nova tipicna reklama..?
- cellisto
#1 nova tipicna reklama..?
Ne prolazim tuda cesto, ali danas su mi oci skoro ispale kad sam prolazila pored Drvenije: je li iko vidio reklamu za Granoff?? Ukratko, maturantska odijela samo 199,00 maraka, a pored toga ogromna slika djevojke koja sjedi i gleda negdje nesto,a momak se raskrebecio prored nje i posmatra je sa strane. Pored slike citat: "A gentleman is simply a patient wolf" iliti "gentleman je samo strpljivi vuk". I mada bi ovaj citat Lane Turner bio ironicno zabavan da se nasao u drugom kontekstu, ovdje se koristi u svrhu prodaje odijela - koja su potrebna muskarcima da ispadnu pristojniji dok iznalaze strpljenje prije nego sto onako vucji zaskoce zenu...
do pojave ove, mislila sam da je era tipicnih bosanskih reklama zavrsila sa onom gdje djevojcica objasnjava da "ujutro prvo ustanem ja, pa onda tata, pa onda onaj moj dosadni mladji brat...", svi vade iz frizidera neke mesne proizvode, jedu, pa onda tata ide na posao, djeca u skolu, a djevojcica nam poucno porucuje: "I onda sve to pospremi moja mama!" Jer naravno, zene nemaju sta drugo da rade nego sjede u kuci i pospremaju iza ostalih. "I tako vise puta na dan!" uvjerava nas zadnjom recenicom, ako smo slucajno pomislili da je i ona otisla nesto drugo da radi, izvan kuce ili ne daj boze na posao.
Ili ona slavna, za neku mineralnu vodu, gdje opet mladi bosansko hercegovacki narastaj porucuje da "cijela familija pije tu vodu, on da naraste, tata zbog dobrog okusa, deda je pije zbog zdravlja, a mama je pije i kad nije trudna!" hvala bogu pa ce nasa djeca znati gdje je zeni mjesto i sta joj je zadaca u zivotu - radjaj i pospremaj!
Salu na stranu, ova zadnja u nizu se obraca maturantima, tj. tinejdzerima od kojih 17-18 godina koji i bez ovakvih reklama od drustva cesto dobijaju poruku da muskarac mora uzeti ono sto je njegovo - a za samo 199,00 KM i malo strpljenja moze to cak i upakovati u fino odijelo i ispasti pravi gentleman!
do pojave ove, mislila sam da je era tipicnih bosanskih reklama zavrsila sa onom gdje djevojcica objasnjava da "ujutro prvo ustanem ja, pa onda tata, pa onda onaj moj dosadni mladji brat...", svi vade iz frizidera neke mesne proizvode, jedu, pa onda tata ide na posao, djeca u skolu, a djevojcica nam poucno porucuje: "I onda sve to pospremi moja mama!" Jer naravno, zene nemaju sta drugo da rade nego sjede u kuci i pospremaju iza ostalih. "I tako vise puta na dan!" uvjerava nas zadnjom recenicom, ako smo slucajno pomislili da je i ona otisla nesto drugo da radi, izvan kuce ili ne daj boze na posao.
Ili ona slavna, za neku mineralnu vodu, gdje opet mladi bosansko hercegovacki narastaj porucuje da "cijela familija pije tu vodu, on da naraste, tata zbog dobrog okusa, deda je pije zbog zdravlja, a mama je pije i kad nije trudna!" hvala bogu pa ce nasa djeca znati gdje je zeni mjesto i sta joj je zadaca u zivotu - radjaj i pospremaj!
Salu na stranu, ova zadnja u nizu se obraca maturantima, tj. tinejdzerima od kojih 17-18 godina koji i bez ovakvih reklama od drustva cesto dobijaju poruku da muskarac mora uzeti ono sto je njegovo - a za samo 199,00 KM i malo strpljenja moze to cak i upakovati u fino odijelo i ispasti pravi gentleman!
- Neelix
#2 Re: nova tipicna reklama..?
koje sitnicarenje
eto gledao sam obje reklame makar 100 puta (nisam vidio tu za granoff) i nijednom mi nije palo na pamet ovo sto ti pricas.
- cyprus
- cellisto
#4 Re: nova tipicna reklama..?
Ne vjerujem da je primijetiti nacin na koji se reklame odnose prema zenama i koju poruku salju tinejdzerima, ali na kraju krajeva svako ima pravo primijetiti nesto. Ako ti nikad nisi primijetio mozda si i sam jedan takav "gentleman"
u svakom slucaju, lakse je otpisati nesto kao nezamjetljivo kada se ne odnosi na tebe.
