nova tipicna reklama..?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

BiH-x

#26 Re: nova tipicna reklama..?

Post by BiH-x »

lord-executioner wrote:Ja sam u principu veliku protivnik seksistickih izjava/postupaka, uopce seksizma, ali koliko me iritiraju muzjaci koji misle da je zenin jedini posao da sjedi u kuci, pere i radja, toliko me iritiraju i zene koje ce se pozvati na ravnopravnost spolova svaki put kad im nesto odgovara ili ih iznervira, a cim treba uraditi nesto sto im se ne svidja, onda obavezno kazu "hajde ti, ne mogu ja, ja sam zensko" ili "de ti, ti si muskarac, tebi je lakse". Ne govorim pri tome o tegljenju necega sto tezi 500 kg, nego govorim o banalnostima, kad treba negdje uci, za nesto se raspitati, za nesto se cjenkati, nesto prigovoriti ( mada, ruku na srce, ovo nije bas cest slucaj ) ili se pozaliti, izvrsiti reklamaciju, itd itd. Bogami, zene su u dobroj mjeri krive sto ravnopravnost nekad izgleda kao utopija, opet, ne sve zene, ali vecina. Ideja dzentlmenskog postupanja, otvaranja vrata, izvlacenja stolice, podizanje necega sto ispadne, sve su to stvari koje i ja radim jer sam tako odgojen i tako zelim, ali na koje bi, kad se ne bi uradile, zene uglavnom reagirale negativno, iako su svi ti postupci proizasli iz uvjerenja da je zena dekorativno bice koje je nesposobno da se sagne zbog stikli, steznjaka ili haljine, koje je nevoljko da otvori vrata da ne bi skrsila lak ili manikir, koje su hirovite i krhke pa s njima treba razgovarati blago, njezno, uvazavajuci to da su nesposobne da reagiraju razumom, nego su im emocije jedino sredstvo komuniciranja sa okolinom. To ce mnogim zenama zvucati strasno, ali je to zaista tako, i to smo dobili postepenim odrzavanjem ideje zenske nesposobnosti jos iz srednjeg vijeka. I zene i muskarci zaista mogu kupiti Durex, jer 1. nijedna kamera ne biljezi prisustvo zenske koja kupuje Durex 2. kupovanje Durexa je odgovorno ponasanje koje se ocekuje od svakoga 3. apotekara/apotekarku/kasirku boli neka stvar za to ko kupuje, dok god placa 4 KM za jedan bijedni paketic od tri komada koji ne moze trajati ni par sati !!!
:roll:
cellisto

#27 Re: nova tipicna reklama..?

Post by cellisto »

@Lord-executioner
Ja nisam osoba koja se zali ili poziva na ravnopravnost spolova svaki put kad joj nesto zasmeta i molim da me ne karakteristes tako jer me ne poznajes. Ako si odgojen da postujes zene, ustajes, pozdravljas, otavaras vrata itd., zasto ti onda ne smeta reklama u kojoj se sva ta pristojnost i dobar odgoj prikazuje kao nacin da se dodje do seksa? i zasto ti ne smeta sto ce mladi gledajuci ovakve reklame sve manje misliti da covjek treba biti kulturan zbog sebe a ne zbog takvog cilja? Ja sam itekako svjesna da ima svakvih i muskaraca i zena, koji ravnopravnost spolova dozivljavaju na ovaj ili onaj nacin, pa to i iskoristavaju, ali nisam nikad govorila o tome i u prvom postu se ne radi o tome uopste. Radi se o tome sta drustvo smatra za prihvatljivo. koliko vidim, vecini je ovakav stav iz reklama skroz ok, nema frke, zasto na to obracati paznju, sitnicarenje. Meni nije.
elSaik

#28 Re: nova tipicna reklama..?

Post by elSaik »

Pazi molim te, ona bi da je ravnopravna, a ravnopravnost se ogleda u tome što muškarac ustaje kad ona uđe, otvara joj vrata, kupuje joj poklone itd itsl...

Podsjeća me na onu curu iz srednje, "nemojte me danas pitati, danas je Dan žena."

PS Da je poruka reklame da ona može dobiti njega za samo 199 KM ama baš niko se ne bi požalio. Možda jedino na visinu novca, jer ona može dobiti njega za mnogo manje.
Ave, Nijaz!

#29 Re: nova tipicna reklama..?

Post by Ave, Nijaz! »

Ja hocu da sve zivo reklamiraju dobre gole zene i smatram se diskriminiranim zato sto to nije tako.
Pikaboo

#30 Re: nova tipicna reklama..?

Post by Pikaboo »

Ave, Nijaz! wrote:Ja hocu da sve zivo reklamiraju dobre gole zene i smatram se diskriminiranim zato sto to nije tako.
I ja isto,zbog nedostatka zgodnih golih muskaraca za sudoperom dok golo dupe sjeva a naprijed samo kecelja :D ....
Ave, Nijaz!

