Nova Skoda Fabia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Socijalista
#1 Nova Skoda Fabia
Interesuje me da li ko od vas zna jeli ovo auto izdrzljivo i da li se isplati uzeti? Ima li ko Skodu? Kakva su iskustva?

- beco
#2 Re: Nova Skoda Fabia
Ma niko živ nema barem koliko ja znam ovu Fabiu u Sarajevu, ma šala mala! Za takve stvari najbolje prijavi se na fan club škode pa vidi, jer na ovom forumu vladaju klanovi, pa tako imamo:
-Poklonike svega što dolazi iz švabije po kojima je i točak tamo izmišljen,
-Poklonike Italijana, koji bez ljepote ne mogu živjeti,
-Poklonike Francuza, koji se svoje udobnosti i šarma nikad ne bi odrekli, i
-Poklinike Japanaca, koji kupuju samo kvalitetnu robu!
Još ima prostora za klan iz U.S.A, za Koreance i za Kineze (mada je bio ovdje jedan Kinez što je neke đipove reklamirao)

Još ima prostora za klan iz U.S.A, za Koreance i za Kineze (mada je bio ovdje jedan Kinez što je neke đipove reklamirao)
- Drvosjeca iz Dejcica
#3 Re: Nova Skoda Fabia
Eeee drug moj, zaboravio si poklonike Sveda...beco wrote:Ma niko živ nema barem koliko ja znam ovu Fabiu u Sarajevu, ma šala mala! Za takve stvari najbolje prijavi se na fan club škode pa vidi, jer na ovom forumu vladaju klanovi, pa tako imamo:
Još ima prostora za klan iz U.S.A, za Koreance i za Kineze (mada je bio ovdje jedan Kinez što je neke đipove reklamirao)![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja mogu reci za prvu Fabiu da je vrlo solidan i pouzdan autic, s obzirom da sam je imao dvije godine. Ovu novu nisam imao priliku voziti tako da moje misljenje nije mjerodavno.
Sretno.
- beco
#4 Re: Nova Skoda Fabia
Molim te samo države koji imaju vlastitu autoindustriju, a ne Švedi tipa Volva vlasnik Ford ili Saab vlasnik GM (još uvijek)! Ovo isti važi za Engleze, a Seat kao i Škoda spadaju u Švabe.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Eeee drug moj, zaboravio si poklonike Sveda...beco wrote:Ma niko živ nema barem koliko ja znam ovu Fabiu u Sarajevu, ma šala mala! Za takve stvari najbolje prijavi se na fan club škode pa vidi, jer na ovom forumu vladaju klanovi, pa tako imamo:
Još ima prostora za klan iz U.S.A, za Koreance i za Kineze (mada je bio ovdje jedan Kinez što je neke đipove reklamirao)![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja mogu reci za prvu Fabiu da je vrlo solidan i pouzdan autic, s obzirom da sam je imao dvije godine. Ovu novu nisam imao priliku voziti tako da moje misljenje nije mjerodavno.
Sretno.
- holowey
#5 Re: Nova Skoda Fabia
mislim da bi sto se tice izdrzljivosti trebao da ovo pitanje postavis za dvije-tri godine... vecina fabia su jako mlade, godinu-dvije stare pa je mozda jos rano reci jesu li izdrzljive ili nisu...Socijalista wrote:Interesuje me da li ko od vas zna jeli ovo auto izdrzljivo i da li se isplati uzeti? Ima li ko Skodu? Kakva su iskustva?
ja sam uzeo prosle godine fabiu combi i generalno, zadovoljan sam onim sto sam dobio... ispocetka mi je djelovala skuceno (izuzimajuci gepek koji je taman) ali sam se vremenom navikao... uzeo sam tdi motor od 77kw koji je mozda prejak za ovako malo auto, ali dobro dodje kada se u autu osim mene vozi jos troje odraslih sa prtljagom... zvucna izolacija nije bas najbolja, dizel rokce, a i pri vecoj brzini se previse cuje vjetar oko auta...
