NOVA OCTAVIA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#201 Re: NOVA OCTAVIA
Ma nisu oni normalni sa cijenama Rapida. Donedavno je Octavia A5 TDI sa srednjim nivoom opreme bila 29.999KM na akciji, a sad je auto za klasu manje 28xxxKM. A bez 25xxx nema ni pristojnog benzinca.
- holowey
#202 Re: NOVA OCTAVIA
razlika u cijeni nije samo novi model vs. model na zalasku, nego ima tu i pada vrijednosti marke u odnosu na period kada je octavia a5 bila novi model... kad sve to iskombinujes, tu je to negdje...530i wrote:Ma nisu oni normalni sa cijenama Rapida. Donedavno je Octavia A5 TDI sa srednjim nivoom opreme bila 29.999KM na akciji, a sad je auto za klasu manje 28xxxKM. A bez 25xxx nema ni pristojnog benzinca.
-
530i
#203 Re: NOVA OCTAVIA
Rapid treba biti najmanje 1000€ jeftiniji, u svim verzijama.
-
goran16v
#204 Re: NOVA OCTAVIA
Pogledaj cijene Octavie A5 kad je izasla, taj auto koji je sad 30k KM je bio 37k KM, tako da je 8-9k KM niza cijena novog modela manjeg auta (ne za klasu jer su ista klasa, manja klasa je Fabia) srazmjerna. Kad je izasla pred kraj 2007. godine cijena Fabie 1,2 HTP za klimom je bila 19,5k KM, sad je taj auto 16k KM. Kad pogledas cijene Fabie i Octavie kad su bili novi modeli onda je cijena Rapida srazmjerna tome.530i wrote:Ma nisu oni normalni sa cijenama Rapida. Donedavno je Octavia A5 TDI sa srednjim nivoom opreme bila 29.999KM na akciji, a sad je auto za klasu manje 28xxxKM. A bez 25xxx nema ni pristojnog benzinca.
-
condy
#205 Re: NOVA OCTAVIA
Rapid mi je preskup. za cca 250000 KM dobije se auto sa malim motorom 1.2 tsi i srednjim paketom opreme, koji u suštini i nije srednji paket već početni paket oprema u većini drugih proizvođača. Za te pare trebao bi biti motor 1.4 tsi, zatim unutrašnji hrom paket, kožnji volan sa komandama, alu felne, i neki kvalitetan audio sistem....
Cijena ovog modela sa weba je meni preskupa
http://www.autoscout24.hr/Details.aspx? ... 00&asrc=st
Sivilo samo, ništa posebno a skoro 13.000 eura. Jedina je pohvala esp, ali mislim da neće biti ugrađivan za bh tržište.
Kvalitet je sigurno zagarantovan ali ipak puno para za ništa posebno
Sivilo samo, ništa posebno a skoro 13.000 eura. Jedina je pohvala esp, ali mislim da neće biti ugrađivan za bh tržište.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#206 Re: NOVA OCTAVIA
Prvi bold,a gdje je tu onda zarada. Ljudi prodaju ono sto mogu prodati za sto vece pare.condy wrote:Rapid mi je preskup. za cca 250000 KM dobije se auto sa malim motorom 1.2 tsi i srednjim paketom opreme, koji u suštini i nije srednji paket već početni paket oprema u većini drugih proizvođača. Za te pare trebao bi biti motor 1.4 tsi, zatim unutrašnji hrom paket, kožnji volan sa komandama, alu felne, i neki kvalitetan audio sistem....![]()
Drugi bold, i to je samo zbog zbog regulative EU,jer se od 1.1.2013 auta ne mogu prodavati na podrucju EU ako nemaju ESP.
-
goran16v
#207 Re: NOVA OCTAVIA
Prije svega cijene auta u HR su vise nego kod nas da bi link imao ikavog smisla.condy wrote:Rapid mi je preskup. za cca 250000 KM dobije se auto sa malim motorom 1.2 tsi i srednjim paketom opreme, koji u suštini i nije srednji paket već početni paket oprema u većini drugih proizvođača. Za te pare trebao bi biti motor 1.4 tsi, zatim unutrašnji hrom paket, kožnji volan sa komandama, alu felne, i neki kvalitetan audio sistem....![]()
Drugo, mozda je Rapid u poredjenju sa drugim autima skup, ali u poredjenju sa drugim Skodama nije. Vezano za ovo, zna li iko kakav se jos auto nize srednje klase tj C segmenta sa turbo motorom moze kupiti od 22k KM da se za raapida moze reci da je preskup.