#31 Re: nova tipicna reklama..?

Post by Ave, Nijaz! »

Pikaboo wrote:
Ave, Nijaz! wrote:Ja hocu da sve zivo reklamiraju dobre gole zene i smatram se diskriminiranim zato sto to nije tako.
I ja isto,zbog nedostatka zgodnih golih muskaraca za sudoperom dok golo dupe sjeva a naprijed samo kecelja :D ....
OK, samo nek onda podijele TV kanale da znam koje da gledam sa zenama, a ostale cu izbrisat sa TV-a, zbog raznoraznih stvari.
Pikaboo

#32 Re: nova tipicna reklama..?

Post by Pikaboo »

@Ave ne zamajavaj me kad sam posla ovo da kazem.
Elem,sve te zene u "degradirajucim"reklamama meni ne smetaju niti prestavljaju ono sto sam ja.NIkad nijedan muskarac u mom zivotu nije ocekivao od mene da mu perem noge u lavoru,letam oko njega dok on balavi flasu pive i gleda tekmu.To nisam ja niti cu biti bez obzira sta zene u reklamama predstavljaju
bez_ideje

#33 Re: nova tipicna reklama..?

Post by bez_ideje »

Mozda nisi to ti,niti je neko ocekivao od tebe..........No,da nema tih koji misle upravo to ,,takve reklame ne bi ni postojale :)
Pikaboo

#34 Re: nova tipicna reklama..?

Post by Pikaboo »

bez_ideje wrote:Mozda nisi to ti,niti je neko ocekivao od tebe..........No,da nema tih koji misle upravo to ,,takve reklame ne bi ni postojale :)
Slazem se.
cellisto

#35 Re: nova tipicna reklama..?

Post by cellisto »

upravo tako :)
bez_ideje

#36 Re: nova tipicna reklama..?

Post by bez_ideje »

Ko je odgovoran za regulaciju tih sadrzaja u BiH?
Ave, Nijaz!

#37 Re: nova tipicna reklama..?

Post by Ave, Nijaz! »

Kakva crna regulacija?

Ruznim feminiskinjama je krivo sto su dobre trebe na reklamama.
Tako je Kosorki krivo sto ona nema onakvu straznjicu pa nasla nesto zabranjivat, sram i stid da je bude.
udrch

#38 Re: nova tipicna reklama..?

Post by udrch »

Ne kontam šta ima loše ako neko nekog zaskoči..pa neće je na silu..
Ja mislim da bi tu obadvoje uživali..
Ave, Nijaz!

#39 Re: nova tipicna reklama..?

Post by Ave, Nijaz! »

udrch wrote:Ne kontam šta ima loše ako neko nekog zaskoči..pa neće je na silu..
Ja mislim da bi tu obadvoje uživali..
Krivo feministkinjama sto njih ne zaskacu. :oops:
lord-executioner

#40 Re: nova tipicna reklama..?

Post by lord-executioner »

