Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Šunj

#1 Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Šunj »

Polako ali sigurno se stvara nova demografska i etnička slika BiH. Nisu rijetki ni oni koji se odreknu državljanstva BiH, čime bivaju nepovratno izgubljeni za ovu državu, a riječ je u većini slučajeva o kvalitetnim kadrovima i školovanim mladim ljudima koji se nikada neće vratiti. Postavlja se pitanje što je u pozadini svih ovih migracija i je li samo riječ o slučajnosti kao rezultatu spleta nepovoljnih geopolitičkih okolnosti u kojima se našla cijela Evropa ili je pak seoba naroda 21. stoljeća proizvod savršeno režiranoga scenarija koji ima za cilj izmjenu nacionalne i vjerske strukture ciljanih područja u Evropi te nužno slabljenje kako geostrateškoga položaja cijele Evrope, a u još većoj mjeri i konkurentnosti radne snage te cijene rada na najstarijem kontinentu. Kada je riječ o otkrivenim ilegalnim migrantima, u najvećem postotku riječ je o punoljetnim muškarcima koji putuju sami, a u nekoliko slučaja otkrivene su žene i maloljetnici.
U najvećem broju slučajeva otkriveni su državljani Pakistana (124), Alžira (125), Afganistana (85), Turske (64), Libije (56), Sirije (62), Maroka (43), Irana (26), Albanije (18) te 96 osoba s područja Kosova.
Image
Da li cemo mi Bosanci uskoro biti stranci u sopstvenoj zemlji?
Lincoln-Burrows

#2 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Lincoln-Burrows »

Činjenica je da imamo iseljavanje sa ovih prostora ali mislim da naši mladi ljudi idu u
istom pravcu kao i ostali migranti iz ostatka svijeta. BiH nije odredišna destinacija.
Jedini rezultat može biti pustara a ne nikakva nova demografska slika BiH.
Kejn

#3 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Kejn »

Dobro ti si na Američkoj Samoi pa ti se hebe :lol:
Šunj

#4 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Šunj »

Kejn wrote:Dobro ti si na Američkoj Samoi pa ti se hebe :lol:
Naravno, ali kao americki drzavljanin.
Image
Last edited by Šunj on 16/02/2018 16:29, edited 1 time in total.
Šunj

#5 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Šunj »

Lincoln-Burrows wrote:Činjenica je da imamo iseljavanje sa ovih prostora ali mislim da naši mladi ljudi idu u
istom pravcu kao i ostali migranti iz ostatka svijeta. BiH nije odredišna destinacija.
Ali migrantima je zatvoren put za zapadnu Evropu, znaci moraju da ostanu u BiH ili Srbiji gdje ih je vec preko 10.000. Na koji nacin ce ih BiH vratiti odakle su dosli?
Lincoln-Burrows

#6 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Lincoln-Burrows »

Šunj wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Činjenica je da imamo iseljavanje sa ovih prostora ali mislim da naši mladi ljudi idu u
Ali migrantima je zatvoren put za zapadnu Evropu, znaci moraju da ostanu u BiH ili Srbiji gdje ih je vec preko 10.000. Na koji nacin ce ih BiH vratiti odakle su dosli?
Misliš da će imigranti na policiju vadit osobne karte, naći će oni puta, ovdje nema socijale dakle nema se šta ovdje zadržavat.
Neće se s njima policija zayebavat i vraćati ih negdje kad to nisu stalni useljenici. U USA tamo imaš imigrantsku policiju i to
je ozbiljna služba i ozbiljan problem, ovdje još nismo dostigli USA standard.
mO k3

#7 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by mO k3 »

ne cini jedna lasta jos proljece a bosna je u ovome trenutku tako prosperativna zemlja da cemo morati i granie za zapdne zemlje zatvoriti
jao_situacije

#8 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by jao_situacije »

Ratificira se Sporazum izme|u Vije}a ministara Bosne i Hercegovine i Savjeta ministara Srbije i Crne Gore o
vra}anju i prihva}anju osoba koja ne ispunjavaju ili vi{e ne ispunjavaju uvjete za ulazak ili boravak na teritoriju
druge dr`ave, potpisan u Beogradu 26. svibnja 2004. godine na hrvatskome, srpskom i bosanskom jeziku, te na
slu`benom jeziku Srbije i Crne Gore - srpskome jeziku.
Šunj

#9 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Šunj »

Lincoln-Burrows wrote:
Šunj wrote:
Misliš da će imigranti na policiju vadit osobne karte, naći će oni puta, ovdje nema socijale dakle nema se šta ovdje zadržavat.
Neće se s njima policija zayebavat i vraćati ih negdje kad to nisu stalni useljenici. U USA tamo imaš imigrantsku policiju i to
je ozbiljna služba i ozbiljan problem, ovdje još nismo dostigli USA standard.
Ja ipak mislim da ce ih dosta ostati u BiH.
megaman4

#10 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by megaman4 »

:thumbup:

BiH je tranzitna zemlja, nikako krajnije odrediste migranata. Nikakvog novog naseljavanja nece biti a BiH postaje pustahija kao i citav region.

