Nova Socijaldemokratija?
-
kikic
#1 Nova Socijaldemokratija?
Sve nesto razmisljam... Nazalost, samo razmisljam, i nemam vremena da se bavim politikom, a ona se itekako bavi mojim zivotom...
Pa recimo...
Oformi se nova stranka, socijaldemokratske orijentacije, nazove se recimo "Nova socijaldemokratija BiH"... Pa u njoj ljudina Bogic Bogicevic, pa mladi bez oraha u dzepovima, a cini mi se da su to do sada Damir Hadzic, Zeljko Komsic, pa njihovi ekvivalenti iz cijele BiH...
Jer ovako tesko da cemo naprijed... Vladajuca garnitura iz perthodnih 15 godina je pokazala sta zna. DJL SDP BiH je privatizovano, nazalost...
Mladi smo, buducnost je pred nama, a mozemo li tu buducnost povjeriti aktualnim strankama i vec vremesnim liderima? Ovdje sam rodjen, ovdje sam svoj na svome, zelim to i svojoj djeci, u jednoj normalnoj BiH, u kojoj ce recimo cinjenica da zavrsavaju fakultet biti garant normalnog radnog mjesta, a ne upunica na Biro za zaposljavanje...
Dakle, Nova socijaldemokratija, iskusni i neiskvareni vukovi (Bogic, npr) kao njena siva eminencija, a Damir i Zeljko (npr) u prve borbene redove???
Ili da i dalje slijedimo svoje cobane, i ostanemo na nivou razmisljanja likova poput nicka "Gora"? A kad zima dodje, cobani odose u tople kuce, a mi ostanemo na livadi, cekajuci novo proljece???
Pa recimo...
Oformi se nova stranka, socijaldemokratske orijentacije, nazove se recimo "Nova socijaldemokratija BiH"... Pa u njoj ljudina Bogic Bogicevic, pa mladi bez oraha u dzepovima, a cini mi se da su to do sada Damir Hadzic, Zeljko Komsic, pa njihovi ekvivalenti iz cijele BiH...
Jer ovako tesko da cemo naprijed... Vladajuca garnitura iz perthodnih 15 godina je pokazala sta zna. DJL SDP BiH je privatizovano, nazalost...
Mladi smo, buducnost je pred nama, a mozemo li tu buducnost povjeriti aktualnim strankama i vec vremesnim liderima? Ovdje sam rodjen, ovdje sam svoj na svome, zelim to i svojoj djeci, u jednoj normalnoj BiH, u kojoj ce recimo cinjenica da zavrsavaju fakultet biti garant normalnog radnog mjesta, a ne upunica na Biro za zaposljavanje...
Dakle, Nova socijaldemokratija, iskusni i neiskvareni vukovi (Bogic, npr) kao njena siva eminencija, a Damir i Zeljko (npr) u prve borbene redove???
Ili da i dalje slijedimo svoje cobane, i ostanemo na nivou razmisljanja likova poput nicka "Gora"? A kad zima dodje, cobani odose u tople kuce, a mi ostanemo na livadi, cekajuci novo proljece???
-
kikic
#4 Nova Socijaldemokratija?
Stela, drago mi je da sam te malo nasmijao, obzirom da nam predstoji jos jedan dan bez Grasa...
Vingo, glasao sam svaki put do sada, i opet cu, jer moram misliti o svojoj djeci...
Dok su Damir i Zeljko referenti u DJL, ima jos malih (na zalost) stranaka... Vjerovatno ce u tom slucaju moj glas odletiti u vjetar, ali cu svojoj djeci moci reci "Uradio sam sto sam mogao da vam bude bolje".
Vingo, glasao sam svaki put do sada, i opet cu, jer moram misliti o svojoj djeci...
Dok su Damir i Zeljko referenti u DJL, ima jos malih (na zalost) stranaka... Vjerovatno ce u tom slucaju moj glas odletiti u vjetar, ali cu svojoj djeci moci reci "Uradio sam sto sam mogao da vam bude bolje".
-
kikic
#6 Nova Socijaldemokratija?
Ne Vingo, nije SDU...
Ocigledno smo kovalentni, ja bih samo zelio i puno bi mi srce bilo kad bi recimo Damir i Zlatko zamijenili mjesta...
Ocigledno smo kovalentni, ja bih samo zelio i puno bi mi srce bilo kad bi recimo Damir i Zlatko zamijenili mjesta...
-
Prenj
#8 Re: Nova Socijaldemokratija?
Eh, cudne su te biracke carolije.kikic wrote:Ne Vingo, nije SDU...
