Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
xena_girl

#1 Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by xena_girl »

Pozdrav,

interesuje me koliko ste upoznati sa novom Odlukom uprave Ekonomskog fakulteta u Sarajevu o promjeni skolarine za vandredne studente-DL i to sa 2000KM na 4000KM. Odluka vazi na nove generacije kao i za aktivne...
Pitanje je ima li to smisla...hoce li se mozda sljedece godine odluciti za veci iznos? ko zna.... :? :? :? :? :?

Takodjer poskupljenja ce se osjetiti na drugim "uslugama" fakulteta pa ce dosadasnja kolizacija od 150KM ubuduce iznositi 400KM :sad: :shock: :sad: :shock: :sad: :shock: :sad:
Leonid Breznjev

#2 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by Leonid Breznjev »

ko je studentima kriv sto se ne bune... spavajte i dalje.. :) i placajte.. :D
uvjek dobar gost

#3 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by uvjek dobar gost »

xena_girl wrote:Pozdrav,

interesuje me koliko ste upoznati sa novom Odlukom uprave Ekonomskog fakulteta u Sarajevu o promjeni skolarine za vandredne studente-DL i to sa 2000KM na 4000KM. Odluka vazi na nove generacije kao i za aktivne...
Pitanje je ima li to smisla...hoce li se mozda sljedece godine odluciti za veci iznos? ko zna.... :? :? :? :? :?

Takodjer poskupljenja ce se osjetiti na drugim "uslugama" fakulteta pa ce dosadasnja kolizacija od 150KM ubuduce iznositi 400KM :sad: :shock: :sad: :shock: :sad: :shock: :sad:

Sve ovo što se zbiva.. vodi sljedećem.. samo djeca politički angažovanih i podobnih kadrova će se školovati, oni će imati slobodu izbora.. studiji ovdje il u inostranstvu, nakon toga ih čekaju pozicije seniora njihovih, ostali.. mogu raditi po šalterba raznih banaka, komercijalne poslove, terenske... il se mogu uhvatiti noge, svega oko 5% populacije će imati sreću da radi posao plaćen više od 1500 KM (ako izuzmemo svu administraciju i sivu ekonomiju)...

Za to vrijeme neka Vas studente zasvrbi samo mala porcija u menzi il poskupljenje.. upisnine... Vi kao masa od 50. 000 ljudi morate shvatiti da imate moć.. da možete uticati na svijet oko sebe... doo tada... plaćajte i durajte.... jer Vama demonstracije nisu IN.... nisu uopšte moderne, Vi ste apolitični.... kad skontate da je visina upisnina politika, ... da je hrana u menzi politika, kupovina stana... ili zaposlenje.... tad vjerovatno završiti ćete studije.. tad više niste masa od oko 50.000 ljudi... jer nema sindikata.. tad ste pojedinac u raljama kapitalizma jaransko-familijarno-političkog kakav je on danas u Bosni i Hercegovini...

Sutra su u 19.ooh neke demonstracije u Sarajevu... probajte i njih prespavati....
Chairman

#4 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by Chairman »

DL-Distance learning je ionako kupovanje mjesta na fakultetu za djecu koja nisu ili nemaju kapaciteta poloze prijemni ispit ili hoce da studiraju i rade u isto vrijeme.
Nas problem je sto svaka šuša hoće da studira a sve je manje ljudi u zanatima koji su zaista potrebni ljudima i gdje su mnogo vece šanse za zaraditi novac.No,to nije IN...Ko bi se onda hvalio da studira i pio kafe u Štrosi.
Uostalom,nigdje na svijetu školovanje nije dzaba,pa ne vidim zašto bi bilo kod nas.Bolonjska diploma se plaća,a oni koji ne mogu platiti nek rade i studiraju,ili pokušaju svojim radom steći uslove za različite stipendije.
MUNAFIK

#5 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by MUNAFIK »

Na Ekonomskom fakultetu se pare grabe od studenata ko nigdje... ovo odgovorno tvrdim...

