Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post Reply
Nass

#101 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Nass »

Eto, na ovoj temi se najbolje vidi ko je zapravo ko. Svaka cast 'braniteljima' ovakve prakse, nek' su se pokazali.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#102 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Truba »

cindrlimindrli wrote:
Sezam wrote:Mozda bi se ovi sto se zgrazavaju nad segragacijom mogli malo informisati o edukaciji u evropskim zemljama, pa bi otkrili da je najnormalnije imati katolicke, protestantske, islamske, jevrejske, privatne, drzavne skole, a mogu se djeca i kuci poducavati.
Hajde? Sa sve betonskim zidovima i dezenima koji ih razdvajaju kad ulaze u skolu? Ovo si vidio u kojoj zemlji?
pa naravno da to nema nigdje nego samo kod nas

jer gdje ima to da se oteto ne vraća i napada te što obnoviš onaj dio koji ti je vraćen

:lol: :lol: :lol:

još jedan topik gdje su se našli nepoznavatelji materije prosipati
palermo

#103 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by palermo »

Infidel666 wrote:
Ovdje se ne radi o zgradama, to ocito nisi shvatio/la. Radi se o implementiranju jedne bolesne ideje u nerazvijeni djeciji um..
Ovdje se zaista ne radi o segregaciji. U pitanju su dvije škole, i svaki roditelj ima pravo da bira školu. Menadžement svake t škole je dužan da obezbijedi prevashodno učenicima koji idu u nejgvo školu najbolje moguće obrazovanje i uslove za rad. I očito managemnet KŠC to radi. U Sarajevu imate koliko hoćete škola koja imaju različite uslove za rad, imate elitne srednje škole, imate manje elitne, i imate one u koje ide samo onaj ko mora. Hoćemo li i tu govoriti o segregaciji.

Prava pitanja bi ovdje mogla biti, zašto nije obezbijeđen smejtaj za ovu drugu školu, ili može se čak postaviti pitanje ko je dozvolio da zgrada koja ima svoju hirtorijsku vrijednost bude uneređena različitim fasadama, ili postaviti pitanje zašto gradski oci nosu incirali razgovor, ideju o nekoms veobuhvatnom renoviranju zgrade (mogao je to biti i neki projekat koji će nominovati) ali optuživati management KŠC zato što želi najbolje za svoje učenike je prilično deplasirano.

A ima i ona koja kaže, ne ruši ogradu prije nego što saznaš zašto je ona postavljena. Dakle, prije konačnog suda, bilo bi lijepo znati zašto dižu ogradu.
Truba

#104 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Truba »

Nass wrote:Eto, na ovoj temi se najbolje vidi ko je zapravo ko. Svaka cast 'braniteljima' ovakve prakse, nek' su se pokazali.
koje prakse?
da se ispalmskoj zajednici u travniku sve vrati a katoličkoj ckrvi samo pola

da se pare potroše na regrese i sumnjive aktivnosti dok škola stoji neobnovljena
Sezam

#105 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Sezam »

cindrlimindrli wrote:
Sezam wrote:Mozda bi se ovi sto se zgrazavaju nad segragacijom mogli malo informisati o edukaciji u evropskim zemljama, pa bi otkrili da je najnormalnije imati katolicke, protestantske, islamske, jevrejske, privatne, drzavne skole, a mogu se djeca i kuci poducavati.
Hajde? Sa sve betonskim zidovima i dezenima koji ih razdvajaju kad ulaze u skolu? Ovo si vidio u kojoj zemlji?
Ipak ovdje gdje sam ja nisu tolika sirotinja da nemaju svoje zgrade, pa moraju izigravati podstanare...

