Nova Republika?
- Liberalism
#1 Nova Republika?
Bilo bi interesantno cuti neke nove ideje (razumne) o modelu uredjenja BiH koji najefikasnije ostvario najvaznije ciljeve svih? Neke zasnovane na racionalnim argumentima (i medjunarodno prihvacenim standardima) i sa sto manje politickih predrasuda.
-
Treble
#2 Re: Nova Republika?
mislim da je najveci problem to sto imamo 2 entiteta i mora se svima udovoljiti.
Prvo ukidanje entiteta, i jedinstveni predsjednik.
- Bosanac_21
#3 Re: Nova Republika?
Kao sto kaze "treble", ugasiti entitete i sve prebaciti na drzavu, staviti jednog predsjednika i zakonom zabraniti sirenje nacionalizma sirom drzave Bosne i Hercegovine. Dobre novcane kazne naplacivati, pa nek onda stisnu.
U skolama djecu zajedno u razrede, historija da se tice sva tri naroda - ne samo velicati jedne.
Entiteti su glavna prepreka jer oni djele ljude i sire mrznju, svak radi sta hoce u "svom"
U skolama djecu zajedno u razrede, historija da se tice sva tri naroda - ne samo velicati jedne.
Entiteti su glavna prepreka jer oni djele ljude i sire mrznju, svak radi sta hoce u "svom"
-
nigdje.nikog
#4 Re: Nova Republika?
Evo ga !Treble wrote:mislim da je najveci problem to sto imamo 2 entiteta i mora se svima udovoljiti.

-
ibizza
#5 Re: Nova Republika?
njega treba za predsjednika...nigdje.nikog wrote:Evo ga !Treble wrote:mislim da je najveci problem to sto imamo 2 entiteta i mora se svima udovoljiti.
Nikola Grabovac za premijera
Zlatko Lagumzdija za ministra vanjskih poslova
Zeljko Komsic podpredsjednik
Mladen Ivanic -za nekog ministra
to su ljudi koje ja cijenim u ovoj nasoj zemlji...
-
etovidis
#6 Re: Nova Republika?
nigdje.nikog wrote:Evo ga !Treble wrote:mislim da je najveci problem to sto imamo 2 entiteta i mora se svima udovoljiti.
- Liberalism
#7 Re: Nova Republika?
Ovo nije tema o politici...
-
nigdje.nikog
#8 Re: Nova Republika?
Ovdje neki ni zajebanciju ne kontajubermiin wrote: njega treba za predsjednika...
Cuj - njega za predsjednika! Njega koji ne smije uci u pola drzave!
-
Umjetnik a
#9 Re: Nova Republika?
haj zlaju sam i nekako "progutao" ali njegabermiin wrote:njega treba za predsjednika...nigdje.nikog wrote:Evo ga !Treble wrote:mislim da je najveci problem to sto imamo 2 entiteta i mora se svima udovoljiti.
- Liberalism
#10 Re: Nova Republika?
ovo je trebala biti tema o modelu drustvenog uredjenja, onom koji moze ukloniti sadasnje probleme drustva i ostvariti rezultat u skladu sa nasim talentima i naporima
-
Leonid Breznjev
#11 Re: Nova Republika?
osvrnite se na pitanje i post inicijatora teme.. truniti mozete i na politici.. 
-
Zah
#12 Re: Nova Republika?
U sadasnjim uslovima, sa ovim politicarima, nista se ne moze promijeniti. I poslije izbora sve ostaje isto.Model drustva moze nametnuti samo medjunarodna zajednica ali mi ne znamo njene ciljeve. U svakom slucaju BiH bez entiteta i puna ravnopravnost svih.
-
BaileyS
#13 Re: Nova Republika?
Vasingtonski sporazum na cijeloj teritoriji BiH, kantoni sa ovlastima kakve imaju danasnji.
Bojim se da je to utopija, tu sansu su imali Amerikanci u Dejtonu ali na zalost preko nasih ledja rjesavao se problem Hrvatske. Vjerujem da je to tada progurano da se danas niko ne bi osjecao "ugrozen". Ubijedjen sam da je RS kompenzacija za iseljavanje Srba iz Hrvatske i da se to nikad nece promijeniti.
Bojim se da je to utopija, tu sansu su imali Amerikanci u Dejtonu ali na zalost preko nasih ledja rjesavao se problem Hrvatske. Vjerujem da je to tada progurano da se danas niko ne bi osjecao "ugrozen". Ubijedjen sam da je RS kompenzacija za iseljavanje Srba iz Hrvatske i da se to nikad nece promijeniti.
