Novac... ili treba jos nesto vise
- Fair Life
#1 Novac... ili treba jos nesto vise
Novcem mozes kupiti kucu, ali ne... I dom.
Novcem mozes kupiti postelju, ali ne... I san.
Novcem mozes kupiti sat, ali ne... I vrijeme.
Novcem mozes kupiti knjigu, ali ne... I znanje.
Novcem mozes kupiti polozaj, ali ne... I postovanje.
Novcem mozes platiti lijecnika, ali ne... I zdravlje.
Novcem mozes kupiti zivot, ali ne... I dusu.
Novcem mozes kupiti seks, ali ne... I ljubav.
-
car-x
#3 Re: Novac... ili treba jos nesto vise
ma ovo su ti misko jeftine floskule kokuza.. znam, i sam sam cesto bio u situaciji da sam debelo u dugovima, debelo u minusu, i da nemam prebijene banke (gladan fala bogu nisam nikad bio). i onda sam si ponavljo ovakve fraze..Fair Life wrote:Novcem mozes kupiti kucu, ali ne... I dom.
a vjeruj mi, kad ima love ima i voca svakakvog i ostalih vitamincica, a uz to dolazi i zdravlje, kad je cista postelja, ima i sna, a pogotovu ga ima kad ne moram da mislim odakle sutra platiti kiriju ili struju, ne moram trcati od nemila do nedraga, raditi cijeli dan za par eura ili maraka, nego nako opustim se, lezerno, pa ima i vremena za sve.. za znanje ne moram citati knjige.. znanje je omni-prisutno.. tv, radio, novine, internet.. sve u zavisnosti sta cojka zanima, znanje je tu.. a i knjigu kad kupim, ne kupim je da mi krasi regal i skuplja prasinu, nego da je procitam.. dusa je na mjestu tek kad sam sretan i zadovoljan.. a kako to mogu biti ako ne znam hoce li sutra biti puna trpeza ili ne.. uzrocno posljedicnu vezu seksa i ljubavi da i ne pominjem.. a tek da ne pominjem vezu izmedju love i seksa.. sve je to u vrazijem kolu..
sta hocu da kazem...
ako nemas novca, nema ni zdravlja, ni mirnog sna, ni duse, ni ljubavi, ni zivota.. ni ostalog.. jedini dom koji ti preostane je "dom za nezbrinutu djecu"..
nisam materijalista, ali ove tvoje recenice su jednostavno utopija..
- manijak1
Imaš rapa , kupiš kuću , opremljenu ali ne ide ti kreiranje i ustroj porodice ...........rasturi se sve ...........nemaš dom imaš kuću praznu i sebe kao duha u njoj.
Imaš rapa , posteljinu u toj kući ali san ti nije lak ........traume ove one .....jesi li nekog zahebao ti ili je tebe .......pustinjska oluja .........možda ti se otvorila neka rupa u sivim od iživljavanjima nad nemoćnim.......možda te bole neke slike kojih si bio dio ..........
Satić digitalni , mehanički tikće tika tak a ti blejiš i samo posmatraš kazaljke kako idu tamo vamo (i pokvaren sat dva puta dnevno pokaže tačno vrijeme
Knjige imaš ...........ali samo za regala
Novac moć vlast .........dok si gronji svi te tetoše padneš li gazaju te da te više ne gledaju jer ne mogu podnijeti trenutke vlastite poniznosti prema tebi dok si gore
Trebam li dalje
-
car-x
hehehe.. ovo je vec nesto drugo.. ovdje nisu krive pare nego ti.. mozda si papak?? pece te savjest zbog ponasanja prema drugim? zbog rasturene porodice?manijak1 wrote:Ma nisu
one više dojdu s letima
života.
Imaš rapa , kupiš kuću , opremljenu ali ne ide ti kreiranje i ustroj porodice ...........rasturi se sve ...........nemaš dom imaš kuću praznu i sebe kao duha u njoj.
Imaš rapa , posteljinu u toj kući ali san ti nije lak ........traume ove one .....jesi li nekog zahebao ti ili je tebe .......pustinjska oluja .........možda ti se otvorila neka rupa u sivim od iživljavanjima nad nemoćnim.......možda te bole neke slike kojih si bio dio ..........
Satić digitalni , mehanički tikće tika tak a ti blejiš i samo posmatraš kazaljke kako idu tamo vamo (i pokvaren sat dva puta dnevno pokaže tačno vrijeme) prođu ti godine okreneš se .........đe si šta si ...........nema te na mapi znači nisi iskoristio vrijeme .
Knjige imaš ...........ali samo za regalaA i one koje si skinuo sa regala nisu ti ostale u glavi
![]()
Novac moć vlast .........dok si gronji svi te tetoše padneš li gazaju te da te više ne gledaju jer ne mogu podnijeti trenutke vlastite poniznosti prema tebi dok si gore.......helem poznato ali imaš izuzetaka koji su isti dok su donji i gornji pa samim tim dobivaju poštovanje šire zajednice.