Ostat ce stariji ljudi i penzioneri.
ST11

#11 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by ST11 »

Sretni dani taksiranja migranata iz jednog dijela drzave na drugi i prebacivanje problema susjedu su prosli. Danas su schengenske zemlje prilicno dobro obezbijedile svoje granice i sve migrante, koji ne prodju trazenje azila, po brzom postupku vracaju natrag odakle su dosli. Posto CRO zeli da sto prije udje u Schengen, uvjeren sam da ce jos vise paziti, kako izvrsavaju sve odredbe i zakone iz tog naslova.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by japin_mutapi »

zato ce se kod nas naseliti ovi iz divljih predjela, iz suma, planina, pustinja i krsa
njima je bosna ko nama njemacka

bicemo pravi multikulti, kao sto i jesmo(al u qoortzu) sa 25-30% stranaca, turaka, kurda, arapa, pakistanaca, indijca, crnaca i z najnizih slojeva drustva
Maraschino

#13 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Maraschino »

Šunj wrote: Ja ipak mislim da ce ih dosta ostati u BiH.
Pa sta ako i ostanu?
insomnia78

#14 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by insomnia78 »

Pa nista. Za po godine Sarajlijice ce poceti kmecati kako im Marokanci uzese poslove. Samo svoje zaposljavaju
Last edited by insomnia78 on 16/02/2018 21:53, edited 1 time in total.
Streptokok

#15 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Streptokok »

Ovaj jad od drustva zasluzuje propast. Previse je nepravde i korupcije.
japin_mutapi

#16 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by japin_mutapi »

pa taman će novim stanovnicima bih ovaj nivo korupcije i nepravde biti, ne samo prihvatljiv, nego će smatrati da su došli u jednu od najboljih država na svijetu

to ne bi trebalo da nas čudi, s obzirom da su(će doći) naši novi sugrađani iz tzv. propalih država gdje ni mjesna zajednica ne funkcioniše, gdje nema struje, vode ni sanitarnih prostorija u kućama, gdje škole ne postoje, nema interneta, televizije ...

naše vlasti i novi sugrađani će vrlo brzo naći zajednički jezik - smještaj, papiri, socijala, državljanstvo a oni će zauzvrat glasati kako im se kaže

idila
Streptokok

#17 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Streptokok »

neka im je sretno. normalan narod svakako bježi odavde.
Mirza007

#18 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Mirza007 »

Objektivno, stopom kojom raste svjestko stanovnistvo te uz prisutne trendove dizanja mora, klimatskih promjena i smanjivanja zivotnog prostora, generalno se mogu ocekivati znacajnije migracije stanovnistva, uglavnom sa istoka prema zapadu.
Ako se BiH i Balkan prazni, otvara se prostor da se drugi nasele. Evropa ce biti prezasicena, zatvarace granice. Nije kod nas El Dorado ali ce u odnosu na stanja koja ce vladati u kriznim podrucjima, onima otamo tako izgledati.
Ovo sto sada dolazi je ipak jos uvijek samo tranzit. Zaglave samo nesretnici bez bolje opcije.
Ono sto ce dolaziti u buducnosti nece imati gdje drugo nego ovamo.
japin_mutapi

#19 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by japin_mutapi »

sengen ce biti ko nekadasnji rimski limes, a balkan ce biti tampon zona gdje ce eu(rim) zadrzavati imigrante i izbjeglice(barbare) kada dostignu limite

kako god okrenes, nama je seliti sa ovih prostora ... ove koji prezive nase politicare, pomjerice novi narodi
GandalfSivi

#20 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by GandalfSivi »

Ostati ce u BiH k’o Kinezi onomad. Za glavu se uhvatili kad su skontali gdje su dosli, vratili se svi nazad u Kinu, i jos zemlju ljubili kad su dosli tamo...
ultima_palabra

#21 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by ultima_palabra »

japin_mutapi wrote:pa taman će novim stanovnicima bih ovaj nivo korupcije i nepravde biti, ne samo prihvatljiv, nego će smatrati da su došli u jednu od najboljih država na svijetu

to ne bi trebalo da nas čudi, s obzirom da su(će doći) naši novi sugrađani iz tzv. propalih država gdje ni mjesna zajednica ne funkcioniše, gdje nema struje, vode ni sanitarnih prostorija u kućama, gdje škole ne postoje, nema interneta, televizije ...

naše vlasti i novi sugrađani će vrlo brzo naći zajednički jezik - smještaj, papiri, socijala, državljanstvo a oni će zauzvrat glasati kako im se kaže

idila
Sto mi je to nesto poznato.
japin_mutapi

#22 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by japin_mutapi »

historija se ponavlja
Stari_demagog

#23 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by Stari_demagog »

Kad citas komentare skontas da su ljevicari u stvari najveci fasisti i rasisti. Neka migranata, kamo srece da vi odete, a oni dodju na vase mjesto. Uvjeren sam sudeci po vasem misljenju o njima da su normalniji od vas i ako nista ljudi sa manje predrasuda.
ultima_palabra

#24 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by ultima_palabra »

Stari_demagog wrote:Kad citas komentare skontas da su ljevicari u stvari najveci fasisti i rasisti. Neka migranata, kamo srece da vi odete, a oni dodju na vase mjesto. Uvjeren sam sudeci po vasem misljenju o njima da su normalniji od vas i ako nista ljudi sa manje predrasuda.
Da me jebes, ja ne vidim nijednog ljevicara ovdje.
tandmand

#25 Re: Nova slika BiH:gradjani odlaze, migranti dolaze

Post by tandmand »

Glede ovih migranata što dolaze - sreća pa smo mi niko i ništa. :D
Post Reply