samo si pogrijesio u jednom, ne kaze se Covic nego Loviczoom66 wrote:'ta zna guglplain vanilla wrote:jesil to na guglu prevodiozoom66 wrote:
ovdje krugovalna dalekovidnica republike srpske, postaja u mostaru, pochinje direktan prijenos izvjeshca za tisak čelnika hrvatskog i srpksog bloka Čovića i Ljubića s Dodikom i Bosićem![]()
![]()
![]()
![]()
bgm, jos ce te vrbovati za prevodiocaima se, mozhe se, pa nek me vrbuju da im prijevod ubiljezhim sa osobitim shtovanjem...
Nova vlast na BiH nivou
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#151 Re: Nova vlast na BiH nivou
- JBT
#152 Re: Nova vlast na BiH nivou
Ma srusila se Dodiku koNbinacija.
Kao sto Srbija ima RS i Dodika u BiH tako da oni Bosni i Hercegovini mogu raditi sta hoce, a BiH njima ne moze nista zbog Dodikovog blokiranja, tako je Dodik htjeo imati Covica i HDZ u Federaciji i time imati mogucnost entitetskog blokiranja (putem veta), a Federacija ne bi mogla imati jednak polozaj jer bi Covic blokirao svaki veto prema onome sto dolazi iz RS-a.
U ovakvoj situaciji kakva je sada Dodik dolazi u situaciju da pregovara i trazi kompromis za sve sto mu je bitno, a tome on niti je sklon, a niti zna kako se to radi. Do sada je sve bilo na silu i nametanjem konacnog rijesenja.
Zbog toga je Covic trazio sva hrvatska mjesta u vladi Federacije, a i 2/3 srpskih.
Sada ce opet pokusati silom nametnuti taj nacin razvoja situacije time sto ce se Dodik kao prikljuciti Covicu u bojkotu svega u BiH.
Mislim da ce onda tu medjunarodni faktor odigrati bitnu ulogu.
Kao sto Srbija ima RS i Dodika u BiH tako da oni Bosni i Hercegovini mogu raditi sta hoce, a BiH njima ne moze nista zbog Dodikovog blokiranja, tako je Dodik htjeo imati Covica i HDZ u Federaciji i time imati mogucnost entitetskog blokiranja (putem veta), a Federacija ne bi mogla imati jednak polozaj jer bi Covic blokirao svaki veto prema onome sto dolazi iz RS-a.
U ovakvoj situaciji kakva je sada Dodik dolazi u situaciju da pregovara i trazi kompromis za sve sto mu je bitno, a tome on niti je sklon, a niti zna kako se to radi. Do sada je sve bilo na silu i nametanjem konacnog rijesenja.
Zbog toga je Covic trazio sva hrvatska mjesta u vladi Federacije, a i 2/3 srpskih.
Sada ce opet pokusati silom nametnuti taj nacin razvoja situacije time sto ce se Dodik kao prikljuciti Covicu u bojkotu svega u BiH.
-
luckypot
#153 Re: Nova vlast na BiH nivou
jel ovo sastanak manjinskih folklornih grupa servocroataša?plain vanilla wrote:Sutra u Mostaru sastanak čelnika hrvatskog i srpksog bloka Čovića i Ljubića s Dodikom i Bosićem
Sutra (petak) u Domu HDZ BiH u Mostaru bit će održan sastanak predsjednika HDZ BiH, HDZ1990, SNSD i SDS –dr. Dragana Čovića, dr. Bože Ljubića, Milorada Dodika i Mladena Bosića, priopćeno je iz ureda za informiranje HDZ BiH
Na sastanku će biti riječi o zajedničkoj suradnji u svezi uspostave vlasti na državnoj razini i analizi aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovini;
Sastanak predsjednika HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS u Domu HDZ BiH u Mostaru počinje u 12:00 sati, a konferencija za novinare stranačkih lidera u 13:45 sati;
Radio televizija Republike Srpske izravno će prenositi sastanak i konferenciju za novinare predsjednika HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS, a s početkom u 14:00 sati RT RS prenosit će specijalnu tv debatu dr. Dragana Čovića, dr. Bože Ljubića, Milorada Dodika i Mladena Bosića koja će biti emitirana iz Doma HDZ BiH u Mostaru.
-
popajic
#154 Re: Nova vlast na BiH nivou
"Na sastanku će biti riječi o zajedničkoj suradnji u svezi uspostave vlasti na državnoj razini i analizi aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovini;
Sastanak predsjednika HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS u Domu HDZ BiH u Mostaru počinje u 12:00 sati, a konferencija za novinare stranačkih lidera u 13:45 sati;"
Zakljucak ce biti da ne mogu diHat od majorizacije i da ih BIH skroz naskroz gusi !