Trebam li dalje![]()
![]()
ljekari cijela svita ali ..........bolest nadjača sve.
- manijak1
Bil tebe peklo da si upucao nekoga samo da bi ti danas mogao lupetati po tastaturi ?kako bi spavao ? Da ti je haver drag na par desetina metara od tebe ostao u dijelovima.........bil' nekoga razbio tek da se zadovoljiš što mu nisi mogao tada pomoći.
Il' kad neko ima rak ..........a imaš para za ljekare terapije pa taj neko ode.
Šta bi onda , ti care
- manijak1
-
St.Germain
care, licno sam bio skoro pa prijatelj covjeka milionera iz mjesta blizu tvog, elokventnog, sarmantnog, dobro drzeceg, covjek ima sve sto bilo koji covjek na svijetu moze sebi pozeljeti, ali nema dusevnog mira, ima razjeban brak, jer se ozenio rano i u potrazi je za ljubavlju. Nismo nikad pricali otvoreno o tome, ali sam bio upoznat sa njegovim aferama i afericama i znam da je duboko nesretan
znam da se na osnovu jednog primjera ne moze napraviti generalija, ali sto manijak kaze, ostalo ti se kaze zivotnim iskustvom
sve dok ti misli o prezivljavanju ili brizi o placanju tekucih racuna nisu glavna zivotna preokupacija, dobro je
znam da se na osnovu jednog primjera ne moze napraviti generalija, ali sto manijak kaze, ostalo ti se kaze zivotnim iskustvom
sve dok ti misli o prezivljavanju ili brizi o placanju tekucih racuna nisu glavna zivotna preokupacija, dobro je
-
St.Germain
ma ja, bas su jadni, je lirumenko wrote:A sto se tjese kokuzi...
-
car-x
upravo tako.. a sto se tice ovog mog elokventnog sarmantnog dobro drezeceg, dolazimo na istu stvar koju sam postirao i kao odgovor na manijakovu pricu.. znaci, nije kriva lova u svemu tome, nego cinjenica da se rano ozenio.. isto to je mogo uraditi i ko kokuz, i opet bi se vjerovatno isto desilo..St.Germain wrote:care, licno sam bio skoro pa prijatelj covjeka milionera iz mjesta blizu tvog, elokventnog, sarmantnog, dobro drzeceg, covjek ima sve sto bilo koji covjek na svijetu moze sebi pozeljeti, ali nema dusevnog mira, ima razjeban brak, jer se ozenio rano i u potrazi je za ljubavlju. Nismo nikad pricali otvoreno o tome, ali sam bio upoznat sa njegovim aferama i afericama i znam da je duboko nesretan
ne zelim da kazem kako je lova jedini uslov za blagostanje, ali mislim, i na sebi osjetim, da se s parama ipak lakse ide kroz sve to.. i najvece ljubavi su zapale u krizu onog casa kad su racuni bili daleko ispod nule.. ja ovo sve govorim iz dosadasnjeg iskustva.. kad nemam love, dzaba sto je ljeto i sto je 30 stepeni, ja se smrzoh od zime..
-
Zadig
Germo, u biti covjeka je da bude nesretan i da ima problema bez obzira koliko on imao love.St.Germain wrote:care, licno sam bio skoro pa prijatelj covjeka milionera iz mjesta blizu tvog, elokventnog, sarmantnog, dobro drzeceg, covjek ima sve sto bilo koji covjek na svijetu moze sebi pozeljeti, ali nema dusevnog mira, ima razjeban brak, jer se ozenio rano i u potrazi je za ljubavlju. Nismo nikad pricali otvoreno o tome, ali sam bio upoznat sa njegovim aferama i afericama i znam da je duboko nesretan
Normalno da i bogati ljudi imaju problema, i da i njima nije sve kristalno u zivotu. Pa i Beckam place siguran sam u to.
Novcem se ipak, moras priznati, moze priustiti zivotna komfornost, koja je osnova za kvalitetan zivot, koji je opet osnova za neku relativnu srecu.
Ali znamo i ja i ti cigana koji nista nemaju i zivotu, pa su opet "srecni". A i bogatasa koji imaju sve a nisu srecni.
Covjek je cudna biljka, ali radije cu sto bi reko car-x, da imam sredjeno da nemoram da se sikriam sta ce mi djeca sutra jest, da li cerki mogu da platim fax, ili sinu da platim operaciju, ako je ne daj boze bolestan, a za moju personalnu srecu, cu se vec lakse pobrinutni kada vidim da mi djeca nisu gladna, da ne zive u kriminalnom dijelu grada, da mi sin ne mora dilat drogu da bi kupio auto, da mi se scer ne prodaje na ulici, da mi zena ne mora cistiti tudja stubista...
