Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
animals wrote:Da zakljucimo..
Vani se zivi bijedno, ne izlazi se, ne pijanci po kavanama..
stedi se da bi si priustio koru kruha..po cetvorica seru u istu halu..
a u Bosni, e to je vec luksuzan zivot..
svaki dan kavane i restorani, piva tece po ulicama, nista se ne radi,
nema bolje drzave i luksuznijeg zivota..
i opet iz tog luxuza se ide u robnistvo..
nek mi neko objasni ovu nelogicnost..
moze Bata..
prvo ovdje postoje ogromne kolicine bez pokrica
da li bi vjerovao da se u jedan kafic prosle godine otvoren na ilidži ulozilo skoro milion maraka
para ima među narodom, država ne dobija ni 5% toga...
od raznih majstorluka na crno, kupi prodaj, šverc i sl
to očigledno ljudima odgovara, i nigdje u EU ne bi mogao tako jednostavno to sve da radi
pokusaj sam sa jaranima zakopati i praviti kucu u Njemackoj... samo pokusaj
dzabe sto je tvoja zemlja i sve
ovdje mozes ako imas svoje zemljiste i pomoc drugova majstora sklepati kucu za manje od 20k KM
zato me to jako nervira što svi na ovom forumu jako vole njemački red, ali niko ne čini ništa da ovdje red zavede jer ocigledno red na Bosanski način odgovara. Niko nece prijaviti nekoga ko trazi novac za posao, vec ce rado dati te pare i raditi. Drzava nece upitati Mehu keramicara kako je on na birou i kako dobija boracku naknadu a auto od 20k pred kucom, kuca tip top... a on u papirima nezaposlen zajedno sa 500000 sličnih Mehi.
insomnia78 wrote:Hajd sad upitaj ove svabe na forumu ko ke od njih blizu toj prosjecnoj plati
Prvo ih pitaj sta imaju od skole. Ne moze neko iz BIH sa osnovnom i srednjom ocekivati da u Njemackoj ima platu preko 2000 eura duzi vremenski period mozda i nikako dok ovi sa VSS mogu, ako ne odmah onda u roku 2-3 godine.
insomnia78 wrote:Hajd sad upitaj ove svabe na forumu ko ke od njih blizu toj prosjecnoj plati
Prvo ih pitaj sta imaju od skole. Ne moze neko iz BIH sa osnovnom i srednjom ocekivati da u Njemackoj ima platu preko 2000 eura duzi vremenski period mozda i nikako dok ovi sa VSS mogu, ako ne odmah onda u roku 2-3 godine.
ee pa moze i to al opet ovisi koja srednja i koja struka je u pitanju.
moze Bata..
A jest ti vuna kad neko bolje zivi od tebe a nije moro nabrat milju kilometara od kuce
moze Bata..
A jest ti vuna kad neko bolje zivi od tebe a nije moro nabrat milju kilometara od kuce
Pa opijanje po kavanama, nazivati boljim zivotom..
zato i jeste Bosna tu gdje jeste..
a ti ko biva zivis bolje od mene..
samo se tjesi..
ee pa moze i to al opet ovisi koja srednja i koja struka je u pitanju.
Dobro, mogu deficitarna zanimanja tipa mozda varilac sa velikim iskustvom ili vozaci kamiona po medjunarodnim turama ali generalno se ne moze ocekivati.
animals wrote:
Pa opijanje po kavanama, nazivati boljim zivotom..
zato i jeste Bosna tu gdje jeste..
a ti ko biva zivis bolje od mene..
samo se tjesi..
BiH
Cevapi, pita domaca hrana
Raja, familija izlasci
Ne patis se sa jezikom, novom kulturom itd
Zapad (generalno)
Vise novca definitivno i veca kupovna moc - ne za vile, BMW-ove i ostale budalastine, nego za jedan normalan zivot, auto srednje klase, pristojan stan, odjecu itd..
Ako si bolestan, nece te za MR naruciti u junu 2019 ako nemas stelu, sto ne znaci da ces biti u zlatnom apartmanu ali mislim da cemo se svi sloziti da je zdravstveni sektor daleko bolji od naseg - od strucnosti, tehnologije usluge. Poredeci drzavni sa drzavnim, privatno je baska.
Djeca ti nece uciti da ovca zivi na drvetu i daje med i koliko tona uglja se vadi iz BiH godisnje (5. razred Drustva) i pretpostavljam da imaju daleko moderniji i vremenu primjreniji kurikulum. Pretpostavljam, bilo bi zaniljivo cuti i ta iskustva.