Puna vam usta demokratije, a mozak zablokirao na komunistickom sistemu cirka 1980, pa se gospodin iznad cudi kako to u katolickoj skoli krst na zidu :lol: ...
girl

#106 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by girl »

petunija wrote:onda ti je neka baka ili nesto. mislim svejedno mi je ko je, ali molim te onda nam pojasni zasto tvoja djeca idu u KATOLICKI centar? Sve koje sam pitala - jesu li bolji profesori rekli su nisu, jesu li bolji uslovi, jesu nesto - imaju fiskulturnu salu :-)

za post iznad:
toliko se trudite da naglasite da tu imaju pristup sva djeca. ne kontam gdje nemaju? u skoli pored? je'l KSC ima i vjeronauk za druge vjere? je'l ima mogucnost da u njegovom vjedocanstvu pise bosanski a ne hrvatski?
Za bake i prabake pojma nemam, sve su pomrli dok sam mala bila ili se nisam ni rodila, šta si se navezala mog rodoslova?
1. da, bolji su profesori
2.moja djeca idu u KŠC zato što je to jedina škola u kojoj su RAVNOPRAVNO zastupljena SVA djeca, zato što to nije JEDNONACIONALNA škola, kao što su druge, sa sporadičnim primjerima djece drugih nacija. Ta škola je najpribližnija onoj školi u koju sam i ja nekad, prije rata, išla.
3. što se samo vjeronauka tiče, bilo bi mi svejedno koja je škola zato što smo svi ATEISTI te stoga moji ne bi išli ni na koji vjeronauk (ni muslimanski, ni pravoslavni ni neki treći, kao što ne idu ni na katolički)
4. da, bolji su i uslovi[/quote]

nisam se dovezala "rodoslova", rekla sam da me nije briga a za ovo boldirano: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Truba

#107 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Truba »

palermo wrote:
Infidel666 wrote:
Ovdje se ne radi o zgradama, to ocito nisi shvatio/la. Radi se o implementiranju jedne bolesne ideje u nerazvijeni djeciji um..
Ovdje se zaista ne radi o segregaciji. U pitanju su dvije škole, i svaki roditelj ima pravo da bira školu. Menadžement svake t škole je dužan da obezbijedi prevashodno učenicima koji idu u nejgvo školu najbolje moguće obrazovanje i uslove za rad. I očito managemnet KŠC to radi. U Sarajevu imate koliko hoćete škola koja imaju različite uslove za rad, imate elitne srednje škole, imate manje elitne, i imate one u koje ide samo onaj ko mora. Hoćemo li i tu govoriti o segregaciji.

Prava pitanja bi ovdje mogla biti, zašto nije obezbijeđen smejtaj za ovu drugu školu, ili može se čak postaviti pitanje ko je dozvolio da zgrada koja ima svoju hirtorijsku vrijednost bude uneređena različitim fasadama, ili postaviti pitanje zašto gradski oci nosu incirali razgovor, ideju o nekoms veobuhvatnom renoviranju zgrade (mogao je to biti i neki projekat koji će nominovati) ali optuživati management KŠC zato što želi najbolje za svoje učenike je prilično deplasirano.

A ima i ona koja kaže, ne ruši ogradu prije nego što saznaš zašto je ona postavljena. Dakle, prije konačnog suda, bilo bi lijepo znati zašto dižu ogradu.
konačno nešto normalno ovdje
duh_sa_sjekirom

#108 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by duh_sa_sjekirom »

touch brain wrote:
:lol: :lol: evo isparvit cu post u bosnjaci...hvatate se za slamku
duboko se izvinjavam ako sam ti povrijedio tvoj nacionalni ponos :lol:
A šta je smiješno? Ne kontam? Budi dobar pa pojasni!
Niko se ni za šta ne hvata, već ti se ukazuje na poštivanje kulture dijaloga na ovom forumu. Očito te roditelji i škola nisu tome naučili, pa sad mi ovdje moramo ispravljati njihove greške.
I nemaš ti pojma šta je nacionalni ponos, jer to što ti osjećaš čisti je šovinizam.
Skijaš

#109 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Skijaš »

Banksy wrote:
Skijaš wrote:
Banksy wrote:
Slabo si ti pročitao tu presudu ... probaj ponovo.
Pa da, definisaće se grupa "nacionalnih predmeta" i eto ti maternji jezik.
''Obrazovanje na maternjem jeziku'' znači kompletno obrazovanje na hrvatskom, srpskom ili bosanskom jeziku, po izboru.
Znači razdvojenu nastavu, razrede i škole za male Hrvate, Srbe i Bošnjake. Znači završetak priče, kraj.
To ti kažeš. Uostalom, to je i praktično neizvodivo jer podrazumjeva izgradnju novih objekata. Djecu će se ujediniti, bez obzira na otpor.
Truba

