Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Moderator: anex
-
HM 2011
#51 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Socijalna država i kupovina socijalnog mira - traktat o zlopotrebi ideala socijalne države (kratki traktat)
- Dječiji doplatak, klix novčane pomoći, trajne novčane pomoći i motorno vozilo - idu paralelno,
- Dječiji doplatak istovremeno u više opština - ide paralelno,
- Korištenje javne kuhinje i motornog vozila - ide paralelno (izgleda blesavo ali neko je čuo da postoje i takvi),
- Korištenje bolničkog smještaja za zbrinjavanje starijih bez teške bolesti - funkcioniše ponegdje ipak uz naknadu,
- Invaliditeti mentalnog tipa naravno lažni - funkcionalno - invalidnine obavezne,
- Korisnici stalnih pomoći za borce, invalide, socijalno ugrožene - ima ih, ali rijetkih, da ne izlaze iz kafane, a poseban su slučaj imovinski ugroženi vlasnici; nekoliko nekretnina, motornih vozila i pijačnih štandova - istovremeno,
- Korisnici donacija u više navrata - postoje,
- Ljudi koji izgube status raseljenog lica jer im je sve obnovljeno i prihvatili su povratak i onda postavljaju pitanja "Kako da ponovno postanemo raseljena lica" - postoje, i odgovori na njihova pitanja su brutalni "Jedino da opet nastane rat i neko da Vas protjera sa ognjišta a da Vas ne ubije",
- Njega i pomoć drugog lica za skoro svakoga - važeći zakonski normativ,
- Prosjačenje bez životne ugroženosti - postoji i funkcionalno je,
- Lažni razvodi radi poboljšanja imovinske situacije ili prevare trećega - postojali su prije, (postoje i danas za potrebe izbjegavanja sukoba nadležnosti u vezi sa ministarskim mandatima),
- Rad na crno prijava na biro za nezaposlene, - normalna pojava,
- Povremeni rad u njemačkoj, vožnja dobrog mercedesa i uspješna apelacija za pomoć opštnskim i federalnim organima - dešava se,
- Bespravna sječa državne šume - trajno aktuelna do mjere klizišta,
- Promet dodjeljenih ortopedskih pomagala - normalna pojava,
- Prodaja povlastice za uvoz motornog vozila - normalna pojava,
- Svačije ničije - više nije moto - to je ideal,
- Naknada za invaliditet od kompanije - do prošle godine isplaćivana svake godine,
- Regres tokom budgetskog deficita - svake godine redovan,
- nastavite dopunjavati niz.....
Kako to spriječiti -
Kao prvo treba raditi na spriječavanju toga, kako zakonodavno, tako i na terenu -
jer na taj omogućavamo onima koji su u istinskoj potrebi ostvarivanje njihovih prava u mjeri u kojoj to može zadovoljiti njihove potrebe....
Ali obzirom da niko neće da radi - onda, ko biva, uživajmo dok možemo.
Hvala na pažnji.
- Dječiji doplatak, klix novčane pomoći, trajne novčane pomoći i motorno vozilo - idu paralelno,
- Dječiji doplatak istovremeno u više opština - ide paralelno,
- Korištenje javne kuhinje i motornog vozila - ide paralelno (izgleda blesavo ali neko je čuo da postoje i takvi),
- Korištenje bolničkog smještaja za zbrinjavanje starijih bez teške bolesti - funkcioniše ponegdje ipak uz naknadu,
- Invaliditeti mentalnog tipa naravno lažni - funkcionalno - invalidnine obavezne,
- Korisnici stalnih pomoći za borce, invalide, socijalno ugrožene - ima ih, ali rijetkih, da ne izlaze iz kafane, a poseban su slučaj imovinski ugroženi vlasnici; nekoliko nekretnina, motornih vozila i pijačnih štandova - istovremeno,
- Korisnici donacija u više navrata - postoje,
- Ljudi koji izgube status raseljenog lica jer im je sve obnovljeno i prihvatili su povratak i onda postavljaju pitanja "Kako da ponovno postanemo raseljena lica" - postoje, i odgovori na njihova pitanja su brutalni "Jedino da opet nastane rat i neko da Vas protjera sa ognjišta a da Vas ne ubije",
- Njega i pomoć drugog lica za skoro svakoga - važeći zakonski normativ,
- Prosjačenje bez životne ugroženosti - postoji i funkcionalno je,
- Lažni razvodi radi poboljšanja imovinske situacije ili prevare trećega - postojali su prije, (postoje i danas za potrebe izbjegavanja sukoba nadležnosti u vezi sa ministarskim mandatima),
- Rad na crno prijava na biro za nezaposlene, - normalna pojava,
- Povremeni rad u njemačkoj, vožnja dobrog mercedesa i uspješna apelacija za pomoć opštnskim i federalnim organima - dešava se,
- Bespravna sječa državne šume - trajno aktuelna do mjere klizišta,
- Promet dodjeljenih ortopedskih pomagala - normalna pojava,
- Prodaja povlastice za uvoz motornog vozila - normalna pojava,
- Svačije ničije - više nije moto - to je ideal,
- Naknada za invaliditet od kompanije - do prošle godine isplaćivana svake godine,
- Regres tokom budgetskog deficita - svake godine redovan,
- nastavite dopunjavati niz.....
