Novac Bosanskog srednovijekovlja

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Pietje_Bel

#1 Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Pietje_Bel »

Stavljajte novac Bosanske banovine i kraljevine ovdje!

Novac za vrijeme Tvrtka I

Image

Tvrtko II , ili Tvartkovic:

Image

Novac kralja Tomasevica:

Image

Image
BHCluster

#2 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

Novac bana Stjepana II
Image

Novac Stjepana Tomaševića
Image

Novac Kralja Tvrtka II (1404-1409) (1420-1433) (1435-1443)
Image
:bih:
BHCluster

#3 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

Novac Kralja Tvrtka II
Image

Novac Kralja Stjepan Tomasa
Image

Novac Kralja Tvrtka I
Image
Bosanac sa dna kace

#4 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Bosanac sa dna kace »

dje su pronadjeni ovi novci? shtaove slike na njima predstavljaju? dje su nadjeni?
BHCluster

#5 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

Bosanac sa dna kace wrote:dje su pronadjeni ovi novci? shtaove slike na njima predstavljaju? dje su nadjeni?
Neznam gdje su pronadeni ali slike su iz Zemaljskog Muzeja Sarajevo.
Bosanac sa dna kace

#6 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Bosanac sa dna kace »

BHCluster wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:dje su pronadjeni ovi novci? shtaove slike na njima predstavljaju? dje su nadjeni?
aham ok, ama pitam sta to sto je na njima predstavlja, vidim imaju ljiljani, sta predstavlja ta osoba u toj halji sa shtapom u rukama?
BHCluster

#7 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

Bosanac sa dna kace wrote:
BHCluster wrote:
aham ok, ama pitam sta to sto je na njima predstavlja, vidim imaju ljiljani, sta predstavlja ta osoba u toj halji sa shtapom u rukama?
Ja mislim da taj lik covjeka sto drzi knjigu u jednoj ruci a stap u drugoj predstavlja pripadnost Crkvi Bosanskoj.
BHCluster

#8 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

Ovaj je iz Franjevačkog samostan Gorica, iz njegove numizmatička zbirka, novac bosanskih vladara.
Image
boff

#9 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by boff »

''Osoba u toj halji sa shtapom u rukama'' je sveti Grgur Nazijanski.
BHCluster

#10 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

boff wrote:''Osoba u toj halji sa shtapom u rukama'' je sveti Grgur Nazijanski.
Nigdje veze sa vezo nemo spamati bez razloga. :-)
boff

#11 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by boff »

Pa naravno da nema veze s vezom, barem onome ko nije upucen.
BHCluster

#12 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

boff wrote:Pa naravno da nema veze s vezom, barem onome ko nije upucen.
Covjek koji je umro oko 390AD da se pojavi bas u Bosni za vrijeme recimo Kralja Tvrtka II, ma da pricaj mi bajke. :-)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#13 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Toto »

boff wrote:''Osoba u toj halji sa shtapom u rukama'' je sveti Grgur Nazijanski.
Nisam nacitan svetaca pa se ne bih upustao u polemike ali bih samo primjetio par stvari koje mogu pripomoc u odgonetanju ko je na novcu: Grgur Nazaretski je uvijek prikazivan samo sa knjigom i nikad nije imao stap. Drugo je njegova odora. Mislim da katolocki svecenici nisu ovako vezivali odore oko svoga tijela
Životinjić

#14 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Životinjić »

Je li netko od vas ima ovih novcica u privatnoj zbirci, ili su sve primjerci iz muzeja?
boff

#15 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by boff »

Pa ako se malo bolje obrati paznja na ono sta pise u tekstu postavljenom na revers novca (S GREGORIUS NAZARENUS), onda se lako da zakljuciti o kome se radi. Uostalom, ako nekoga to zanima, nek skokne do obliznje biblioteke i pronadje sljedece tekstove:

Šime Ljubić, Opis jugoslavenskih novaca, Zagreb, 1875.

Ivan Rengjeo, Novci bosanskih vladara; u: Poviest hrvatskih zemalja Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do godine 1463, Knjiga prva, HKD Napredak, Sarajevo, 1942, 668-684.

Ivan Rengjeo, Novci bosanskih banova i kraljeva, Glasnik hrvatskog državnog muzeja u Sarajevu (GZM), god. LV-1943, Sarajevo, 1944, 237-291.