Ovi sto ne zele da glasaju za SDP, iskljucivo zbog Zlatka, svojim neglasanjem propuste da dovedu nekog drugog Zeljka ili Damira ...
Dok ovi sto opet glasaju za SBIH, iskljucivo zbog Harisa, svojim glasovima dovedu na vlast likove poput Melihe Alic ...
Sve je to demokratija, naravno.
-
kikic
#9 Nova Socijaldemokratija?
OK, Vingo, u slucaju takve dileme...
Ali moze li se do tada dati sansa nekom drugom, recimo Lamiji?
I mozes li mi objasniti zasto je Bogic bacen u zapecak? Mozes li dati odgovor na to pitanje a da ne spomenes gazdu DJL? Mislis li da bi Bogicevo i iskustvo Nijaza D. (i jos ponecije) bilo puno korisnijie i Damiru i Zeljku od ovog tereta koji im je natovario gazda???
Ali moze li se do tada dati sansa nekom drugom, recimo Lamiji?
I mozes li mi objasniti zasto je Bogic bacen u zapecak? Mozes li dati odgovor na to pitanje a da ne spomenes gazdu DJL? Mislis li da bi Bogicevo i iskustvo Nijaza D. (i jos ponecije) bilo puno korisnijie i Damiru i Zeljku od ovog tereta koji im je natovario gazda???
-
stella_sa
#10 Re: Nova Socijaldemokratija?
ne sekiraj se, eno Gras jos uvijek radikikic wrote:Stela, drago mi je da sam te malo nasmijao, obzirom da nam predstoji jos jedan dan bez Grasa...
-
kikic
#11 Re: Nova Socijaldemokratija?
Prenj wrote:Eh, cudne su te biracke carolije.kikic wrote:Ne Vingo, nije SDU...
Ovi sto ne zele da glasaju za SDP, iskljucivo zbog Zlatka, svojim neglasanjem propuste da dovedu nekog drugog Zeljka ili Damira ...
Dok ovi sto opet glasaju za SBIH, iskljucivo zbog Harisa, svojim glasovima dovedu na vlast likove poput Melihe Alic ...
Sve je to demokratija, naravno.
-
Vingo
Uozbilji se Kikic, govorimo o opstim, a ne opcinskim izborima. LDS-a nema na mapi....
LDS nije Lamija. (BTW da me ubijes ja ne znam nikog vise tamo)...kao sto ni SDP nije Zlatko ma koliko ti to porucivali Fahro Radoncic i Nijaz Durakovic sa istih stranica...
LDS nije Lamija. (BTW da me ubijes ja ne znam nikog vise tamo)...kao sto ni SDP nije Zlatko ma koliko ti to porucivali Fahro Radoncic i Nijaz Durakovic sa istih stranica...
-
Prenj
Kad je LSD u pitanju, kakve su garancije da glasovi dati LDS-u zbog Lamije nam opet ne dovedu likove poput Hasiba Salkica ili Rasima Kadica?Vingo wrote:Uozbilji se Kikic, govorimo o opstim, a ne opcinskim izborima. LDS-a nema na mapi....
-
Vingo
mene pitas?????Prenj wrote:Kad je LSD u pitanju, kakve su garancije da glasovi dati LDS-u zbog Lamije nam opet ne dovedu likove poput Hasiba Salkica ili Rasima Kadica?Vingo wrote:Uozbilji se Kikic, govorimo o opstim, a ne opcinskim izborima. LDS-a nema na mapi....
-
kikic
#15 Nova Socijaldemokratija?
Daj Vingo Tita ti da ne raspravljamo o najvecoj steti koja se poslije rata desila BiH, a to je on!!! Sjecas li se atmosfere uoci izbora 2000 godine? Pa tada se u zraku jako osjetio miris promjene! I sta se desi dvije godine nakon toga? Opet na ove tri stranke? Zasto? Zbog njega! Pa on mora biti svjestan, a sigurno i jeste, nije lud, da bi bez njega na celu SDP-a nacionalisti, bar u Federaciji, bili pometeni sa vlasti.Vingo wrote:Uozbilji se Kikic, govorimo o opstim, a ne opcinskim izborima. LDS-a nema na mapi....
Ne trebaju mi ni Fahro ni Nijaz da mi otvore oci...
Lamiji treba vremena, slazem se... Ali mora se poceti...
-
gap
Ne znam kakva je ova nova stranka. Nešto kao Omladinska stranka BiH. Treba nešto učiniti da se mladi ohrabre i da udju u politiku. Problem je samo što ih oni stariji poklope čim dobiju izbore pa mladih ni na mapi. Ovo što su uradili mladi liberali super je potez. Poslali Dodiku šal BiH da navija za nas protiv Turske. Hahaha.