sto se tice kvalitete koristenih materijala, za tu cijenu nemam zamjerke, bar u poredjenju sa renault grand clio (koji mi je bio alternativa za fabiu) koji mi se u unutrasnjosti cini dosta jeftiniji, ali predracun prica drugaciju pricu...
izuzevog redovnih servisa koji se rade na 7500km, nikakvih drugih troskova...sipaj i vozi... potrosnja, za mene koji sam navikao da vozim benzinca, stvarno smijesna...sa rezervoarom od 45 litara, po gradu predjem 700km
jedina ozbiljna zamjerka koju imam na fabiu i generalno na skodu je *ranje koje su napravili sa fabrickim audio sistemom... na stranu to sto je preskup sistem (u odnosu na brendirane mp3 sisteme), leziste je nestandardno, pa ako zelis da promijenis moras dokupiti izrazito ruzan komad plastike i na kraju gledas u nakaradnu unutrasnjost... jedina prednost ovog audio sistema je sto ga sigurno niko nece ni pokusati ukrasti
- Socijalista
#6 Re: Nova Skoda Fabia
kakav je nacin placanja, kolika je kamatna stopa kod njih? I na kraju cijena?holowey wrote:mislim da bi sto se tice izdrzljivosti trebao da ovo pitanje postavis za dvije-tri godine... vecina fabia su jako mlade, godinu-dvije stare pa je mozda jos rano reci jesu li izdrzljive ili nisu...Socijalista wrote:Interesuje me da li ko od vas zna jeli ovo auto izdrzljivo i da li se isplati uzeti? Ima li ko Skodu? Kakva su iskustva?
ja sam uzeo prosle godine fabiu combi i generalno, zadovoljan sam onim sto sam dobio... ispocetka mi je djelovala skuceno (izuzimajuci gepek koji je taman) ali sam se vremenom navikao... uzeo sam tdi motor od 77kw koji je mozda prejak za ovako malo auto, ali dobro dodje kada se u autu osim mene vozi jos troje odraslih sa prtljagom... zvucna izolacija nije bas najbolja, dizel rokce, a i pri vecoj brzini se previse cuje vjetar oko auta...
sto se tice kvalitete koristenih materijala, za tu cijenu nemam zamjerke, bar u poredjenju sa renault grand clio (koji mi je bio alternativa za fabiu) koji mi se u unutrasnjosti cini dosta jeftiniji, ali predracun prica drugaciju pricu...
izuzevog redovnih servisa koji se rade na 7500km, nikakvih drugih troskova...sipaj i vozi... potrosnja, za mene koji sam navikao da vozim benzinca, stvarno smijesna...sa rezervoarom od 45 litara, po gradu predjem 700km
jedina ozbiljna zamjerka koju imam na fabiu i generalno na skodu je *ranje koje su napravili sa fabrickim audio sistemom... na stranu to sto je preskup sistem (u odnosu na brendirane mp3 sisteme), leziste je nestandardno, pa ako zelis da promijenis moras dokupiti izrazito ruzan komad plastike i na kraju gledas u nakaradnu unutrasnjost... jedina prednost ovog audio sistema je sto ga sigurno niko nece ni pokusati ukrasti
hvala, pozz
- holowey
#7 Re: Nova Skoda Fabia
kupio sam je u asa pss... njima je svejedno da li ces doci sa torbom kesha ili ces ici na kredit... niti ih interesuje kod koje banke dizes kredit.... znaci, nema nikakvog popusta na kesh, tako da pokusaj da se digne gotovinski kredit pa pokusa na taj nacin smanjiti kamata, otpada...Socijalista wrote:kakav je nacin placanja, kolika je kamatna stopa kod njih? I na kraju cijena?holowey wrote:mislim da bi sto se tice izdrzljivosti trebao da ovo pitanje postavis za dvije-tri godine... vecina fabia su jako mlade, godinu-dvije stare pa je mozda jos rano reci jesu li izdrzljive ili nisu...Socijalista wrote:Interesuje me da li ko od vas zna jeli ovo auto izdrzljivo i da li se isplati uzeti? Ima li ko Skodu? Kakva su iskustva?
hvala, pozz
odabrao sam tdi 77kw, ambient paket plus metalik boja, krovni nosaci, daljinsko centralno, mp3 muzika i do registracije je izasla 27700, s tim sto su imali neku akciju popusta od 1000 za dizele...