-
mostarac
#14 Re: Nova Republika?
ja bi njega najradije vidio ko meitanigdje.nikog wrote:Evo ga !Treble wrote:mislim da je najveci problem to sto imamo 2 entiteta i mora se svima udovoljiti.
a posle glogovim kocem zavrsit pos'o, za svaki slucaj
- cyprus
#15 Re: Nova Republika?
Ako ovo uspije opravdat svoje postojanje na "nauci i edukaciji", poješću svoj monitor 
-
mostarac
#16 Re: Nova Republika?
pa besmisleno je da se ovo i nalazi na nauci i edukaciji
- Liberalism
#17 Re: Nova Republika?
Uopste nije besmisleno. Cak sta vise, besmislenije je o buducnosti BiH drustva raspravljati na politici.
cak sta vise moglo bi biti korisnije.
Na primer, nevjerovatno je koliko mi drustveno uredjenje poistovjecujemo sa liderima, mozda i vise nego u pre-tranzicijsko vrijeme. Danas skoro da nema nikoga ko ne bi rekao da novo drustveno uredjenje BiH treba da bude demokratsko, ali nam je problem sto pod demokratijom mnogi ne podrazumjevaju ono sto demokratija zaista jeste.
Neki to opravdavaju time sto u stvarnosti i ne postoje kriteriji na osnovu kojih bi se moglo dokazatgi da je neko drustvo demokratsko osim kriterija koji su definisani od strane UN, prema kojim se može tvrditi da je neko drustvo demokratsko ukoliko su svim članovima drustva ispunjena njihova međunarodno priznata ljudska prava. Međutim, ovaj pristup nam puno ne olaksava sposznati koje je drustvo zaista demokrtatsko jer u ljudska prava spada i pravo na stalno povećanje (razvoj) nivoa garantovanih ljudskih prava.
Samim tim, ne postoji recept koji model uređenja nove republike treba odabrati. Ono sto nam je svima poznato da postoje okviri u kojem taj model funkcioniše. Ti okviri su dati prvenstveno UN poveljama i zakonodavstvom Evropske unije. Sve ostalo je pitanje nase sposobnosti da od trenutnog raspolozivog ne dobijemo minimum vec maksimum.
Na primjer, Nova demokratska republika bi trebala biti zasnovana na principu ne-diskriminacije. Strah od diskriminacije sigurno je bio jedan od kljucnih mobilizacijskih alata u cijelom tranzicijskom procesu. Bilo bi interesantno vidjeti kako bi se nase drustvo ponasalo u modelu u kojem bi princip opste zabrane diskriminacije bio postovan.
cak sta vise moglo bi biti korisnije.
Na primer, nevjerovatno je koliko mi drustveno uredjenje poistovjecujemo sa liderima, mozda i vise nego u pre-tranzicijsko vrijeme. Danas skoro da nema nikoga ko ne bi rekao da novo drustveno uredjenje BiH treba da bude demokratsko, ali nam je problem sto pod demokratijom mnogi ne podrazumjevaju ono sto demokratija zaista jeste.
Neki to opravdavaju time sto u stvarnosti i ne postoje kriteriji na osnovu kojih bi se moglo dokazatgi da je neko drustvo demokratsko osim kriterija koji su definisani od strane UN, prema kojim se može tvrditi da je neko drustvo demokratsko ukoliko su svim članovima drustva ispunjena njihova međunarodno priznata ljudska prava. Međutim, ovaj pristup nam puno ne olaksava sposznati koje je drustvo zaista demokrtatsko jer u ljudska prava spada i pravo na stalno povećanje (razvoj) nivoa garantovanih ljudskih prava.
Samim tim, ne postoji recept koji model uređenja nove republike treba odabrati. Ono sto nam je svima poznato da postoje okviri u kojem taj model funkcioniše. Ti okviri su dati prvenstveno UN poveljama i zakonodavstvom Evropske unije. Sve ostalo je pitanje nase sposobnosti da od trenutnog raspolozivog ne dobijemo minimum vec maksimum.
Na primjer, Nova demokratska republika bi trebala biti zasnovana na principu ne-diskriminacije. Strah od diskriminacije sigurno je bio jedan od kljucnih mobilizacijskih alata u cijelom tranzicijskom procesu. Bilo bi interesantno vidjeti kako bi se nase drustvo ponasalo u modelu u kojem bi princip opste zabrane diskriminacije bio postovan.
- beckenbauer
#18 Re: Nova Republika?