P.S.
U vrijeme sv. Grgura krscanstvo se nije dijelilo na katolicanstvo i pravoslavlje. Osim toga, on se stuje i u Zapadnom i Istocnom krscanstvu. Ako neko ima vise vremena, nek pokusa u biblioteci pronaci i sljedeci rad: Aleksandar Soloviev, Saint Gregoire, patron de Bosnie, Byzantion, 19 (1949) 263-279.
Toto

#16 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Toto »

boff wrote:Pa ako se malo bolje obrati paznja na ono sta pise u tekstu postavljenom na revers novca (S GREGORIUS NAZARENUS), onda se lako da zakljuciti o kome se radi. Uostalom, ako nekoga to zanima, nek skokne do obliznje biblioteke i pronadje sljedece tekstove:

Šime Ljubić, Opis jugoslavenskih novaca, Zagreb, 1875.

Ivan Rengjeo, Novci bosanskih vladara; u: Poviest hrvatskih zemalja Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do godine 1463, Knjiga prva, HKD Napredak, Sarajevo, 1942, 668-684.

Ivan Rengjeo, Novci bosanskih banova i kraljeva, Glasnik hrvatskog državnog muzeja u Sarajevu (GZM), god. LV-1943, Sarajevo, 1944, 237-291.

P.S.
U vrijeme sv. Grgura krscanstvo se nije dijelilo na katolicanstvo i pravoslavlje. Osim toga, on se stuje i u Zapadnom i Istocnom krscanstvu. Ako neko ima vise vremena, nek pokusa u biblioteci pronaci i sljedeci rad: Aleksandar Soloviev, Saint Gregoire, patron de Bosnie, Byzantion, 19 (1949) 263-279.
Da se odmah dalo i obrazlozenje dilema bi bila razrijesena. Ja nisam sporio da se radi o Grguru. Mene samo buni stap koji on na ovoj kovanici nosi. Stap je simbol Papa. Da li je Grgur bio Papa ili ga je Tvrtko priznavao za Papu- pa mu stavio i stap na svom novcu ili se radilo o necem drugom ne znam.? Simboli sa novca moze biti izvor zanimljivih informacija. Znam da se numizmatika bavi i ovim aspektima i bio bih jako zahvalan kada bi se u ovu raspravu ukljucio neko od numzizmaticara.
Mene ove numizmaticke stvari jako zanimaju ali nisam u stanju da "skoknem" do nasih biblioteka. Takodje me vise interesuje naucno-popularna forma nego obimene strucne studije.
Feliks

#17 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Feliks »

Bilo je nekoliko Grgura svetaca:

- Grgur iz Nisse http://en.wikipedia.org/wiki/Gregory_of_Nyssa

- Grgur Nazijanski Stariji http://en.wikipedia.org/wiki/Gregory_of ... _the_Elder

- Grgur Nazijanski, mladji, aka Teolog http://en.wikipedia.org/wiki/Gregory_of_Nazianzus

E sad, na kog se odnosi ovaj sa novcica?
Feliks

#18 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Feliks »

I ovdje ima nesto numizmatickih podataka.

http://www.rudnik.com/serbia/medieval5/

Npr.

TYPE Medieval Bosnia, Tvrtko II Tvrtkovic (1421-43), AR grosh (possibly Rengjeo type II-1), 2.33g
DESCRIPTION .
Obv: Crowned helmet over coat of arms (with crowned T inside), legend around: DN S TUARTCO REX BOSNE, stars at top, sigla R-T in field
Rev: St. Gregory standing nimbate with long staff, legend around: S GREGORIUS NAZAZENUS
REFERENCE: Ren 890-920 (type II-1 ?)
GRADING: AVF, flan flaw (or faint c/m), scarce, toned
ORDER INFO: S1423, $85
Hard to determine exact Rengjeo type due to weakness in the characteristic areas, though the distinguishing criteria for these variants are typically just sigla in the forms of dots or stars. However, this specimen is remarkable as clearly one of the heaviest grosh of its kind (given that very few published specimens reach even 2 g).
viva_castro

#19 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by viva_castro »

Uzmemo li u obzir poznate opise svećenika Bosanskih kristijana i obratimo li pažnju na odoru, štap i držanje čovjeka na slici mislim da bi bilo najlogičnije opisati ga kao Dida bosanskog, najvišeg svećenika Crkve bosanske.