Kako to spriječiti -
Kao prvo treba raditi na spriječavanju toga, kako zakonodavno, tako i na terenu -
jer na taj omogućavamo onima koji su u istinskoj potrebi ostvarivanje njihovih prava u mjeri u kojoj to može zadovoljiti njihove potrebe....
Ali obzirom da niko neće da radi - onda, ko biva, uživajmo dok možemo.
Hvala na pažnji.
Last edited by HM 2011 on 16/12/2014 19:10, edited 1 time in total.
-
Umalo popisivac
#52 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
@Belfy
Isti posao? mozda da, ali to je vise izuzetak. Znam ja da ti tad ne mislis o doprinosima, nisam ni ja, i jos uvijek mi to nije na listi prioriteta, al drzava je tu da na to misli.
Jednostavno se u radnom zakonodavstvu zabrani rad pod ugovorom o djelu za odredjene stvari, ili ako ne znaju bolje nek jednostavno prepisu zakon iz RH sto se tog tice i rijesena stvar. Niti ce ko zakidati na doprinosima na taj nacin, niti ce se brisati ljudi s zdravstvenog osiguranja preko Zavoda, oni kojima stvarno treba i koji stvarno ne mogu placati.
Isti posao? mozda da, ali to je vise izuzetak. Znam ja da ti tad ne mislis o doprinosima, nisam ni ja, i jos uvijek mi to nije na listi prioriteta, al drzava je tu da na to misli.
Jednostavno se u radnom zakonodavstvu zabrani rad pod ugovorom o djelu za odredjene stvari, ili ako ne znaju bolje nek jednostavno prepisu zakon iz RH sto se tog tice i rijesena stvar. Niti ce ko zakidati na doprinosima na taj nacin, niti ce se brisati ljudi s zdravstvenog osiguranja preko Zavoda, oni kojima stvarno treba i koji stvarno ne mogu placati.
- Alfons Kauders
#53 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Pa ne dopusta - ko sto se vidi iz prilozenog.Umalo popisivac wrote:
hahaha, mozes mislit. Da drzava stvarno zeli zastiti radnika ne bi dopustala rad pod ugovorom o djelu za ono za sta taj ugovor nije ni namijenjen. Gdje to neko vise zaradi pod ugovorom o djelu za razliku od onih koji iste takve poslove rad pod ugovorom o radu? Ako i ima, to je izuzetak koji odudara od pravila. Sve polazi od lose regulative radnog zakonodavstva, a upravo drzava mozda i najvise iskoristava ljude s ugovorima o djelu.
I niko mozda ne zaradjuje 200, al obicno zaradjuju oko 500, i od 500 maraka (i to najcesce neredovito) bi si neko trebao placati zdravstveno?A da od preko 200 KM skidaju za Zavoda je prica za sebe. Dabogda oni "zivjeli" s 200 KM mjesecno. Strasno.
Nisam ja kriv sto je zakon los. Ja hocu da se promijeni, kako sam i rekao.
Ali guzovache nece biti.
-
Umalo popisivac
#54 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Pa ne treba biti guzovace nikakve, ali stvari treba srediti konkretno i korektno, a to je izmjena radnog zakonodavstva, to je jedna mala izmjena koja bi sve to promijenila i stavila stvari na svoje mjesto. Sve je ovo uzrokovano zloupotrebom ugovora o djelu koji je element obveznog, a ne radnog prava. Ne ovo sto se radi sto nema smisla, cuj preko 208 skidaju. Ajde ti zivi s 208 mara i jos si plati zdravstveno od toga. Je li tebi to ima imalo razuma i smisla? Ovo je obicno jahanje po onim najugrozenijim umjesto da se drzava ponasa odgovorno. Pa drzava samoj sebi izbjegava uplatu doprinosa. To samo ovdje ima.
