Dal nisu novi modeli ?
NOVA OCTAVIA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
metrol1000
#151 Re: NOVA OCTAVIA
Cini mi se , da su danas u Sa dosla dva kamiona puna skodinih vozila.
Dal nisu novi modeli ?
Dal nisu novi modeli ?
- mayab
#152 Re: NOVA OCTAVIA
Ja sam vozio prema Halilovicima iza jednog slepera sa Skodama, ali sve su ove stare Oktavije
-
Seherovac
#153 Re: NOVA OCTAVIA
Čisto sumnjam da su to bile nove Octavie...
-
Seherovac
#154 Re: NOVA OCTAVIA
Line assist.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... fCKB4PpM2o[/youtube]
Po nekim informacijama nova Octavia nema multilink do 110 Kw, sto znaci da ga čak neće biti ni u kombinaciji sa 2.0 TDI 150 KS, što je najgore nema čak ni mogučnost nadoplate... Ovo je po meni veliki korak unatrag,đaba sve nove djidje koje su unutra nabacali kad nečeg ovakog nema...
Po nekim informacijama nova Octavia nema multilink do 110 Kw, sto znaci da ga čak neće biti ni u kombinaciji sa 2.0 TDI 150 KS, što je najgore nema čak ni mogučnost nadoplate... Ovo je po meni veliki korak unatrag,đaba sve nove djidje koje su unutra nabacali kad nečeg ovakog nema...
- ElRe
#155 Re: NOVA OCTAVIA
Samo motori sa 140+KS imaju multilink pozadi (isto vazi i za novi Seat Leon).
Mislim da to i nije neka velika mana.
- golfiista
#156 Re: NOVA OCTAVIA
Seherovac wrote:Line assist.
om tome i govorim...ali kad ga nema novi golf, bilo bi previše da bude u oktaviji...recesija sheba sve...
- golfiista
#157 Re: NOVA OCTAVIA
više nego što možeš zamislitiElRe wrote:Samo motori sa 140+KS imaju multilink pozadi (isto vazi i za novi Seat Leon).
- Maystor
#158 Re: NOVA OCTAVIA
Seherovac, ElRe,
politika VW koncerna oko stražnjeg ovjesa je prilično komplikovana. Tačna informacija je ova: Golf 7 ima multilink straga u svim verzijama od 140 KS pa nadalje, dok Octavia i Leon multilink imaju SAMO ZA TOP VERZIJU OD 180 KS (i za buduće verzije sa pogonom 4x4). Dakle, Golf 1.4 TSI sa 140 KS ima multilink, dok ga Octavia sa istim motorom nema.
Ono što će u srce pogoditi mnoge ljubitelje Octavie (i Leona) jeste činjenica da ni omiljena verzija 2.0 TDI sa 150 KS neće imati multilink ovjes. To je odluka koncerna i tu nema nikakve mogućnosti da se nadoplati za multilink (kao što neki priželjkuju).
Koliko je to zaista mana? Ja nisam imao prilike isprobati, ali mnogobrojni testovi koje sam čitao (uglavnom njemačkih i engleskih medija) kazuju da se razlika gotovo i ne primjeti (koga zanima lako će naći tekstove na internetu).
Tehnički gledano, multilink ovjes jeste superioran u odnosu na polukrutu osovinu, i ova politika predstavlja svojevrstan korak unazad (budući da su sve Octavie druge generacije imale multilink, kao i Leoni). Sada mrzitelji VW koncerna dolaze na svoje
P.S. Golfiista, ti zaista pojma nemaš o automobilima.
politika VW koncerna oko stražnjeg ovjesa je prilično komplikovana. Tačna informacija je ova: Golf 7 ima multilink straga u svim verzijama od 140 KS pa nadalje, dok Octavia i Leon multilink imaju SAMO ZA TOP VERZIJU OD 180 KS (i za buduće verzije sa pogonom 4x4). Dakle, Golf 1.4 TSI sa 140 KS ima multilink, dok ga Octavia sa istim motorom nema.
Ono što će u srce pogoditi mnoge ljubitelje Octavie (i Leona) jeste činjenica da ni omiljena verzija 2.0 TDI sa 150 KS neće imati multilink ovjes. To je odluka koncerna i tu nema nikakve mogućnosti da se nadoplati za multilink (kao što neki priželjkuju).
Koliko je to zaista mana? Ja nisam imao prilike isprobati, ali mnogobrojni testovi koje sam čitao (uglavnom njemačkih i engleskih medija) kazuju da se razlika gotovo i ne primjeti (koga zanima lako će naći tekstove na internetu).