-
Prenj
#17 Re: Nova Socijaldemokratija?
A Rasim i Hasan, sta je s njima?kikic wrote:
Ko garantuje da ih necemo opet ugledati cim LDS predje izborni prag?
-
kikic
#19 Re: Nova Socijaldemokratija?
Ne garantuje niko, naravno... Ali "ako hoces da znas kakav je, daj mu vlast". E pa ako smo mogli dati nekome proteklih 15 godina, mislim da i Lamija zasluzuje 4, pa ako se ukaze Rasim - zahvaliti se Lamiji i idemo dalje...Prenj wrote:A Rasim i Hasan, sta je s njima?kikic wrote:
Ko garantuje da ih necemo opet ugledati cim LDS predje izborni prag?
Svjestan sam trenutne Lamijine slabosti, a promjene zelim odmah... Zato mi i pade napamet ova "Nova socijaldemokratija", narod zna ko su Damir, Zeljko, Bogic... Mislim da bi takva varijanta dala puno brze rezultate...
-
kikic
Ne znam jesam li maloprije bio dovoljno jasan...Vingo wrote:Ako je tebi najveca steta koja se BiH desila nakon rata Zlatko Lagumdzija,onda fakat nemamo sta pricati.
Strasno.....
BiH je nakon izbora 2000 imala sansu da na duze vrijeme odmakne nacionaliste sa vlasti. E onda je Fahro odlucio da napadne Zlatka, ovaj se nije odbranio na nacin da ubijedi javnost da Fahrine optuzbe nisu tacne, prvi slijedeci izbori - i eto nam Sulje, Bore i Ive Mire...
Atmosfera 2000 je morala biti iskoristena, a nije, i zato nismo krivi ni ja ni ti nego Zlatko!
I upadosmo u raspravu o Zlatku... Sjajno!
-
kikic
Ko govori o uskracivanju glasa toj ideji???Vingo wrote:Da pojednostavim..Nove socijaldemokratije nema.
I sta sad? Da uskratim svoj glas ideji koju zastupaju Damir, Zeljko, Jasmin.... zato jer se lider SDP-a trenutno zove Zlatko Lagumdzija...?
Ja necu.
Ti bujrum.
Pa cemo pitat djecu poslije ko je bio upravu
U svakom slucaju, hvala na razgovoru...
-
da pamtis
http://www.lds.ba/
Intenzivno raditi na promjeni političke kulture u BiH
Izgrađivati novi pristup politici baziran na timskom radu u stranaci, expertizama i intenzivnim internim komunikacijama
Donijeti u stranku znanje, iskustvo, entuzijazam, novu energiju i nove ideje
Svojim djelovanjem stvarati novi imidž LDS-a koji je stranka otvorena za intelektualce, profesionalce, poljoprivrednike, studente, penzionere i sve one koji svojim zalaganjem žele nešto promijenti u našem društvu: nama trebaju svi oni ljudi koji su spremni volontirati za prosparitet društva
Prihvatiti politiku i političku praksu koja je zasnovana na istraživanju i politički marketing koji je baziran na istraživanju
Intenzivirati kontakte sa većim brojem domaćih i inozemnih pojedinaca i organizacija koje bi mogle pomoći u radu LDS-a
Napraviti zajednički plan o znatno naprednijoj unutrašnjoj organizaciji stranke nego što je to sada slučaj
Članovi rukovodstva MORAJU stvarati novu političku kulturu, kao način političkog djelovanja unutar i van stranke, koja garantira ravnopravan tretman za sve članove bez bojazni od majorizacije ili diskriminacije po bilo kojem osnovu.
Nastojati ugraditi u djelovanje princip donošenja svih bitnih odluka konsenzusom, što daje mogućnost da se one istinski provedu u praksi. Rješenja se moraju bazirati na uzajamnom dijalogu, saradnji i konsenzusu.
Imati sposobnost, iskustvo i hrabrost u odnosima sa međunarodnom zajednicom. Međunarodnu zajednicu prihvatiti kao istinskog partnera, biti otvoren za sve vidove konstruktivne saradnje, ali se u svom djelovanju ne oslanjati na pomoć međunarodne zajednice.
Angažirati se na jačanju i unaprijeđenju različitih vjerskih, kulturnih i etničkih identiteta u BiH unutar zajedničke političke platforme zasnovane na principima liberalne demokratije, našem evropskom naslijeđu i savremenim političkim tokovima;
Suprostaviti se svakoj vrsti vjerskog, ateističkog i etničkog ekstremizma, političkog fanatizma i parohijalizma koji podrivaju harmoniju u društvu.
