NOVA OCTAVIA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Edisontije

#51 Re: NOVA OCTAVIA

Post by Edisontije »

Industrialyzer wrote:Kako samo idete na zivce svima sa tim sranjem o klasama i o tome ko je premium i ko nije. Kako vam vise nije dosadilo jebote :?

Oktavija nije ni pravljena da mami uzdahe kad prodje pored tebe. Ono za sta je namjenjena, odlicna je. Ako ne pretjeraju sa cijenom, mislim da cemo ih opet vrlo cesto sretati na ulicama :thumbup:
Načitani ljudi neki ovi forumaši :lol:
johntra

#52 Re: NOVA OCTAVIA

Post by johntra »

Industrialyzer wrote:Kako samo idete na zivce svima sa tim sranjem o klasama i o tome ko je premium i ko nije. Kako vam vise nije dosadilo jebote :?

Oktavija nije ni pravljena da mami uzdahe kad prodje pored tebe. Ono za sta je namjenjena, odlicna je. Ako ne pretjeraju sa cijenom, mislim da cemo ih opet vrlo cesto sretati na ulicama :thumbup:
Nije mi jasno, ko te tjera da čitaš? I na kraju krajeva, niko ovdje nije ni napisao ijedan off...
goran16v

#53 Re: NOVA OCTAVIA

Post by goran16v »

Bez ikakve namjere za flejm, cisto info radi upravo sam na HTR-u 2 gledao KS automagazin i prilog sa prezentacije nove Octavie. Novinar bukvalno kaze da Octavia nije vise kompakt nego srednja klasa, a neki od direktora Skode (jbga ne upamtih ime, neki svabo) doslovno kaze da je Octavia pruzila max u kompakt klasi i da se moze smatrati autom srednje klase, pa sta god to znacilo... U nastavku priloga novinar tvrdi da nece biti vecih odstupanja cijena u odnosu na prosli model.
Industrialyzer

#54 Re: NOVA OCTAVIA

Post by Industrialyzer »

johntra wrote:

Nije mi jasno, ko te tjera da čitaš? I na kraju krajeva, niko ovdje nije ni napisao ijedan off...

Ma lave, nije problem u raspravi. Problem je sto uvijek isti ljudi iste stvari pricaju u svakoj temi. Tema o Golfu 7 ima preko 70 stranica, nema vise od 5str. od Golfu konkretno.

Neko je otvorio temu namjenjenu za takve rasprave al valjda nije zanimljivo. Bolje sjebati sve ostale teme....

http://www.klix.ba/forum/automobili-all ... 5s100.html
johntra

#55 Re: NOVA OCTAVIA

Post by johntra »

goran16v wrote:Bez ikakve namjere za flejm, cisto info radi upravo sam na HTR-u 2 gledao KS automagazin i prilog sa prezentacije nove Octavie. Novinar bukvalno kaze da Octavia nije vise kompakt nego srednja klasa, a neki od direktora Skode (jbga ne upamtih ime, neki svabo) doslovno kaze da je Octavia pruzila max u kompakt klasi i da se moze smatrati autom srednje klase, pa sta god to znacilo... U nastavku priloga novinar tvrdi da nece biti vecih odstupanja cijena u odnosu na prosli model.
mogu i ja reći da sam Alonso, a nisam...ima li on kakve zvanične informacije oko toga, ili mogu li ti direktori reći da je to zvanično? ja ne nađoh nijednu informaciju oko toga, a neću je ni naći, a ono što sam do sada pročitao je da se svi slažu da je prereasla kompaktnu klasu (kao i prve dvije, zar ne?), te da joj je to glavna prednost u odnosu na ostale...može se smatrati i da je ovo neka međuklasa, ali pošto ne postoji zvanična klasifikacija te klase, Octavia je i dalje samo veliki komapkt, ništa više...
Frutek

#56 Re: NOVA OCTAVIA

Post by Frutek »

Octavia i prošle generacije je bilo dobro auto, pouzdano, ALI kod nas se prodavao najviše "socijalni" paket koji je koštao cca 32.000 KM. Dobiješ 16" felgice, klima, abs, ajmo reći standard. Kad si zadnji put vidio da je neko "napucao" Octaviu?! Da jest, cijena bi izašla veća nego Opel Insignia, tako da je meni apsurdno da se to auto ikad svrstavalo u kompakt klasu.