kada bi se mogla izvrsiti neka revizija poslovanja ovoga fakulteta ja sam 1000% siguran da bi tu bilo svega i svacega. a to nam je i potvrdio jedan od profesora!!! Pare od studenata se uzimaju bukvalno za sve, pa cak i 3 OBICNE dvolisnice na kojima je udaren pecat, koje se koriste za pisanje ispita, studenti placaju 2KM!!! Ljetna skola,kolizije, preduslovi, ISS, ovjere, kosuljice sve jednostavno smisljeno da se od studenata uzme sto vise para, menadzment fakulteta jednostavno koristi ovo bezakonje u kantonu i grabe i sakom i kapom!!!

a sto i nebi kad su studenti kamara stoke nevidjene... pa i konja kad jases i jases baci te sa ledja, al student jok... stoka je to!!!
Umjetnik a

#6 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by Umjetnik a »

MUNAFIK wrote:

Na Ekonomskom fakultetu se pare grabe od studenata ko nigdje... ovo odgovorno tvrdim...

kada bi se mogla izvrsiti neka revizija poslovanja ovoga fakulteta ja sam 1000% siguran da bi tu bilo svega i svacega. a to nam je i potvrdio jedan od profesora!!! Pare od studenata se uzimaju bukvalno za sve, pa cak i 3 OBICNE dvolisnice na kojima je udaren pecat, koje se koriste za pisanje ispita, studenti placaju 2KM!!! Ljetna skola,kolizije, preduslovi, ISS, ovjere, kosuljice sve jednostavno smisljeno da se od studenata uzme sto vise para, menadzment fakulteta jednostavno koristi ovo bezakonje u kantonu i grabe i sakom i kapom!!!

a sto i nebi kad su studenti kamara stoke nevidjene... pa i konja kad jases i jases baci te sa ledja, al student jok... stoka je to!!!
mogao si skratiti taj tekst sa ovim riječima
zlatko lagumdžija
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by Truba »

uvjek dobar gost wrote:

Sve ovo što se zbiva.. vodi sljedećem.. samo djeca politički angažovanih i podobnih kadrova će se školovati, oni će imati slobodu izbora.. studiji ovdje il u inostranstvu, nakon toga ih čekaju pozicije seniora njihovih, ostali.. mogu raditi po šalterba raznih banaka, komercijalne poslove, terenske... il se mogu uhvatiti noge, svega oko 5% populacije će imati sreću da radi posao plaćen više od 1500 KM (ako izuzmemo svu administraciju i sivu ekonomiju)...

Za to vrijeme neka Vas studente zasvrbi samo mala porcija u menzi il poskupljenje.. upisnine... Vi kao masa od 50. 000 ljudi morate shvatiti da imate moć.. da možete uticati na svijet oko sebe... doo tada... plaćajte i durajte.... jer Vama demonstracije nisu IN.... nisu uopšte moderne, Vi ste apolitični.... kad skontate da je visina upisnina politika, ... da je hrana u menzi politika, kupovina stana... ili zaposlenje.... tad vjerovatno završiti ćete studije.. tad više niste masa od oko 50.000 ljudi... jer nema sindikata.. tad ste pojedinac u raljama kapitalizma jaransko-familijarno-političkog kakav je on danas u Bosni i Hercegovini...

Sutra su u 19.ooh neke demonstracije u Sarajevu... probajte i njih prespavati....
svaka ti je zlatna :)
Comrad

#8 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by Comrad »

Je li donesena ta odluka ili je to suplja. Jer koliko znam nije donesena. Da, ekonomija se placa i to debelo, ali isto tako je jedan od organizovanijih fakulteta u BiH - tako da nema nista besplatno.
p.s. Nemojte srat' i generalizovat' ;-)
Chairman

#9 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by Chairman »

Comrad wrote:Je li donesena ta odluka ili je to suplja. Jer koliko znam nije donesena. Da, ekonomija se placa i to debelo, ali isto tako je jedan od organizovanijih fakulteta u BiH - tako da nema nista besplatno.
p.s. Nemojte srat' i generalizovat' ;-)
Pusti bolan,svi bi dzaba da studiraju 100 godina.
Klodovik

#10 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by Klodovik »

U nekoliko riječi...