#110 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Truba »

škola u travniku nije primjer "dvije škole pod jednim krovom" jer se ovdje radi o 2 različite škole pod 2 krova u jednoj zgradi koja je bila nacionalizovana i sada dio nije vraćen
vicious2

#111 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by vicious2 »

Black swan wrote:inače klasična trol tema koja je postavljena na neistinama
apsolutno se slazem

KSC pohadjaju djeca od 1. razreda osnovne skole do 4. razreda gimnazije i podjeljeni su u smjenama s tim da nizi razredi (od 1-5) idu poslije podne. MS Skolu pohadaju srednjoskolci. Skola se nalazi pored Lasve i uske ceste kojom se ipak krecu automobili. I to me dovodi do jednog temeljnog pitanja za roditelje (ako ih ima) djece pogotovo nizih razreda osnovne skole - Bi li vi pustili svoju malu djecu (sestogodisnjake, sedmogodisnjake itd.) da na odmoru istrcavaju u takvo neogradjeno dvoriste?
Banksy

#112 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Banksy »

Skijaš wrote:
Banksy wrote:
Skijaš wrote: Pa da, definisaće se grupa "nacionalnih predmeta" i eto ti maternji jezik.
''Obrazovanje na maternjem jeziku'' znači kompletno obrazovanje na hrvatskom, srpskom ili bosanskom jeziku, po izboru.
Znači razdvojenu nastavu, razrede i škole za male Hrvate, Srbe i Bošnjake. Znači završetak priče, kraj.
To ti kažeš. Uostalom, to je i praktično neizvodivo jer podrazumjeva izgradnju novih objekata. Djecu će se ujediniti, bez obzira na otpor.
To kaže sud i presuda na koju će se sad svi pozivati, a koju će biti vrlo teško pobiti ili osporiti. Završeno.
Warashii

#113 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Warashii »

Black swan wrote:škola u travniku nije primjer "dvije škole pod jednim krovom" jer se ovdje radi o 2 različite škole pod 2 krova u jednoj zgradi koja je bila nacionalizovana i sada dio nije vraćen
Slazem se sa ovim.
Samo se ne slazem sa dizanjem betonskog zida.
Ko zna kakava im je bila namjera, mnozda cak nije bila ni lisa, ali je pravo zalosno.
palermo

#114 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by palermo »

Banksy wrote: Znači završetak priče, kraj.
U tebe sve završeno :D . Stani bona sa tim završecima, postat će nam život dosadan :D

Šala mala, naravno da je kraj priče još daleko. I bit će roditelja koji žele da im djeca idu u jednonacionalne škole, ili škole u kojima se samo vabi na njihovom jeziku. Neka ih.

Ali bit je institucionalizovati mogućnost da djeca zajedno idu u škole a da se pri tome ne narušava njihova mogućnost da imaju nacionalne grupe predmeta, ili već kakvo se rjeđenje nađe. I za te škole će biti sasvim dovoljno učenika.
petunija

#115 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by petunija »

@girl
Ako te nije briga što si toliko pitala
Za ostatak: znala sam da nećeš imati šta odgovoriti, ali ja se tebi neću smijati. Žao mi te :(
vicious2

#116 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by vicious2 »

Banksy wrote:
To kaže sud i presuda na koju će se sad svi pozivati, a koju će biti vrlo teško pobiti ili osporiti. Završeno.
nema te presude koja se u ovoj zemlji ne moze pobiti ili osporiti ... ili ja zivim negdje drugo?
girl

#117 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by girl »

problem je ipak malo dublje prirode. ako imate bilo kakvu rodbinu u travniku koja ima djecu to znate. nedavno mi kaze jedna zena: ja sam svoju curicu poslala u KSC (zivi preko puta osnovne skole travnik). Sad se brinem kako ce mi dijete doci do skole jer joj sve drugarice idu ovdje preko puta, pa moja kci ceka ove starije sto vozare iz okolnih sela da bi s njima isla do KSC kad idu s autobuske stanice. Pitala sam zasto KSC - eto losiji su nastavnici, ali zbog vjeronauka. :-) Nije bilo iz neke pete ruke, zena mi licno rekla.
palermo