Najjeftinija Fabia sa 1,2 TSI motorom je Fabia 1,2 TSI 86 KS Active 19.077 KM, a Rapid sa istim tim motorom i opremom, Rapid 1,2 TSI 84 KS Active je 22.070,00. Je li 3000 KM velika razlika za novi model klasu vece auta?
Rapid sa motorom 1,2 TSI koji kosta 25k KM je onaj 1,2 TSI Ambition 105 KS 6 brzina od 25.590, takva Fabia kosta 22.100 KM, znaci opet svega oko 3k KM razlike .
- Maystor
#208 Re: NOVA OCTAVIA
Po mom mišljenju rapid je bezobrazno skup. Najjeftiniji dizel (1.6 sa 105 KS) košta isto kao i octavia a5 tour 2.0 TDI 110 KS (oprema je gotovo identična kod oba auta). Između ova dva auta, ja rapida ne bih ni pogledao.
Razočaravajuće je da rapid (za naše tržište) serijski ima samo 2 zračna jastuka i nema ESP. U paketu ambition ima ESP i tempomat, ali neko ko je kreirao pakete opreme je vjerovatno bio pijan kad je to radio, pa se te dvije stavke, pazite sad, gube u paketu elegance i potrebno ih je doplatiti! U svim paketima opreme se doplaćuju zračni jastuci za glavu (a tek u elegance dolaze bočni jastuci naprijed).
Što se mene tiče, Rapid - zdraaavo
Razočaravajuće je da rapid (za naše tržište) serijski ima samo 2 zračna jastuka i nema ESP. U paketu ambition ima ESP i tempomat, ali neko ko je kreirao pakete opreme je vjerovatno bio pijan kad je to radio, pa se te dvije stavke, pazite sad, gube u paketu elegance i potrebno ih je doplatiti! U svim paketima opreme se doplaćuju zračni jastuci za glavu (a tek u elegance dolaze bočni jastuci naprijed).
Što se mene tiče, Rapid - zdraaavo
-
530i
#209 Re: NOVA OCTAVIA
Gorane (a i ostali) , nemoj implicirati da je auto za klasu veće od Fabije kada nije. Rapid je na platformi A05 koju dijeli sa Polom, Ibizom, Audijem A1. A to jasno govori i izbor motora, od trocilindraša do 105ks. Klasično auto niže klase, koja je za klasu ispod kompakt klase u koju ubrajamo Octaviju, Golf i druge. To što ima dodat gepek i koji cm produžen međuosovinski razmak ne čini ga klasom više.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Vo ... _platforms
-
goran16v
#210 Re: NOVA OCTAVIA
Ti mozes misliti sta hoces ali Rapid je zvanicno auto C segmenta, pa i na Wiki na koju se pozivas je Small family car tj C segment.530i wrote:Gorane (a i ostali) , nemoj implicirati da je auto za klasu veće od Fabije kada nije. Rapid je na platformi A05 koju dijeli sa Polom, Ibizom, Audijem A1. A to jasno govori i izbor motora, od trocilindraša do 105ks. Klasično auto niže klase, koja je za klasu ispod kompakt klase u koju ubrajamo Octaviju, Golf i druge. To što ima dodat gepek i koji cm produžen međuosovinski razmak ne čini ga klasom više.
Rapid ima A05 plaftormu kao fabia/Polo/A1 ali je ta platforma toliko razvucena, kao sto razvlace i ostale platforme, da su to sad auti razlicitih klasa. Jesu li ista klasa govore dimenzije:
Rapid (2602 mm) ima 14,2 cm veci MOR od Fabie (2460 mm) - ti ovo nazivas koji cm?????
Rapid (2460 mm) je za 6,2 cm siri od Fabie (1642 mm)
Rapid (4483 mm) je za za 48,3 cm (haman pola metra) duzi od Fabie HB (4000 mm) i 23,6 cm duzi Fabie Combi (4.247 mm).