Together with the Member States, the European Commission is
pursuing three main areas for reform in higher education:

• Curricular reform: The three cycle system, competence based learning, flexible learning paths, recognition, mobility
• Funding reform: Diversified university income, tuition fees, grants and loans
• Governance reform: University autonomy, strategic partnerships, quality assurance
I have a name

#11 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by I have a name »

MUNAFIK wrote:

alo shefe morel malo lakse sa tim vrijedjanjem :-?
didierdase

#12 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by didierdase »

Je li ima neko od vas ko studira na ekonomskom u Sarajevu ili samo onako lupate? Ja studiram i placam i nije mi zao. i ako hoces nesto plati... sve ima svoju vrijednost narocito znanje. Nisam od onih koji ce imati posao odmah nemam stela i slicnih sranja, ali isto tako mislim da zbog te jeftinoce faksa upiso ga je i ko ne treba raznih suga i govnara koji hoce da postanu gospoda. Mrzim kad neko kaze da je skola skupa a auta kafane provod to nije to je daba. E stvarno svi samo supljite ovdje i muka mi je od vas.
I have a name

#13 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by I have a name »

didierdase wrote:Je li ima neko od vas ko studira na ekonomskom u Sarajevu ili samo onako lupate? Ja studiram i placam i nije mi zao. i ako hoces nesto plati... sve ima svoju vrijednost narocito znanje. Nisam od onih koji ce imati posao odmah nemam stela i slicnih sranja, ali isto tako mislim da zbog te jeftinoce faksa upiso ga je i ko ne treba raznih suga i govnara koji hoce da postanu gospoda. Mrzim kad neko kaze da je skola skupa a auta kafane provod to nije to je daba. E stvarno svi samo supljite ovdje i muka mi je od vas.
ti znaci nisi potpisao da se ovo poskupljenje ukine :? :?
xena_girl

#14 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by xena_girl »

http://www.bljesak.info je objavio sljedece pismo studenta sa EFSA-e

Podivljali menadžmet Ekonomskog fakulteta u Sarajevu
MyBlog | Ponedjeljak, 07 Travanj 2008

Kako je već u našoj zemlji trend da se nenormalno povećavaju cijene roba i usluga, sve više institucija priključuje se istom. Nakon parlamentaraca i njihovih famoznih penzija i plaća, došao je red i da studenti daju nešto novca za ucviljene nam parlamentarce, ili?

Univerzitet u Sarajevu je prema svom institucionalnom autonomnom pravu, napravio financijski plan za školsku godinu 2008/2009 godinu, te opet prema Zakonu, uputio Odluku o povećanju cijena školarine Vladi Kantona na usvajanje.

Na 49-oj sjednici Vlade Kantona održanoj 07.02.2008 god., donešena je Odluka kojom se odobrava, između ostalih i, Ekonomskom fakultetu da poveća cijenu školarine za Distance learning (učenje na daljinu) studente, sa 2000 KM/godina, na ''sitnih'' 4000 KM/godina. Pored toga, za istih 100% je povećana i cijena ispita koje student prenese u narednu godinu, sa nekadašnjih 200 KM, na 400 KM. I ovo je samo dio povećanja.

Ista ta Odluka, koja se najviše tiče distance learning studenata (dakle studenata koji studiraju putem interneta), osvanula je jedan dan na Oglasnoj ploči namjenjenoj redovnim studentima. Iskreno se nadamo da je ovo nenamjerni propust, jer ne želimo vjerovati da je menadžment fakulteta ili studentska služba htjela dovesti svoje studente pred svršen čin. Naime, u septembru 2008 godine bilo bi kasno da se borimo protiv ovog povećanja cijena.

Odluku o saglasnosti Vlade Kantona šaljemo Vam u prilogu ovog mail-a, a također je možete pročitati na: http://www.ks.gov.ba/vlada/sjed/2008/februar/049/04.htm

Dio Odluke Ekonomskog fakulteta imate u prilogu ovog mail-a. Nažalost, trenutno imamo samo ovu fotografiju Odluke, ali u auli fakulteta na oglasnoj ploči redovnih studenata, naći ćete istu u cjelini.

Iz Okvirnog Zakona o visokoškolskom obrazovanju

Član 59.