Sad je Octavia još više napredovala, a razlog zašto je guraju polako u srednju klasu je što se već unapred priprema teren za cijenu. Mislim da nema šanse da cijena bude ista kao prije, em što je auto bolje, em što sve živo poskupljuje pa im i to dodje kao dodatno opravdanje da se nekako troškovi podmire itd.

Generalno, dobro auto, pouzdano, dizajn dobar, motorizacija VW-a, ali ako cijenom ode preko 40.000 KM, biće jako teško da ostane konkurentna kao što je bila.
pringless

#57 Re: NOVA OCTAVIA

Post by pringless »

Auto odlicno izgleda i ne sumnjam da ce biti veoma popularno. Imam octaviu 2006. i prezadovoljan sam odnosm ulozeno - dobiveno.

Samo jos da se u svakoj temi ne nadje neki mudroser da me od teme odmah odvrati :x
goran16v

#58 Re: NOVA OCTAVIA

Post by goran16v »

johntra wrote:
mogu i ja reći da sam Alonso, a nisam...ima li on kakve zvanične informacije oko toga, ili mogu li ti direktori reći da je to zvanično? ja ne nađoh nijednu informaciju oko toga, a neću je ni naći, a ono što sam do sada pročitao je da se svi slažu da je prereasla kompaktnu klasu (kao i prve dvije, zar ne?), te da joj je to glavna prednost u odnosu na ostale...može se smatrati i da je ovo neka međuklasa, ali pošto ne postoji zvanična klasifikacija te klase, Octavia je i dalje samo veliki komapkt, ništa više...
Novinara ne pikam, mada nije to neka Š produkcija da ga se tek tako eliminise, ali ako neko moze reci nesto zvanicno onda je to valjda sam proizvodjac odnosno direktor. Ne znam sta moze biti zvanicnije od toga ako na to mislis. Osim toga sam sebe dovodis u paradoks, tvrdis da ne postoji zvanicna klasifikacija, a istovremeno se pitas i trazis zvanicnu informaciju. Ne ide to bas tako...
BTW kao vlasnik 2 generacije Octavia ti mogu reci da grijesis sa tvrdnjom da su prerasle kompaktnu klasu, sto se tice sirine, MOR tj prostora unutra apsolutna kompakt klasa sa velikim gepekom. Sa obje generacije sam uporedio imao i drugog komapka ta ti govoim iz 1. ruke. Kad smo vec kod gepeka aktuelna Jetta, Astra H sedan su duze od nje.
BTW ne mogu da dokucim sta te toliko pogadja cak prica o mogucnosti prelaska u klasu? ;-)
Last edited by goran16v on 15/12/2012 19:54, edited 1 time in total.
johntra

#59 Re: NOVA OCTAVIA

Post by johntra »

ne pogađa me, nego me pogađa što pišete i maštate napamet...ja sam davno rekao da će Octavia i dalje biti kompakt, vi sumnjajte i sada u to koliko god želite, ali znam da je tako i da će tako ostati...to što je novinar rekao je opet plod njegovih maštanja i želja, ništa više...po pitanju bukvalnog shvatanja, Octavia zaista po dimenzijama može biti neka međuklasa, ali dok takva klasa ZVANIČNO ne nastane, onda ona i dalje ostaje kompakt...
goran16v

#60 Re: NOVA OCTAVIA

Post by goran16v »