- Alfons Kauders
#55 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Zasto ste se uhvatili te Avazove cifre od 208 maraka? Haj nek mi neko objasni. To je granica. Donja - a dajte onda recite koliko je ljudi skinuto sa 210KM a koliko sa 1210KM? Koji je PROSJEK onih koji su brisani?Umalo popisivac wrote:Pa ne treba biti guzovace nikakve, ali stvari treba srediti konkretno i korektno, a to je izmjena radnog zakonodavstva, to je jedna mala izmjena koja bi sve to promijenila i stavila stvari na svoje mjesto. Sve je ovo uzrokovano zloupotrebom ugovora o djelu koji je element obveznog, a ne radnog prava. Ne ovo sto se radi sto nema smisla, cuj preko 208 skidaju. Ajde ti zivi s 208 mara i jos si plati zdravstveno od toga. Je li tebi to ima imalo razuma i smisla? Ovo je obicno jahanje po onim najugrozenijim umjesto da se drzava ponasa odgovorno. Pa drzava samoj sebi izbjegava uplatu doprinosa. To samo ovdje ima.
Ja mislim da u proteklih 15 godina nisam potpisao ugovor o djelu ispod 1000KM, a znalo ih je biti i po 2000-3000 za mjesec ili dva posla. Zasto ne kazemo da se s biroa skidaju i takvi? Evo ja sam godinama pored redovnog posla imao ugovor o djelu na 1400KM. Da nisam imao redovni posao, mogao bi na biro, da me osigura neko ko zaradjuje 700KM i placa doprinose. Sta je tu moralno? Da moj ceh placa neko ko zaradjuje manje od mene? Jake mi socijalne pravde u picku materinu.
Ovo nije jahanje po najugrozenijim, jer vjeruj mi, najugrozeniji nemaju ni taj ugovor o djelu, niti uopste rade. Drzava se na ovom primjeru zaista i ponasa odgovorno, u skladu sa zakonom.
I po ko zna koji put - ovog problema NE BI NI BILO da se zdravstveno ne veze za jebeni biro. Zdravstveno treba konacno odjebati s biroa i napraviti sistem po kojem bi svi bili osigurani, bez izuzetaka, bez papirologije i sranja.
Ja radim i trosim - nemam nista protiv da se dio mojih doprinosa, poreza i akciza usmjeri u tu svrhu. Postojeci sistem jednostavno NIJE PRAVEDAN jer tjera nekoga ko redovno zaposli ljude na prosjecnu platu da placa te doprinose, dok se masa ljudi koji zaradjuju isto ili vise lagano prislepa na biro i biva osigurana parama tih koji zaradjuju manje, a placaju vise.
Rjesenje je banalno - RAZJEBATI postojeci sistem zdravstvenog samom korijenu, osigurati sve koji imaju jebeni maticni broj i kraj price.
-
Umalo popisivac
#56 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Ako je ta donja granica tocna, onda je smijesna. Ako je istina, ostavljena je mogucnost da se i takvi ljudi skidaju. Trebalo je postaviti razumnu granicu kad su vec to radili, npr. neko ko zaradjuje min. 700 KM (lupam) kontinuirano kroz godinu dana ili tako nesto. Moze neko zaraditi i 1000 ali samo u jednom mjesecu, skinu ga, i sta onda?
I sad, nije moralno da placa doprinose neko ko ima 700 neto tebi pod ugovorom o djelu koji imas 1400. Ali stvar je u tome da sa izmjenom radnog zakonodavstva (nesto kao u RH sto sam stavljao ovdje) osoba ne bi ni mogla raditi poslove godinama pod ugovorima o djelu a gdje se najcesce radi o poslovima iz radnog odnosa. Na taj bi nacin placanje zdravstva bilo obavezno, kao i doprinosi za MIO/PIO, gdje ljudi izgube par godina jer rade pod ugovorom o djelu.
Ovako se urusava i jedan i drugi sistem. Neko ko zaradjuje veci iznos pod ugovorima o djelu i skine se sa Zavoda naravno ne znaci da ce on i placati zdravstvo, bar ne dok mu ne zatreba (a najvjerovatnije nece), sto ga opet stavlja u neravnopravan polozaj s onima iz radnog odnosa koji su obavezni snositi te troskove svaki mjesec, bolesni ili ne. Tako da ce neko iz radnog odnosa opet snositi veci trosak. S druge strane, na ugovore o djelu placa se drzavi porez (ne znam koliki je, ako neko zna nek napise). Sta kad zavrsi posao koji je radio pod takvim ugovorom? Vise nema prava za ostvariti zdravstvo preko Zavoda za zaposljavanje, a vise ne zaradjuje. Ili se zaposli na par dana kod nekog svog (kad zavrsi s tim poslom pod ug. o djelu), pa onda s takvom knjizicom ode na Biro pa opet ima zdravstveno, a sve sto je zaradio ni marku za zdravstvo nije izdvojio itd. itd. Ma ima tu more komplikacija.
