Pozdrav,
Zna li neko gdje se mogu pronaci finansijska sredstva za pokretanje malog biznisa,radi se o 10 do 15 hiljada KM? Obicno slusamo da fali projekata, a da novaca ima, medjutim kad krenes u potragu za sredstvima shvatis da su to samo suplje price.
Odmah da kazem da sam isao u neke banke, ali sam dobio negativan odgovor.
Novac za pokretanje malog biznisa
Moderator: anex
-
pedeset
#2 Re: Novac za pokretanje malog biznisa
Pa nije valjda da si povjerovao u to?
Kralju, ovo je Bosna i bez deeeeeeebele veze ništa od toga.
Kralju, ovo je Bosna i bez deeeeeeebele veze ništa od toga.
-
lordy00
#3 Re: Novac za pokretanje malog biznisa
Shvatam stele za sredstva iz budzeta, ali ni kredit ne moze da se dobijem. 
- jao_situacije
#4 Re: Novac za pokretanje malog biznisa
imaš one neke startup akceleratore inkubatore i sl.
- BarbaDue
#5 Re: Novac za pokretanje malog biznisa
Znam da u 99% slučajeva ne upali alo Jesi probao kod rođaka lovatora?
-
almir90
#6 Re: Novac za pokretanje malog biznisa
Zašto si dobio odbijenice iz banaka? Koliko znam, danas je moguće dobiti i kredit bez žiranata, potrebno je nešto založiti u protuvrijednosti. Vjerovatno imaš nekakve imovine, pokretne ili nepokretne, koju možeš založiti.
Trebao bi da imaš dio ušteđevine sam. Da li si probao na birou, ne znam da li nude još novčanu pomoć za pokretanje biznisa, mislim da ima još?
Trebao bi da imaš dio ušteđevine sam. Da li si probao na birou, ne znam da li nude još novčanu pomoć za pokretanje biznisa, mislim da ima još?
-
lordy00
#7 Re: Novac za pokretanje malog biznisa
Firma nije registrovana, znaci, krecem od nule, a banka ne zeli da daje kredit za pokretanje firme, i ako bi davala kredit moze samo u slucaju da firma postoji minimalno godinu dana.
-
almir90
#8 Re: Novac za pokretanje malog biznisa
Pa traži nenamjenski kredit, već sam ti napisao, ako imaš na kakvu imovinu da staviš kao polog. Jest veliki rizik, ali nemaš baš puno opcija. Probaj otići do biroa, raspitaj se da li nude još finansiranje za samozapošljavanje. Posudba para od nekoga bližnjeg nije dobra ideja, osim ako nije neko baš sa kim si dobar, inače će ti te pare non-stop spominjati. A, posudba od kakvih kamatara, o tome ne treba ni pomišljati.lordy00 wrote:Firma nije registrovana, znaci, krecem od nule, a banka ne zeli da daje kredit za pokretanje firme, i ako bi davala kredit moze samo u slucaju da firma postoji minimalno godinu dana.
-
Megiddo
#9 Re: Novac za pokretanje malog biznisa
Prvo počneš tražiti novac na 3F => friends, family, fools (prijatelji, familija i budale). Oni zajedno sa svojom uštedom bi trebali da obezbjedite bar 20-25% potrebnog zagonskog kapitala iako na 15.000 KM ja bih rekao bar 50-60%. Ne traži im da ti poklone nego trguj sa njima, u zamjenu za budući proizvod ili buduće dionice. Ako ti daju 100KM danas daćeš im 100kg krompira kad izraste.lordy00 wrote:Pozdrav,
Zna li neko gdje se mogu pronaci finansijska sredstva za pokretanje malog biznisa,radi se o 10 do 15 hiljada KM? Obicno slusamo da fali projekata, a da novaca ima, medjutim kad krenes u potragu za sredstvima shvatis da su to samo suplje price.
Nakon toga:
- Crowdfunding platforme (Indiegogo, Kickstarter najpopularnije). Platforme na kojima moraš predstaviti svoju ideju i onda aktivno raditi na tome da sakupiš pare. Oni nisu organizacija koja ti pomaže sakupiti pare, kako sam vidio da neki ljudi misle. Oni su alat zajedno sa tvojom e-mail listom, napravljenim videom, facebook i twitter računom.
- Od banke sumnjam da ćeš dobiti investiciju a iskreno mislim da je glupost uzimati kredit ali se isplati pozanimati u BBi banci šta je to islamsko bankarstvo i kako bi mogao financirati svoju kompaniju putem njega.
- investitor ti može biti i budući kupac; recimo da prodaješ nešto pekarama, investitor ti može biti i imućni pekar ili više njih jer ima interes.
Ako ti ništa ne upali uvijek imaj na umu da je novac samo akcelerator i ništa drugo. Uvijek možeš početi od prodaje prvim komšijama pa vrijedno i disciplinovano raditi dok ne dodješ na nivo sa kojeg hoćeš sada da startaš.
Sretno.
-
ibizza
#10 Re: Novac za pokretanje malog biznisa
PPPremijernocom wrote:lordy00 wrote:Pozdrav,
ako imaš razrađen biznis plan javi se na pp, pozdrav