#118 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by palermo »

Warashii wrote:
Black swan wrote:škola u travniku nije primjer "dvije škole pod jednim krovom" jer se ovdje radi o 2 različite škole pod 2 krova u jednoj zgradi koja je bila nacionalizovana i sada dio nije vraćen
Slazem se sa ovim.
Samo se ne slazem sa dizanjem betonskog zida.
Ko zna kakava im je bila namjera, mnozda cak nije bila ni lisa, ali je pravo zalosno.
Naravno da ružno izgleda, I asocijacije koje budi su ružne.

Al zaista ne zanmo zašto dižu zid, zar je nemoguća npr situacija da su ta djeca izložena šikaniranu od strane nekih učenika ove druge škole pa rpditelji traže zaštitu....ili šta već....ne znam je li, naravno, ali prije nego što donesemo konačan zaključak bilo bi dobro saznati....
raoul duke

#119 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by raoul duke »

Uredu, preskocimo pojmove segregacije, koji djeci ionako nisu poznati. Naslov govori o jednostavnoj ogradi.
Pokusaj objasniti svome djetetu, koje ne zanimaju politicka desavanja, zasto je ta ograda tu ?
Zasto odmori nisu stavljeni u isto vrijeme kao druge skole?
Ravnopravnost?
cindrlimindrli

#120 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by cindrlimindrli »

Nije sija, jeste vrat. Gdje ti vidis dva krova matere ti? :D
sokkia

#121 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by sokkia »

jadan je i nesretan onaj ko misli da ce na ovakav nacin svojoj djeci obezbjediti srecniji i sigurniji život . :x
Skijaš

#122 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Skijaš »

Banksy wrote:
Skijaš wrote:
Banksy wrote:
Kako rekoh, to ti kažeš, to je tvoje tumačenje presude, a koje je nemoguće provesti na terenu jer podrazumjeva izgradnju novih objekata. I dobro ti je @palermo rekao, za tebe je sve uvijek završeno, stalno podvlačiš liniju i predaješ se, polako živa bila, čemu žurba :-D
girl

#123 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by girl »

petunija wrote:@girl
Ako te nije briga što si toliko pitala
Za ostatak: znala sam da nećeš imati šta odgovoriti, ali ja se tebi neću smijati. Žao mi te :(
Odlican ti je odgovor. Sad bih ja trebala postovati nekog ko se ponosi sto je ateista i zato djecu salje u KATOLICKI centar. Pa bolje da vjerujes u pticu nego da kazes da si ateisa. Al' svakom njegovo. A sto se tice toga koliko su bolji profesori, pogledaj malo rezultate bilo kakvih takmicenja, ako nista drugo to bi ti trebalo biti dovoljno . O tome da nemam odgovor, imam ih i previse samo nisam sigurna da bi ih ti mogla razumjeti kad ni smijeh i njegovu ironiju nisi. Steta sto imam obaveza pa cu temu moci nastaviti citati tek za koji sat. Bas se radujem nastavku.

Da se ne odluta od teme - bilo kakva ograda daje jasnu poruku - mi smo dvije razlicite strane, evo i petunija potvrdjuje. Nije poslala djecu u "obicnu" skoli nego u KSC jer misli da bi ta njena djeca bila "sikanirana" u "obicnoj" skoli. Samo nigdje nismo nasli na koji nacin i zasto?
I voljela bih da se javi neki roditelj cija su djeca isla u ovu drugu "obicnu" skolu i kaze da li su njegova djeca bila sikanirana.
girl

#124 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by girl »

Meni iskreno uopce ne smeta to postojanje KSC- kao katolickog centra. Smeta mi jako sto se sve sto je vezano za KSC veze za Hrvatsku i Hrvate, a ne katolike. I smeta mi sto je Sahovnica na zgradi. Vjernike bilo koje vjere postujem, i zasto ne bi imali svoju skolu? Ali konotacija u ovom drugom smislu mi smeta. I jasna poruka nekakvog vezivanja za drugu drzavu -Hrvatsku a ne Bosnu.
touch brain

