Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Umalo popisivac

#26 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Umalo popisivac »

ExNihilo wrote:Raja koja duži vremenski period, iz mjeseca u mjesec, zarađuje veću svotu novca, po ugovoru o djelu, bi trebala biti skinuta s biroa - sve dok ostvaruju takve prihode. Primjerice, postoji masa asistenata i profesora koji rade godinama po osnovu ugovora o djelu, ubiru povelik keš, žive iznadprosječnim standardom, a linjaju se po birou i kukaju da su nezaposleni. Realno, takvi i slični nisu nezaposleni, nije im mjesto na birou.

S druge strane, čini mi se glupim skidati one koji zarade siću, i to neredovno.
Nisu tu krivi ni profesori ni asistenti ni more ljudi koje je prisiljeno da radi pod neodgovarajucim ugovorom, ugovorom o djelu, a gdje bi se trebao dati ugovor o radu, na odredjeno ili neodredjeno.
Sad za sve daju ugovor o djelu, i to bi stvarno trebalo zakonom regulirati precizno za sta se ugovor o djelu ne smije davati ili nesto ovako kako je to uradjeno u RH:
Međutim, valja napomenuti da u praksi poslodavci, radi izbjegavanja izvršenja obveza koje proizlaze iz radnog odnosa, s radnicima umjesto ugovora o radu ponekad sklapaju simulirani (prividni) neki drugi ugovor. Isto ponekad predlažu iz određenih razloga i radnici. Ako poslodavac s radnikom sklopi ugovor za obavljanje posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos, neovisno kako ugovorne strane nazvale takav ugovor, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu ( čl. 8. st. 2. Zakona o radu).
Ugovor o djelu bi se sa svim obilježjima ugovora obveznog prava mogao sklopiti samo za obavljanje jednokratnog posla, temeljem kojeg izvođač radi za naručitelja samostalno i neovisno o naručitelju djela, radi za svoj račun i na svoj rizik, radi u korisnom radnom vremenu pri čemu može raditi osobno ili može posao povjeriti trećoj osobi jer odgovara za djelo i dužan ga je napraviti po pravilima vještine zanata te odgovara za mane svog djela po načelima građanskog prava, a za djelo prima ugovorenu naknadu.
http://www.mrms.hr/topics/zakon-o-radu/page/31/

Bili bi oni sretni da im se da ugovor o radu, kako i treba. Drzava vara samu sebe, eto ti paradoksa ovdje.
ExNihilo

#27 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Umalo popisivac wrote:
ExNihilo wrote:Raja koja duži vremenski period, iz mjeseca u mjesec, zarađuje veću svotu novca, po ugovoru o djelu, bi trebala biti skinuta s biroa - sve dok ostvaruju takve prihode. Primjerice, postoji masa asistenata i profesora koji rade godinama po osnovu ugovora o djelu, ubiru povelik keš, žive iznadprosječnim standardom, a linjaju se po birou i kukaju da su nezaposleni. Realno, takvi i slični nisu nezaposleni, nije im mjesto na birou.

Nisu tu krivi ni profesori ni asistenti ni more ljudi koje je prisiljeno da radi pod neodgovarajucim ugovorom, ugovorom o djelu, a gdje bi se trebao dati ugovor o radu, na odredjeno ili neodredjeno.
Sad za sve daju ugovor o djelu, i to bi stvarno trebalo zakonom regulirati precizno za sta se ugovor o djelu ne smije davati ili nesto ovako kako je to uradjeno u RH:
Međutim, valja napomenuti da u praksi poslodavci, radi izbjegavanja izvršenja obveza koje proizlaze iz radnog odnosa, s radnicima umjesto ugovora o radu ponekad sklapaju simulirani (prividni) neki drugi ugovor. Isto ponekad predlažu iz određenih razloga i radnici. Ako poslodavac s radnikom sklopi ugovor za obavljanje posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos, neovisno kako ugovorne strane nazvale takav ugovor, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu ( čl. 8. st. 2. Zakona o radu).
Ugovor o djelu bi se sa svim obilježjima ugovora obveznog prava mogao sklopiti samo za obavljanje jednokratnog posla, temeljem kojeg izvođač radi za naručitelja samostalno i neovisno o naručitelju djela, radi za svoj račun i na svoj rizik, radi u korisnom radnom vremenu pri čemu može raditi osobno ili može posao povjeriti trećoj osobi jer odgovara za djelo i dužan ga je napraviti po pravilima vještine zanata te odgovara za mane svog djela po načelima građanskog prava, a za djelo prima ugovorenu naknadu.
http://www.mrms.hr/topics/zakon-o-radu/page/31/

Bili bi oni sretni da im se da ugovor o radu, kako i treba. Drzava vara samu sebe, eto ti paradoksa ovdje.
Sve to stoji, ali nije u redu da neko ko ima tolika primanja (makar i po osnovu ugovora o djelu) bude na finansijskom teretu države jer se, u suštini, vodi kao nezaposlen i socijalno ugrožen. Jednostavno nije i treba ga skinuti. Nije u redu da neko ko klepa toliki novac dobije priliku za pripravnički ispred stvarno nezaposlenih kojima su primanja nula. A dobivaju, jer ih biro izjednačava.