Reci da je ovo razvlacenje MOR za nekoliko cm i dodavanje gepeka tj da su ova dva auta iste klase bez obzira na iste motore je smijesno.
- johntra
#211 Re: NOVA OCTAVIA
Po tvojoj logici je onda i Dacia Logan kompaktna limuzina, jer tako wiki kaže...Baš me zanima može li se ona uporediti sa ekvivalentnom Jettom ili bilo kojim modelom te klase?
-
goran16v
#212 Re: NOVA OCTAVIA
S obzirom na dimenzije i s obzirom na Fabiu u koju klasu bi ti zgurao Rapida, odnosno da li su Rapid i Fabia (vidi razliku u velicini) ista klasa?johntra wrote:Po tvojoj logici je onda i Dacia Logan kompaktna limuzina, jer tako wiki kaže...Baš me zanima može li se ona uporediti sa ekvivalentnom Jettom ili bilo kojim modelom te klase?
-
goran16v
#213 Re: NOVA OCTAVIA
Meni je pravo sega kad se porede cijene Octavie Tour, modela starog 8 god za jeftinjija trzista i Rapida kao novog model i uopce cijene Octavie A5 FL, koja je vec prakticno stari model i Rapida. Zasto niko ne uporedi sa cijenom Octavie A5 kad se pojavila (ako se dobro sjecam najjeftiniji 2,0 TDI je bio oko 33k KM) odnosno da saceka da izadje cijena nove Octavie.Maystor wrote:Po mom mišljenju rapid je bezobrazno skup. Najjeftiniji dizel (1.6 sa 105 KS) košta isto kao i octavia a5 tour 2.0 TDI 110 KS (oprema je gotovo identična kod oba auta). Između ova dva auta, ja rapida ne bih ni pogledao.
- johntra
#214 Re: NOVA OCTAVIA
Ja ga nemam šta gurati, kad je on tu gdje jeste..klasa limuzina nastalih na platformi malih automobila...jednostavno i logično...kažem ti, ako je Rapid kompakt, onda je i Logan kompakt, a nije, niti je ikada bio...to smo do sada hiljadu puta raspravili i našli smo linkove direktnih konkurenata tih automobila...goran16v wrote: S obzirom na dimenzije i s obzirom na Fabiu u koju klasu bi ti zgurao Rapida, odnosno da li su Rapid i Fabia (vidi razliku u velicini) ista klasa?
-
goran16v
#215 Re: NOVA OCTAVIA
"On je tu gdje jeste" nije nikakav odgovor nego okolisanje i vadiona, jer "klasa limuzina nastalih na platformi malih" je neka tvoja imaginarna klasa koja nigdje ne postoji, a da je tako potvrduje to da si "zaboravio" odgovoriti da pitanje da li su Rapid i Fabia, kao tipicna predstavnica B-segmenta, ista klasa?johntra wrote:Ja ga nemam šta gurati, kad je on tu gdje jeste..klasa limuzina nastalih na platformi malih automobila...jednostavno i logično...kažem ti, ako je Rapid kompakt, onda je i Logan kompakt, a nije, niti je ikada bio...to smo do sada hiljadu puta raspravili i našli smo linkove direktnih konkurenata tih automobila...goran16v wrote: S obzirom na dimenzije i s obzirom na Fabiu u koju klasu bi ti zgurao Rapida, odnosno da li su Rapid i Fabia (vidi razliku u velicini) ista klasa?
Znaci pitanje je jednostavno, jesu li ili nisu?
-
Reneee
#216 Re: NOVA OCTAVIA
Sad će opet ova dvojica besposličara na idućih 20 stranica raspalit neko megadosadno šuplje prepucavanje. Znam, znam, ako ti je dosadno ne čitaj. I neću, samo najavljujem novu rundu 
-
jefferson
#217 Re: NOVA OCTAVIA
Kakve veze to ima kada imas npr. porodicu i treba ti vise mjesta?goran16v wrote:Meni je pravo sega kad se porede cijene Octavie Tour, modela starog 8 god za jeftinjija trzista i Rapida kao novog model i uopce cijene Octavie A5 FL, koja je vec prakticno stari model i Rapida. Zasto niko ne uporedi sa cijenom Octavie A5 kad se pojavila (ako se dobro sjecam najjeftiniji 2,0 TDI je bio oko 33k KM) odnosno da saceka da izadje cijena nove Octavie.Maystor wrote:Po mom mišljenju rapid je bezobrazno skup. Najjeftiniji dizel (1.6 sa 105 KS) košta isto kao i octavia a5 tour 2.0 TDI 110 KS (oprema je gotovo identična kod oba auta). Između ova dva auta, ja rapida ne bih ni pogledao.