- Haris.ba
#8 Re: Nova Skoda Fabia
Vozikam ponekad staru, novi model samo usao. Malo sam gabaritan pa mi naprijed bilo jos tjesnje nego u staroj. Zavisi koji je motor. Benzinci: trose vise nego konkurencija sigurno pola litre minimalno. Dizlo: ne znamSocijalista wrote:Interesuje me da li ko od vas zna jeli ovo auto izdrzljivo i da li se isplati uzeti? Ima li ko Skodu? Kakva su iskustva?
U ponudi su benzinski motori snage od 60 do 105 KS te dizlo u rasponu od 70 do 105 KS. Svi ovi pogonski strojevi, zadovoljavaju norme Euro IV. Konačno, Fabia dolazi i s 5 paketa opreme te ručnim mjenjačima s 5 stupnjeva ili automatskim s Tiptronic.
Model Obujam Broj cilindra Snaga Proizvodnja
Benzin
1.2 1198 cm³ 3 44 kW (60 KS) od 2007
1.2 1198 cm³ 3 51 kW (70 KS) od 2007
1.4 1390 cm³ 4 63 kW (86 KS) od 2007
1.6 1598 cm³ 4 77 kW (105 KS) od 2007
Diesel
1.4 TDI 1422 cm³ 3 51 kW (70 KS) od 2007
1.4 TDI 1422 cm³ 3 59 kW (80 KS) od 2007
1.9 TDI 1896 cm³ 4 77 kW (105 KS) od 2007
E posto trenutno vozim motor benzin sa tri cilindra, pokusao bih izbjeci taj motor(potrosnja,snaga,dugotrajnost). Kod dizla ne znam kako to ide. Ali da ima dizel bez turbine s tim autom bi mogao pola miliona bez problema.
Ja sam se zagrijao za ovo:
http://www.dacia.ba/ba/DaciaSITe/sander ... index.html
Dizel izadje 20 milja sa klimom, abs, elektronka. Cetiri cilindra motor. Jeftinije od skode svakako. Meni i ljepse izgleda. Zna li neko sta vise?
-
Klodovik
- mayab
#10 Re: Nova Skoda Fabia
Nov je to jos auto da bi se pricalo o izdrzljivosti.Mogu ti reci koju o Fabiji 1.
Sto se tice 1.2 3-cyl motora, preporucujem ti da ga probas (bices prijatno iznenadjen) pa onda da eventualno ulazes u vece i skuplje motore, ako ne mislis ici "na trke"!Inace meni je na Fabiji 1 vec na oko 40000 km progorio auspuh, te sam na oko 50000 km imao probleme sa skripom i lupkanjem u prednjem postroju (stabilizator zamijenjen, cijena sitnica
)
Po gradu potrosnja 9-10 , na otvorenoj cesti 5-6 na 100 km.
Sto se tice 1.2 3-cyl motora, preporucujem ti da ga probas (bices prijatno iznenadjen) pa onda da eventualno ulazes u vece i skuplje motore, ako ne mislis ici "na trke"!Inace meni je na Fabiji 1 vec na oko 40000 km progorio auspuh, te sam na oko 50000 km imao probleme sa skripom i lupkanjem u prednjem postroju (stabilizator zamijenjen, cijena sitnica
Po gradu potrosnja 9-10 , na otvorenoj cesti 5-6 na 100 km.