Ako smatraju da imaju pravo na ugovor o radu, neka se bore za to pravo. Samo što biro nije adresa na kojoj treba da se bore niti će ostvariti svoje pravo tako što će prisloniti parazitske žvalje na budžet ili zajebati druge nezaposlene. Jedini razlog zašto se ne bore jeste što im je i ovako dobro. Primaju hiljade, a država plaća osiguranje. E pa ne ide.

Uz to, nisam siguran da bi bili svi sretni da dobiju ugovor o radu. To iz razloga što bi reguliranje ove oblasti, na taj način, neminovno vodilo značajnom smanjenju njihovih neto primanja.
Umalo popisivac

#28 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Pa kazem, sve to polazi od drzave koja vara. Da rade kako bi trebali, a to je pod ugovoru o radu imali bi zdravstveno, a ovako imaju na teret Zavoda za zaposljavanje.
Nemaju ti ljudi apsolutno nikakve koristi. Jedino ko od tog profitira je poslodavac za to izigravanje, a paradoksalno to je najcesce upravo drzava. Sami sebi nastoje izbjeci uplate doprinosa. :D Ti ljudi nemaju ni topli, ni staz, placa im je cesto manja, nemaju ni prava kao kolege im sto su u radnom odnosu itd.

Biro i ne bi trebao takve stvari gledati. Jer ugovor o djelu nema veze s radnim pravom. To sto neko zaradi nesto pod ugovorom o djelu, a boze moj. I to je u praksi mizerno. Ali i tu se placaju porezi drzavi.

Boriti se jako tesko uz ovakve zakone i ovakve sudove. zato kazem izmjena radnog zakonodavstva bi to sve rijesila, nesto kao ovo u RH. ali ovdje ocito nema volje, jer kao sto rekoh upravo drzava najcesce iskoritava s tim ugovorom.
ExNihilo

#29 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Umalo popisivac wrote:Pa kazem, sve to polazi od drzave koja vara. Da rade kako bi trebali, a to je pod ugovoru o radu imali bi zdravstveno, a ovako imaju na teret Zavoda za zaposljavanje.
Nemaju ti ljudi apsolutno nikakve koristi. Jedino ko od tog profitira je poslodavac za to izigravanje, a paradoksalno to je najcesce upravo drzava. Sami sebi nastoje izbjeci uplate doprinosa. :D Ti ljudi nemaju ni topli, ni staz, placa im je cesto manja, nemaju ni prava kao kolege im sto su u radnom odnosu itd.

Biro i ne bi trebao takve stvari gledati. Jer ugovor o djelu nema veze s radnim pravom. To sto neko zaradi nesto pod ugovorom o djelu, a boze moj. I to je u praksi mizerno. Ali i tu se placaju porezi drzavi.

Boriti se jako tesko uz ovakve zakone i ovakve sudove. zato kazem izmjena radnog zakonodavstva bi to sve rijesila, nesto kao ovo u RH. ali ovdje ocito nema volje, jer kao sto rekoh upravo drzava najcesce iskoritava s tim ugovorom.
Kako nemaju koristi? Pa ako nemaju nikakve koristi, nek se lijepo odjave sa biroa i ostanu bez zdravstvenog. S obzirom da to ne čine i da kukaju na ovu novu praksu, očito imaju koristi. Možda nemaju ni topli ni staž, ali imaju po nekoliko puta veća i redovnija primanja od onih koji imaju i topli i staž. Što ne znači, još uvijek, da su jednaki, ali u svakom slučaju znači da nisu nezaposleni. To je ključni detalj i razlog zašto se ne bi trebali na birou voditi kao takvi. To što nemaju topli i staž ne daje im pravo na besplatno zdravstveno. Ne miješajmo babe i žabe.

I nije mizreno ako govorimo o ass i prof. Već sam rekao, oni koji honorarno zarade mizeriju, ne bi trebali biti obuhvaćeni ovim. To je čista glupost. Ali, jarane, čisti je bezobrazluk primati hiljade, a glumiti socijalni slučaj.
Umalo popisivac

#30 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Kad kazem nemaju koristi, tu mislim na ugovore o djelu vs ugovor o radu, a ne na Zavod za zaposljavanje i zdravstveno preko njega.

Znam ih masu koja radi pod tim ugovorima i zaradjuju 500 do 600 maraka obicno, total, sve dakle je u toj cifri. I sam sam dosta dugo radio pod takvim ugovorima pa nekad sam zaradjivao i vise (sto je bila rijetkost), ali nikad, nikad nisam imao kao moj kolega na istom polozaju a koji je u radnom odnosu. Ja ako bih imao 1000, ovaj bi imao 1300 plus topli i ostale dodatke kao prijevoz, placen godisnji itd.