Ko ga hebe sto je noviji model kada je Octavia Tour kompletnije aut. Dobivas 2.0 motor, vise metala, vise prostora.
To sto ce neko reci: jao pa to je stari modle, mislim kome se hebe za to?
- johntra
#218 Re: NOVA OCTAVIA
jesu, bez obzira što je Rapid pola metra duži...ako misliš da je Rapid viša klasa, onda je to isto i Octavia i Superb, a oni, kao što znamo, nisu...Škoda se voli igrati sa tim međuklasama, to je oduvijek tako bilo...sad ja tebe pitam, je li možda i Logan kompaktna limuzina, ako već toliko vjerujemo Wikiju?goran16v wrote:
"On je tu gdje jeste" nije nikakav odgovor nego okolisanje i vadiona, jer "klasa limuzina nastalih na platformi malih" je neka tvoja imaginarna klasa koja nigdje ne postoji, a da je tako potvrduje to da si "zaboravio" odgovoriti da pitanje da li su Rapid i Fabia, kao tipicna predstavnica B-segmenta, ista klasa?
Znaci pitanje je jednostavno, jesu li ili nisu?
-
530i
#219 Re: NOVA OCTAVIA
Jeste, to ja nazivam koji cm, jer to i jeste koji cm. Na wikipediju se ne pozivam, ali lijepo je objašnjeno pa sam stavio taj link. I sama Škoda ne krije to da je Rapid napravljen na A0 platformi pete generacije...Platforma nije samo unikatan međuosovinski razmak ili dužina automobila. Logično je da će sedan varijanta biti duža od hatchback varijante. Uostalom, pogledaj razliku kod npr. Logana i Logana MCV-a, kod potonjeg je ogroman međuosovinski razmak (2630 vs. 2905 mm), ali niko ga ne svrstava u dvije klase više.goran16v wrote:
Ti mozes misliti sta hoces ali Rapid je zvanicno auto C segmenta, pa i na Wiki na koju se pozivas je Small family car tj C segment.
Rapid ima A05 plaftormu kao fabia/Polo/A1 ali je ta platforma toliko razvucena, kao sto razvlace i ostale platforme, da su to sad auti razlicitih klasa. Jesu li ista klasa govore dimenzije:
Rapid (2602 mm) ima 14,2 cm veci MOR od Fabie (2460 mm) - ti ovo nazivas koji cm?????
Rapid (2460 mm) je za 6,2 cm siri od Fabie (1642 mm)
Rapid (4483 mm) je za za 48,3 cm (haman pola metra) duzi od Fabie HB (4000 mm) i 23,6 cm duzi Fabie Combi (4.247 mm).
Reci da je ovo razvlacenje MOR za nekoliko cm i dodavanje gepeka tj da su ova dva auta iste klase bez obzira na iste motore je smijesno.
Platforma je ključ svega, motorizacije (što je potvrđeno i na primjeru Rapida koji ima tipičnu motorizaciju i za tu klasu i za svoju platformu (kao i Polo, Ibiza, A1)) i štimunga u vožnji. Na svim ozbiljnijim testovima Rapidu se zamjera nedovoljna mogućnost pomjeranja vozačkog sjedišta unazad, što je klasično obilježje platforme auta, u ovom slučaju iz niže klase.
Sva ta priča o Rapidu kao nasljedniku Octavie Tour je neuspješna priča nekih marketinško-novinarskih "stručnjaka" i ništa više od toga.