- Karabaja
#5 Re: nova tipicna reklama..?
hajte onda vi na posao, a mi ćemo djecu rađati 
- illuminated
#6 Re: nova tipicna reklama..?
u svakom stereotipu pola istine....
-
palamuda
#7 Re: nova tipicna reklama..?
Tipicno naklapanje frustriranih zagovornika feminizma koji u toj ogavnoj ideji nisu nasli satisfakciju pa im kriv cijeli svijet.cellisto wrote:Ne prolazim tuda cesto, ali danas su mi oci skoro ispale kad sam prolazila pored Drvenije: je li iko vidio reklamu za Granoff?? Ukratko, maturantska odijela samo 199,00 maraka, a pored toga ogromna slika djevojke koja sjedi i gleda negdje nesto,a momak se raskrebecio prored nje i posmatra je sa strane. Pored slike citat: "A gentleman is simply a patient wolf" iliti "gentleman je samo strpljivi vuk". I mada bi ovaj citat Lane Turner bio ironicno zabavan da se nasao u drugom kontekstu, ovdje se koristi u svrhu prodaje odijela - koja su potrebna muskarcima da ispadnu pristojniji dok iznalaze strpljenje prije nego sto onako vucji zaskoce zenu...
- Karabaja
#8 Re: nova tipicna reklama..?
ma neee, treba se boriti protiv toga!palamuda wrote: Tipicno naklapanje frustriranih zagovornika feminizma koji u toj ogavnoj ideji nisu nasli satisfakciju pa im kriv cijeli svijet.
-
palamuda
#9 Re: nova tipicna reklama..?
Feminizam je ideja kojom se ispire mozak nadrdanim starijim tinejdzerkama koje misle da je posao u DM - u krov svijeta. One obicno zavrse sa nekim unikatnim primjerkom balkanskog muzijaka kojem ne treba samo pospremit sto nakon zderanja nego bogami i cipele ocistit i kosulju opeglat.
- Karabaja
#10 Re: nova tipicna reklama..?
šta ba u dm-u?
- Ave, Nijaz!
#11 Re: nova tipicna reklama..?
Feministkinje su debele i ruzne.
Dobre cure se ne zamaraju tim glupostima.
- softly
#12 Re: nova tipicna reklama..?
Sve ovo sto ti naprica moglo se iskazati slikom gorepomenutog postera.cellisto wrote:Ne prolazim tuda cesto, ali danas su mi oci skoro ispale kad sam prolazila pored Drvenije: je li iko vidio reklamu za Granoff?? Ukratko, maturantska odijela samo 199,00 maraka, a pored toga ogromna slika djevojke koja sjedi i gleda negdje nesto,a momak se raskrebecio prored nje i posmatra je sa strane. Pored slike citat: "A gentleman is simply a patient wolf" iliti "gentleman je samo strpljivi vuk". I mada bi ovaj citat Lane Turner bio ironicno zabavan da se nasao u drugom kontekstu, ovdje se koristi u svrhu prodaje odijela - koja su potrebna muskarcima da ispadnu pristojniji dok iznalaze strpljenje prije nego sto onako vucji zaskoce zenu...
I sad kad bi neko reko zene vole pricati...
- Pikaboo
#13 Re: nova tipicna reklama..?
Cisti li tebi ko cipele ili moras sam?palamuda wrote:Feminizam je ideja kojom se ispire mozak nadrdanim starijim tinejdzerkama koje misle da je posao u DM - u krov svijeta. One obicno zavrse sa nekim unikatnim primjerkom balkanskog muzijaka kojem ne treba samo pospremit sto nakon zderanja nego bogami i cipele ocistit i kosulju opeglat.
- cellisto
#14 Re: nova tipicna reklama..?
hahahaha
joj ljudi, bas ste me nasmijali, stvarno nisam mogla zamisliti da ce me ikad iko prozvati frustriranom zagovornicom feminizma
znaci primijetiti da je raklama seksisticka je automatski znak okorjelog feminizma? reci da je grozno kad se u reklami zena tretira kao neko ko samo radja i posprema je sitnicarenje, naklapanje, zamaranje glupostima, ispiranje mozga (cekaj, kakve su to starije tinejdzerke? )
interesantno
interesantno
- Ave, Nijaz!
#15 Re: nova tipicna reklama..?
Pojam "seksizam" su izmislile debele feministkinje, tako nesto ne postoji.