500, 600 KM mjesecno i je na rubu socijale, a to je u vecini slucajev cifra pod kojim se radi u slucaju takvih ugovora. To je cisto iskoristavanje i robovlasnicki odnos.

Ti sto primaju vise kao profesori opet ne vidim problem. Nek im daju odgovarajuci ugovor. Ovi kad bi sebi placali i doprinose od tog ugovora, pa sta bi im ostalo? Njih drzava zakida, oni se grebu o drzavu preko biroa za zdravstvo. I jos sto neko mislim dobro rece. Ovdje bi zdravstvo trebalo biti besplatno za sve kako je u Ustavu.
ExNihilo

#31 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Umalo popisivac wrote: Kad kazem nemaju koristi, tu mislim na ugovore o djelu vs ugovor o radu, a ne na Zavod za zaposljavanje i zdravstveno preko njega.

Znam ih masu koja radi pod tim ugovorima i zaradjuju 500 do 600 maraka obicno, total, sve dakle je u toj cifri. I sam sam dosta dugo radio pod takvim ugovorima pa nekad sam zaradjivao i vise (sto je bila rijetkost), ali nikad, nikad nisam imao kao moj kolega na istom polozaju a koji je u radnom odnosu. Ja ako bih imao 1000, ovaj bi imao 1300 plus topli i ostale dodatke kao prijevoz, placen godisnji itd.

500, 600 KM mjesecno i je na rubu socijale, a to je u vecini slucajev cifra pod kojim se radi u slucaju takvih ugovora. To je cisto iskoristavanje i robovlasnicki odnos.
Govorimo o fakultetima ili?
Umalo popisivac wrote:Ti sto primaju vise kao profesori opet ne vidim problem. Nek im daju odgovarajuci ugovor. Ovi kad bi sebi placali i doprinose od tog ugovora, pa sta bi im ostalo? Njih drzava zakida, oni se grebu o drzavu preko biroa za zdravstvo. I jos sto neko mislim dobro rece. Ovdje bi zdravstvo trebalo biti besplatno za sve kako je u Ustavu.
To što ti ne vidiš problem, jer ne želiš da ga vidiš, ne znači da ga nema. Ako sebi plate doprinose, ostat će im još uvijek iznadprosječna primanja. Ako ne žele plaćati doprinose, u najmanju ruku su finansijski sposobni sami snositi svoje zdravstvene troškove.

Država =/= državni fakultet. Fakulteti imaju svoju autonomiju. Tako da ti ta jednačina ne stoji.

Zdravstvo se urušava i ovako. A kamoli da bude besplatno za sve. Čista utopija. I čisto sumnjam da Ustav garantuje besplatno zdravstvo za sve, ako može citat?
Umalo popisivac

#32 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Pa ne znam o cemu govorimo. :D Ja ti samo kazem da se u vecini slucajeva radi o mizernim primanjima. Sad ti sto zaradjuju vise su izuzetak i trebalo bi znati konkretno o cemu je rijec. Znam da asistenti isto ne zaradjuju bog zna sta, nemaju ni 1000 mislim. A ako je prof. mozda u mirovini pa radi tako pod ugovorom o djelu onda i nema potrebu za Zavodom za zaposljavanje.

Za to oko Ustava nisam siguran, mozda, to sam procitao ovdje na temi ali morao bih i sam vidjeti. A ono je de facto ionako besplatno za sve, imaju oni sto su u radnom odnosu, njihova maloljetna djeca. Ko je ucenik ili redovno studira ima a svi ostali preko Biroa. :D
ExNihilo

#33 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Umalo popisivac wrote:Pa ne znam o cemu govorimo. :D Ja ti samo kazem da se u vecini slucajeva radi o mizernim primanjima. Sad ti sto zaradjuju vise su izuzetak i trebalo bi znati konkretno o cemu je rijec. Znam da asistenti isto ne zaradjuju bog zna sta, nemaju ni 1000 mislim. A ako je prof. mozda u mirovini pa radi tako pod ugovorom o djelu onda i nema potrebu za Zavodom za zaposljavanje.

Za to oko Ustava nisam siguran, mozda, to sam procitao ovdje na temi ali morao bih i sam vidjeti. A ono je de facto ionako besplatno za sve, imaju oni sto su u radnom odnosu, njihova maloljetna djeca. Ko je ucenik ili redovno studira ima a svi ostali preko Biroa. :D
Šta ima, 1000. :D Primanja im zavise od broja časova, tako da je poglupo fiksirati cifru, jer nemali broj njih drži x predmeta. Većina zaradi daleko iznad 1000.

