Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

FrozenCastle

#1 Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by FrozenCastle »

Dobila sam informaciju da se sada biro uvezao sa poreskom upravom i sada skidaju sve koji su mjesečno ostvarili više 200 KM.
Ovo se odnosi i na ugovore o djelu koji uopće ne pružaju nikakve doprinose dakle zdravstveno, staž, a niti bilo kakvu finansijsku stabilnost jer je to kratkoročnog karaktera.

Znači bukvalno te kažnjavaju ako saletiš bilo kakav dinar i tjeraju te da ne radiš ni po kom osnovu, a kome je to biro našao posao pa da se ovakve rigorozne mjere mogu sprovoditi? Nemaju nikakvog osnova za ovo, plus što peru milione i milione maraka na osnovu nezaposlenih.

Ja znam za ova dva slučaja da su se desila u 10 dana, ne znam ako imate kakve dodatne informacije u vezi ovoga? Šta da se radi sad?
Rizvan

#2 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Rizvan »

A jesi li išla na biro i informisala se?

Kako da o tome ne piše ništa u medijima?
FrozenCastle

#3 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by FrozenCastle »

Slala sam im mail da mi obrazlože ovo, niko mi se nije javio.

Ovo dvoje dobilo preko pošte pisma o gore navedenom i da su skinuti sa biroa zbog toga.

I mene isto brine što nijedan medij na to nije reagovao niti su oni informisali javnost.
Rizvan

#4 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Rizvan »

Nakon brisanja sa biroa, osoba se može ponovo prijaviti tek nakon tri mjeseca i gubi pravo na zdravstvenu zaštitu. Naprosto mi zvuči nevjerovatno da neko ko je u toku jednog mjeseca ostvario prihod od 201 KM putem ugovora o djelu bude brisan iz evidencije, još o tome javnost nije ni pravovremeno obavještena.Uostalom to ispada i kao kršenje ljudskih prava. Ako su još i na to spali....onda stvarno. :roll: Dno dna.
ExNihilo

#5 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Raja koja duži vremenski period, iz mjeseca u mjesec, zarađuje veću svotu novca, po ugovoru o djelu, bi trebala biti skinuta s biroa - sve dok ostvaruju takve prihode. Primjerice, postoji masa asistenata i profesora koji rade godinama po osnovu ugovora o djelu, ubiru povelik keš, žive iznadprosječnim standardom, a linjaju se po birou i kukaju da su nezaposleni. Realno, takvi i slični nisu nezaposleni, nije im mjesto na birou.

S druge strane, čini mi se glupim skidati one koji zarade siću, i to neredovno.
Rizvan

#6 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Rizvan »

ExNihilo wrote:Raja koja duži vremenski period, iz mjeseca u mjesec, zarađuje veću svotu novca, po ugovoru o djelu, bi trebala biti skinuta s biroa - sve dok ostvaruju takve prihode. Primjerice, postoji masa asistenata i profesora koji rade godinama po osnovu ugovora o djelu, ubiru povelik keš, žive iznadprosječnim standardom, a linjaju se po birou i kukaju da su nezaposleni. Realno, takvi i slični nisu nezaposleni, nije im mjesto na birou.

Ali opet su ih trebali pravovremeno obavijestiti, a ne tek nakon ukidanja prava. Ipak, gubitak zdravstvenog osiguranja nije mala stvar.

Autorice, jesu li te dvije osobe zarađivale novac tim putem višekratno, na mjesečnoj bazi?
Svemirco

#7 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Svemirco »

Khm, koliko sam mogao skužiti, prema zakonskoj regulativi i pozitivnim zakonskim propisima od 2001, 2005. i 2006. godine (http://abecedakarijere.ba/trazite-posao ... ativa.html) stoji:
Izvod iz Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba ("Službene novine F BiH", br. 41/01 i 22/05) i Pravilnika o evidencijama u oblasti zapošljavanja ("Službene novine Federacije BiH" br.24/06)

Nezaposlenom osobom smatra se osoba sposobna za rad koja nije u radnom odnosu, a koja:
a) nema registrirano privredno društvo ili drugo pravno lice, odnosno ne ostvaruje dividendu po osnovu udjela u privrednom društvu ili drugom pravnom licu;
b) nema registriran obrt;
c) se ne bavi poljoprivrednom djelatnošću;
d) nije uživalac penzije prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju;
e) nije redovan učenik ili student;
f) ostvaruje prihod po bilo kom osnovu;
g) aktivno traži posao.