A i zaboravio
cellisto wrote:@Lord-executioner
Ja nisam osoba koja se zali ili poziva na ravnopravnost spolova svaki put kad joj nesto zasmeta i molim da me ne karakteristes tako jer me ne poznajes. Ako si odgojen da postujes zene, ustajes, pozdravljas, otavaras vrata itd., zasto ti onda ne smeta reklama u kojoj se sva ta pristojnost i dobar odgoj prikazuje kao nacin da se dodje do seksa? i zasto ti ne smeta sto ce mladi gledajuci ovakve reklame sve manje misliti da covjek treba biti kulturan zbog sebe a ne zbog takvog cilja? Ja sam itekako svjesna da ima svakvih i muskaraca i zena, koji ravnopravnost spolova dozivljavaju na ovaj ili onaj nacin, pa to i iskoristavaju, ali nisam nikad govorila o tome i u prvom postu se ne radi o tome uopste. Radi se o tome sta drustvo smatra za prihvatljivo. koliko vidim, vecini je ovakav stav iz reklama skroz ok, nema frke, zasto na to obracati paznju, sitnicarenje. Meni nije.
OK, nisam se ni obracao direktno tebi, ali se sigurno dio onog sto sam rekao moze primijeniti na tebe. Gotovo sam i zaboravio napomenuti, pisuci sve to, da se reakcije nikad ( cisto da izbjegnem generalizaciju reci cu SKORO nikad, ali je samo "nikad" blize istini ) ne pojavljuju kada je seksizam u reklami okrenut ka, recimo, seksualnoj dominaciji zena nad muskarcima, zavodnickim pogledima i sta ti ja znam cemu sve ne. Sta je sa reklamom gdje se napucana zenska baca na ruznog nosatog lika u liftu samo zato sto je nalozi miris dezodoransa? Znaci ako mi je bog dao masala nos, retardiranu facu a uz to i zalizem kosu meni treba magicni Axe ili neki napitak carobnjaka Merlina da me zgodna zena primijeti ili pomisli da me poljubi? Je li reklama "k'o u nane" suptilan poziv modernistima i nekonformistima da se prilagode moralnim normama, tradiciji i obicajima otprije 50-100 godina, koji se, eto, kroz starinski biljni mrs propagiraju kao najbolje i najzdravije? Jesu li Dzeko i kompanija u reklami za Konzum nekriticki udar na fudbalere i njihov sportski talent, buduci da ih stavljaju u krug mahalusa koje komentarisu ko je zgodan, ko je fin, ko je sarmantan, pretvarajuci ih time u seksualne objekte i obicni predmet zenske pohote? Pa pobogu, ne postoji reklama iz koje neces izvuci neko negativno znacenje, samo ako ga zelis izvuci. Koliko to ljudi u BiH zna ciji je citat na reklami, sta to uopce znaci na bosanskom, koliko ljudi uopce primijeti reklamu za Granoff odijela, djevojku, momka, njihove poze i stas i glas, i ko, osim ljudi koje uopce boli briga za reklamu, idu kupiti smijesno skupo Granoff odijelo? Meni je skandaloznije npr. kad vidim da akademski radnici pisu hoČemo i govore "moreš", a ako mislis da ce taj ili bilo koji drugi tip reklame nesto usaditi ili razbuditi sto vec ne postoji, varas se. Kod svake prave zene pravi ce muz skuhati i rucak, i oprati sudje, i izmasirati je poslije posla, mazat ce svoje cipele i prati svoje noge sopstvenim rukama. To zavisi od ljudi, njihove licnosti, njihovog odgoja i vrijednosti koje znaju ili ne znaju prepoznati. Ako vec zelis kanalizirati svoj gnjev, usmjeri ga ka vjerskim zajednicama i konzervativcima koji se ovdje trude odrzati duh patrijarhata kroz smijurije o potrebama ocuvanja tradicijskih vrijednosti i koji, vjeruj mi, uspijevaju da kod naroda stvaraju i odrzavaju te stavove i shvatanja kojih se grozis ( a kojih se, nepobitna je cinjenica, i ja grozim, samo odbijam vjerovati da reklama ima ikakve relevantne veze s tim ).

@HAVANA, glede tvog lakonskog komentara, je li tako ili nije :D
cellisto

#41 Re: nova tipicna reklama..?

Post by cellisto »

Ja se, samo da znas, u vecini stvari potpuno slazem s tobom. Ne kanaliziram gnjev, jer nisam gnjevna, malo je prebrzo zakljuciti da svaka zena koja primijeti i nesto joj zasmeta je gnjevna feministkinja koja mrzi muskarce. Ne mislim da meni iko mora otvarati vrata ili kupovati poklone i ne mislim da se u tome ocituje ravnopravnost spolova, ne znam odakle uopste ideja nekome da to pomisli, hoces li ili neces djevojci otvoriti vrata nije znak njene nesposobnosti nego tvoje kulture i sta podrazumijevas pod kulturno. Ali pogledaj samo ove komentare, od npr. Ave Nijaz i slicno, to je slika naseg drustva. Je li do ovakvih stavova dosao odgojem (ili neodgojem), slusajuci vjerskog poglavara koji ne pazi na svoj uticaj i govori o svojoj zeni kao o pravoj bosanskoj zeni koja je pokorna, poslusna i ne pada joj na pamet da ima svoje misljenje, ili su pomogle i ovakve reklame, ko zna... kao sto je neko spomenuo, reklame se obracaju nekome, i ne bi bile ovakve da nema ljudi koji tako misle. razumijem da ima puno bitnijih stvari na koje treba obracati paznju od reklama, i nemoj na osnovu toga sto sam jedan dan odlucila njih prokomentarisati misliti da ja samo sjedim kuci i jedino sto mi je zasmetalo u zivotu je reklama za Granoff :) samo, reklame, koliko god bile glupe, ponekad imaju posljedice ili barem odrazavaju misljenje drustva, zato mislim da imaju neke veze i nisu bas tako bezazlene. Svjesna sam da je reklama svakakvih, i da su pune svakakvih gluposti i iskoristavanja, ali ne mislim da je bolje onda ne sutjeti i ne obracati paznju ni na jednu. Mama pije mineralnu vodu i kad nije trudna? Ne vjerujem da mislis da je pogresno od mene sto sam primijetila i rekla da je to van pameti :)
Last edited by cellisto on 17/04/2010 19:27, edited 1 time in total.
Karabaja

#42 Re: nova tipicna reklama..?

Post by Karabaja »

Image
bez_ideje

#43 Re: nova tipicna reklama..?