- lord-executioner
#16 Re: nova tipicna reklama..?
Ja sam u principu veliku protivnik seksistickih izjava/postupaka, uopce seksizma, ali koliko me iritiraju muzjaci koji misle da je zenin jedini posao da sjedi u kuci, pere i radja, toliko me iritiraju i zene koje ce se pozvati na ravnopravnost spolova svaki put kad im nesto odgovara ili ih iznervira, a cim treba uraditi nesto sto im se ne svidja, onda obavezno kazu "hajde ti, ne mogu ja, ja sam zensko" ili "de ti, ti si muskarac, tebi je lakse". Ne govorim pri tome o tegljenju necega sto tezi 500 kg, nego govorim o banalnostima, kad treba negdje uci, za nesto se raspitati, za nesto se cjenkati, nesto prigovoriti ( mada, ruku na srce, ovo nije bas cest slucaj ) ili se pozaliti, izvrsiti reklamaciju, itd itd. Bogami, zene su u dobroj mjeri krive sto ravnopravnost nekad izgleda kao utopija, opet, ne sve zene, ali vecina. Ideja dzentlmenskog postupanja, otvaranja vrata, izvlacenja stolice, podizanje necega sto ispadne, sve su to stvari koje i ja radim jer sam tako odgojen i tako zelim, ali na koje bi, kad se ne bi uradile, zene uglavnom reagirale negativno, iako su svi ti postupci proizasli iz uvjerenja da je zena dekorativno bice koje je nesposobno da se sagne zbog stikli, steznjaka ili haljine, koje je nevoljko da otvori vrata da ne bi skrsila lak ili manikir, koje su hirovite i krhke pa s njima treba razgovarati blago, njezno, uvazavajuci to da su nesposobne da reagiraju razumom, nego su im emocije jedino sredstvo komuniciranja sa okolinom. To ce mnogim zenama zvucati strasno, ali je to zaista tako, i to smo dobili postepenim odrzavanjem ideje zenske nesposobnosti jos iz srednjeg vijeka. I zene i muskarci zaista mogu kupiti Durex, jer 1. nijedna kamera ne biljezi prisustvo zenske koja kupuje Durex 2. kupovanje Durexa je odgovorno ponasanje koje se ocekuje od svakoga 3. apotekara/apotekarku/kasirku boli neka stvar za to ko kupuje, dok god placa 4 KM za jedan bijedni paketic od tri komada koji ne moze trajati ni par sati !!!
-
amel_tm
#17 Re: nova tipicna reklama..?
Ove feministkinje hoce da su ravnopravne dok ne treba nesto tesko raditi ili neki racun platiti
onda nece da su ravnopravne
onda nece da su ravnopravne
- therrarrius
#18 Re: nova tipicna reklama..?
Ave, Nijaz! wrote:Feministkinje su debele i ruzne.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
- Loulou
#20 Re: nova tipicna reklama..?
Opisa @lord odlično, bolje nego što bi to većina žena uradila.lord-executioner wrote:Ja sam u principu veliku protivnik seksistickih izjava/postupaka, uopce seksizma, ali koliko me iritiraju muzjaci koji misle da je zenin jedini posao da sjedi u kuci, pere i radja, toliko me iritiraju i zene koje ce se pozvati na ravnopravnost spolova svaki put kad im nesto odgovara ili ih iznervira, a cim treba uraditi nesto sto im se ne svidja, onda obavezno kazu "hajde ti, ne mogu ja, ja sam zensko" ili "de ti, ti si muskarac, tebi je lakse". Ne govorim pri tome o tegljenju necega sto tezi 500 kg, nego govorim o banalnostima, kad treba negdje uci, za nesto se raspitati, za nesto se cjenkati, nesto prigovoriti ( mada, ruku na srce, ovo nije bas cest slucaj ) ili se pozaliti, izvrsiti reklamaciju, itd itd. Bogami, zene su u dobroj mjeri krive sto ravnopravnost nekad izgleda kao utopija, opet, ne sve zene, ali vecina. Ideja dzentlmenskog postupanja, otvaranja vrata, izvlacenja stolice, podizanje necega sto ispadne, sve su to stvari koje i ja radim jer sam tako odgojen i tako zelim, ali na koje bi, kad se ne bi uradile, zene uglavnom reagirale negativno, iako su svi ti postupci proizasli iz uvjerenja da je zena dekorativno bice koje je nesposobno da se sagne zbog stikli, steznjaka ili haljine, koje je nevoljko da otvori vrata da ne bi skrsila lak ili manikir, koje su hirovite i krhke pa s njima treba razgovarati blago, njezno, uvazavajuci to da su nesposobne da reagiraju razumom, nego su im emocije jedino sredstvo komuniciranja sa okolinom. To ce mnogim zenama zvucati strasno, ali je to zaista tako, i to smo dobili postepenim odrzavanjem ideje zenske nesposobnosti jos iz srednjeg vijeka.