Osobe iz tačaka a) i f) smatrat će se nezaposlenim ukoliko njihov prihod ne prelazi mjesečno 25% prosječne plaće u toku prethodne godine prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Odredba iz tačke c) primjenjivat će se od dana stupanja na snagu propisa koji reguliraju poljoprivrednu djelatnost.
Prema Federalnom zavodu za statistiku (http://www.fzs.ba/), prosječna mjesečna plaća u 2013. godini iznosi 835,00 KM. 25% od ovog iznosa je 208,75 KM što znači da se svako ko u toku mjeseca ostvari prihod po bilo kojem osnovu veći od ovog iznosa ne smatra nezaposlenom osobom i nema pravo na beneficije koje ovaj status nosi.

S obzirom da se ništa u Zakonu nije promjenilo ne vjerujem da su bili obavezni ikoga dodatno obavijestiti o sprovođenju ovog Zakona. Jedino što se promjenilo jeste (kako neko spomenu) uvezivanje sa poreskom upravom tako da je Zavodu sada dostupan podatak o bilo čijem prihodu (naravno onom ostvarenom uplatom na bankovni račun).

Dozvolite da nisam u pravu jer nisam nikakav pravnik ali činjenica je da su naše službe iznimno ažurne i agilne kada nekoga po bilo kojem osnovu treba izvesti iz nekog prava koji obezbjeđuje bilo kakve beneficije dok to obrnuto nije slučaj...
Rizvan

#8 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Rizvan »

Znači neko ko je zaradio sedam dnevnica, a ostatak mjeseca je nezaposlen, gubi sva prava kao i onaj koji se ne javlja redovno na biro. :-) Još onaj smrad od direktora Agencije priča o svarnom broju nezaposlenih od oko 320 000, a u stavrnosti brišu ljude i oduzimaju prava samo da bi lažirali pravo stanje, već sada je gotovo polovina ljudi na birou bez zdravstvenog osiguranja. Toliko o tome da su ljudi na birou samo zbog toga.

Što je najgore izjednačavaju honorarce sa onima koji se ne javljaju redovno, ubijaju i ono malo poduzetničkog duha i samoinicijative kod mladih ljudi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Chmoljo »

ExNihilo wrote:Raja koja duži vremenski period, iz mjeseca u mjesec, zarađuje veću svotu novca, po ugovoru o djelu, bi trebala biti skinuta s biroa - sve dok ostvaruju takve prihode. Primjerice, postoji masa asistenata i profesora koji rade godinama po osnovu ugovora o djelu, ubiru povelik keš, žive iznadprosječnim standardom, a linjaju se po birou i kukaju da su nezaposleni. Realno, takvi i slični nisu nezaposleni, nije im mjesto na birou.

stoji to da neko klepa velike pare po osnovu UOD, a na teretu je biroa što se tiče zdravstvenog osiguranja.

ali iznos od 200 KM je mizeran, da bi neko bio skinut sa biroa. treba povećati taj iznos. to prvo, a zatim inspekcija rada treba zaredati prvo po državnim institucijama i natjerati dotične da UOD pretvore u ugovore o radu. ako postoji potreba da imaš radnika od 8-4, na neodređeno vrijeme i da radi poslove koje rade oni koji imaju ugovor o radu, onda se radi o varanju države od strane te iste državne institucije.

ili, neka ostane UOD, ali da se teret zdravstvenog osiguranja u takvim slučajevima prebaci na račun poslodavca.

nije isto kada neko ima "pravi" UOD, ono za šta je taj ugovor i namijenjen, da se obavi konkretan, određeni posao, i kada je taj UOD prikriveni ugovor o radu, kojim se izbjegava platiti doprinose.

u krajnjoj liniji, ljudi će izbjegavati sklapanje ugovora o djelu, i ići će se na davanje keša.
uglavnomja

#10 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by uglavnomja »

i na zapadu je tako, samo su cifre drugacije.