U svom političkom djelovanju ne davati lažne nade potencijalnim biračima niti stjecati političke poene blateći druge političke stranke ili njihove članove. Ne obazirati se na neutemeljene napade ili glasine usmjerene protiv nas i taj stav javno iznositi.
Baviti se konkretnim stvarima, a ne trošiti energiju na međustranačko „nadmudrivanje“
Intenzivno raditi na promjeni političke kulture u BiH
Izgrađivati novi pristup politici baziran na timskom radu u stranaci, expertizama i intenzivnim internim komunikacijama
Donijeti u stranku znanje, iskustvo, entuzijazam, novu energiju i nove ideje
Svojim djelovanjem stvarati novi imidž LDS-a koji je stranka otvorena za intelektualce, profesionalce, poljoprivrednike, studente, penzionere i sve one koji svojim zalaganjem žele nešto promijenti u našem društvu: nama trebaju svi oni ljudi koji su spremni volontirati za prosparitet društva
Prihvatiti politiku i političku praksu koja je zasnovana na istraživanju i politički marketing koji je baziran na istraživanju
Intenzivirati kontakte sa većim brojem domaćih i inozemnih pojedinaca i organizacija koje bi mogle pomoći u radu LDS-a
Napraviti zajednički plan o znatno naprednijoj unutrašnjoj organizaciji stranke nego što je to sada slučaj
Članovi rukovodstva MORAJU stvarati novu političku kulturu, kao način političkog djelovanja unutar i van stranke, koja garantira ravnopravan tretman za sve članove bez bojazni od majorizacije ili diskriminacije po bilo kojem osnovu.
Nastojati ugraditi u djelovanje princip donošenja svih bitnih odluka konsenzusom, što daje mogućnost da se one istinski provedu u praksi. Rješenja se moraju bazirati na uzajamnom dijalogu, saradnji i konsenzusu.
Imati sposobnost, iskustvo i hrabrost u odnosima sa međunarodnom zajednicom. Međunarodnu zajednicu prihvatiti kao istinskog partnera, biti otvoren za sve vidove konstruktivne saradnje, ali se u svom djelovanju ne oslanjati na pomoć međunarodne zajednice.
Angažirati se na jačanju i unaprijeđenju različitih vjerskih, kulturnih i etničkih identiteta u BiH unutar zajedničke političke platforme zasnovane na principima liberalne demokratije, našem evropskom naslijeđu i savremenim političkim tokovima;
Suprostaviti se svakoj vrsti vjerskog, ateističkog i etničkog ekstremizma, političkog fanatizma i parohijalizma koji podrivaju harmoniju u društvu.
U svom političkom djelovanju ne davati lažne nade potencijalnim biračima niti stjecati političke poene blateći druge političke stranke ili njihove članove. Ne obazirati se na neutemeljene napade ili glasine usmjerene protiv nas i taj stav javno iznositi.
Baviti se konkretnim stvarima, a ne trošiti energiju na međustranačko „nadmudrivanje“
-
vodolija_33
Kolega, ne gubite živce. Vingo je divna cura ali ima jedan problem, a to je što se upali svaki put kada neko kaže bilo šta što aludira na to da zlatko nije najbolji kandidat koji sdp ima a Bog nam je svedok da nije. Elem, svakom svačije. Svi imamo pravo da imamo svoje mišljenje.kikic wrote:Ko govori o uskracivanju glasa toj ideji???Vingo wrote:Da pojednostavim..Nove socijaldemokratije nema.
I sta sad? Da uskratim svoj glas ideji koju zastupaju Damir, Zeljko, Jasmin.... zato jer se lider SDP-a trenutno zove Zlatko Lagumdzija...?
Ja necu.
Ti bujrum.
Pa cemo pitat djecu poslije ko je bio upravu
U svakom slucaju, hvala na razgovoru...
Dobra ti ideja
-
edu
ma ko je ugodio ljudima..ne valja zlatko za predsjednika..i kao to je jedini razlog zbog kojeg necete glasati za sdp..a da se zlatko skloni sa pozicije lidera..opet ne bi glasali jer bi bilo..k'o fol se sklonio a u biti on vuce poteze iz sjene..jednostavno vi ne zelite glasati za sdp..eto vam mali zelenih..eto vam i harisa..pa bujrum...
iskreno..ja bih volio vidjeti durakovica u sdp-u..opet..uprkos svemu...
iskreno..ja bih volio vidjeti durakovica u sdp-u..opet..uprkos svemu...