- HAVANA
#21 Re: nova tipicna reklama..?
lord-executioner wrote:Ja sam u principu veliku protivnik seksistickih izjava/postupaka, uopce seksizma, ali koliko me iritiraju muzjaci koji misle da je zenin jedini posao da sjedi u kuci, pere i radja, toliko me iritiraju i zene koje ce se pozvati na ravnopravnost spolova svaki put kad im nesto odgovara ili ih iznervira, a cim treba uraditi nesto sto im se ne svidja, onda obavezno kazu "hajde ti, ne mogu ja, ja sam zensko" ili "de ti, ti si muskarac, tebi je lakse". Ne govorim pri tome o tegljenju necega sto tezi 500 kg, nego govorim o banalnostima, kad treba negdje uci, za nesto se raspitati, za nesto se cjenkati, nesto prigovoriti ( mada, ruku na srce, ovo nije bas cest slucaj ) ili se pozaliti, izvrsiti reklamaciju, itd itd. Bogami, zene su u dobroj mjeri krive sto ravnopravnost nekad izgleda kao utopija, opet, ne sve zene, ali vecina. Ideja dzentlmenskog postupanja, otvaranja vrata, izvlacenja stolice, podizanje necega sto ispadne, sve su to stvari koje i ja radim jer sam tako odgojen i tako zelim, ali na koje bi, kad se ne bi uradile, zene uglavnom reagirale negativno, iako su svi ti postupci proizasli iz uvjerenja da je zena dekorativno bice koje je nesposobno da se sagne zbog stikli, steznjaka ili haljine, koje je nevoljko da otvori vrata da ne bi skrsila lak ili manikir, koje su hirovite i krhke pa s njima treba razgovarati blago, njezno, uvazavajuci to da su nesposobne da reagiraju razumom, nego su im emocije jedino sredstvo komuniciranja sa okolinom. To ce mnogim zenama zvucati strasno, ali je to zaista tako, i to smo dobili postepenim odrzavanjem ideje zenske nesposobnosti jos iz srednjeg vijeka. I zene i muskarci zaista mogu kupiti Durex, jer 1. nijedna kamera ne biljezi prisustvo zenske koja kupuje Durex 2. kupovanje Durexa je odgovorno ponasanje koje se ocekuje od svakoga 3. apotekara/apotekarku/kasirku boli neka stvar za to ko kupuje, dok god placa 4 KM za jedan bijedni paketić od tri komada koji ne može trajati ni par sati !!!
- black
- bez_ideje
#24 Re: nova tipicna reklama..?
Sta se cudis,medijskih bljuvotina na taj racun na sve strane.....od one sto se prilagodjava svakoj podlozi,piva koje reklamiraju gomile sisa,narocito tv reklame za sredstva za ciscenje,raznorazne masine za pranje.........
Propagandu 70-tih i 80-tih sa nasmijanim zenama po posljednjoj modi koje kuci docekuju muzeve s vecerom ,samo je zamijenilo sexualizirano isticanje atributa u svrhu prodaje proizvoda ......
Buduci da bosnjo ne pika nista sem udarca po djepu..........lijepo dame moje i civilizovana gospodo,sve i jednu prijavljujte!
Jeste,ja sam nadrkana feministica koja ne brije noge i mrzi muski rod
Propagandu 70-tih i 80-tih sa nasmijanim zenama po posljednjoj modi koje kuci docekuju muzeve s vecerom ,samo je zamijenilo sexualizirano isticanje atributa u svrhu prodaje proizvoda ......
Buduci da bosnjo ne pika nista sem udarca po djepu..........lijepo dame moje i civilizovana gospodo,sve i jednu prijavljujte!
- Loulou
#25 Re: nova tipicna reklama..?
Eee... neka tebe. Da je nama više takvih.bez_ideje wrote:Sta se cudis,medijskih bljuvotina na taj racun na sve strane.....od one sto se prilagodjava svakoj podlozi,piva koje reklamiraju gomile sisa,narocito tv reklame za sredstva za ciscenje,raznorazne masine za pranje.........