ako je hipoteticki iznos pomoci za nezaposlene 1000 x-ova, a ti zaradis 1001, ne dobijas nista. ako zaradis 700 x-ova, od biroa dobijes 300. drzava smatra da ti je dosta 1000 i nece pomagati da imas preko toga. osim toga, to su stara pravila.

samo je gubitak zdravstvenog zbog toga :shock: :?
a jos veca budalastina je rok 30 dana ili 90 :run:
ExNihilo

#11 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by ExNihilo »

Chmoljo wrote:

stoji to da neko klepa velike pare po osnovu UOD, a na teretu je biroa što se tiče zdravstvenog osiguranja.

ali iznos od 200 KM je mizeran, da bi neko bio skinut sa biroa. treba povećati taj iznos. to prvo, a zatim inspekcija rada treba zaredati prvo po državnim institucijama i natjerati dotične da UOD pretvore u ugovore o radu. ako postoji potreba da imaš radnika od 8-4, na neodređeno vrijeme i da radi poslove koje rade oni koji imaju ugovor o radu, onda se radi o varanju države od strane te iste državne institucije.

ili, neka ostane UOD, ali da se teret zdravstvenog osiguranja u takvim slučajevima prebaci na račun poslodavca.

nije isto kada neko ima "pravi" UOD, ono za šta je taj ugovor i namijenjen, da se obavi konkretan, određeni posao, i kada je taj UOD prikriveni ugovor o radu, kojim se izbjegava platiti doprinose.

u krajnjoj liniji, ljudi će izbjegavati sklapanje ugovora o djelu, i ići će se na davanje keša.
Slažem se.
FrozenCastle

#12 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by FrozenCastle »

Da, radi se o tome upravo da je tih 200 KM mizerija od koje ne možeš živjeti niti imaš doprinose na to kao što je zdravstveno ili ne daj Bože Pio/mio jer se radi o honorarima, totalno finansijski nestabilna situacija i skida te s biroa.

Znači novina je uvezivanje sa poreskom upravom.

Kod ove jedne osobe koju sam spominjala, ona je u 2 mjeseca (3-4x je pozvali na fizički rad u toku 2 mjeseca) zaradila iznos preko 200 KM i skinuli je s biroa.

Ja kažem kome je to biro našao posao da se ovakav režim strogoće sprovodi? Ovim će se povećati finansijska dubioza građana.

Ovo će povećati sivo tržište rada, neće više ni ugovora o djelu biti, još manje će država poreza ubirati. A porezi i doprinosi na plaće su nam najveći u regiji i šire, zato nas investitori i ne vole između ostalog. Bit će ili stvarno radiš ili stvarno ne radiš.

A svima ovim koji su zaposleni na neodređeno puna usta mladih kad ih treba popljuvati kako neće da rade, kako posla ima.... :skoljka:
uglavnomja

#13 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by uglavnomja »

Chmoljo wrote:

i u budzetskim institucijama je bilo uod-ova, i to po nekoliko godina :roll:
vecinom se radi o ljudima sa znanjem, ali bez stele. drze ih da rade, bez godisnjeg, bez regresa, bez zdravstvenog, bez otkaznog roka, bez stavljanja na listu tehnoloski visak ili prioritet pri zaposljavanju itd ... dok onaj kome je namijenjeno mjesto ne zavrsi skolu pa dobije stalni posao. ili stranka cuva mjesto, nek se nadje ....
uglavnomja

#14 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by uglavnomja »

FrozenCastle wrote:Da, radi se o tome upravo da je tih 200 KM mizerija od koje ne možeš živjeti niti imaš doprinose na to kao što je zdravstveno ili ne daj Bože Pio/mio jer se radi o honorarima, totalno finansijski nestabilna situacija i skida te s biroa.

Kod ove jedne osobe koju sam spominjala, ona je u 2 mjeseca (3-4x je pozvali na fizički rad u toku 2 mjeseca) zaradila iznos preko 200 KM i skinuli je s biroa.

Ja kažem kome je to biro našao posao da se ovakav režim strogoće sprovodi? Ovim će se povećati finansijska dubioza građana.

Ovo će povećati sivo tržište rada, neće više ni ugovora o djelu biti, još manje će država poreza ubirati. A porezi i doprinosi na plaće su nam najveći u regiji i šire, zato nas investitori i ne vole između ostalog. Bit će ili stvarno radiš ili stvarno ne radiš.