Izlaz- ukinuti prvi , a montirati Treci

Sastanak predsjednika HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS u Domu HDZ BiH u Mostaru počinje u 12:00 sati, a konferencija za novinare stranačkih lidera u 13:45 sati;"
Zakljucak ce biti da ne mogu diHat od majorizacije i da ih BIH skroz naskroz gusi !
Izlaz- ukinuti prvi , a montirati Treci
-
Nass
#155 Re: Nova vlast na BiH nivou
Mislim da si pogodio u sustinu. Ono sto od pocetka govorimo. Ovo sutrasnje prenosenje sastanka i press konferencije zvuci cudno, ako se stvarno bude prenosilo, kao da se radi o nekom vaznom ili istorijskom trenutku. I ja mislim da ce medjunarodni faktor morati biti sada aktivniji. Vidim da Moon sve redom posjecuje, od suda do oruzanih snaga..... Cini mi se da su Amerikanci agilni. A i na onoj vijesti iz RS u naslovu pise da se razmislja o sankcijama EU zbog neformiranja vlasti vec 6 mjeseci..... poslije u tekstu nista nema, ali i taj naslov je zanimljiv....JBT wrote:Ma srusila se Dodiku koNbinacija.![]()
-
hercegovac_pravi
#156 Re: Nova vlast na BiH nivou
Ma ne da se samo razmišlja već je napravljenna lista konkretnih poteza EU država protiv rušioca ustavnog poretka i inicijatora blokada. To ti je ona od prije 3-4 dana..."manje Daytona a više Evrope"...Izgleda da Europljanima Dayton ne luči željene rezultate pa bi sad da ga modifikuju...e nemoRe brate.....još 10-tak godina Daytona pa tek onda treba malo ozbiljnije početi razmišljati (ključna riječ početi) o nekim promjenama tog dokumenta.Nass wrote:Mislim da si pogodio u sustinu. Ono sto od pocetka govorimo. Ovo sutrasnje prenosenje sastanka i press konferencije zvuci cudno, ako se stvarno bude prenosilo, kao da se radi o nekom vaznom ili istorijskom trenutku. I ja mislim da ce medjunarodni faktor morati biti sada aktivniji. Vidim da Moon sve redom posjecuje, od suda do oruzanih snaga..... Cini mi se da su Amerikanci agilni. A i na onoj vijesti iz RS u naslovu pise da se razmislja o sankcijama EU zbog neformiranja vlasti vec 6 mjeseci..... poslije u tekstu nista nema, ali i taj naslov je zanimljiv....JBT wrote:Ma srusila se Dodiku koNbinacija.![]()
-
hercegovac_pravi
#157 Re: Nova vlast na BiH nivou
A evo samo da i ovo dodam kao indikator gdje ova situacija ide ide.....
“Večernje novosti“: Kada ste preuzimali ovu dužnost, pre nekoliko meseci, gotovo svi ambasadori prisustvovali su vašoj inauguraciji. Izgledalo je da ćete i vi, a i oni, spustiti loptu. Sad je stvar ponovo dovedena do usijanja...
Milorad Dodik: Nije ovde problem Milorad Dodik, niti RS. Problem je Federacija koja ima nelegitimnu vladu, gde se ignoriše konstitutivnost Hrvata. Problem je što se ne mogu formirati zajednički organi na nivou BiH. Izgleda da su mnogi verovali da su naša ubeđenja bila u funkciji predizborne kampanje i da će nas to proći. Očekivali su da odustanemo od obećanja narodu i da se vratimo onom što bi oni od nas očekivali. Ja nisam spreman na to.
“Večernje novosti“: Iako sada ozbiljnije nego ikad pominju izolaciju onog ko se ”zameri” integritetu BiH...
Milorad Dodik: Ne treba da okolišaju, nije reč o ”bilo kome” nego o Miloradu Dodiku. Pa, neka tako i kažu. Da li će izolovati? Pa, naravno da mi nismo niko i ništa da bismo pretili toj velikoj Evropi. Ali, hajde da vidimo hoće li nas izolovati i zbog kojih dela. Sloboda govora je jedan od bazičnih principa te Evrope. Možda je ovde problem i govoriti. Za mene nije.
“Večernje novosti“: Šta bi ta izolacija značila za Srpsku? Da li je moguće izdržati je u ovim uslovima?