-
goran16v
#220 Re: NOVA OCTAVIA
Kako da nema veze???? Pravo je smijesno uporedjivati cijenu modela na zalasku. zapravo starog modela sa cijenom novog modela. Kao sto napisah, sacekajte cijenu nove Octavie pa je uporedite sa Rapidom.jefferson wrote: Kakve veze to ima kada imas npr. porodicu i treba ti vise mjesta?
Ko ga hebe sto je noviji model kada je Octavia Tour kompletnije aut. Dobivas 2.0 motor, vise metala, vise prostora.
To sto ce neko reci: jao pa to je stari modle, mislim kome se hebe za to?
-
goran16v
#221 Re: NOVA OCTAVIA
Smijesno!johntra wrote: jesu, bez obzira što je Rapid pola metra duži...ako misliš da je Rapid viša klasa, onda je to isto i Octavia i Superb, a oni, kao što znamo, nisu...Škoda se voli igrati sa tim međuklasama, to je oduvijek tako bilo...sad ja tebe pitam, je li možda i Logan kompaktna limuzina, ako već toliko vjerujemo Wikiju?
- johntra
#222 Re: NOVA OCTAVIA
Nije smiješno, nego je tako..drago mi je da sam napokon shvatio da je Logan kompaktna limuzina, šta će Jetta, Fluence i ostali pored njega, ništa....
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#223 Re: NOVA OCTAVIA
I ove tvoje tvrdnje su smijesne. Znaci Octavia je po tebi srednja klasa (a znas da nije) i Superb je visa srednja (a opet znas da nije). Daj se dogovori covjece sa sobom vise i drzi se jedne price a ne onako kako ti u datom trenutku odgovara samo da bi ispao najpametniji (a znamo da nisi).goran16v wrote:Smijesno!johntra wrote: jesu, bez obzira što je Rapid pola metra duži...ako misliš da je Rapid viša klasa, onda je to isto i Octavia i Superb, a oni, kao što znamo, nisu...Škoda se voli igrati sa tim međuklasama, to je oduvijek tako bilo...sad ja tebe pitam, je li možda i Logan kompaktna limuzina, ako već toliko vjerujemo Wikiju?
-
goran16v
#224 Re: NOVA OCTAVIA
Ako ista znas o autima znas 15 cm nije koji cm, nego itekakva razlika. Ako nije platforma nije unikatan MOR i duzina kakve veze onda ima je li zajednicka platforma ili nije. Rapid nije sedan varijanta Fabie da bude samo duzi, kako ti to lijepo opisujes, Rapid je sasvim drugi auto koji se u puno toga razlikuje od Fabie, za razliku od MCV-a koji osim cistog rastezanja duzine po svemu derivat obicnog Logana.530i wrote: Jeste, to ja nazivam koji cm, jer to i jeste koji cm. Na wikipediju se ne pozivam, ali lijepo je objašnjeno pa sam stavio taj link. I sama Škoda ne krije to da je Rapid napravljen na A0 platformi pete generacije...Platforma nije samo unikatan međuosovinski razmak ili dužina automobila. Logično je da će sedan varijanta biti duža od hatchback varijante. Uostalom, pogledaj razliku kod npr. Logana i Logana MCV-a, kod potonjeg je ogroman međuosovinski razmak (2630 vs. 2905 mm), ali niko ga ne svrstava u dvije klase više.
Platforma je ključ svega, motorizacije (što je potvrđeno i na primjeru Rapida koji ima tipičnu motorizaciju i za tu klasu i za svoju platformu (kao i Polo, Ibiza, A1)) i štimunga u vožnji. Na svim ozbiljnijim testovima Rapidu se zamjera nedovoljna mogućnost pomjeranja vozačkog sjedišta unazad, što je klasično obilježje platforme auta, u ovom slučaju iz niže klase.
Sva ta priča o Rapidu kao nasljedniku Octavie Tour je neuspješna priča nekih marketinško-novinarskih "stručnjaka" i ništa više od toga.
Ako je platforma kljuc svega da li su Duster i Sandero isti klasa jer dijele istu platformu?
-
goran16v
#225 Re: NOVA OCTAVIA
Kompakta limuzina - kakva je to klasa?????johntra wrote:Nije smiješno, nego je tako..drago mi je da sam napokon shvatio da je Logan kompaktna limuzina, šta će Jetta, Fluence i ostali pored njega, ništa....