Međutim, nek je i 1000. Ako godinama zarađuješ svaki mjesec 1000, trebaš li se voditi kao nezaposlen? Jesi li jednak onome ko nema ni marke primanja? O čemu mi ovdje pričamo.

Nije de facto besplatno za sve. Znam raje koja je ostala bez zdravstvenog. Znam raje kojima privatnici nisu uplaćivali doprinose i nisu mogli ovjeriti knjižicu, itd. Daleko od toga.
Umalo popisivac

#34 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

To je neka cifra koliko mogu zaradjivati po nekoj mojoj informaciji.

Vidi, tesko je sad o tome na taj nacin govoriti jer ti ugovori nemaju sta raditi tamo gdje se daju i tu je osnov problema. To bi poslodavac trebao snositi kroz ugovor o radu. Dakle, to treba regulirati da se ti ugovori ne mogu davati za sve i svasta i sve ce doci odmah na svoje mjesto, a ne da oni moraju sami sebi placati doprinose.

A kod nas svako ima pravo na zdravstvo ovako ili onako. I nakon prestanka radnog odnosa imas pravo (pa i ako ti nije placano) opet preko biroa, nako zavrsetka studija itd. ali sve pod uvjetom da to ucinis na vrijeme. A ako i zakasnis, sto su neki moji radili, zaposle se (kao) kod nekog svog na par dana, uplate 20 ili mozda najvise 50 KM doprinosa za tih par dana koje su "radili", zakljuci im se onda nakon tog radna knjizica i odu na biro i opet zdravstveno. :D
Last edited by Umalo popisivac on 14/12/2014 18:23, edited 2 times in total.
MHAB

#35 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by MHAB »

Naše radno zakonodavstvo je jedno od najgorih u Europi. U firmi u kojoj radim je čovjek već više od godinu na bolovanju. Država neće da ga penzioniše, a firma ne može na njegovo mjesto zaposliti drugu osobu osim po ugovoru o djelu. Drugi primjer je iz firme u kojoj radi jedan moj drug. Njegovog kolegu uhapsila SIPA i odvela sa posla. Osumnjičen za neki kriminal. Optužba odbačena, jer se nagodio sa tužilaštvom da bude svijedok i morali ga vratiti na posao i platiti mu svu razliku plata i ostalih prava iz radnog odnosa i to još sa kamatom. Iako nisam za to da se postupa nehumano sa ljudima da imam svoju firmu samo bih ja bio zaposlen na neodređeno, a sve druge bih zaposlio na određeno i kad se primakne dvije godine svima prekid po mjesec pa jovo na novo, jer se trenutnim zakonom ubijaju firme koje hoće da posluju u skladu sa zakonom. Ispada bolje mutiti i kad dođe inspekcija platiti kaznu, nego poštovati zakon. Onda firme primaju zaposlene na ugovor o djelu ili na određeno vrijeme pa ljudi žive u konstantnom strahu, a one koji su se zaposlili ne možeš ni tenkom izbaciti. Sa druge strane u državnim firmama i administraciji možeš raditi šta hoćeš niko te nikada neće moći otpustiti. Tužiš firmu, dobiješ je na sudu i onda još nastaviš raditi u njoj kao da se ništa nije desilo, jer ima nekakav kolektivni ugovor koji je potpisan i koji važi samo za zaposlene u javnoj upravi i državnim firmama...
VjecitiStudent

#36 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by VjecitiStudent »

Ovim su izjednačeni i oni koji su uspjeli da jednom zarade 209 km i oni koji su eventualno zaradili puno veće novce.
No da li su u toj kategoriji profesori i asistenti, koji nemaju matičnog fakulteta, a zarađuju ogromne pare isključivo po ugovoru o djelu, uopće nisam siguran.
Daj dva imena iz te grupe, molim te.
antimobb
Location: "Boj se ovna, boj se govna. A kad ću živjeti?" Meša Selimović, Tvrđava.

#37 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by antimobb »

Odgovor na sve nenormalne stvari koje se dešavaju u našem društvu je u ovome: http://matrixworldhr.com/2011/08/31/patokracija/

Ko ima razuma shvatit će ...

Damir Nikšić - Poremećaj društva: https://www.youtube.com/watch?v=hH2ieCMVbKk
http://matrixworldhr.com/2014/06/23/naj ... jecanstvo/

„Ljudska bića su zaražena opasnom psiho-spiritualnom bolešću duše, parazitskim nametnikom uma koji masovno uzima svoj danak zahvaljujući kolektivnoj psihozi titanskih proporcija. Ovaj umni virus su prastari Indijanci nazivali „wetiko,“ oni su znali kako bolest operira kroz slijepe točke unutar ljudske psihe, devastirajući ljudska bića koja su potpuno nesvjesna vlastitog ludila, prisiljavajući ih da djeluju i misle na uštrb sebe i drugih.