Neces podmicivati drota za cvaju da ti oprosti prekrsaj (niti ce on to cijediti iz tebe) - ovo moze i pod Bosna kao mogucnost prolaska jeftinije ako pocinis prekrsaj, kako ko uzme
Ako tuzis nekoga neces 20 i kusur godina ganjati pravdu i imati Dzenane i Davide i ko zna koliko slicnih- mislim da cemo se svi sloziti da im je i taj pravni sistem daleko uredjeniji sto ne znaci da nema Dzenana i Davida ali mislim opet, da je sistem kao sistem neuporediv sa nasim.
Od penzije tesko da ces luksuzno zivjeti ali ces i dalje moci pristojno zivjeti za razliku od penzionera iz BiH jer si valjda za zivota nesto i ustedio, jer si imao od cega, ili si ulagao u drugi stup mirovniskog ili prodao nekretninu i zamijenio je za manju a ne cuvao za djecu a ovamo se patio.
Znaci Bosna jeste super za dusu, za provd ali ne daj Boze da se nesto zakomplikuje u bilo kojem segmentu - donji si, od vadjenja papira, duzine i komplikovanosti birokratije (sto ne znaci da je nema na Zapadu ali je ipak efikasnija u ogromnom procentu), nekim zdravstvenih kompliacija, ne daj boze sudstva.. i tu se ogleda ta nemoc i nepostojanje izgradjenog sistema drzave.
Inostranstvo - fale te emotivne spone, tezak je proces asimilacije ali s druge strane mislim da je zivot daleko sigurniji (neko spomenu ako ostanes bez posla, naci ces drugi, meni clan porodice trazi posao vec 5 godina i samo odbijenice a radi problema sa kicnom, opravdanih, ne moze raditi nista fizicki tesko- covjek ima master i godine iskustva u toj bransi a aplicira od vozaca, recepionistu, nastavnika, ranika u call centru - na drzavne oglase ni ne gubi vrijeme. Da je lako, nije, ali da je lakse nego u BiH, jeste, jer da je iole drugacije, dijaspora bi se vracala. Ko bi se patio i ostajao na gorem.
I tu sada pada odluka - da li ti je vaznija piva sa rajom koja ti ispuni dusu ili sredjen zivot. Svi imaju svoje razloge za i protiv, Ja da imam par godina manje ne bih imala te dvojbe - ako ne radi mene onda radi mog djeteta koje ce moci uciti i studirati (ako bude htjela) na fakultetima koji ce je, ako se iskaze, gurati da uci i dalje dajuci joj stipendije nudci mogucnost part- time zaposlenja. Ovako stekam pare i odvajam od usta da bi mogla dobaciti vani sa nekom stipendijom i otici sto dalje odavde.
Ceste ni ne spomenuh, cujem da je nedavno kao svecanost i vijest objavljeno da je asfaltiran dio ulice u Sarajevu, neka ubleha. Pa vi koji pricate da Njemacka nije bajka, da li bi u drzavnim (ma i lokalnim) noviana citali da je svecano otvoreno 50 metara trotoara. Nije bajka ni utopija ali iz ove perspektive je cini mi se ponekad i vise do toga. A znam da nije.
Ima li sta poganije nego kad pocnu drugima gledat u novcanik i rasporedjivat tudje pare? jebu vas kompleksi itekako, isfrustrirani i napaceni kako u bosni tako i vani.
Jebala vas ta cobanska prica, kolko treba da ustedis za bmw i kolko puta ko ide na maldive ili neum. Koga ba boli kurac?
Ako ti ne valja tu dje jesi idi dje ti je bolje ko te jebe, ako neces trpi ko te jebe, ako ti je liiepo koga ba boli kurac?
vrapcic wrote:neko spomenu ako ostanes bez posla, naci ces drugi, meni clan porodice trazi posao vec 5 godina i samo odbijenice a radi problema sa kicnom, opravdanih, ne moze raditi nista fizicki tesko- covjek ima master i godine iskustva u toj bransi a aplicira od vozaca, recepionistu, nastavnika, ranika u call centru - na drzavne oglase ni ne gubi vrijeme. Da je lako, nije, ali da je lakse nego u BiH, jeste, jer da je iole drugacije, dijaspora bi se vracala. Ko bi se patio i ostajao na gorem.
Koja je struka, jel nostrificiran master, zna li dobro njemacki jezik, to sve moze uticati na zaposlenje, mada je to bas ekstrem da ne moze toliko dugo naci posao cak i za ove osnovne poslove ?
vrapcic wrote:neko spomenu ako ostanes bez posla, naci ces drugi, meni clan porodice trazi posao vec 5 godina i samo odbijenice a radi problema sa kicnom, opravdanih, ne moze raditi nista fizicki tesko- covjek ima master i godine iskustva u toj bransi a aplicira od vozaca, recepionistu, nastavnika, ranika u call centru - na drzavne oglase ni ne gubi vrijeme. Da je lako, nije, ali da je lakse nego u BiH, jeste, jer da je iole drugacije, dijaspora bi se vracala. Ko bi se patio i ostajao na gorem.