Slazem se da bi zdravstveno trebalo biti tu za sve. Ionako ga velika vecina ima upravo preko Zavoda pa je to zapravo samo bespotrebno kompliciranje. Ali stvar je i da zdravstvo nije "besplatno" cak ni onima koji su u radnom odnosu u vecem dijelu Federacije. Osiguranici placaju dodatno, osim u KS, cak i oni koji su u radnom odnosu. Pa tako po drugim kantonima za sve snosis participaciju. Popravak zuba participacija oko 20 KM, sto ce ti na pojedinim mjestima u Sarajevu privatnik toliko naplatiti, antibiotici, 25 KM participacija, u Sa. besplatni, a bez zdravstva su upravo 25 KM itd.
I sad, nije moralno da placa doprinose neko ko ima 700 neto tebi pod ugovorom o djelu koji imas 1400. Ali stvar je u tome da sa izmjenom radnog zakonodavstva (nesto kao u RH sto sam stavljao ovdje) osoba ne bi ni mogla raditi poslove godinama pod ugovorima o djelu a gdje se najcesce radi o poslovima iz radnog odnosa. Na taj bi nacin placanje zdravstva bilo obavezno, kao i doprinosi za MIO/PIO, gdje ljudi izgube par godina jer rade pod ugovorom o djelu.
Ovako se urusava i jedan i drugi sistem. Neko ko zaradjuje veci iznos pod ugovorima o djelu i skine se sa Zavoda naravno ne znaci da ce on i placati zdravstvo, bar ne dok mu ne zatreba (a najvjerovatnije nece), sto ga opet stavlja u neravnopravan polozaj s onima iz radnog odnosa koji su obavezni snositi te troskove svaki mjesec, bolesni ili ne. Tako da ce neko iz radnog odnosa opet snositi veci trosak. S druge strane, na ugovore o djelu placa se drzavi porez (ne znam koliki je, ako neko zna nek napise). Sta kad zavrsi posao koji je radio pod takvim ugovorom? Vise nema prava za ostvariti zdravstvo preko Zavoda za zaposljavanje, a vise ne zaradjuje. Ili se zaposli na par dana kod nekog svog (kad zavrsi s tim poslom pod ug. o djelu), pa onda s takvom knjizicom ode na Biro pa opet ima zdravstveno, a sve sto je zaradio ni marku za zdravstvo nije izdvojio itd. itd. Ma ima tu more komplikacija.
Slazem se da bi zdravstveno trebalo biti tu za sve. Ionako ga velika vecina ima upravo preko Zavoda pa je to zapravo samo bespotrebno kompliciranje. Ali stvar je i da zdravstvo nije "besplatno" cak ni onima koji su u radnom odnosu u vecem dijelu Federacije. Osiguranici placaju dodatno, osim u KS, cak i oni koji su u radnom odnosu. Pa tako po drugim kantonima za sve snosis participaciju. Popravak zuba participacija oko 20 KM, sto ce ti na pojedinim mjestima u Sarajevu privatnik toliko naplatiti, antibiotici, 25 KM participacija, u Sa. besplatni, a bez zdravstva su upravo 25 KM itd.
-
Drinski
#57 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
sjo, pa zar vi mislite da oni razmisljaju tako diferncirano, oni razmisljaju ovako: zabrana rada u drzavnim sluzbama (e, to je dobro, pokupicemo poene), nema para u budzetu (ko će ba razmisljati o porastu javnih prihoda- smanji plate), loše stanje u skolstvu (ma ko ih jebe glupe), rad na crno (a jbg., to je realnost), moram otici do Hameta da vidimo da se utalimo sta ...
-
VjecitiStudent
#58 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Na svaki ugovor o djelu se plaćaju, pored poreza od 10%, i doprinosi za zdravstveno (4%) i PIO (6%).
Što ugovarač od toga nikakve koristi nema, to je tek tema za sebe.
- JanuaryJones
#59 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Hahahahaha da, to mi je uvijek bio uptinik iznad glave, plaćaš nekakav doprinos za nešto a za to nemaš pravo. Užas.VjecitiStudent wrote:Na svaki ugovor o djelu se plaćaju, pored poreza od 10%, i doprinosi za zdravstveno (4%) i PIO (6%).
