Novac za vrijeme Tvrtka I
Tvrtko II , ili Tvartkovic:

Novac kralja Tomasevica:

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Neznam gdje su pronadeni ali slike su iz Zemaljskog Muzeja Sarajevo.Bosanac sa dna kace wrote:dje su pronadjeni ovi novci? shtaove slike na njima predstavljaju? dje su nadjeni?
aham ok, ama pitam sta to sto je na njima predstavlja, vidim imaju ljiljani, sta predstavlja ta osoba u toj halji sa shtapom u rukama?BHCluster wrote:Neznam gdje su pronadeni ali slike su iz Zemaljskog Muzeja Sarajevo.Bosanac sa dna kace wrote:dje su pronadjeni ovi novci? shtaove slike na njima predstavljaju? dje su nadjeni?
Ja mislim da taj lik covjeka sto drzi knjigu u jednoj ruci a stap u drugoj predstavlja pripadnost Crkvi Bosanskoj.Bosanac sa dna kace wrote:aham ok, ama pitam sta to sto je na njima predstavlja, vidim imaju ljiljani, sta predstavlja ta osoba u toj halji sa shtapom u rukama?BHCluster wrote:Neznam gdje su pronadeni ali slike su iz Zemaljskog Muzeja Sarajevo.Bosanac sa dna kace wrote:dje su pronadjeni ovi novci? shtaove slike na njima predstavljaju? dje su nadjeni?

Nigdje veze sa vezo nemo spamati bez razloga.boff wrote:''Osoba u toj halji sa shtapom u rukama'' je sveti Grgur Nazijanski.
Covjek koji je umro oko 390AD da se pojavi bas u Bosni za vrijeme recimo Kralja Tvrtka II, ma da pricaj mi bajke.boff wrote:Pa naravno da nema veze s vezom, barem onome ko nije upucen.
Nisam nacitan svetaca pa se ne bih upustao u polemike ali bih samo primjetio par stvari koje mogu pripomoc u odgonetanju ko je na novcu: Grgur Nazaretski je uvijek prikazivan samo sa knjigom i nikad nije imao stap. Drugo je njegova odora. Mislim da katolocki svecenici nisu ovako vezivali odore oko svoga tijelaboff wrote:''Osoba u toj halji sa shtapom u rukama'' je sveti Grgur Nazijanski.
Da se odmah dalo i obrazlozenje dilema bi bila razrijesena. Ja nisam sporio da se radi o Grguru. Mene samo buni stap koji on na ovoj kovanici nosi. Stap je simbol Papa. Da li je Grgur bio Papa ili ga je Tvrtko priznavao za Papu- pa mu stavio i stap na svom novcu ili se radilo o necem drugom ne znam.? Simboli sa novca moze biti izvor zanimljivih informacija. Znam da se numizmatika bavi i ovim aspektima i bio bih jako zahvalan kada bi se u ovu raspravu ukljucio neko od numzizmaticara.boff wrote:Pa ako se malo bolje obrati paznja na ono sta pise u tekstu postavljenom na revers novca (S GREGORIUS NAZARENUS), onda se lako da zakljuciti o kome se radi. Uostalom, ako nekoga to zanima, nek skokne do obliznje biblioteke i pronadje sljedece tekstove:
Šime Ljubić, Opis jugoslavenskih novaca, Zagreb, 1875.
Ivan Rengjeo, Novci bosanskih vladara; u: Poviest hrvatskih zemalja Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do godine 1463, Knjiga prva, HKD Napredak, Sarajevo, 1942, 668-684.
Ivan Rengjeo, Novci bosanskih banova i kraljeva, Glasnik hrvatskog državnog muzeja u Sarajevu (GZM), god. LV-1943, Sarajevo, 1944, 237-291.
P.S.
U vrijeme sv. Grgura krscanstvo se nije dijelilo na katolicanstvo i pravoslavlje. Osim toga, on se stuje i u Zapadnom i Istocnom krscanstvu. Ako neko ima vise vremena, nek pokusa u biblioteci pronaci i sljedeci rad: Aleksandar Soloviev, Saint Gregoire, patron de Bosnie, Byzantion, 19 (1949) 263-279.
Radio sam malo provjeravanja i na kovanici jeste sv. Grgura Nazijanskog, to je stavljeno tu zato sto su te kovanice bile pravljene u Dubrovniku a posto je Bosna sa Dubrovackom Republikom imala dobre trgovinske odnose, stoga kralj Tvrtko II je nastojao svoje kovove što više približiti dubrovačkim te su oni izrađivani u sasvim identičnoj novčanoj stopi. Prema tome Tvrtko II kovao je groš, dinar i poludinar, sa novinom da se na njegovim novcima sve češće ustaljuju prikazi njegovog grba. Takvu tradiciju nastavio je i njegov nasljednik Stjepan Tomaš koji je također kovao tri vrste novca sa predstavom grba na aversu i sv. Grgura Nazijanskog na reversu.Toto wrote:Zasto su ovi Bosanski kraljevi stavljali bas GREGORIUS NAZARENUS na novac? Sta to u stvari simbolizira? I zasto na freskama ovaj biskup ne drzi zezlo nego samo knjigu?
Na par povelja Bosanski vladari se zaklinju Grgurom koliko sam ja vidjeo.BHCluster wrote:Radio sam malo provjeravanja i na kovanici jeste sv. Grgura Nazijanskog, to je stavljeno tu zato sto su te kovanice bile pravljene u Dubrovniku a posto je Bosna sa Dubrovackom Republikom imala dobre trgovinske odnose, stoga kralj Tvrtko II je nastojao svoje kovove što više približiti dubrovačkim te su oni izrađivani u sasvim identičnoj novčanoj stopi. Prema tome Tvrtko II kovao je groš, dinar i poludinar, sa novinom da se na njegovim novcima sve češće ustaljuju prikazi njegovog grba. Takvu tradiciju nastavio je i njegov nasljednik Stjepan Tomaš koji je također kovao tri vrste novca sa predstavom grba na aversu i sv. Grgura Nazijanskog na reversu.Toto wrote:Zasto su ovi Bosanski kraljevi stavljali bas GREGORIUS NAZARENUS na novac? Sta to u stvari simbolizira? I zasto na freskama ovaj biskup ne drzi zezlo nego samo knjigu?
Napisi koje su pa ce mo istraziti.Geronimo81 wrote:Na par povelja Bosanski vladari se zaklinju Grgurom koliko sam ja vidjeo.BHCluster wrote:Radio sam malo provjeravanja i na kovanici jeste sv. Grgura Nazijanskog, to je stavljeno tu zato sto su te kovanice bile pravljene u Dubrovniku a posto je Bosna sa Dubrovackom Republikom imala dobre trgovinske odnose, stoga kralj Tvrtko II je nastojao svoje kovove što više približiti dubrovačkim te su oni izrađivani u sasvim identičnoj novčanoj stopi. Prema tome Tvrtko II kovao je groš, dinar i poludinar, sa novinom da se na njegovim novcima sve češće ustaljuju prikazi njegovog grba. Takvu tradiciju nastavio je i njegov nasljednik Stjepan Tomaš koji je također kovao tri vrste novca sa predstavom grba na aversu i sv. Grgura Nazijanskog na reversu.Toto wrote:Zasto su ovi Bosanski kraljevi stavljali bas GREGORIUS NAZARENUS na novac? Sta to u stvari simbolizira? I zasto na freskama ovaj biskup ne drzi zezlo nego samo knjigu?