Bosanac_21 wrote:Kao sto kaze "treble", ugasiti entitete i sve prebaciti na drzavu, staviti jednog predsjednika i zakonom zabraniti sirenje nacionalizma sirom drzave Bosne i Hercegovine. Dobre novcane kazne naplacivati, pa nek onda stisnu.
zaboravio si i kantone...nicemu ne sluze, a gutaju "pare"
-
Treble
#19 Re: Nova Republika?
Ne mozemo stalno kriviti politicare u BiH! I oni su bosanci, i mi smo. Mi bosanci imamo jednu vrlo izraženu osobinu, a to je nekultura. I džaba nama svako ukidanje entiteta, ukidanje vlade, i ostale gluposti dok se svijest naroda ne promijeni. Ovdje svako svoju korist trazi. I to sto kaze neko da ce se nekad ovdje naplacivati kazne LAŽE!!
- Liberalism
#20 Re: Nova Republika?
Ovako nesto moze posluziti kao osnova za diskusiju.
Ured visokog predstavnika koristi ovu priliku da istakne suštinu Daytonskog mirovnog sporazuma, a to je da građani Bosne i Hercegovine imaju jednaka prava u cijeloj Bosni i Hercegovini, bez obzira na njihovo nacionalno porijeklo, jezik, vjeru, spol, političke ili druge stavove.
Ustav BiH, kao i oba entitetska ustava i Statut Distrikta Brčko, te kasnije odluke Ustavnog suda BiH, garantuju i poštuju prava svih građana BiH na cijeloj teritoriji BiH. Daytonski mirovni sporazum je savršeno jasan u vezi s tim.
Bosna i Hercegovina i njeni entiteti i Distrikt Brčko su ustavno, pravno i statutorno multietničke prirode. Nijedna oblast, ni politička ni geografska, nije, niti može niti će biti definirana po etničkoj osnovi.
- Liberalism
#21 Re: Nova Republika?
Nekada i Dodik zna pogoditi metu blize od sarajevskih politicara
Cak i Dodik vidi ono sto nece da vide Tihic i Silajdzic. Problem u ovoj zemlji jeste sto ne funkcionisu institucije BiH u obim oblastima u kojima imaju nadleznost. Umjesto da usvoje zakon o zabrani diskriminacije na nivou BiH u skladu sa medjunarodnim standardima iz Stranke za BiH ga stalno blokiraju. Valjda da se ne bi u Bosni skoro u potpunosti izjednacili u pravima Bosnjaci i Romi.'U Bosni i Hercegovini je prisutan problem funkcioniranja institucija i nerealnih zahtjeva prema tim institucijama, a za to se ne mogu okrivljivati politički lideri', ocijenio je danas predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.
- Tullius Iustinius
#22 Re: Nova Republika?
Ne mogu entiteti da se ukinu jer bi to verovatno bilo ukidanje RS a ne FBiH. BiH je potreban novi sistem u kome bi se ljudi cenili po tome koliko rade i koliko znanja imaju a ne po tome koje su nacionalnosti...Treble wrote:mislim da je najveci problem to sto imamo 2 entiteta i mora se svima udovoljiti.
- ProbuseniDolar
#23 Re: Nova Republika?
Ja sam za tu opciju da se Srbi, Hrvati i Muslimani ponovo pomarisu, ali bez mijesanja svijeta neka rat traje dok ne izumru dvije rase, a ona koja ostane nek zivi u miru i rahatluku ... 
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#24 Re: Nova Republika?
Kuca se ne gradi od krova nego od temelja.Liberalism wrote:
Rjesenje je u odlasku kompletne vladajuce strukture sa politicke scene, i ukazivanje povjerenja novim svjezim snagama bez ratne hipoteke. Tek tada se moze ostvariti istinska demokratizacija drustva i prirodno gasenje entiteta koji BiH unazadjuju vec 13 godina, i doveli su je do ruba opstanka bez ijednog ispaljenog metka. Umjesto toga mozete sacekati da se ova neodrziva, neprirodna, nedemokratska struktura vlasti sa drzavom u drzavi ugasi. Neki misle da je to ono sto hoce, ali zaboravljaju da ce ruseci BiH urusiti i sami sebe. Neki jako tesko uce na veoma vidljivim oziljcima iz proslosti.
Put u buducnost se moze ostvariti samo sa snagama koje vide sadasnjost, ali imaju viziju buducnosti. Ko hoce korupciju, nepotizam, nacionalisticki sistem spojenih posuda, neka nastavi podrzavati one koje je i dosad podrzavao. Mislim da je bilo koja alternativa postojecim snagama - dobra alternativa.