-
ado-šampion
#11 Re: Nova Skoda Fabia
Mudro zboriš.Il traži nogdje drugo, il naglasi velikim slovima da se javljaju samo oni koje to auto imaju, ili su imali.beco wrote:Ma niko živ nema barem koliko ja znam ovu Fabiu u Sarajevu, ma šala mala! Za takve stvari najbolje prijavi se na fan club škode pa vidi, jer na ovom forumu vladaju klanovi, pa tako imamo:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A ja ti iz prve ruke mogu reći: Jaro, gdje ćeš to, Njemac, neudoban do bola, sjedala daska, do Tarčina ne možeš se pomaći, spondiloza hvata, bolje ti je kakav Pežo, gledo onu 207-icu kroz prozor u salonu, udoban do bola
- muz66
#12 Re: Nova Skoda Fabia
U oko me barni-Engleze ne dirajbeco wrote:Molim te samo države koji imaju vlastitu autoindustriju, a ne Švedi tipa Volva vlasnik Ford ili Saab vlasnik GM (još uvijek)! Ovo isti važi za Engleze, a Seat kao i Škoda spadaju u Švabe.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Eeee drug moj, zaboravio si poklonike Sveda...beco wrote:Ma niko živ nema barem koliko ja znam ovu Fabiu u Sarajevu, ma šala mala! Za takve stvari najbolje prijavi se na fan club škode pa vidi, jer na ovom forumu vladaju klanovi, pa tako imamo:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sretno.
Spada ti Aston u Engleze? Jaguar? Da Jaguar mozda nije americki? Po tebi Murcielago ispade Svabvo, Lotus Malezijac i sl
- beco
#13 Re: Nova Skoda Fabia
Koliko ja znam Aston Martin je Dubai, dok motore koriste od Mercedesa?! A Jaguar je i počeo propadati upravo zato što su poćeli stavljati Fordo-ve djelove?! Lamborghini, hajmi reci šta je to?? Superauto sa pogonom na sva četri točka (Audi) i sa copy paste Audi unutrašnjašću, gdje su Italijani tu?? Zadnji istinski Lamborghini je bio Diablo! Mini=BMW, TWR=Rusi!
- holowey
#14 Re: Nova Skoda Fabia
sa-x forum je cudo, svaki put tema zastrani... naslov "nova skoda fabia" a ovdje pocela rasprava o svjetskoj autoindustriji, ko je ciji i tako tobeco wrote:Koliko ja znam Aston Martin je Dubai, dok motore koriste od Mercedesa?! A Jaguar je i počeo propadati upravo zato što su poćeli stavljati Fordo-ve djelove?! Lamborghini, hajmi reci šta je to?? Superauto sa pogonom na sva četri točka (Audi) i sa copy paste Audi unutrašnjašću, gdje su Italijani tu?? Zadnji istinski Lamborghini je bio Diablo! Mini=BMW, TWR=Rusi!
mislim da jedino tema koja nema nijedan odgovor nije otisla u krivom smjeru
- beco
#15 Re: Nova Skoda Fabia
Joj teži sam OFFTOPIC poćeo, izvinite raja posebno Socijalista nije mi namjera bila da ti zeznem temu.
-
drsrle
#16 Re: Nova Skoda Fabia
nova škoda fabia je puno manja od stare
oni na novoj nisu ništa mjenjali ni tehnološki ni koncepcijski osim dizajna malo smirili oštre linije
ovo što kolega reče za auspuh to im je serijska boljka
za cijenu osnovnog modela fabije mozes uzeti full opremljenu Fiestu oba su njemačka auta sasvim solidna
danas ne postoji loše auto, sva su dobra samo su u pitanju finese
ja lično već treću godinu vozim novu fiestu nikakvih kvarova osim redovnog odrzavanja
a i sam naziv ŠKODA = kad prevedeš s češkog znači ŠTETA pa se kaže Šteta Kupiti Ovako Debilno Auto
oni na novoj nisu ništa mjenjali ni tehnološki ni koncepcijski osim dizajna malo smirili oštre linije
ovo što kolega reče za auspuh to im je serijska boljka
za cijenu osnovnog modela fabije mozes uzeti full opremljenu Fiestu oba su njemačka auta sasvim solidna
danas ne postoji loše auto, sva su dobra samo su u pitanju finese
ja lično već treću godinu vozim novu fiestu nikakvih kvarova osim redovnog odrzavanja
a i sam naziv ŠKODA = kad prevedeš s češkog znači ŠTETA pa se kaže Šteta Kupiti Ovako Debilno Auto
- holowey
#17 Re: Nova Skoda Fabia
vozio sam staru fabiu, i za razliku od nove fabie, iza mene kao vozaca ne moze sjediti odrasla osoba...drsrle wrote:nova škoda fabia je puno manja od stare
medjuosovinski razmak je isti, ali je putnicki prostor osjetno veci nego kod stare fabie... sto se tice vanjskih dimenzija, nova fabia je za nekih 4cm duza od stare ali i za 1cm uza...