Wetiko je rak duše, on napada našu percepciju na prikriven i podmukao način, tjerajući „bolesnike“ da budu sve gori i gori, a da pri tome virus ostane dobro skriven od radoznalih pogleda. Ova grozna bolest nije ograničena konvencionalnim zakonima trodimenzionalnog prostora i vremena, ovaj „bug“ u sustavu nas obmanjuje djelujući s unutarnjim projektirajućim tendencijama našeg uma kako bi on postao vanjski faktor, umjesto da ga s pravom razmatramo kao unutrašnju boljku.

Ljudi zaraženih wetikom stvaraju punu projekciju sebe za vanjske promatrače, kao na filmskom platnu, iako su zaraženi potpuno prazni i bolesni iznutra. Wetiko se nelokalno formira te konfigurira događaje u našem svijetu iskorištavajući sinkroniziranost koja sve više dolazi do izražaja. Zapravo wetiko nalikuje dubokom snu, te događaje iz vanjskog svijeta simbolično odražava kroz stanja u dubokoj psihi čovječanstva.”
ExNihilo

#38 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by ExNihilo »

VjecitiStudent wrote:

Ovim su izjednačeni i oni koji su uspjeli da jednom zarade 209 km i oni koji su eventualno zaradili puno veće novce.
No da li su u toj kategoriji profesori i asistenti, koji nemaju matičnog fakulteta, a zarađuju ogromne pare isključivo po ugovoru o djelu, uopće nisam siguran.
Daj dva imena iz te grupe, molim te.
Koliko puta ću morati ponoviti da nije u redu skinuti one što zarade 209 KM? Pročitajte temu prije komentarisanja, jbt.
Alfons Kauders

#39 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Alfons Kauders »

Isti "problem" po ko zna koji put, samo sto najbanalnije i najlogicnije rjesenje nekim krugovima ne odgovara. Ukinuti postojeci sistem ZZO, pocijepati knjizice, pretvoriti vrlo sigurne biometrijske licne u zdravstvene knjizice sa kartonima u cloudu - i da su svi osigurani. Tacka. Zaposlen, nezaposlen, student, dijete - svi koji su u sistemu CIPS-a i imaju licnu.

Postojeci sistem jednostavno nije efikasan, a nije ni pravedan. Metar love se trosi na administraciju, dok ljudima u bolnicama fali sve od sundjera do tinte za dijagnosticke aparate. Ljudi se maltretiraju da bezveze lijepe markice, ovjeravaju knjizice, prijavljuju se na biro i kada rade na crno - sve da bi mogli dobiti glupu uputnicu. Da i ne pricamo o tome da je osiguranje na kantonalnom nivou, sto je dodatna doza idiotizma.

Kada bi samo odvojili zdravstveno od biroa, garantujem vam da bi stopa nezaposlenosti pala 10-15%, jer bi se raja koja je tamo samo zbog zdravstvenog pocela masovno odjavljivati. Koji bi kurac gubili vrijeme?

Imamo besmislen sistem koji ne odgovara ni zaposlenim, ni nezaposlenim, ni zdravstvenim radnicima - samo trutovima koji zive na racun svih navedenih. Osigurati sve i cao. Ja bi cak u potpunosti razjebo placanje osiguranja kao namet na platu - radije bi dizao PDV i uvalio vece akcize na alkohol, duhan, secer i ostala nezdrava sranja. Bilo bi pravednije - ako neko zaradi 2000 mjesecno, cuga viski, pusi i pije red bullove dok vozi, neka plati vise poreza od onog koji izdrzava porodicu za 800 maraka i zivi ko indijski guru.

Uostalom zaboravlja se da je i zdravstveno zasnovano na generacijskoj solidarnosti - a najbrojnije generacije (rodjeni izmedju 1950 i 1965) vec zalaze u godine, treba im vise zdravstvene brige, a sve vise ce ih ici u penziju. Posljedice demografske tranzicije ovaj sistem jednostavno nece biti u stanju pokriti, ovaj model ih nece moci finansirati, ni blizu.
drunken tiger

#40 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by drunken tiger »

Ovo se sve radi po direktivi iz političkog vrha. Razlog tome je prividno smanjenje broja nezaposlenih u BiH kako bi se mogao minirati sljedeći socijalni bunt koji će izbiti zbog velikog broja nezaposlenih. Ovim potezom politički vrh sebi priprema teren za rad i miniranje budućih protesta.
Alfons Kauders

#41 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Alfons Kauders »

drunken tiger wrote:Ovo se sve radi po direktivi iz političkog vrha. Razlog tome je prividno smanjenje broja nezaposlenih u BiH kako bi se mogao minirati sljedeći socijalni bunt koji će izbiti zbog velikog broja nezaposlenih. Ovim potezom politički vrh sebi priprema teren za rad i miniranje budućih protesta.
Fol je sto je i veliki broj nezaposlenih prividan :wink: Odnosno tu su radi osiguranja i nista vise - a rade na crno ili zive vani.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#42 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

drunken tiger wrote:Ovo se sve radi po direktivi iz političkog vrha. Razlog tome je prividno smanjenje broja nezaposlenih u BiH kako bi se mogao minirati sljedeći socijalni bunt koji će izbiti zbog velikog broja nezaposlenih. Ovim potezom politički vrh sebi priprema teren za rad i miniranje budućih protesta.
Mislis da je ljudima vaznija statistika od cinjenice da sad nemaju zdravstvo :D
drunken tiger