Milorad Dodik: Ništa se na silu nije moglo odbraniti. Ako neko misli kroz izolaciju da spasava BiH, uputiću ga na činjenicu da je visoki predstavnik ovde smenio 250 ljudi i ništa nije postigao. Neće to uspeti nikakvim smenama i izolacijom.
“Večernje novosti“: Nema ni mesec kako ste bili kod Angele Merkel. Pomenu li ona da vam preti izolacija?
Milorad Dodik: Naravno da ne. Ali, čujem da Evropa sprema neki koncept izolacije, iako time ruši vlastite principe. U redu, to je njihovo pravo. Ali, moraju da znaju da i mi zadržavamo neka prava.
“Večernje novosti“: Šta bi bio odgovor? Jeste li već spremni za tu situaciju?
Milorad Dodik: Pa, moglo bi se, recimo, dogoditi da i mi kažemo da njihovi ambasadori ovde više nisu dobrodošli. Da ne mogu ući u naše institucije, pa neka, umesto toga, odu do kioska da probaju ćevape. Nije nemoguća ni ta vrsta reciprociteta.
“Večernje novosti“: Sad će reći da pretite...
Milorad Dodik: Ne pretim nikom, samo pričam logično.
“Večernje novosti“: Je li logično i da Bosna prestane da postoji?
Milorad Dodik: Razgradnjom ”Dejtona” sve postaje moguće. Od toga da napravite unitarnu Bosnu, do toga da se ona raspadne. Srpska nije nikada bolje stajala – politički je i institucijalno stabilna, partner je a ne podanik, bez velikih je ekonomskih i socijalnih problema. Mi za svoju budućnost ne strahujemo.
- MuaDib
#158 Re: Nova vlast na BiH nivou
Na nivou BiH vlast će činiti Platformaši (SDP, SDA, HSP, NSRzB) + SNSD + SDS, a takvi vjetrovi pušu iz RS.
Dodik prvo pošalje opoziciju da se ona izjašnjava o situaciji oko formiranja vlasti u FBiH, jer gdje će on javno reči žao nam je HDZ, ali mi ne možemo žrtvovati interese RS radi HDZ. A vrh, vrhova nogiranja HDZ je navodno otvoreno pismo opštinskih odbora SNSD-a i DNS-a Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, Predsjedniku RS Miloradu Dodiku, u kom smatraju da diskriminatorska politika HDZ BiH prema Srbima u Livanjskom kantonu bi trebala dovesti do prekida saradnje sa HDZ BiH. A i Milorad Dodik je naveo da će kao legalista poštovati odluku Ustavnog suda FBiH, i da će ukoliko je saziv DN Federacije legalan, prihvatiti izbor bošnjačkih i hrvatskih delegata u DN PSBiH.
Ovo je jasno ko dan, da je Dodik podržavao HDZ samo kako bi pokušao spriječiti konstituisanje DN PSBiH, ali da on nema kapacitet osopravati odluke zakonodavnog tijela drugog entiteta. Drugo je mišljenje, a drugo je realnost.
Dodik prvo pošalje opoziciju da se ona izjašnjava o situaciji oko formiranja vlasti u FBiH, jer gdje će on javno reči žao nam je HDZ, ali mi ne možemo žrtvovati interese RS radi HDZ. A vrh, vrhova nogiranja HDZ je navodno otvoreno pismo opštinskih odbora SNSD-a i DNS-a Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, Predsjedniku RS Miloradu Dodiku, u kom smatraju da diskriminatorska politika HDZ BiH prema Srbima u Livanjskom kantonu bi trebala dovesti do prekida saradnje sa HDZ BiH. A i Milorad Dodik je naveo da će kao legalista poštovati odluku Ustavnog suda FBiH, i da će ukoliko je saziv DN Federacije legalan, prihvatiti izbor bošnjačkih i hrvatskih delegata u DN PSBiH.
Ovo je jasno ko dan, da je Dodik podržavao HDZ samo kako bi pokušao spriječiti konstituisanje DN PSBiH, ali da on nema kapacitet osopravati odluke zakonodavnog tijela drugog entiteta. Drugo je mišljenje, a drugo je realnost.
-
luckypot
#159 Re: Nova vlast na BiH nivou
merhaba muadibe kako je?
(šala mala)
- MuaDib
#160 Re: Nova vlast na BiH nivou
Nemoj me pogrešno shvatiti, ja nema ništa protiv Merhaba i Selama, ali ako želimo graditi građansko društvo, onda moramo i graditi građansku kulturu pozdravljanja i tražiti zajednički podzdrav a to je "Dobar dan", s kojim si u svakoj slavenskoj zemlji dopbro prispjeo.luckypot wrote:merhaba muadibe kako je?(šala mala)