- Socijalista
#18 Re: Nova Skoda Fabia
Dobro strucnjaci, i sta je sad najbolje, Fabia ili ne Fabia? Koje je najbolje rijesenje? Ima li mozda nekih auta koji bi za istu cijenu mogli zamjeniti Fabiu?
- holowey
#19 Re: Nova Skoda Fabia
u istom cjenovnom rangu, pogledaj c3, yaris, fiestu, corsu... obidji salone, trazi probnu voznju i odluci sta i kako... tu negdje sa parama je i kia ceed (ali je za nijansu veca od navedenih) pa provozaj i nju... bez obzira koliko ti neko ovdje nahvalio ili iskritikovao neko auto, sve dok ti sam ne provozas neko i ne steknes licni utisak, ne bih ti preporucio da se odlucujes za kupovinu...Socijalista wrote:Dobro strucnjaci, i sta je sad najbolje, Fabia ili ne Fabia? Koje je najbolje rijesenje? Ima li mozda nekih auta koji bi za istu cijenu mogli zamjeniti Fabiu?
- beco
#20 Re: Nova Skoda Fabia
Ako mene pitaš Renault Clio TCE sa malim 1.2 turbom motorom i 100 KS i 150 Nm, za iste pare ko Fabia! Fiesta pravo atraktivna, ali malo skuplja. Ima reklama za Toyotu Yaris 1.3 VVT 100 KS nešto oko 22-23 k što je super cijena. Peugeot 206+ ali on je prestar koncepciski, 207 preskupa. Tu ti je Ibiza, ali je to isto ko Fabi, možeš čekati i Pola, koji je malo kvalitetnija, elegatnija i puno ljepša Fabia, ali i skuplja.
- Drvosjeca iz Dejcica
#21 Re: Nova Skoda Fabia
Upravo tako holowey, dobar savjet. Obiđi salone, trazi testnu voznju i sam odluci. Komentare sa foruma generalno saslusaj ali ne uzimaj zdravo za gotovo.holowey wrote:u istom cjenovnom rangu, pogledaj c3, yaris, fiestu, corsu... obidji salone, trazi probnu voznju i odluci sta i kako... tu negdje sa parama je i kia ceed (ali je za nijansu veca od navedenih) pa provozaj i nju... bez obzira koliko ti neko ovdje nahvalio ili iskritikovao neko auto, sve dok ti sam ne provozas neko i ne steknes licni utisak, ne bih ti preporucio da se odlucujes za kupovinu...Socijalista wrote:Dobro strucnjaci, i sta je sad najbolje, Fabia ili ne Fabia? Koje je najbolje rijesenje? Ima li mozda nekih auta koji bi za istu cijenu mogli zamjeniti Fabiu?