A svima ovim koji su zaposleni na neodređeno puna usta mladih kad ih treba popljuvati kako neće da rade, kako posla ima.... :skoljka:
izvini, ali ako zanemarimo visinu pomoci, u cemu je problem?

u zakonu fino pise ko je zaradio preko tih 200 km u jednom mjesecu - ne smatra se nezaposlenim. stara vijest.
jedino je nova vijest da se zakon poceo provoditi, dosao 21. vijek, internet, intranet, povezanost klikom ... nema vise varanja drzave. znam da zvuci grozno, ali tako je. taj tvoj drug ne bi bio na listi nezaposlenih da je imao te poslice prilikom prijave.
Rizvan

#15 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Rizvan »

uglavnomja wrote:
FrozenCastle wrote:Da, radi se o tome upravo da je tih 200 KM mizerija od koje ne možeš živjeti niti imaš doprinose na to kao što je zdravstveno ili ne daj Bože Pio/mio jer se radi o honorarima, totalno finansijski nestabilna situacija i skida te s biroa.

izvini, ali ako zanemarimo visinu pomoci, u cemu je problem?

u zakonu fino pise ko je zaradio preko tih 200 km u jednom mjesecu - ne smatra se nezaposlenim. stara vijest.
jedino je nova vijest da se zakon poceo provoditi, dosao 21. vijek, internet, intranet, povezanost klikom ... nema vise varanja drzave. znam da zvuci grozno, ali tako je. taj tvoj drug ne bi bio na listi nezaposlenih da je imao te poslice prilikom prijave.
Da, ali te osobe ne bi trebale imati isti status kao oni koji se ne javljaju redovno. Zašto da ti ljudi ostaju bez zdravstvenog osiguranja, kada im to isto niko nije uplatio?
FrozenCastle

#16 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by FrozenCastle »

@uglavnomja
Kakvo varanje države ako si 2 mjeseca uspio nešto zaraditi? Možeš li ti od ta dva mjeseca nastaviti živjeti i plaćati sebi zdravstveno i sve ono što ti ugovor o djelu ne pruža?

Za 217 KM te skida sa biroa, ukida ti zdravstveno, jbte.
uglavnomja

#17 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by uglavnomja »

FrozenCastle wrote:@uglavnomja
Kakvo varanje države ako si 2 mjeseca uspio nešto zaraditi? Možeš li ti od ta dva mjeseca nastaviti živjeti i plaćati sebi zdravstveno i sve ono što ti ugovor o djelu ne pruža?

nemoj se ljutiti na mene :)

zakon je hebena stvar. ako je neko digao ruku da se usvoji zakon i odlucio da se skida sa biroa neko ko je zaradio toliko i toliko para ... tako mora biti. a da li je moralno, ispravno, pravedno ... :roll: zna se da pravo i pravda nemaju puno veze jedno s drugim.

drugo, ako je taj neko zaradaio za 2 mjeseca 200 km, ne vidim razlog za skidanje sa biroa, jer mjesecno treba dobiti tih 200.

a sto se tice pravde, posmatrajuci generalno, to je nepravda, ali posmatrajuci pojedinacne slucajve je li ok da radnice u granapima, buticima, standovima ... rade za 400 km 8-10 sati dnevno? zarade kao ta osoba (200 zaradi, 200 dobije), sa tim da on-a sigurno nije radila ni pola njihove satnice?

a za zdravstveno je van pameti, ocito rupa u zakonu, koji se pobrinuo da romi bez prebivalista u bh imaju dzabno zdravstvo, a za ovakve slucajeve :shock:
FrozenCastle

#18 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by FrozenCastle »

Nisam mislila da je za ukupno 2 mjeseca ostvario 200 KM. Poenta je bila da tih 200 KM za koje te skine s biroa mizerija. Da ti plaćaju doprinose za tih 200 KM pa da znaš da od toga ima nešto.

A pravo na zdravstveno je osnovno ljudsko pravo koje se ne poštuje i postavljaju se uslovi ko može doktoru a ko ne. Sa tih 200 KM privatno može jedan pregled i mišljenje dobiti i šta dalje? Ni pojeo ni popio.

