnu prica?
Evo iscitaj dalje, ljudi su rekli, cim susne nesto na berzi podizu, kad je smanjiti nikako im se ne da.
Dobro kazete, samo ih kleti, stici ce necija, pa mu dzaba sve.
Jarane znas li da je ep prodat madjarima? Vjerovao ili ne bilo u novinama, na tv cak i na sudu...
channel10 wrote:Sta ima extra profit, hajde baci jos koju pametnu. Barel 113-115 dolara BMB 2,35, dizel 2,40. Barel 47 dolara BMB 1,85, dizel takodjer. Razlika 66-68 dolara po barelu, razlika u maloprodaji 50 i 55 feninga.
1 fening pada maloprodajne cijene za 1,3 dolara pada po cijeni barela. Da li tvrdis da ce nam gorivo kostati 2,35 kad barel ponovo skoci na 115 dolara?
Ne bi mi mrsko potraziti post:
byNelle wrote:
update iz broda..
nije bas da ni rafinerije ne prate globalne cijene.. problem je definitivno u distributerima
ovo je zvanicni sedmicni cijenovnik, bez ikakvih ugovora i bonusa vezanih za kolicine..
Tada je gorivo na pumpama bilo oko 2,20KM. Kolika je razlika izmedju nabavne sa svim dadzbinama drzavi i maloprodajne cijene? Tada je barel bio 62-63 dolara i tu se vidi nekonzistentnost njihovih poteza u vezi pada i rasta cijene barela sa maloprodajnom cijenom kod nas na pumpama.
Pogledaj cijenu litre goriva, a koliko si ti ono rekao da je nabavna? Sto si bRezobrazan?
Haj sad fino digitron u ruke, dodaj na cijenu iz te ponude jedno 10 feninga prijevoz goriva od rafinerije do pumpe i onda 20% marze. Pa mi reci koliko dobijes.
Vi isto k'o da je monopol u pitanju. K'o da se te pumpadzije pravo vole izmedju sebe, nisu konkurencija jedan drugome.
HAHAHAHAA, UPRAVO govorimo o MONOPOLU covjece... sto bi se oni kosili izmedju sebe cijenama i jeli govna jedni drugima, kad mogu da se dogovore fino i da nas handre kako zele (sto vec i rade) pa razmisli malo covjece dragi... AKo vozis auto, a vecina vozi sa obzirom koliko auta samo ima u Kantonu Sarajevo... svi oni imaju svoje musterije, apsolutno nema potrebe da se kose cijenom... zamisli ba situaciju kako se izvrsni direktori Gazproma, HIFE, EP-a, Tarika, Selexa, Petrola nadju u restoranu i uz janjetinu, pivicu dogovore koliko ce drzati cijene goriva ?? Sta to nije monopol ?? Pa jel nisi nikadvidio da na privatnim pumpama gorivo bude jeftinije ? Sta mislis ti sto ??
Hajd ti skontaj da su to cijene kad je barel bio 62-63 dolara i da su zadnjih mjesec dana bile jos nize..pa gdje su popusti na kolicinu... pa ta marza od vrtoglavih 20 posto ide na nabavnu cijenu litre goriva,a ne na cijenu sa akcizama. Nisi odgovorio ni na jedno pitanje bRezobraznice...
Narode, danas na Mandić petrol pumpi na Kuli dizel (ako sam dobro upratio) 1.70 KM. Nisam 100% siguran, jer sam samo ovlaš pogledao u prolazu, ali bogme su oni sad najjeftini što se tiče bliže okoline Sarajeva.
Romeo 80 wrote:Narode, danas na Mandić petrol pumpi na Kuli dizel (ako sam dobro upratio) 1.70 KM. Nisam 100% siguran, jer sam samo ovlaš pogledao u prolazu, ali bogme su oni sad najjeftini što se tiče bliže okoline Sarajeva.