- muz66
#22 Re: Nova Skoda Fabia
Aston Martin koristi Mercedesove motore? Hajd se teleportiraj u naselje Hrasno, popenji se na Bosmal i baci se na glavu. Btw, nije TWR nego TVRbeco wrote:Koliko ja znam Aston Martin je Dubai, dok motore koriste od Mercedesa?! A Jaguar je i počeo propadati upravo zato što su poćeli stavljati Fordo-ve djelove?! Lamborghini, hajmi reci šta je to?? Superauto sa pogonom na sva četri točka (Audi) i sa copy paste Audi unutrašnjašću, gdje su Italijani tu?? Zadnji istinski Lamborghini je bio Diablo! Mini=BMW, TWR=Rusi!
Drugo...kad je Audi napravio R8? Onda kad su malo copy-paste Gallardo. Ciji je motor u njemu(u modelu sa 5.2 masinom)? Hajd ba zdra'o. Svabe su mi inace majstori u tom kopiranju i kradji tudjih ideja. Kad izgovaras ime "Jaguar", prvo ustani. Fordovi dijelovi...jah, 5%, a sva sreca pa Audi ne koristi VW-ove dijelove...
- beco
#23 Re: Nova Skoda Fabia
Ma produbljujemo offtopic, ali raspitaj se sa kim je Aston u strateškom partnerstvu, na kojoj osnovi planira recimo Lagondu praviti!
-
whow
#24 Re: Nova Skoda Fabia
Po mom misljenju u ovoj klasi Corsa je mozda i najbolji izbor te pruza najbolji odnos vrijednosti za novce. Ja sam mjesec dana rentao ovu novu Corsu i to sa najslabijom 1.2 masinom (benzin) i niti jednom me nije ostavila iako sam je przio po svim brdima , makadamima i mahalama oko Sarajeva a na autbanu smo je nabrali 190 i mislim da je mogla i brze da nije bilo saobracaja. \Veomo prostrana za auto subcompact clase . U gepeku ima prostora za cetri vrece cementa plus pive i alate. Vanjski izgled je moderan i nije tako cudan kao kod nove Fabije dok je unutrasnjost extra , dizajn , ergonomija , materijali , masa standardne opreme. U svakom slucaju ja bi ti toplo preporucio ovo vozilo , naravno novo iz salona koje niko prije tebe nije razvaljivao
.
I jos jedan komentar nevezan za temu a tice se polovnih automobila koji dolaze od agencija za rentanje vozila .Ukoliko svi koriste ova vozila na isti ili slican nacin kao i ja a mislim da su neki jos i gori poslije 2 godine i 40 000 kilometara ova auta su zrela za penziju.Stoga kupcima polovnih vozila savjetujem da bjeze od ovih car rental vozila koja jesu jeftinija ali se za godinu izraubuju kao auto koje je u normalnoj upotrebi za pet godina.
I jos jedan komentar nevezan za temu a tice se polovnih automobila koji dolaze od agencija za rentanje vozila .Ukoliko svi koriste ova vozila na isti ili slican nacin kao i ja a mislim da su neki jos i gori poslije 2 godine i 40 000 kilometara ova auta su zrela za penziju.Stoga kupcima polovnih vozila savjetujem da bjeze od ovih car rental vozila koja jesu jeftinija ali se za godinu izraubuju kao auto koje je u normalnoj upotrebi za pet godina.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#25 Re: Nova Skoda Fabia
Svakako, treba jos dodati da je najbolje kupiti polovno auto onako malo novije i ne sa puno milja. Tu svakokao dobro dodje polovno auto nako isteka Leasing ugovora izmedju auto kuce i musterije. Ta auta su najcesce tip top kvalitete a nisu puno presla. Sad leasing ugovori se krecu negdje oko 3 godine i nekih 15 hiljada milja godisnje dozvoljene miljaze. Kad musterija vrati ovo auto nazad, auto kuca provede detaljnu inspekciju auta i zamjene sto je neophodno, kume, kocnice, tekucine itd itd. To bi sebi sutra trazio i mislim daje upravo to najbolji deal koji moze oneko dobiti, tj. spoj lijepog i korisnog uz malu paru ulozenu!
A renta car i tako nesto, bjezi ko djavo od kriza!
A renta car i tako nesto, bjezi ko djavo od kriza!