To je već stvar radnog prava što se radi toliko mada na to utiču ovi visoki porezi doprinosi koje sam spominjala pa mu je isplativije nemati radnika nego imati. Tome je državni aparat kriv, ne građani koji pokušavaju preživjeti.
Rizvan

#19 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Rizvan »

uglavnomja wrote:
FrozenCastle wrote:@uglavnomja

nemoj se ljutiti na mene :)

zakon je hebena stvar. ako je neko digao ruku da se usvoji zakon i odlucio da se skida sa biroa neko ko je zaradio toliko i toliko para ... tako mora biti. a da li je moralno, ispravno, pravedno ... :roll: zna se da pravo i pravda nemaju puno veze jedno s drugim.

drugo, ako je taj neko zaradaio za 2 mjeseca 200 km, ne vidim razlog za skidanje sa biroa, jer mjesecno treba dobiti tih 200.

a sto se tice pravde, posmatrajuci generalno, to je nepravda, ali posmatrajuci pojedinacne slucajve je li ok da radnice u granapima, buticima, standovima ... rade za 400 km 8-10 sati dnevno? zarade kao ta osoba (200 zaradi, 200 dobije), sa tim da on-a sigurno nije radila ni pola njihove satnice?

a za zdravstveno je van pameti, ocito rupa u zakonu, koji se pobrinuo da romi bez prebivalista u bh imaju dzabno zdravstvo, a za ovakve slucajeve :shock:
Ovo pitanje je drugačije trebalo biti regulisano, a ne da se država hinjski riješava ranjivih skupina u društvu. Po zakonu nakon brisanja sa evidencije, ponovna prijave je moguća tek nakon tri mjeseca, te se trajno gubi pravo na zdravstveno osiguranje. Plus što se radi o teškoj diskriminaciji, jer niti jedna javna ustanova/preduzeće, rad po ugovoru o djelu ne priznaje kao formalno radno iskustvo. Dakle osoba koja će sada biti brisana radi jednokratno zarađenih par stotina maraka, sljedeća tri mjeseca će biti bez formalnog radnog iskustva, bez staža na birou i bez zdravstvenog osiguranja. Država najugroženiji dio stanovništva gura na rub egzistencije, u izolaciju, kao da ne postoje.
VjecitiStudent

#20 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by VjecitiStudent »

Šta ste se raskukali, zar ne vidite da je Bakir krenuo sa zapošljavanjem.

:(
HM 2011

#21 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by HM 2011 »

VjecitiStudent wrote:Šta ste se raskukali, zar ne vidite da je Bakir krenuo sa zapošljavanjem.

:(
Baš Bakir da ucvili - to nije.....

Vezano za temu.....

Jedino rješenje da te ne skinu sa biroa kada nadničiš (fizički rad) je isplata u Casheu ili isplata na siguran račun (zaposlenog lica ili penzića).....

Tek nakon primjene toga dolazi do promjene zakona u tom smislu - pa tih 200 KM bude označeno kao beznačajno....
jao_situacije

#22 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by jao_situacije »

Hmm ovako kad se pogleda na prvu stvarno izgleda loše tj. površno napisano pravilo, (govorim o ovome što je napisao neko par postova iznad) i ovaj zakon treba doraditi, ali ako ćemo realno gledati previše smo se mi kao društvo ušuškali u sistem džabne biro zdravstvene zaštite i ostalih beneficija.. nekad je i ovo moralo doći i na nekom se kola moraju slomiti, jer je sve nakaradno. Nije fer ni da se ovi honorarci skidaju tek tako olako i da im se oduzima pravo bez alternativnih mogućnosti, ali nije fer ni to da se neko namjerno prijavljuje na biro jer mu je "mrsko plaćati iz svog džepa", a takvih ima veliki broj. Ovaj zakon treba doraditi, dodati malo socijalne osjetljivosti, ali sve se mora ovako početi "sjeći" i u administraciji i u zdravstvu i na birou itd. Ovo je sve predaleko otišlo, a mi nismo baš pošteno i moralno društvo, od vrha do dna svi kradu kako i koliko mogu.
FrozenCastle

#23 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by FrozenCastle »

Image

Više od 4.000 ljudi izgubilo zdravstveno osiguranje

Vlast udarila na nezaposlene!