Studenti upisani na dodiplomski i postdiplomski studij na dan stupanja na snagu ovog Zakona imaju pravo završiti studij prema nastavnom programu i uvjetima koji su važili prilikom upisa u prvu godinu studija i steći odgovarajući stručni, odnosno naučni naziv prema propisima koji su važili prije stupanja na snagu ovog Zakona.

http://portal.monks.ba/start/Obrazovanj ... fault.aspx

Odluka o visini troškova studiranja iz 2005 godine, gdje je cijena jedne godine iznosila 2000KM.

http://www.unsa.ba/pdf/cijene%20vsu.pdf - Odluka iz 2005. godine
I have a name

#15 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by I have a name »

jel to znaci da ovo vazi samo za one koji upisu sad u septembru ... a za nas koji vec studiramo ostaje sve isto :? :? :? :?
Truba

#16 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by Truba »

I have a name wrote:jel to znaci da ovo vazi samo za one koji upisu sad u septembru ... a za nas koji vec studiramo ostaje sve isto :? :? :? :?
eh ovdje je ključni problem... recimo da je za nove studente...od sept.

većina ovih sada će reći... UUUUUUUUH dobro je ne odnosi se na mene... i nastavit će ispijati kafe
I have a name

#17 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by I have a name »

komi wrote:
I have a name wrote:jel to znaci da ovo vazi samo za one koji upisu sad u septembru ... a za nas koji vec studiramo ostaje sve isto :? :? :? :?
eh ovdje je ključni problem... recimo da je za nove studente...od sept.

većina ovih sada će reći... UUUUUUUUH dobro je ne odnosi se na mene... i nastavit će ispijati kafe

pa sta sad zbog tih sto ispijaju kafe moraju ispastati i svi ostali ... ne kontam koji je tvoj problem ... sebi ispijaju vrijeme ne tebi :-?
Truba

#18 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by Truba »

pa svi studenti se trebaju dići na same najave poskupljenja... jer gdje ima dima ima i vatre
a ne se ponašati kao mali đokica 1933.

ako mene ne diraju dobro je ... a kad dodju po mene onda je kasno

svi na proteste jer ako uvedu ekonomiji poskupljenje i vide da je prošlo... onda će na svakom faxu polako dizati školarine
vjesticanametli

#19 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by vjesticanametli »

ma sta panicite nije uopste skupo. moze cifra jos gore sve dok studenti sute. odrala bi ja vas s ciframa :D
I have a name

#20 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by I have a name »

to si u pravu ja sam medju prvim potpisao peticiju i nije stvarno da studenti nista ne rade ... sprema se svasta na ekonomiji cak su neke linije i TV zvale ... ljudi ne sjede skrstenih ruku ... ali se bojim da nece nista postici isto kao sto je bilo prosle godine ona frka ja mislim oko ljetne skole .. ne znam nisam siguran... i bili su protesti nekoliko dana svi se digli i nista nisu dobili ... osim sto ih je dosta dobilo zabrane studiranja ... tuga :(
vjesticanametli

#21 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by vjesticanametli »

pa eto vam razloga da izlazite na ulicu. pobogu transparent u rukice i napolje :)
I have a name

#22 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by I have a name »

evo sta se za sada planira ... i mislim da ce biti ucinkovitije nego zvizdanje po ulici ...