Koja je struka, jel nostrificiran master, zna li dobro njemacki jezik, to sve moze uticati na zaposlenje, mada je to bas ekstrem da ne moze toliko dugo naci posao cak i za ove osnovne poslove ?
ca. 800 000 ljudi u Njemackoj trazi posao duze od 6 mjeseci.
Master je nostrificiran ali nije "trazen", nije IT, inzinjer etc.. Zna engleski, njemacki se tek poceo ovih zadnjih mjeseci kaniti da nauci da bi i on probao otici. Donedavno je zivio u nadi da nece morati otici odavdje ijer da se nesto mora pokrenuti sa mrtve tacke.
Master je nostrificiran ali nije "trazen", nije IT, inzinjer etc.. Zna engleski, njemacki se tek poceo ovih zadnjih mjeseci kaniti da nauci da bi i on probao otici. Donedavno je zivio u nadi da nece morati otici odavdje ijer da se nesto mora pokrenuti sa mrtve tacke.
Izvini ja skroz pogresno skontao da ta osoba sa masterom u Njemackoj ne moze naci posao vec 5 godina.
Niko nije sporio da je Njemacka isto zemlja u kojoj ne tece med i mlijeko i da neko samo na tebe ceka da se pojavis i prihvatis posao. S tim sto za tih 6 mjeseci ipak primas neku socijalu da zakrpis najosnovnije rupe. Sa nasom socijalom to ne da ne moze nego je smijesno. Koliki je procenat ovih 800 000 ljudi, ako znas, od ukupnog broja zaposlenih i koji je prosjek cekanja dok se ne pronadje novi posao? Mozda tu gdje si izvukao taj podatak imaju i ovi podaci. I imas li mozda statistiku za BiH, koliko se ovdje ceka na drugi posao? Nije provokacija, stvarno me zanima ali se nadam da ne zelis reci da ce neko prije u BiH pronaci drugi posao nego tamo ili da je slicno.
mirsek wrote:
Izvini ja skroz pogresno skontao da ta osoba sa masterom u Njemackoj ne moze naci posao vec 5 godina.
Ma sve pet drug, nista ne brini. Na zalost nije Njemacka i njemu polako svice. I ozbiljno razmislja da upise za kuhara vandredno, al' ga grebu ta ledja..
mirsek wrote:
Niko nije sporio da je Njemacka isto zemlja u kojoj ne tece med i mlijeko i da neko samo na tebe ceka da se pojavis i prihvatis posao. S tim sto za tih 6 mjeseci ipak primas neku socijalu da zakrpis najosnovnije rupe. Sa nasom socijalom to ne da ne moze nego je smijesno. Koliki je procenat ovih 800 000 ljudi, ako znas, od ukupnog broja zaposlenih i koji je prosjek cekanja dok se ne pronadje novi posao? Mozda tu gdje si izvukao taj podatak imaju i ovi podaci. I imas li mozda statistiku za BiH, koliko se ovdje ceka na drugi posao? Nije provokacija, stvarno me zanima ali se nadam da ne zelis reci da ce neko prije u BiH pronaci drugi posao nego tamo ili da je slicno.
Osjecam laganu agresiju u zraku....
iznio sam taj podatak (njemacka statistika) samo zato sto se mirsek ibretio kako neko u Njemackoj ne moze naci posao.
Inace, zivim u Austriji.
Alles klar?
A 800000 od 1500000 nezaposlenih je oko 50-55%. Znaci pola nezaposlenih trazi posao duze od pola godine. Inace stopa nezaposlenosti je u Njemackoj na rekordno niskom broju, najniza u posljednjih par decenija i iznosi oko 3.4%.
Zaposleno je preko 40 miliona ljudi.
seln wrote:
iznio sam taj podatak (njemacka statistika) samo zato sto se mirsek ibretio kako neko u Njemackoj ne moze naci posao.
Inace, zivim u Austriji.
Alles klar?
Ibretim se za 5 godina, to mi je bilo totalno nevjerovatno za Njemacku. A imas li podatak koliko nezaposlenih ceka posao godinu ili vise ?
seln wrote:
Inace, zivim u Austriji.
Alles klar?
Ibretim se za 5 godina, to mi je bilo totalno nevjerovatno za Njemacku. A imas li podatak koliko nezaposlenih ceka posao godinu ili vise ?