Post by bez_ideje »

Muski su na ovoj temi komentarima sve rekli
statix

#44 Re: nova tipicna reklama..?

Post by statix »

bez_ideje wrote:Muski su na ovoj temi komentarima sve rekli
Zasto? Pa zar ti ne volis sliku sexy frajera postat na onoj temi? :D
bez_ideje

#45 Re: nova tipicna reklama..?

Post by bez_ideje »

statix wrote:
Naravno,ne govorim o tome ........vec o pljuvanju po feminizmu i pridodavanju kojekakvih prijedjeva uz to
Bullet Tooth Tony

#46 Re: nova tipicna reklama..?

Post by Bullet Tooth Tony »

Image
Image
Image
Image
Image

itd itd itd ... frku od gluposti pravite
elSaik

#47 Re: nova tipicna reklama..?

Post by elSaik »

bez_ideje wrote:
statix wrote:
Naravno,ne govorim o tome ........vec o pljuvanju po feminizmu i pridodavanju kojekakvih prijedjeva uz to
Pa kad je istina. Feminizam je najlicemjerniji pokret koji postoji. Žene ne žele biti ravnopravne muškarcima, jer niti je prirodno niti poželjno. Pa ne dao ti Bog da nekoj djevojci kažeš što bi frajeru hladno, glavu bi ti otkinula, a sve lafo ravnopravne. Ponavljam, da je žena prikazana kao vučica koja lovi plijen, a muškarac kao plijen, ama baš niko se ne bi požalio što njih dvoje nisu ravnopravni.

PS I zanimljivo da sve ono što "reklame zaista prikazuju" zapravo vide jedino feministkinje, dok svi drugi uopšte na reklame ne gledaju tako.
amar007

#48 Re: nova tipicna reklama..?

Post by amar007 »

Image

Sve je receno, moze ovdje lock :lol:
sheilak

#49 Re: nova tipicna reklama..?

Post by sheilak »

elSaik wrote:Pa kad je istina. Feminizam je najlicemjerniji pokret koji postoji. Žene ne žele biti ravnopravne muškarcima, jer niti je prirodno niti poželjno. Pa ne dao ti Bog da nekoj djevojci kažeš što bi frajeru hladno, glavu bi ti otkinula, a sve lafo ravnopravne. Ponavljam, da je žena prikazana kao vučica koja lovi plijen, a muškarac kao plijen, ama baš niko se ne bi požalio što njih dvoje nisu ravnopravni.

PS I zanimljivo da sve ono što "reklame zaista prikazuju" zapravo vide jedino feministkinje, dok svi drugi uopšte na reklame ne gledaju tako.
Mislim da malo pogresno razumijete pojam "feminizam". Ne radi se o tome da zene zele biti potpuno jednake muskarcima-to, naravno, nije moguce, cisto na bioloskoj osnovi. Ali, koliko ste imalo upoznati sa polozajem zene u toku historije, trebali bi znati koliko je on bio tezak i bespravan. Za sva prava, koja su muskarci sami sebi, tako reci, od pocetka dodijelili, zene su se morale tesko boriti, recimo za pravo na slobodno raspologanje vlastitom imovinom, pravo glasa, itd. Dakle, ovdje se radi o jednakopravnosti spolova, koja nam je svima inace zagarantirana ustavnim pravima.

Sto se tice reklame uopste na nasim prostorima: Reklame se prilagodjavaju tradiciji, ukusima, obicajima odredjenog prostora za koje su napravljene. Dakle, ne bih rekla da bi ova spomenuta ili neka druga reklama negativno utjecala na svijest ili odnos mladih prema drugom spolu-to je nesto sto se uci u porodici i okruzenju u kojem zivimo, nego bas obratno-obicaji naseg regiona imaju utjecaj na markentiske kompanije i kampanje. Na stranu sad sto su i inace kod nas reklame neukusne, cesto i vulgarne i amaterski uradjene.

Reklama s pocetka teme mene licno ne bi uvrijedila, ali ima ih dosta koje me strasno iritiraju, ali vecinom zbog lose ideje i produkcije.
TheMule

#50 Re: nova tipicna reklama..?

Post by TheMule »

Sto se tice ovih reklama, to nije stvar samo Bosne vec svugdje u svijetu. Sjecam se kad sam na fakultetu moro analizirati "Killing us softly 3" (Ubijaju nas polahko). Dok ima i reklama koje tretiraju muskarce na ovakav nacin (i rekao bih da je taj plakat iz uvodnog posta u stvari protiv muskaraca i u opste mi se ne svidja), vecina reklama tretiraju zene kao obicne predmete koje su tu da izgledaju dobro. I naravno, vecina zena koje ne ukljucuju mozak padne pod uticajem tih gluposti ili pritiskom drustva koje je obicno glupo, bilo da se radi o BiH ili sire.
Post Reply