johntra wrote:ne pogađa me, nego me pogađa što pišete i maštate napamet...ja sam davno rekao da će Octavia i dalje biti kompakt, vi sumnjajte i sada u to koliko god želite, ali znam da je tako i da će tako ostati...to što je novinar rekao je opet plod njegovih maštanja i želja, ništa više...po pitanju bukvalnog shvatanja, Octavia zaista po dimenzijama može biti neka međuklasa, ali dok takva klasa ZVANIČNO ne nastane, onda ona i dalje ostaje kompakt...
Pogadja, naravno da pogadja, mogu cak i predpostaviti i razlog, al da ne idemo u tom smijeru... ;-)
Ja ne mastam i ne pisem napamet, ponekad prenesem ono sto procitam u medijima, nikad nisam autor da bi mastao i pisao napamet, time se bave novinari, a ne ja i konkretnom slucaju naveo sam konretno gdje, sta i od koga sam cuo.
Bila kompakt ili ne malo si smijesan sa svojim tvrdnjama i dvostrukim standardima. Prije svega komentarom o izjavi zvanicnika, a zatim i komentarom o novinaru. Prilog novinara auto-emisije na HRT-u, koji je relativno pristojan medij, komentarises sa "mogu i ja reći da sam Alonso, a nisam", "to što je novinar rekao je opet plod njegovih maštanja i želja, ništa više", a istovremeno si novinar koji tvrdi "ja sam davno rekao da će Octavia i dalje biti kompakt", "ali znam da je tako i da će tako ostati" itd. Po cemu bi se tebi vjerovalo vise nego njemu, otkud ja znam da tvoje tvrdnje nisu, da citiram "plod maštanja i želja, ništa više", pogotovo kad se uzme u obzir u kojoj se ko mjeri bavi auto-novinarstvom? Bas kao sto nije islo to da trazis zvanicnu potvrdu neceg za sta istovremeno tvrdis da zvanicno je postoji, tako ne ide ni ovo da HRT-ov novinar masta i izmislja, a ti kao ne mastas i znas.
BTW, kako mozes da ocekujes da se desi zvanicni nastanak neke klase,kad ,da te opet citiram, "ne postoji zvanična klasifikacija" i to velikim slovima? Ne ide ni to... ;-)
johntra

#61 Re: NOVA OCTAVIA

Post by johntra »

pa mogu fino reći, zato što to sada ne postoji, a kad bude postojalo onda ćemo Octaviu staviti u tu klasu, koja će možda i imati zvaničan naziv...dok sam prije mogao reći da sam možda pogriješio, a i nisam, jer sam otpočetka tvrdio da će to auto biti kompakt, što se sada i dokazalo, sada sam 100 posto siguran u ono što kažem....
‚Heart of the brand‘ sets standards in compact segment. New Octavia offers middle-class qualities at compact-car price. Benchmark in terms of room for occupants and their baggage. Refined appearance: clear, precise and timeless design.
zvaničan citat sa oficijelne Škoda stranice, a da se opet ne pogubimo u prevodu, ostavit ću tebi da ovo prevedeš...
što se tiče toga da li me pogađa, varaš se dobro, jer meni ovo auto, kao što si i ti rekao, niti smrdi, niti miriše...ljepša je dizajnom od prethodne, ali opet je previše korišteno recikliranih stvari u dizajnu i dijelovima auta...Škoda je ipak zaslužila malo više...
goran16v

#62 Re: NOVA OCTAVIA

Post by goran16v »

johntra wrote:pa mogu fino reći, zato što to sada ne postoji, a kad bude postojalo onda ćemo Octaviu staviti u tu klasu, koja će možda i imati zvaničan naziv...dok sam prije mogao reći da sam možda pogriješio, a i nisam, jer sam otpočetka tvrdio da će to auto biti kompakt, što se sada i dokazalo, sada sam 100 posto siguran u ono što kažem....
‚Heart of the brand‘ sets standards in compact segment. New Octavia offers middle-class qualities at compact-car price. Benchmark in terms of room for occupants and their baggage. Refined appearance: clear, precise and timeless design.
zvaničan citat sa oficijelne Škoda stranice, a da se opet ne pogubimo u prevodu, ostavit ću tebi da ovo prevedeš...
što se tiče toga da li me pogađa, varaš se dobro, jer meni ovo auto, kao što si i ti rekao, niti smrdi, niti miriše...ljepša je dizajnom od prethodne, ali opet je previše korišteno recikliranih stvari u dizajnu i dijelovima auta...Škoda je ipak zaslužila malo više...
Da ne flejmamo bezveze i ne prevodimo sta zvaci naslov "The new ŠKODA Octavia: a class of its own" izna texta koji si citirao , ja sam samo prenio ono sto sam cuo i u tvom komentaru primjetio dvije stvari, prva je da si po ovom pitanju osjetljiv k'o treba u PMS-u i druga da ko dijete trazis nesto za sta u istoj recenici tvrdis da ne postoji i da imas dvostruka mjerila. ;-)
johntra

