NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Naslovnica

#15501 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Naslovnica »

un1ted wrote:Here we go again :)

Slijepi vs ostali :D
:thumbup: :lol: :lol: :lol:
drug_profi

#15502 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drug_profi »

Oborena svjetla ne odgovaraju putu koji prelazis na autoputu sa brzinama 120-130. jednostavno sta god da ti se pojavi u snopu, prekasno je da reagujes.
Duga moraju biti na autoputu i pod dugim se vozi nocu i na magistralama, osim na mjestima gdje je zakonom propisano da se ne koriste. Naselja, pjesaci, raskrsca, druga vozila ispred tebe, itd. uglavnom gdje svako i sa zrnom pameti moze skontati da ta svjetla nekog zasljepljuju.

Kad je rijec konkretno o autoputu, u dobrom dijelu ceste branici izmedju traka se nalaze u visini farova i uglavnom zaklanjaju farove iz suprotnog pravca, ako su farovi pravilno podeseni na cestu. Ako ko blicne ja obaram, mada se to rijetko desi. Najcesce i sam skontam da moze da smeta upravo zato sto kad vidim njihove farove logicno je da i on vidi moje.

Uostalom član 93 zobsa fino kaže:
1) za osvjetljavanje puta/ceste vozač motornog vozila u pravilu upotrebljava duga svjetla.
tačka 2 kaže kad je dužan da ih zamjeni kratkim.
Throttle

#15503 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Throttle »

Ja izbjegavam duga u desnim krivinama na AP, u lijevim i kad je pravac vozim pod dugim jer ne smeta. Sve ovo ako nema nikog ispred mene
drug_profi

#15504 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drug_profi »

Throttle wrote:Ja izbjegavam duga u desnim krivinama na AP, u lijevim i kad je pravac vozim pod dugim jer ne smeta. Sve ovo ako nema nikog ispred mene
Ma sva je priča u tome da su farovi ljudima razjebani i nepodešeni. Nečija i kratka ubiše u oči.
Throttle

#15505 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Throttle »

Što ka'e konektovani, bitno je da je meni dobro :lol: :lol:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#15506 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by un1ted »

drug_profi wrote: Uostalom član 93 zobsa fino kaže:
1) za osvjetljavanje puta/ceste vozač motornog vozila u pravilu upotrebljava duga svjetla.
tačka 2 kaže kad je dužan da ih zamjeni kratkim.
Nije problem voziti sa dugim svjetlima. Problem je kada se ista ne isključe kada prilaziš drugom vozilu, ili kada ti dolaze vozila iz suprotnog smjera, nebitno da li je to AP ili magistrala.
Kiki_Musampa

#15507 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Kiki_Musampa »

Gdje je prema doboju iz Tuzle najjeftiniji dizel
I Gazprom digao cijene....
Kiki_Musampa

#15508 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Kiki_Musampa »

Gdje je prema doboju iz Tuzle najjeftiniji dizel
I Gazprom digao cijene....
Throttle

#15509 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Throttle »

U Doboju je Brckogas najjeftinija uvijek, ne znam tacne cijene trenutno
NediM17

#15510 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by NediM17 »

Naslovnica wrote: Vozim i ja po autoputu pod dugim, osim ako mi u susret ne dolazi drugo vozilo. Onda vozim pod kratkim. Uglavnom, ako mi neko ide u susret s dugim i ne gasi ih (a ako meni smetaju, a vrlo često je to slučaj), blicnem - ako ih ne spusti dobije i on duga i to je to. Možda skonta nekada kakav je red...
I još jedna situacija kada ne vozim pod dugim - kada je ispred mene vozilo. Nebitno koliko daleko, bitno je da mu vidim štopke. Tada obavezno kratka.
8-)
Kada mi u susret dolazi drugo vozilo ne gasim duga svjetla na autoputu. Izmedju nas su dvije trake i branik. Dovoljno da nikome ne smeta.

Najveci problem su rastelovani farovi, a ne duga svjetla.

Cim ugledam stopke koje sustizem instant gasim duga. Cim prodjem i vratim se u desnu traku, ako nema niko ispred, opet upalim duga.