#43 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by drunken tiger »

_BataZiv_0809 wrote:
Mislis da je ljudima vaznija statistika od cinjenice da sad nemaju zdravstvo :D
VIdjet ćemo šta im je važnije. Pred nama je. Ukoliko se nezaposleni ne bdu bunili protiv ovaga pokazat će se da im je bitnija statistika nego to što nemaju zdravstveno. Sramota je da se to radi jer sa 208 KM ne možeš se ni hranu kupiti za mjesec dana a ne nešto drugo. Bezobrazluk i drskost države a građani pokazuju koji su mamlazi kad sve to ćutke prihvataju.
O'zone
Globalni moderator

#44 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by O'zone »

drunken tiger wrote: VIdjet ćemo šta im je važnije. Pred nama je. Ukoliko se nezaposleni ne bdu bunili protiv ovaga pokazat će se da im je bitnija statistika nego to što nemaju zdravstveno. Sramota je da se to radi jer sa 208 KM ne možeš se ni hranu kupiti za mjesec dana a ne nešto drugo. Bezobrazluk i drskost države a građani pokazuju koji su mamlazi kad sve to ćutke prihvataju.
"Građani" su davno pokazali da su mamlazi sad samo uživaju u plodovima svog pokazivanja.

16.12.2014. u 10:50

Nezaposleni izlaze na ulice?
Piše: E. F.
Nakon što su službe za zapošljavanje KS skinule sa evidencije 4000 osoba zbog činjenice da ostvaruju mjesečni prihod od 208 KM, nezaposleni najavljuju proteste koji će, najvjerovatnije, biti održani na Marijin-Dvoru, ispred državnih institucija.

Foto: Ilustracija/Klix.ba
Ovo je za Klix.ba potvrdila i Indira Smajlović, predsjednica Udruženja nezaposlenih Otium, pojasnivši kako će se najprije ovaj problem pokušati riješiti na drugačiji način.

"S obzirom na to da je u ovom slučaju sve urađeno po Zakonu koji je na snazi još od 2005. godine, upravo radimo na Inicijativi za Izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, prema kojem se nezaposlenim ne smatra onaj ko ima mjesečna primanja veća od 208 KM", kazala nam je Smajlović.

Kako je dalje dodala, pomenutu inicijativu će uputiti Vladi FBiH, a potom i Parlamentu FBiH.

"Ukoliko ovo ne urodi plodom, svi nezaposleni će izaći na ulice jer je besmisleno da vas smatraju zaposlenim ako imate primanja od 208 KM koja nisu dovoljna ni za plaćanje stanarine i da pri tome nemaju ni zdravstvenog osiguranja", kazala nam je Smajlović.

Oni su marginalizovana grupa stanovnika FBiH, grupa koja u Kantonu Sarajevo, prema posljednjim informacijama Službi za zapošljavanje KS, ima 71.601 osobu.

Ovaj pokušaj, smatraju u Otiumu, jeste nastojanje vlasti da se na ovaj način prividno smanji broj nezaposlenih.

"Radite to otvaranjem novih firmi, obnavljanjem i izlaskom iz stečaja postojećih, smanjite administraciju, plate i beneficije državnim službenicima, napravite uštedu koju možete iskoristiti da se potiče zapošljavanje… Nezaposlenima je svakako dovoljan problem što nemaju posao, neće valjda ostati i bez zdrastvenog osiguranja, te ga u slučaju potrebe plaćati? U svim zemljama svijeta nezaposlene osobe imaju naknadu od države u iznosu čak i do 500 eura dok se ne zaposle, ali, iako težimo Evropi, umjesto da ulažemo u nezaposleni kadar, školujemo ga i stvaramo ga sposobnim za ostvarivanje novih vrijednosti, mi im čak oduzimamo i “zdravlje”!, poručili su iz ovog Udruženja.
(Klix.ba)
Ovi zaboravljaju gdje žive izgleda...

Evo vidjet ćemo... 71.601 osoba na birou u KS, koliko će ih izaći na plato ispred Institucija Bosne i Hercegovine? 500? 1000?