#63 Re: NOVA OCTAVIA

Post by johntra »

da, kao i po običaju...nikad ne bi priznao da nije u pravu, pa opet perfidno zaobilazi rečenicu koju je napisao proizvođač i koja govori sve, a i koja potvrđuje ko je u pravu... a naslov je više napravljen radi marketinškog dijela, i to baš na osnovu ove rečenice nakon boldirane, da najbolje daje od dvije klase...ili ako nije tako, koja je to onda klasa Octavia i da li takva klasa zaista postoji? znači, koja je to klasa, kojoj Octavia pripada i da li, ako već nema slično auto kao ona, zaista postoji ta klasa i kako se ona zove?
sa tom osjetljivošću baš postaješ malkice dosadan, prosvijetli me, pa da znam što sam osjetljiv...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#64 Re: NOVA OCTAVIA

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:Bez ikakve namjere za flejm, cisto info radi upravo sam na HTR-u 2 gledao KS automagazin i prilog sa prezentacije nove Octavie. Novinar bukvalno kaze da Octavia nije vise kompakt nego srednja klasa, a neki od direktora Skode (jbga ne upamtih ime, neki svabo) doslovno kaze da je Octavia pruzila max u kompakt klasi i da se moze smatrati autom srednje klase, pa sta god to znacilo... U nastavku priloga novinar tvrdi da nece biti vecih odstupanja cijena u odnosu na prosli model.
Necu se osvrtati na to sta je ko rekao za Skodu ili Octaviu,ali po meni ova emisija i nije nesto,ali to je samo moje misljenje.
Gledao sam i ja navedenu emisiju.Pa vise je govorio o muzeju Skode i njenoj istoriji,kako je dizajn uvijek krasio Skodu (a slika ide od Skode 120 LS :-) ). Svaka cast bilo je nekoliko extravagantnih od prije 2 svjetsko rata. Kao da je placeni oglas. Meni smijesno. Ali dobro,valjda to tako ide u tom svijetu.
romeomoraprezivjeti

#65 Re: NOVA OCTAVIA

Post by romeomoraprezivjeti »

Jucer gledao Ks auto magazin,i nekakav Dr. Walter ... clan upravnog odbora skode,kaze da se nova octavia moze smatrati vozilom srednje klase,tako da Johntra,nisi u pravu.:)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#66 Re: NOVA OCTAVIA

Post by mali_milojica »

Moze se smatrati,ali nije auto srednje klase. Bas kao i prethodne dvije generacije.
A to sto je rekao clan upravnog odbora mozemo protumaciti i onom narodnom "Svaki cigo svoga konja hvali".
goran16v

#67 Re: NOVA OCTAVIA

Post by goran16v »

romeomoraprezivjeti wrote:Jucer gledao Ks auto magazin,i nekakav Dr. Walter ... clan upravnog odbora skode,kaze da se nova octavia moze smatrati vozilom srednje klase,tako da Johntra,nisi u pravu.:)
Jbga, i meni je, za razliku od novinarskih zelja i mastanja, kao johntra naziva rad svojih kolega, izjava jednog od celnika najblize zvanicnom sto moze biti...
goran16v

#68 Re: NOVA OCTAVIA

Post by goran16v »

johntra wrote:da, kao i po običaju...nikad ne bi priznao da nije u pravu, pa opet perfidno zaobilazi rečenicu koju je napisao proizvođač i koja govori sve, a i koja potvrđuje ko je u pravu... a naslov je više napravljen radi marketinškog dijela, i to baš na osnovu ove rečenice nakon boldirane, da najbolje daje od dvije klase...ili ako nije tako, koja je to onda klasa Octavia i da li takva klasa zaista postoji? znači, koja je to klasa, kojoj Octavia pripada i da li, ako već nema slično auto kao ona, zaista postoji ta klasa i kako se ona zove?
sa tom osjetljivošću baš postaješ malkice dosadan, prosvijetli me, pa da znam što sam osjetljiv...
Alo ba, ja samo citam vijesti, ja ne dijelim platu! Ja nisam ne tvrdim niti napatemt pisem, kako si to opisao, ja sam samo prenio ono sto sam cuo, a to je izjava zvanicnika Skode da se nova Octavia moze smatrati autom srednje klase i da je to zasad najzvanicnije sto sam cuo direkt o ovoj temi. Ako se ne slazes s tim raspravljaj s onim ko je rekao, a ne sa mnom.
Sto se osjetljivsti tice, postalo je pravilo cim se u istoj recenici pojave pojmovi "Skoda Octavia" i "srednja klasa", bez obzira na kontekst, ti reagujes k'o da ti neko zdrav zub vadi.
530i