#125 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by touch brain »

sorted wrote: Bez obzira sto tu idu kako kazes muslimani, pravoslavni, budisti, shintoisti itd...zar nije segregacija ako se po zidovima nalaze samo krizevi i ako je moguce samo uciti katolicku vjeronauku? I ako je po planu oficijelno hrvatski jezik bez obzira sto je u skolama sa bosnjackom vecinom b/h/s? :-) (samo da takvi poput tebe i Dodikovih podrepnih musica ne bi zapomagali da Bosnjaci zele unitarnu islamisticku drzavu). Malo razmisli pa skontaj dodjes li mi tih 200kuna. :wink:
U zadnjem pasusu kritikujes neciji kucni odgoj, a ustvari si rekao dovoljno o svom. Dakle "svi oni anamo" su nepismeni mrzitelji, divljaci i siledzije koji napadaju ugrozene, miroljubive i majorizirane brainiac-e. How yes no! Samo je jos falilo da kazes i zasto je pokojni Denis ubijen, pisalo mu na celu sigurno. Odmah se sjetim izvjestavanja hrvatskih medija "Bosnjaci ubili Hrvata" :-) i neizbjezna ugrozenost i sl. :run:

I nastavni kadar je takodje u tolerantnom i multietnickom duhu poput vecine majoriziranih ovdje: :-)
http://www.ksc-travnik.net/Djelatnici
ovdje je bilo rijeci o segregaciji izmedju 2 skole...ja sam ti napisao fino da ne postoji i jos nisam dobio odg..svi govore segregacija,segregacija a nitko nije napisao po kojoj osnovi se razdvajaju 2 skole..po vjerskoj ili nacionalnoj sigurno ne..hajde vise napisite koja segregacija?

sto se tice moguce segregacije u ksc-u: zasto onda vi bosnjaci nepisete o segregaciji u bosnjackoj gimnaziji i turskom koledju i medresi (tamo katolici nemaju pristup) 8-) onda treba ukinut i sve skole u sarajevu i sire jer katolicka djeca moraju uciti bosanski jezik a mozda netko zeli ucit drugi :-) zar nije segregacija da se u drzavnim skolama ima samo vjeronauk za muslimane :-)
e vidis tu smo..svoje velicaj a tudje mrzi..cista propaganda i pokusaj

sto se tice odgoja:ja sam rodjen i cijeli zivot proveo u sa i imam prijatelja i mnogi od njih su muslimani... pogledaj postove od ove girl i njenu mrznju prema ksc-a..e to se odnosilo na takve poput nje..ako ti ovo nije bolesno onda neznam sta jest
NightSkyWalker wrote: I zato postavljam pitanje: koliko mora biti sizofreno i degradirano stanje identiteta jedne bosnjacke porodice da svoje dijete koje je rodjeno i raste u BiH posalje u katolicku skolu po nastavnom planu i programu susjedne drzave.[/b] :shock: :|
senada wrote:Nigdje u svijetu se nije desio Prlicev logor smrti Dretelj, Heliodrom, Stolac, Ahmici, Vitez, Kiseljak... i nigdje se nije desio Jelavicev kriminal.... i nigdje se nije desio Covicev kriminal...... i nigdje u svijetu se nije desila takva medjustranacka tolerancija zlocina, kriminala i pljacke dominantno nad Bosnjackim narodom.... kao sto se desila SDA tolerancija... i nigdje se nije desilo da predstavnici jednog naroda nagrade predstavnike drugog naroda za zlocine nad pripadnicima svog naroda....HDZ - Hrvatski tajkuni genocidom nad Bosnjacima (k)od SDA zaradili najbolji komad kolaca federacije...Neum, Aluminij, Lasta Capljina, Hercegovacka Banka...Vitez... i da ne nabrajam... od svega je najveca drskost da se Sveti Josip finansira dobrim dijelom iz drzavnog budjeta, koji placaju i recimo prezivjeli logorasi Dretelja.
Last edited by touch brain on 11/05/2012 15:30, edited 2 times in total.
Post Reply