Tehnički gledano, multilink ovjes jeste superioran u odnosu na polukrutu osovinu, i ova politika predstavlja svojevrstan korak unazad (budući da su sve Octavie druge generacije imale multilink, kao i Leoni). Sada mrzitelji VW koncerna dolaze na svoje
Last edited by Maystor on 13/01/2013 21:54, edited 1 time in total.
-
romeomoraprezivjeti
#159 Re: NOVA OCTAVIA
Iz prakse znam da multilink ima samo prednost kad je u pitanju prelazak preko tramvajskih sina i onih sitnih kockica,tisi je od polukrute osovine,a ostalo je tu negdje.
- golfiista
#160 Re: NOVA OCTAVIA
neka ti imaš...pojma,... u jednom postu izvališ brdo kontradiktornosti...nisi vozio ali si čitao..u srce će ih pogoditi ali se razlika ne primjeti... iako je multilink superioran u odnosu na polukrutu osovinu nema razlike ( ma nemoj )... i kao takav će se ugrađivati samo u TOP verzije ( čuj to)...Maystor wrote:Seherovac, ElRe,
Tehnički gledano, multilink ovjes jeste superioran u odnosu na polukrutu osovinu, i ova politika predstavlja svojevrstan korak unazad (budući da su sve Octavie druge generacije imale multilink, kao i Leoni). Sada mrzitelji VW koncerna dolaze na svoje![]()
poenta je da se štedi na svim mogućim mjestima i što je tu čudno. Recimo octavia A5 ( 2004-2008 ) imala je mnogo bolje materijale u unutrašnjosti od FL (2008-2012 ) i to je onošto se moglo očito primjetiti ( nisam čitao već primjetio ). Sad, možemo samo nagađati gdje se sve uštedjelo na novoj octaviji...multilink je prvi nastradao navodno zbog težine, kao obična osovina je lakša, bočne zaštitne lajsne poodavno ( nije samo dizajn u pitanju ) itd...
eto, možda i ne znam mnogo ali jedno znam, automobili su iz generacije u generaciju možda veći, opremljeniji, savremeniji pa i sigurniji i sve ostalo, ali kvalitetniji nisu sigurno.
- Maystor
#161 Re: NOVA OCTAVIA
percepcija kvaliteta je posebna priča. Meni lično je prva generacija Oktavije "izgledala kvalitetnije" nego svaka naredna, ali to je subjektivna stvar. Mnogi će reći da je golf 4 imao kvalitetniju unutrašnjost od golfa 5.
Slažem se da se štedi na svemu i svačemu i ne sviđa mi se to.
Slažem se da se štedi na svemu i svačemu i ne sviđa mi se to.
-
goran16v
#162 Re: NOVA OCTAVIA
Usteda na kvaliteti materijala je odavno poznata stvar, do nazad 25 god nije bilo auto koji nije imao tkaninom oblozene tapecirunge i spuzvaste komande table, a dans sve kanister do kanistera. Iz 1. ruke znam da su materijali Focusa Mk1. kvalitetniji nego u Mk.2 bas kao sto su materiali Astre G kvalitetniji od Astre H, ista stvar je bila i sa materijalima G IV u odnbosu na G V. Nije to karakteristika jedno brenda nego svih.
-
Frutek
#163 Re: NOVA OCTAVIA
Ovo ste u pravu za kvalitet. 2006 god sam kupio nov automobil i 2012-te opet nov. Za 5 i pol godina sa prvim automobilom nikad nikakvih problema nisam imao, a auto se baš vozilo, dakle nisam ga štedio sekunde i prošao sam pola Europe s njim. Samo redovni servisi i nikad nisam ni jedan dio zamijenio. Auto uredno prodao i danas dan se voza bez ikakvih problema.
Eh sad drugi automobil - 2012 godište, pazi se, mazi, većina kilometara u toj prvoj godini su bili gradska voznja i dosad sam u servisu bio najmanje 6,7x zbog raznih kvarova...Eto toliko o kvalitetu novih auta! O plastikama i unutrašnjosti da ne govorim, sramota!
Eh sad drugi automobil - 2012 godište, pazi se, mazi, većina kilometara u toj prvoj godini su bili gradska voznja i dosad sam u servisu bio najmanje 6,7x zbog raznih kvarova...Eto toliko o kvalitetu novih auta! O plastikama i unutrašnjosti da ne govorim, sramota!