-
VjecitiStudent
#60 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Te cifre osim PU i Zavoda za zapošljavanje, niko ne zna, ali tako u Zakonu piše, to je mjesečna granica za brisanje.Alfons Kauders wrote:
Zasto ste se uhvatili te Avazove cifre od 208 maraka? Haj nek mi neko objasni. To je granica. Donja - a dajte onda recite koliko je ljudi skinuto sa 210KM a koliko sa 1210KM? Koji je PROSJEK onih koji su brisani?
...
I neko ko očisti tri haustora jednom u svom životu i neko dobro uhljebljen desetak godina u nekakvom NVO-u će u ovome proći isto.
-
Umalo popisivac
#61 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Tako je. To se placa, koliko je meni poznato kao neko osiguranje za slucaj povrede na radu sto je debilizam sam po sebi, ali se opet nemas pravo lijeciti itd.VjecitiStudent wrote:Na svaki ugovor o djelu se plaćaju, pored poreza od 10%, i doprinosi za zdravstveno (4%) i PIO (6%).
Jednostavno je drzava debilna (zapravo krade) pa onda sve ide dalje od tog.
Last edited by Umalo popisivac on 17/12/2014 17:39, edited 1 time in total.
-
Umalo popisivac
#62 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Ma ne razmisljaju, niti ih je ocito briga. Upravo zato pisem kako se stvar efektivno moze rijesiti, ali ne zele. Ovim zele smanjiti broj nezeposlenih, naravno, samo prividno. Jer veliki broj ljudi je na Zavodu upravo zbog zdravstva, a raduckaju nesto sa strane, i sad ce te skidati. Ja sam isto tako radio za vrijeme studija a i nakon, za svo to vrijeme sa Zavoda me nikad nisu zovnuli ni za jedan jedini posao, i to je tako kod mnogih, a ako izgube zdravstveno jednostavno ce se i na Biro prestati javljati. I onda ce se ove nase velicine na teveu hvaliti kako su smanjili broj nezaposlenih.Drinski wrote:sjo, pa zar vi mislite da oni razmisljaju tako diferncirano, oni razmisljaju ovako: zabrana rada u drzavnim sluzbama (e, to je dobro, pokupicemo poene), nema para u budzetu (ko će ba razmisljati o porastu javnih prihoda- smanji plate), loše stanje u skolstvu (ma ko ih jebe glupe), rad na crno (a jbg., to je realnost), moram otici do Hameta da vidimo da se utalimo sta ...
-
Drinski
#63 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Neka povecaju PDV na 20%, od razlike plate sadasnje penzionere i zdrav. zastitu, ukinu kant. ZZO i doprinose za zdrav. osiguranje, uvedu privatno osiguranja za buduce penzionere - svima dobro.
Da li to oni znaju? ma znaju, ali ih boli...
Da li to oni znaju? ma znaju, ali ih boli...
-
quarterback
#64 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
dakle ispada da se ne gleda prosjecna zarada u recimo pola godine ili kvartalno nego je dovoljno jednom preci 208 maraka a nikad vise ne zaraditi ni dinara, ako sam dobro shvatio, i obrisan si sa biroa odnosno nemas vise zdravsrvene zastite
dakle recimo primis jednom u recimo pola godine 1000 KM, 1000 KM / 6 mjeseci = 166 KM
iako je prosjecno gledano taj iznos manji od 208 KM posto je uplata primljena u jednom mjesecu / jednokratno obrisan si sa evidencije
dakle recimo primis jednom u recimo pola godine 1000 KM, 1000 KM / 6 mjeseci = 166 KM
iako je prosjecno gledano taj iznos manji od 208 KM posto je uplata primljena u jednom mjesecu / jednokratno obrisan si sa evidencije
-
dječak sa šibicama
#65 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
Pa sta ocekujete od Zavoda na kojem ti sluzbenik, radnik zavoda, direktno kaze da prekrsis zakon. Ono kao, ako nemas zdravstveno, prijavi se fiktivno negdje mjesec dana pa kad dobijes fiktivni otkaz e onda cemo te mi osigurati.
-
quarterback
#66 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih
molim odgovor na moje konkretno pitanje
hvala na razumjevanju
nekoga ko moze potvrditi ili poreci a ne razvodnjavanje pricequarterback wrote:dakle ispada da se ne gleda prosjecna zarada u recimo pola godine ili kvartalno nego je dovoljno jednom preci 208 maraka a nikad vise ne zaraditi ni dinara, ako sam dobro shvatio, i obrisan si sa biroa odnosno nemas vise zdravsrvene zastite
hvala na razumjevanju