Google is your friend...
vjerovatno par stotina hiljada. Ko ne nadje posao odmah (2-3 mjeseca) izgubi dodir sa svijetom zaposlenih.... i postaje sve teze i teze.
Inace, zivim u Austriji.
Alles klar?
Agresije ni u tragovima, ovo je obicna diskusija gdje razmjenjujemo misljenja i inofrmacija izvini ako ti se tekst ucinio takvim. Nego me stvarno zanimalo imas li te podatke, mada je mozda i bolje da ih nemas, statistika ubije covjeka u pojam. A da posao ne visi na grani znamo svi (nadam se) osim Norvezana
lp Seln
To o stopi nezaposlenosti su varljive brojke..
sve vise veliki koncerni uzimaju radnike na unajmljivanje koji su prijavljeni
na 30 sati, i ulaze u statistiku zaposleni, iako ne mogu zivjeti od ti 30 sati..
leih firme..su najgore zlo koje se siri..
U Bosni ako imas srece nadjes posao dobro placen, a onda ne dobijes ugovor za stalno, pa ne mozes dici kredit, niti se mozes osloniti da ces raditi duze vremena na tom radnom mjestu!
Ako ostanes bez posla sanse su velike da neces brzo naci drugi, osim ako nisi neki deficitarni kadar, inzinjer, programer, a jbg, ne mogu svi ni biti!
U Bosni dobijes babovinu pa imas "naguzove" stan ili kucu, ali mnogi NEMAJU, na Zapadu moras zaraditi ili placati kiriju....placas kiriju od posla i ZIVIS, a u Bosni mnogi od posla ne mogu pokriti troskove kirije, rezija itd...i kad mozes sta ako ostanes bez posla, a kiriju moras placati?
Mislim da je bolji izbor poslova vani, vece sanse da kad ostanes bez posla nadjes drugi...bolji djeciji doplatak, barem znas da ce ti dijete rahat biti, sigurnije je njemu, ne znam ko prosipa te price "posao.špidzama" i gdje ti ljudi rade? U tvornicama, svojom voljom po 2 smjene? Ugostitelji, koji stvarno rade i vikendom i praznicima?
Nedjeljom u Njemackoj rade neke pekare i ugostitelji i pumpe, mnogi traze da i oni rade jer se vikendi placaju extra...
I u Njemackoj se ljudi druze, sve je stvar izbora i organizacije, neko poslije posla ode u park ili ZOo vrt, neko na kafu, a neko pravo kuci pa kuka "pos'o-kuca"...vikendima idu na rostiljanje, voznju biciklima, bazene koji rade cijelu godinu i pristupacni su svima, idu Deutsche bahnom po pokrajini,,,kako ko sebi rapsoredi! Glupa je prica radi se, pa radi se i u Bosni, ako si iole posten covjek vjerovatno i radis posao 8h dnevno, mnogi cak i duze, a placeni prejadno!
Porezi -OK, i u Bosni drzava uzima velik dio sebi!
O lokalnim kabadahajima koji steknu bogatstvo i uzivaju i putuju, a ne idu na posao nikad, ne treba ni trositi rijeci!
I da, LEIH FIRME- mi svakako ne mozemo dobiti vizu da radumo u toj firmi, a svako moze naci poslodavca direktno...i jako brzo napredovati ako se dokaze, sto je u Bosni SCI-FI! Poznajem viseee ljudi koji su za kratko vrijeme extra napredovali sa satnica 13-14eur na 18-20 eur...isto kao i onih koji su poceli od 20+ eur satnica...
seln wrote:
Inace, zivim u Austriji.
Alles klar?
Agresije ni u tragovima, ovo je obicna diskusija gdje razmjenjujemo misljenja i inofrmacija izvini ako ti se tekst ucinio takvim. Nego me stvarno zanimalo imas li te podatke, mada je mozda i bolje da ih nemas, statistika ubije covjeka u pojam. A da posao ne visi na grani znamo svi (nadam se) osim Norvezana
lp Seln
No offense...
ova tema ide iz krajnosti u krajnost, od opisa Njemacke kao raja na zemlji do toga kako se tesko zivi.
Oko jednog se mozemo sloziti: koliko god bilo tesko u Njemackoj, Austriji, Svicarskoj, Svedskoj... to "tesko" nije ni nalik na ono "tesko" u Bosni.
Ako vec neko opisuje "tesko" u Njemackoj, onda vjerovatno jer ima prevelika ocejivanja... 4000 neto i veliki stan u centru.
Zato, najbolje bi bilo da se tema vrati u okvire zadatog: informacije za one koji su voljni da idu u Njemacku.
Onaj koga interesuje kolika je plata i koliko moze ustedjeti, taj nije voljan da ide, jer mu nije nuzda.