#69 Re: NOVA OCTAVIA

Post by 530i »

Naravno da neće reći da je Oktavija manja klasa, pobogu, to mu je firma i on je tu u službi što višeg profita...slaži i zaradi. Auta tipa oktavija koja se vještački protežu u više klase možda mogu i zavarati nekoga naizgled...ali kad se sjedne i provoza, jasno je kojoj klasi auto pripada.
johntra

#70 Re: NOVA OCTAVIA

Post by johntra »

Ne regaujem ba gorane, fakat šta ti je...Octavia je ok auto, ali nije bolja od Superba, a to je meni najbolja Škoda koja postoji trenutno, posebno Combi...ali, kao što vidim, svi se slažemo u jednom, a to je da se Octavia može smatrati srednjom klasom, po skoro svim parametrima, al ona to nije...
goran16v

#71 Re: NOVA OCTAVIA

Post by goran16v »

johntra wrote:Ne regaujem ba gorane, fakat šta ti je...Octavia je ok auto, ali nije bolja od Superba, a to je meni najbolja Škoda koja postoji trenutno, posebno Combi...ali, kao što vidim, svi se slažemo u jednom, a to je da se Octavia može smatrati srednjom klasom, po skoro svim parametrima, al ona to nije...
Jok, Nailova mater reaguje... ;-)
ElRe

#72 Re: NOVA OCTAVIA

Post by ElRe »

Danas je u pogonima češkog proizvođača zvanično započela serijska proizvodnja nove Octavije. Treća generacija Škodinog bestselera je jedinstvena u svom segmentu po pitanju ponude prostora, naprednih tehnologija, dizajna i odnosa cene i kvaliteta. U segmentu kompaktnih vozila Octavia je klasa za sebe. Krajem januara 2013. Octavia će se pojaviti na evropskim tržištima.

"Octavia je srce marke Škoda", rekao je Škodin predsednik upravnog odbora prof. dr. h.c. Winfried Vahland. „Naši timovi su zahvaljujući svojim kompetencijama i entuzijazmu stvorilil najbolju Octaviju ikada. Ovaj automobil je u svakom pogledu klasa za sebe. Današnji početak proizvodnje treće generacije za nas je veliki trenutak.“ Nova Octavia, baš kao i njen uspešni prethodnik, ostaje ključni adut u Škodinoj Strategiji rasta 2018.
Chemist

#73 Re: NOVA OCTAVIA

Post by Chemist »

Sta sad ovdje nije jasno, kvalitete srednje klase u smislu velicine, ponude prostora itd po cijeni manjih auotmobila. Sasvim je logicno da se usteda na cijeni napravila na reciklazi dizajna, ponudi materijala, opreme, mogucnosti personalizacije. Nova octavia je u najmanju ruku medjuklasa, u nekom optimisticnom pristupu srednja klasa (njen jeftiniji, hajmo reci donji dio), ali kompakt, vise to nije definitivno!!
johntra

#74 Re: NOVA OCTAVIA

Post by johntra »

ti baš uporan, nakon dvije zvanične potvrde samog proizvođača...kakva međuklasa, kakva donja srednja klasa? kad to bude zvanično postojalo, onda možemo tako reći, a do tada i dalje je samo kompakt, kao što je bila i do sada...
Josko Domorocki

#75 Re: NOVA OCTAVIA

Post by Josko Domorocki »

Johntra sta ti vozis ? Jarane dosta te pobogu odmori malo,nadji kakav posao sebi kad se tako razumijes u auta.
Post Reply