Kao sto kaze kolega @Drugi_profil (kakav je ovo rebranding pa si sad drug_profi ???), na brzini od 130-140km/h ako uocis neko sranje u snopu kratkih svjetala, moze biti prekasno. Tih 130-140km/h je oko 40m/s, a snop osvjetljava nekih 60ak metara, znaci imas cca. jednu i po sekundu da odreagujes. Sa dugim svjetlima ima najmanje duplo od tih 60 metara, i duplo vise vremena za reakciju, samim time i duplo vece sanse da izbjegnes sranje.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15511 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

Throttle wrote:Što ka'e konektovani, bitno je da je meni dobro :lol: :lol:
Pa jašta nego meni, nisam stavio xenone da bude drugima bolje. :mrgreen:
NediM17

#15512 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by NediM17 »

Throttle wrote:Što ka'e konektovani, bitno je da je meni dobro :lol: :lol:
ma frajer cuner klasicni. cuj hexoni brez sociva. :fazlija:
beni-bu-man

#15513 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by beni-bu-man »

NediM17 wrote:
Naslovnica wrote: Vozim i ja po autoputu pod dugim, osim ako mi u susret ne dolazi drugo vozilo. Onda vozim pod kratkim. Uglavnom, ako mi neko ide u susret s dugim i ne gasi ih (a ako meni smetaju, a vrlo često je to slučaj), blicnem - ako ih ne spusti dobije i on duga i to je to. Možda skonta nekada kakav je red...
I još jedna situacija kada ne vozim pod dugim - kada je ispred mene vozilo. Nebitno koliko daleko, bitno je da mu vidim štopke. Tada obavezno kratka.
8-)
Kada mi u susret dolazi drugo vozilo ne gasim duga svjetla na autoputu. Izmedju nas su dvije trake i branik. Dovoljno da nikome ne smeta.

Cim ugledam stopke koje sustizem instant gasim duga. Cim prodjem i vratim se u desnu traku, ako nema niko ispred, opet upalim duga.

Kao sto kaze kolega @Drugi_profil (kakav je ovo rebranding pa si sad drug_profi ???), na brzini od 130-140km/h ako uocis neko sranje u snopu kratkih svjetala, moze biti prekasno. Tih 130-140km/h je oko 40m/s, a snop osvjetljava nekih 60ak metara, znaci imas cca. jednu i po sekundu da odreagujes. Sa dugim svjetlima ima najmanje duplo od tih 60 metara, i duplo vise vremena za reakciju, samim time i duplo vece sanse da izbjegnes sranje.
Fino bi bilo da to radis kad ti u susret doalzi drugo vozilo

samo kazem, bilo bi fino......
NediM17

#15514 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by NediM17 »

nema potrebe posto vozim auto koji je 100% fabrika, ne ko neki. nije rastelovano smece. nikad mi niko nije blicnuo.

ne zaboravi da je to autoput i da imas dvije trake + branik izmedju.
konektovan

#15515 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

NediM17 wrote:nema potrebe posto vozim auto koji je 100% fabrika, ne ko neki. nije rastelovano smece. nikad mi niko nije blicnuo.

Dzaba branik, blješti opet, nemoj se pravdati.... :mrgreen:
amar1994

#15516 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:
8-)

I ja ih drzim stalno ako nema ispred mene auta , to sto su bankine uradjene lose i nisko nije nas problem :-)

Drzim upaljene zbog maloumnika debilnih kojima je skupo i tesko zamijeniti pozicione sijalice :twisted: :run:
Throttle

#15517 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Throttle »

U desnoj krivini smetaju nadolazecem saobracaju, barem meni smetaju od drugih ako sam ja u lijevoj
amar1994

#15518 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by amar1994 »

Pa to je to , radi ustede nema bankina/pregrade visoke :D
Throttle

#15519 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Throttle »

Eee, svaki stubic stavis 10cm kraci, puta 70 kilometara :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#15520 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by bitanga_sa_otesa »

branik nije bankina...
relax11

#15521 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by relax11 »

Ja skroz ugasim svjetla da ne smetam nikome, al i tada ljudi nesto blicaju :-)
Naslovnica

#15522 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote:nema potrebe posto vozim auto koji je 100% fabrika, ne ko neki. nije rastelovano smece. nikad mi niko nije blicnuo.