Postovanje,

studentica sam Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Zeljela bih iznijeti problem svih studenata ovog fakulteta koji vandredno studiraju (odjek Ekonomija i menadzment-DL i odsjek Visoka polsovna skola-DL) i da bi se javnost upoznala s nasom situacijom. U posljednih 5-7 dana na nasem fakultetu je haos, blago receno...student prve godine slucajno je na oglasnoj tabli uocio Odluku o povecanju skolarine i to sa 2000KM na 4000KM koja vazi od 01.03.2008god. Ta ista odluka je "slucajno" stavljena samo na oglasnu tablu a nije postavljena na web stranicu fakulteta kao sto je po pravilniku propisano. Takodjer se na drugoj oglasnoj ploci jos uvijek nalazi stari cjenovnik, sto uveliko buni studente. Pored poskupljenja skolarine poskupile su i ostale usluge fakulteta. na stranici dl.efsa.unsa.ba (u desnom dijelu u forumu mozete pronaci detaljnije informacije kao i sliku Odluke) ili na istoj stranici, lijevi dio "Nastavna i studentska pitanja". Nitko od odgovornih, kao sto su dekan ili studentska sluzba ne zele komentirati. Pojedinacno je studentima koji su im se licno obratili receno da je Odluka vazeca i za nove generacije kao i za dosadasnje. Znaci mi koji smo prvu godinu upisali po cijeni od 2000KM narednu upisujemo po 4000KM, a ko zna mozda se kasnije odluce i za 8000KM...to nam niko ne garantuje. Kolizacija koja se treba uplatiti po ispitu ako se obnavlja godine iznosila je 150KM a sad je 400KM...pa zar to ima smisla....bilo bi dobro da se i mediji ukljuce u ovo....Vasa emisija svo ovo vrijeme prati razne nepravde koje se dogadaju obicnom narodu, pa se iskreno nadam da cete reagovati i na ovo i naci nekoliko minuta u Vasoj emisiji da se predstavi nas problem.
Na vec pomenutom forumu na DL stranici mozete pronaci pojedinosti i reakcije studenata, kao i ignorisanje odgovornih. Peticija se vec pise i u toku sljedece sedmice ce biti potpisana...spremni smo i na proteste....
Sramota je da se studenti, koji studitaju po Bolonji po kojoj imaju minalni broj ispitnih rokova, jos i ovako demoralisu... treba napomenuti da je odluka postavljena sedam dana pred ispitne rokove koji pocinju u ponedjeljak....

Unaprijed se zahvaljujem na utosenom vremenu za sagledavanje nase situacija...nadam se da cete reagovati.

Srdacno Vas pozdravljam "

a mi na DL-u imamo od danas ispite ... pa kako onda stici sve :?
uvjek dobar gost

#23 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Sve dok studenti ne pokažu i dokažu svoju moć... nema Vama i nama neće biti bolje.. jedna emisija na nekoj od televizija neće ništa promijeniti... malo će zatalasati učmalo javno mišljenje... i kapak...
Bojkot predavanja, vježbi, ispitnog roka.... blokada rektorata... organizovanje javnih tribina na temu studentskog standarda... bilo šta konkretno... može imati smisla i efekta.
U protivnom... mislim da je mrka kapa....
Ozbiljno mislim da masa od oko 50.ooo stuneta može promijeniti stanje u cijeloj državi , a kamoli na svom fakultetu ili univerzitetu.....
Umjetnik a

#24 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Post by Umjetnik a »

uvjek dobar gost wrote:Sve dok studenti ne pokažu i dokažu svoju moć... nema Vama i nama neće biti bolje.. jedna emisija na nekoj od televizija neće ništa promijeniti... malo će zatalasati učmalo javno mišljenje... i kapak...
Bojkot predavanja, vježbi, ispitnog roka.... blokada rektorata... organizovanje javnih tribina na temu studentskog standarda... bilo šta konkretno... može imati smisla i efekta.
U protivnom... mislim da je mrka kapa....
Ozbiljno mislim da masa od oko 50.ooo stuneta može promijeniti stanje u cijeloj državi , a kamoli na svom fakultetu ili univerzitetu.....

gdje ćeš to očekivati kad su jednom bili na protestima, bilo ih jedva 50 a sigurno je pola bilo ovih i NVO
jedni studneti protestuju i bore se za svoja prava dok im se kolege smiju i zaobilaze ih
uvjek dobar gost

#25 Re: Nova skolarina na Ekonomskom u Sarajevu

Da ti budem najiskreniji... sjećam se ja kad pokret Dosta je tek počeo sa šetnjama (prije neke skoro tri godine)... stajali smo ispred Pravnog fakulteta i ispred Ekonomije.. pozivali raju da nam se pridruže.. da bar porazgovaraju sa nama....
Misliš da je neko izašao ..... došli su naknadno sa Ekonomije kada je trebalo izboriti se za ispitni rok. odnosno dodatni termin....
Obrazovni sistem od studenata pravi amebe.......odnosno ne očekujem ništa od studenata.. sindikata... ili udruženja demobilisanih boraca.... jer su njihova udruženja sve samo ne njihovi predstavnici....
Post Reply