- Maystor
#164 Re: NOVA OCTAVIA
Možemo li znati o kojim modelima je riječ?Frutek wrote:Ovo ste u pravu za kvalitet. 2006 god sam kupio nov automobil i 2012-te opet nov. Za 5 i pol godina sa prvim automobilom nikad nikakvih problema nisam imao, a auto se baš vozilo, dakle nisam ga štedio sekunde i prošao sam pola Europe s njim. Samo redovni servisi i nikad nisam ni jedan dio zamijenio. Auto uredno prodao i danas dan se voza bez ikakvih problema.
-
Frutek
- Maystor
#166 Re: NOVA OCTAVIA
Hvala na odgovoru. Za utjehu ti pouzdano mogu reći da su počeli sa sličnom "štednjom" čak i u proizvodnji Porschea (ovo ti ne govorim napamet).Frutek wrote:Može, prvi je bio Seat Leon, drugi Opel Insignia. Drugi bi trebao da bude bolji po svemu, al vidi ironije
-
Frutek
#167 Re: NOVA OCTAVIA
Baš mi je prijatelj neki dan spominjao to nešto za Porsche
Ma šta reći, užas je šta se radi.
- johntra
#168 Re: NOVA OCTAVIA
@frutek...kakvi su ti to problemi sa Insigniom?
- Haris.ba
#169 Re: NOVA OCTAVIA
Ccc...a baš sam htio kupiti jednoga za oko kuće Porsea.
Šta drugo očekujete? Mora se negdje stvoriti konkurentnost. Ne može na strani cijene - može na strani opremljenosti i kvaliteta materijala.
Nego, ne kontam. Gledam na skoda.hr Rapid kosta 1.2tsi 30.000 sa srednjom opremom. Toliko je Oktavia kod nas sa 1.4 tsi šestostepeni mjenjač(vjerovatno stara/nova Tour).
Šta drugo očekujete? Mora se negdje stvoriti konkurentnost. Ne može na strani cijene - može na strani opremljenosti i kvaliteta materijala.
Nego, ne kontam. Gledam na skoda.hr Rapid kosta 1.2tsi 30.000 sa srednjom opremom. Toliko je Oktavia kod nas sa 1.4 tsi šestostepeni mjenjač(vjerovatno stara/nova Tour).
-
Frutek
#170 Re: NOVA OCTAVIA
Mehanika i nešto sitnije oko klime, ne bih u detalje. Sve se moze riješit, nije toooliko preozbiljno, tu je i garancija, al iznervira čovjeka da se mora sa svime time maltretirat kad kupiš novo auto da upravo ne bi morao imat tih neugodnosti.
-
goran16v
#171 Re: NOVA OCTAVIA
Zbog drzavnih nameta PDV i trosarine auti u HR su skuplji nego u BiH tako da ne mozes uporedjivati cijene sa nasim. Uporedi cijene npr. istog modela Fabije u BiH i HR i vdiejces razliku.Haris.ba wrote:Ccc...a baš sam htio kupiti jednoga za oko kuće Porsea.
- ElRe
#172 Re: NOVA OCTAVIA
Multilink nemaju ni neki od najsportskijih modele, pa nisu hendikepirani (Giulietta, Civic, Megane Sport, Clio Sport, Peugeot RCZ...). Stvar je u dobrom setovanju ovjesa.
-
Seherovac
#173 Re: NOVA OCTAVIA
Ne bitno, prošla ga je imala, nova ga nema, znači korak unazad, nije unaprijed sigurno, a mislim govorimo o ovjesu a ne o pretincu ispod sjedišta, što znači da to i nije baš toliko zanemarljivo, uglavnom kod Octavie multilink će imati samo RS ,znači 150 KS pa nadalje, čak ni kako sam gore naveo 2.0 TDI od 150 KS neće imati multilink...
-
Seherovac
#174 Re: NOVA OCTAVIA
Malo off-a. Neke slike izgleda prednjeg dijela novog Superba.

http://www.bsmotoring.com/photo_detail_ ... =5268&ky=0

http://www.bsmotoring.com/photo_detail_ ... =5268&ky=0
-
Seherovac
#175 Re: NOVA OCTAVIA
Paradoksalno sa tim multilinkom jeste što će ga imati O3 sa 1.8 TSI,a 2.0 TDI ne, iako je i kod ove generacije ovaj drugi motor bio skuplji za par milja, kao što je i skuplji kod nove prema onom gore cjenovniku što sam postavio...