@NediM17,
Zaštitna ograda u svakom slučaju nije dovoljna zaštita kada su u pitanju duga svjetla.
Tamo gdje ima ono sjenilo između, duga su OK, ali gdje nema, itekako bode u oči.
Bez obzira koliko je tvoje auto novo, ja ti kažem da meni (a nisam jedini) itekako smetaju duga svjetla automobila u suprotnoj traci na autoputu.

Član 93.
(1) Za osvjetljavanje puta vozač motornog vozila, u pravilu, upotrebljava duga svjetla.
(2) Vozač motornog vozila dužan je upotrebljavati za osvjetljavanje puta kratka svjetla
umjesto dugih svjetala:
1) prije mimoilaženja s drugim vozilom na udaljenosti s koje ocijeni da svjetlom svog vozila
zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom - kad
vozač tog vozila upali kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala
upozorava da mu duga svjetla smetaju, uvijek na udaljenosti manjoj od 200 m;
2) za vrijeme kretanja za drugim vozilom na odstojanju od najmanje 100 m da dugim
svjetlima svog vozila ne zasljepljuje vozača vozila ispred sebe;
3) za vrijeme dok vozilom prolazi pored organizirane kolone ili povorke pješaka;
4) kada se kreće putem koji se pruža neposredno pored plovnog puta ili pored željezničke ili
tramvajske pruge - u susretu s plovilom, odnosno s vozilom koje se kreće po šinama a koje
nailazi iz suprotnog smjera.
(3) Noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač motornog vozila za vrijeme vožnje
mora imati na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla za osvjetljavanje puta.
sheilak

#15523 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by sheilak »

vješalica wrote:Kako objasniti pojedincima da je koristenje.dugih svjetala zabranjeno po zakonu u pojedinim.lsucajevima,a d ane krene jalova rasprava tj.svađa na narednih 245/stranica piiiihhh
Ako se ti budes suzdrzala rasprave svadja je na maksimalno 2-3 stranice (r)
konektovan

#15524 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:branik nije bankina...
Tako je...
NediM17

#15525 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by NediM17 »

Naslovnica wrote:

@NediM17,
Zaštitna ograda u svakom slučaju nije dovoljna zaštita kada su u pitanju duga svjetla.
Tamo gdje ima ono sjenilo između, duga su OK, ali gdje nema, itekako bode u oči.
Bez obzira koliko je tvoje auto novo, ja ti kažem da meni (a nisam jedini) itekako smetaju duga svjetla automobila u suprotnoj traci na autoputu.

Član 93.
(1) Za osvjetljavanje puta vozač motornog vozila, u pravilu, upotrebljava duga svjetla.
(2) Vozač motornog vozila dužan je upotrebljavati za osvjetljavanje puta kratka svjetla
umjesto dugih svjetala:
1) prije mimoilaženja s drugim vozilom na udaljenosti s koje ocijeni da svjetlom svog vozila
zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom - kad
vozač tog vozila upali kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala
upozorava da mu duga svjetla smetaju, uvijek na udaljenosti manjoj od 200 m;
2) za vrijeme kretanja za drugim vozilom na odstojanju od najmanje 100 m da dugim
svjetlima svog vozila ne zasljepljuje vozača vozila ispred sebe;
3) za vrijeme dok vozilom prolazi pored organizirane kolone ili povorke pješaka;
4) kada se kreće putem koji se pruža neposredno pored plovnog puta ili pored željezničke ili
tramvajske pruge - u susretu s plovilom, odnosno s vozilom koje se kreće po šinama a koje
nailazi iz suprotnog smjera.
(3) Noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač motornog vozila za vrijeme vožnje
mora imati na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla za osvjetljavanje puta.
hajde se probaj sjetiti na kojim su mjestima sjenila, i kad se sjetis, mozes li mi odgovoriti zasto bas na tim mjestima?
Post Reply