Objavljeno: 13. 12. 2014 - 18:37  203  0
Zavodi za zapošljavanje, po instrukcijama vlasti, u posljednje vrijeme rigidnim mjerama skidaju sa spiskova nezaposlenih sve one koji rade honorarno ili volontiraju, čime im oduzimaju pravo na zdravstveno osiguranje. Udruženja koja okupljaju armiju od pola miliona nezaposlenih upozoravaju da se iza svega krije namjera vještačkog smanjenja broja nezaposlenih!

Tako su prethodnih dana službe za zapošljavanje KS skinule s evidencije čak 4.000 nezaposlenih osoba. Takva odluka izazvala je bijes u nevladinom sektoru, pa su, između ostalih, iz Udruženja nezaposlenih “Otium” jučer poručili da se radi o niskom udarcu vlasti.

Bez zaštite

Predsjednica ovog udruženja Indira Smajlović kazala je u izjavi za „Dnevni avaz“ da je ovo pokušaj da se fiktivno, na papiru, smanji broj nezaposlenih.

- Pozivamo svih 4.000 nezaposlenih koji su izbrisani s evidencije, ali i one koji rade honorarno ili volonterski, da nam se jave i da organiziramo proteste. Ne mogu protiv naroda, ne mogu ljude ostaviti bez zdravstvenog osiguranja. Nezaposleni su ugroženi i država ih ni po kojem osnovu ne štiti – potcrtala je Smajlović.

Menadžer u Centrima civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović kazao je da svaki građanin Ustavom ima garantirano pravo na zdravstveno osiguranje.

Hitne reforme

- Zdravstvena zaštita ne može biti uslovljena time je li neko zaposlen ili ne, svi imaju pravo na to. Problem je u tome što je već 15 godina na snazi ideologija da je najbolje ništa ne dirati, jer još stvari nekako funkcioniraju. Potrebno je odmah krenuti s reformama – pojasnio je Arapović.

Posljednjeg dana oktobra u Bosni i Hercegovini je bilo 547.590 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH! U oktobru je ukupno 16.608 osoba brisano s evidencija službi zapošljavanja, a od tog broja 9.423 osobe su zaposlene. Istovremeno, za 6.439 osoba prestao je radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 3.841 novog radnika.

Nehuman gest

Redakciji „Dnevnog avaza“ jučer se obratio Zoran Milošević iz Sarajeva, čiji je sin honorarno radio u jednoj stranoj firmi. I on negoduje zbog poteza sarajevskih vlasti.

- Stvarno je nehumano ovo što su uradili ljudima. Sada moraju prekinuti taj honorarni rad i to malo što zarađuju će izgubiti. Razmišlja li iko o tome šta će biti s tim osobama ako odu u bolnicu, kako će platiti zdravstvene usluge kada nisu osigurani - dodao je Milošević.

Poslodavci izdvajaju novac, honorarci nemaju koristi  

Među nelogičnostima u ovoj oblasti na koju ukazuju poslodavci jeste da su državi dužni plaćati po deset posto od primanja za radnike koji su angažirani honorarno, a da s druge strane ti radnici nemaju zdravstveno osiguranje ili neke druge pogodnosti.

Autor: F. N. - B. T. AVAZ
Država

#24 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by Država »

Ja bih sve skinuo sa biroVa i naćer'o da rade.

Jok eto treba da rade za strane ambasade, a da se vode na biroVu i da mu ja plaćam zdravstveno.

Ne more!!!

:sax:
rekla-kazala

#25 Re: Nova politika skidanja sa evidencije nezaposlenih

Post by rekla-kazala »

Ako "Država" želi da ima što manji broj ljudi na evidenciji nezaposlenih onda treba mjenjati sistem.
Glupo je da dijete ostane bez zdravstvenog osiguranja zato što se njegov otac nije javio na vrijeme pa ga brisali sa evidencije.
Omogućiti svima koji su nezaposleni da sami plaćaju onih par maraka za zdravstveno osiguranje koje plaća Zavod za zapošljavanje a ko ne može da plati neka općine ili kantoni preuzmu plaćanje.
Mislim da bi broj nezaposlenih pao ispod 200.000.
Post Reply