Ostalima je ili dobro ili rade ili ih zaboli kurko.
Alfons Kauders

#45 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Alfons Kauders »

O'zone wrote:
drunken tiger wrote: VIdjet ćemo šta im je važnije. Pred nama je. Ukoliko se nezaposleni ne bdu bunili protiv ovaga pokazat će se da im je bitnija statistika nego to što nemaju zdravstveno. Sramota je da se to radi jer sa 208 KM ne možeš se ni hranu kupiti za mjesec dana a ne nešto drugo. Bezobrazluk i drskost države a građani pokazuju koji su mamlazi kad sve to ćutke prihvataju.
"Građani" su davno pokazali da su mamlazi sad samo uživaju u plodovima svog pokazivanja.

Nakon što su službe za zapošljavanje KS skinule sa evidencije 4000 osoba zbog činjenice da ostvaruju mjesečni prihod od 208 KM, nezaposleni najavljuju proteste koji će, najvjerovatnije, biti održani na Marijin-Dvoru, ispred državnih institucija.

Ovo je za Klix.ba potvrdila i Indira Smajlović, predsjednica Udruženja nezaposlenih Otium, pojasnivši kako će se najprije ovaj problem pokušati riješiti na drugačiji način.

"S obzirom na to da je u ovom slučaju sve urađeno po Zakonu koji je na snazi još od 2005. godine, upravo radimo na Inicijativi za Izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, prema kojem se nezaposlenim ne smatra onaj ko ima mjesečna primanja veća od 208 KM", kazala nam je Smajlović.

Kako je dalje dodala, pomenutu inicijativu će uputiti Vladi FBiH, a potom i Parlamentu FBiH.

"Ukoliko ovo ne urodi plodom, svi nezaposleni će izaći na ulice jer je besmisleno da vas smatraju zaposlenim ako imate primanja od 208 KM koja nisu dovoljna ni za plaćanje stanarine i da pri tome nemaju ni zdravstvenog osiguranja", kazala nam je Smajlović.

Oni su marginalizovana grupa stanovnika FBiH, grupa koja u Kantonu Sarajevo, prema posljednjim informacijama Službi za zapošljavanje KS, ima 71.601 osobu.

Ovaj pokušaj, smatraju u Otiumu, jeste nastojanje vlasti da se na ovaj način prividno smanji broj nezaposlenih.

"Radite to otvaranjem novih firmi, obnavljanjem i izlaskom iz stečaja postojećih, smanjite administraciju, plate i beneficije državnim službenicima, napravite uštedu koju možete iskoristiti da se potiče zapošljavanje… Nezaposlenima je svakako dovoljan problem što nemaju posao, neće valjda ostati i bez zdrastvenog osiguranja, te ga u slučaju potrebe plaćati? U svim zemljama svijeta nezaposlene osobe imaju naknadu od države u iznosu čak i do 500 eura dok se ne zaposle, ali, iako težimo Evropi, umjesto da ulažemo u nezaposleni kadar, školujemo ga i stvaramo ga sposobnim za ostvarivanje novih vrijednosti, mi im čak oduzimamo i “zdravlje”!, poručili su iz ovog Udruženja.
(Klix.ba)

Evo vidjet ćemo... 71.601 osoba na birou u KS, koliko će ih izaći na plato ispred Institucija Bosne i Hercegovine? 500? 1000?

Ovo fakat pokazuje koliko je narod odlijepio. Drzava NE TREBA otvarati nove firme, niti sanirati postojece. Znaci sad odem i kupim Aidu ili Ditu, ne ide posao, fino se pokupim - a poreski obveznici placaju ceh. Nece moci.

I usput - niko nezaposlenim ne oduzima zdravstveno, vec ljudima koji imaju primanja po nekom osnovu. Dakle ovo se ne odnosi ni na desetine hiljada onih koji rade krs poslove bez radne knjizice, na crno, vec iskljucivo na malu grupu onih koji su na birou a zaposleni su po ugovoru o djelu ili neki kurac. Sta mislite, ko je zrtva veceg izrabljivanja? Onaj sto radi na pijaci, u autopraoni ili kaficu bez ikakvog papira, ili onaj ko radi po ugovoru o djelu?

Radio sam i ja po ugovoru o djelu, godinama, samo sto sam bio mlad pa sam se vodio na osiguranju kod staraca. Manite se supljaka - ni ja ni oni nismo radili za 200 maraka.

Ugovor o djelu se zloupotrebljava od strane poslodavaca kako bi radnik dobio vise na ruke, a poslodavac platio manje drzavi. Ove mjere su usmjerene protiv te prakse i ne vidim nista sporno. Zasto bi npr. moj prijatelj radnika placao brutto 1600 maraka, a da preko puta konkurent nekog zaposli za bruto 1100 mara i dobije isto na ruke - s tim sto mu ovaj uredno prijavljeni placa osiguranje. Jebem ja to.