Možda i nije, ne znam ali meni se tako čini, i nema razloga da ne bude. Isto tako nema razloga da ne bude taj Grgur il neko peti il deseti, stoga ne vidim smisao daljnjeg raspravljanja kad se ništa ne može ni 100% utvrditi niti 100% demantirati...
boff

#20 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by boff »

Ma sto se mene tice stvari su prilicno jasne. Da nije sacuvan natpis koji tece okolo svecevog lika i ja bih nagadjao, dovijao se, pretpostavljao, mozda bi cak pokusao i nesto iskonstruirati i tako dalje. Ali kad imamo natpis koji jasno govori o kome se radi, onda mislim da ne bi smjelo biti nikakve sumnje. Ukoliko je neko zelio na novac postaviti dida Crkve bosanske onda bi ga i stavili i to bi jos napisali. Nikad nista ne moze biti 100% sigurno, ali stvari svakako ne bi smjeli relativizirati. Jos jednom isticem: Natpis je kljucan u desifriranju licnosti osobe koja se nalazi na tom novcu.

Inace, lik sveca je predstavljen s knjigom i stapom. Stap, ili zezlo, je oznaka biskupskog dostojanstva, a obzirom da je sv. Grgur bio biskup Nazijansa onda je sasvim razumljivo sto je prikazan sa jednim takvim ikonografskim elementom.

Sto se naucno-popularnog pristupa tice, on je po pravilu vise popularan nego naucan i u tumacenju pojedinih problema tom metodom se otvara sirok prostor za iznosenje mnogih netacnosti. Ukoliko neko zeli informaciju, onda ga je najbolje uputiti na strucnu literaturu koja je obimna, ali usljed malog interesa, takodjer i relativno nepoznata sirim krugovima.
Toto

#21 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Toto »

Zasto su ovi Bosanski kraljevi stavljali bas GREGORIUS NAZARENUS na novac? Sta to u stvari simbolizira? I zasto na freskama ovaj biskup ne drzi zezlo nego samo knjigu?
BHCluster

#22 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

Toto wrote:Zasto su ovi Bosanski kraljevi stavljali bas GREGORIUS NAZARENUS na novac? Sta to u stvari simbolizira? I zasto na freskama ovaj biskup ne drzi zezlo nego samo knjigu?
Radio sam malo provjeravanja i na kovanici jeste sv. Grgura Nazijanskog, to je stavljeno tu zato sto su te kovanice bile pravljene u Dubrovniku a posto je Bosna sa Dubrovackom Republikom imala dobre trgovinske odnose, stoga kralj Tvrtko II je nastojao svoje kovove što više približiti dubrovačkim te su oni izrađivani u sasvim identičnoj novčanoj stopi. Prema tome Tvrtko II kovao je groš, dinar i poludinar, sa novinom da se na njegovim novcima sve češće ustaljuju prikazi njegovog grba. Takvu tradiciju nastavio je i njegov nasljednik Stjepan Tomaš koji je također kovao tri vrste novca sa predstavom grba na aversu i sv. Grgura Nazijanskog na reversu.
BHCluster

#23 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

Image
Geronimo81

#24 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by Geronimo81 »

BHCluster wrote:
Toto wrote:Zasto su ovi Bosanski kraljevi stavljali bas GREGORIUS NAZARENUS na novac? Sta to u stvari simbolizira? I zasto na freskama ovaj biskup ne drzi zezlo nego samo knjigu?
Radio sam malo provjeravanja i na kovanici jeste sv. Grgura Nazijanskog, to je stavljeno tu zato sto su te kovanice bile pravljene u Dubrovniku a posto je Bosna sa Dubrovackom Republikom imala dobre trgovinske odnose, stoga kralj Tvrtko II je nastojao svoje kovove što više približiti dubrovačkim te su oni izrađivani u sasvim identičnoj novčanoj stopi. Prema tome Tvrtko II kovao je groš, dinar i poludinar, sa novinom da se na njegovim novcima sve češće ustaljuju prikazi njegovog grba. Takvu tradiciju nastavio je i njegov nasljednik Stjepan Tomaš koji je također kovao tri vrste novca sa predstavom grba na aversu i sv. Grgura Nazijanskog na reversu.
Na par povelja Bosanski vladari se zaklinju Grgurom koliko sam ja vidjeo.
BHCluster

#25 Re: Novac Bosanskog srednovijekovlja

Post by BHCluster »

Geronimo81 wrote:
BHCluster wrote:
Na par povelja Bosanski vladari se zaklinju Grgurom koliko sam ja vidjeo.
Napisi koje su pa ce mo istraziti.
Post Reply