Novac ti moze priustiti osnovan komfort da nemors da razbijas glavu o hrani u krovom nad glavom, a pruza mogucnost i otvara prostor da mozes da se bavis necim sto volis, da se posvijetis razvitku uma i duha, umjetnosti.... Jer ako citav zivot boris se ko lav, samo da bi mogao prezivjeti, gdje ostaje vremena za duhovni razvitak ako ti dodjes sjeban kuci ko magarac i skontas da citav zivot radis a ni djeci nemores skolu platiti....
Ali opet to zavisi od covjeka, znam i ja bogatasa koji su stoka, i ne znaju sta ce od sebe sa vremenom koji imaju, ali takvi ljudi bi bili prazni isto i da su 1000000 puta siromasniji...
Jos samo za kraj
Sjeti se serije i bogati placu,
ja kazem
I bogati placu, ali siromasni vriste!
- manijak1
Ne sećam se Priča iz radione
-
Semjon Semjonovic
#15 Re: Novac... ili treba jos nesto vise
To isto vrijedi ako nemas para...Fair Life wrote:Novcem mozes kupiti kucu, ali ne... I dom.
Znaci daj ti meni paru pa cu ja vidjeti sto mogu kupiti...
-
St.Germain
havetinja wrote:morel rezime teme
bolje bit zdrav, pametan, mlad , lijep, bogat ,emocionalno i fizicki podmiren
nego ne biti ....
nije. treba poznavati licne prioritete, mogucnosti, prohtjeve i BORITI SE za njih
zivot je svakodnevna borba (znam, zvuci otrcano, ali je nazalost istina)
-
St.Germain
@Zadig
ovaj primjer sam naveo samo kao "dokaz" da novac u zivotu nije sve, ali ga cini jednostavnijim (jos jedna otrcana fraza)
ovaj primjer sam naveo samo kao "dokaz" da novac u zivotu nije sve, ali ga cini jednostavnijim (jos jedna otrcana fraza)
- manijak1
Kanal

-
havetinja
Ko se svoje majke i svoga oca stidi
jer ih tako reci uvek ko budale vidi?
Ko puni i onako punu glavu tudjim brigama
sto se mogu naci samo u debelim knjigama?
Znalac. Intelektualac. Cinjenica znalac.
A ne zna iskopat' sanac!
Okrugle naocare i uska ramena,
nikad ne primecuje gdje je to realnost!
Kraj njih je obavezno ogromna zena,
sto je lako maznu na sentimentalnost!
A ne zna iskopat' sanac!
F.M. Dostojevski - zlocin, kazna u ljudska destrukcija!
Albert Ajnstajn - nuklearno-govorna hiperprodukcija!
Sigmund Frojd - svjesna, nesvjesna, podsvjesna stanja!
Zan Pol Sartr - sam je sebi stranac i ostala sranja!
Stranac. Intelektualac.
Necu da budem intelektualac!
Ne zelim oko kurca lanac!
Ocu da opalim Vesnu Zmijanac!
Jer Rambo Amadeus je ljubavni znalac!
A ne zna iskopat' sanac!
Carls Darvin - prirodna selelekcija i evolucija.
Karl Marks - komunizam, burzoazija i svetska revolucija!
Isak Njutn - privlacna sila zemljine teze.
Njegos Serbezovski - poratni opus gospodina Krleze.
Znalac. Intelektualac.
Sam je sebi stranac. Kao vanzemaljac.
Ne zna iskopat' sanac!
Bambus meksikanac. Znanja punoglavac.
Kao vanzemaljac. S Marsa padobranac.
Vegetarijanac.
Ne zna iskopat sanac.
Vegetarijanac ..... Intelektualac.
jer ih tako reci uvek ko budale vidi?
Ko puni i onako punu glavu tudjim brigama
sto se mogu naci samo u debelim knjigama?
A ne zna iskopat' sanac!
Okrugle naocare i uska ramena,
nikad ne primecuje gdje je to realnost!
Kraj njih je obavezno ogromna zena,
sto je lako maznu na sentimentalnost!
A ne zna iskopat' sanac!
F.M. Dostojevski - zlocin, kazna u ljudska destrukcija!
Albert Ajnstajn - nuklearno-govorna hiperprodukcija!
Sigmund Frojd - svjesna, nesvjesna, podsvjesna stanja!
Zan Pol Sartr - sam je sebi stranac i ostala sranja!
Stranac. Intelektualac.
A ne zna iskopat' sanac!
Carls Darvin - prirodna selelekcija i evolucija.
Karl Marks - komunizam, burzoazija i svetska revolucija!
Isak Njutn - privlacna sila zemljine teze.
Njegos Serbezovski - poratni opus gospodina Krleze.
Znalac. Intelektualac.
Sam je sebi stranac. Kao vanzemaljac.
Ne zna iskopat' sanac!
Bambus meksikanac. Znanja punoglavac.
Kao vanzemaljac. S Marsa padobranac.
Vegetarijanac.
Ne zna iskopat sanac.
Vegetarijanac ..... Intelektualac.
- manijak1