Sad se treba izlaziti na ulice kako bi branili prava pojedinih firmi i pojedinaca da izbjegavaju obaveze putem ugovora o djelu, a da mi ostali placamo razliku. Koji carevi :D
Qler

#46 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Qler »

Zeni mi jutros doslo da je skidaju sa biroa...
Umalo popisivac

#47 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Alfons Kauders wrote:
O'zone wrote:

(Klix.ba)

Ovo fakat pokazuje koliko je narod odlijepio. Drzava NE TREBA otvarati nove firme, niti sanirati postojece. Znaci sad odem i kupim Aidu ili Ditu, ne ide posao, fino se pokupim - a poreski obveznici placaju ceh. Nece moci.

I usput - niko nezaposlenim ne oduzima zdravstveno, vec ljudima koji imaju primanja po nekom osnovu. Dakle ovo se ne odnosi ni na desetine hiljada onih koji rade krs poslove bez radne knjizice, na crno, vec iskljucivo na malu grupu onih koji su na birou a zaposleni su po ugovoru o djelu ili neki kurac. Sta mislite, ko je zrtva veceg izrabljivanja? Onaj sto radi na pijaci, u autopraoni ili kaficu bez ikakvog papira, ili onaj ko radi po ugovoru o djelu?

Radio sam i ja po ugovoru o djelu, godinama, samo sto sam bio mlad pa sam se vodio na osiguranju kod staraca. Manite se supljaka - ni ja ni oni nismo radili za 200 maraka.

Ugovor o djelu se zloupotrebljava od strane poslodavaca kako bi radnik dobio vise na ruke, a poslodavac platio manje drzavi. Ove mjere su usmjerene protiv te prakse i ne vidim nista sporno. Zasto bi npr. moj prijatelj radnika placao brutto 1600 maraka, a da preko puta konkurent nekog zaposli za bruto 1100 mara i dobije isto na ruke - s tim sto mu ovaj uredno prijavljeni placa osiguranje. Jebem ja to.

Sad se treba izlaziti na ulice kako bi branili prava pojedinih firmi i pojedinaca da izbjegavaju obaveze putem ugovora o djelu, a da mi ostali placamo razliku. Koji carevi :D
hahaha, mozes mislit. Da drzava stvarno zeli zastiti radnika ne bi dopustala rad pod ugovorom o djelu za ono za sta taj ugovor nije ni namijenjen. Gdje to neko vise zaradi pod ugovorom o djelu za razliku od onih koji iste takve poslove rad pod ugovorom o radu? Ako i ima, to je izuzetak koji odudara od pravila. Sve polazi od lose regulative radnog zakonodavstva, a upravo drzava mozda i najvise iskoristava ljude s ugovorima o djelu.

I niko mozda ne zaradjuje 200, al obicno zaradjuju oko 500, i od 500 maraka (i to najcesce neredovito) bi si neko trebao placati zdravstveno? :roll: A da od preko 200 KM skidaju za Zavoda je prica za sebe. Dabogda oni "zivjeli" s 200 KM mjesecno. Strasno.
Umalo popisivac

#48 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Haha, vrlo lako. Obecali su smanjiti nezaposlenost, nisu rekli kako. :D Koja sprdnja od drzave.
Umalo popisivac

#49 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Alfons Kauders wrote:
Fol je sto je i veliki broj nezaposlenih prividan :wink: Odnosno tu su radi osiguranja i nista vise - a rade na crno ili zive vani.
To je minorno. Ugovor o radu i rijesen problem! Nece. Ko nece? - Nece drzava. Koliko god da je taj broj sigurno je puno vecih oni koji uopce nisu prijavljeni. Nije ni samo zadravstvo u pitanju. Sta je sa stazom tih ljudi?
belfy

#50 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by belfy »

Umalo popisivac wrote:...Gdje to neko vise zaradi pod ugovorom o djelu za razliku od onih koji iste takve poslove rad pod ugovorom o radu? Ako i ima, to je izuzetak koji odudara od pravila. Sve polazi od lose regulative radnog zakonodavstva, a upravo drzava mozda i najvise iskoristava ljude s ugovorima o djelu...
hmmm, naveo bih sebe kao primjer najradije, iako znam i dosta boljih. ja sam zaradjivao po ugovoru o djelu vise nego da sam bio pod ugovorom o radu. tada mi nije bilo bitno PIO/MIO jer sam bio mlad, studirao i bitno je bilo dobiti u dzep sto vise para. ovo sve sto pricas bi bilo ok kada bi svi razmisljali o penziji, zdravstvenom i ostalim stvarima, ali kad si mlad to nije tako (nadam se da znas to). i takvi slucajevi nisu izuzetci ni blizu. cak i velike firme koriste takve stvari vrlo efikasno, bas kao i ono sa pripravnickim ugovorima 6-12 mjeseci bez doprinosa.

na ovu temu bih zaista mogao mnogo reci i alfons je ovdje (ponovo) dobro u pravu, kao i par drugih koji su dali jako dobre komentare. no, ako se sjetim teme veceras (dabogda) mozda nesto pametno i napisem, jer sada moram gibati...
Post Reply