Ti kao bosnjak,pa vi bosnjaci ste i dokusurili Bosni i hercegovini.Koliko god su krivi Srbi,Hrvati toliko ste i vi bosnjaci.Ne moj mi sad opet ,mi se branili,izvrsena agresija,sto je tacno ali gledajmo malo dalje od kucnog praga.Point. wrote:Mozemo mi razglabati u nedogled sta i kako ali cinjenica je da ce biti onako kako MZ kaze. Bosnjaci, kao najbrojniji narod, trebaju traziti od MZ jasne odgovore kakvu BiH zele, ukoliko zele nedjeljivu BiH da se ide u novi Dejton, jer ovako vise ne moze. Ukoliko smatraju da je podjela neminovna, dati im do znanja da bilo kakva bosnjacka republika znaci i jedan dio radikalnih budala, koji ce raditi jos vise na radikalizaciji Bosnjaka koji ce se osjecati izdanim od svijeta, gurnuti u ralje islamskom radikalizmu i svjesni da se genocid isplati. I onda ce imati tek belaj. Ja, kao Bosnjak, nikad i za nikad nebi prihvatio samo bosnjacku drzavu, smjestenu na potezu Sarajevo-Zenica-Tuzla, ali se mora nesto uraditi sa ovim konstantnim prozivkama iz RS-a a i od ovog ljigavca Covica. Ali prije nego sto sve to uradimo, moramo se unutar bosnjackog korpusa preispitati sta zelimo i ovaj kukolj sto zagovara podjelu i stvaranje nekakve bosnjacke republike odrstaniti zauvijek i krenuti konacno sa jasnim definisanim ciljem.
- NOVA KRIZA U BOSNI!?
-
hajducka travica
#26 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
-
ibizza
#27 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Haris Silajdzic je upravo takav profil politicara. Druga je stvar sto je narod ovca, pa pored njega daju glas Fahri ili Bakiru. Tvrdim da bi Hsris izlobirao za ovih 6 godina mnogo vise nego sto je Bskir.saim_adka wrote:Niko ovdje nije u pravu, a svi ste djelimično u pravu. Ova situacija se rješava sa mudrim ljudima i adekvatnom politikom. To što Bošnjaci nemaju školovane političare sa inozemnim ugledom i ne dolaze sa prestižnih cijenjenih univerziteta na kojim se rađaju premazani, namazani, sa jakim vezama i uglađeni državnici je u suštini najveći problem BiH. Situacija je slična i sa hrvatima i srbima, samo oni ipak imaju prekogranične mentore da ih hajcaju. Bakir pokušava preko Turske da nađe svog mentora, koji se zabavio o sebi i svojim problemima.
Bošnjaci nemaju drzavnika, i političku elitu cijenjenu u svijetu koja će staviti profesionalne interese iznad ličnih i izlobirati u svijetu jak ugled ali imati jedinstven stav po svakom pitanju. Nađite mi jednog bošnjačkog političara na sceni koji bi mogao da vodi državu mudro, politički izbalansirano, namazano i vispreno. Da ulijeva strahopoštovanje, da je potkovan znanjem i da zna šta hoće i kako može?
Bakir? Zlatko? Nikšić? Suljagić? Fosil Filipović? Ishabani Silajdžić? Ko? Ko? Neko iz SDA, SDP, bilo koja stranka? 3-4 imena samo dajte, i to je previše! Neeeeeemaaaaa...........
Da bi se ozbilja politika vodila, trebaju ozbiljni ljudi, a ne hoštapleri sa koca i konopca koji se koprcaju pred kamerama i koji gedaju gdje da familiju pozaposle i koji funkciju više ugrabe kako bi paradirali pred siromašnim narodom potkupljujući jefitino medije da pišu o njihovim svakodnevnim glupostima i debilnim aktivnostima. Zato nam se dešava da jedna seljačina Dodik penetrira po svakom bošnjaku kako hoće, a Čović igra ne Geto kartu ''je't to zato što smo hrvati''.
-
ibizza
#28 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Sta je to dalje od kucnog praga, otvori nam oci?hajducka travica wrote:Ti kao bosnjak,pa vi bosnjaci ste i dokusurili Bosni i hercegovini.Koliko god su krivi Srbi,Hrvati toliko ste i vi bosnjaci.Ne moj mi sad opet ,mi se branili,izvrsena agresija,sto je tacno ali gledajmo malo dalje od kucnog praga.Point. wrote:Mozemo mi razglabati u nedogled sta i kako ali cinjenica je da ce biti onako kako MZ kaze. Bosnjaci, kao najbrojniji narod, trebaju traziti od MZ jasne odgovore kakvu BiH zele, ukoliko zele nedjeljivu BiH da se ide u novi Dejton, jer ovako vise ne moze. Ukoliko smatraju da je podjela neminovna, dati im do znanja da bilo kakva bosnjacka republika znaci i jedan dio radikalnih budala, koji ce raditi jos vise na radikalizaciji Bosnjaka koji ce se osjecati izdanim od svijeta, gurnuti u ralje islamskom radikalizmu i svjesni da se genocid isplati. I onda ce imati tek belaj. Ja, kao Bosnjak, nikad i za nikad nebi prihvatio samo bosnjacku drzavu, smjestenu na potezu Sarajevo-Zenica-Tuzla, ali se mora nesto uraditi sa ovim konstantnim prozivkama iz RS-a a i od ovog ljigavca Covica. Ali prije nego sto sve to uradimo, moramo se unutar bosnjackog korpusa preispitati sta zelimo i ovaj kukolj sto zagovara podjelu i stvaranje nekakve bosnjacke republike odrstaniti zauvijek i krenuti konacno sa jasnim definisanim ciljem.
- insomnia78
#29 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Nema od toga nista. Kako, sa kojom vojskom? Ko ce voditi tu vojsku a ko drzavu? Dje su pare za to?
-
KENJAC
#30 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ej , samo da vam kazem da su Sirijci sav Ikar pojeli. A ni na dijasporu ne racunajte. Mi smo se o svom jadu zabavili !
- p206
#31 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Rješenje je jednostavno, skloniti kavgadžiju. Ko će to uraditi, i na koji način, nije ni bitno. Ja predlažem da mu se natovari optužnica za referendum i da kao takav ne može učestvovati u izbornom procesu.
Ja sam uvjeren da nema ovog idiota da bi situacija bila puno bolja, ne kažem da bi bilo više BiH a manje RS-a, bilo bi isto jer ni ovi iz Saveza za promjene nisu budale, nego bi se više pričalo o stvarima koje se dotiču običnog čovjeka, kako će da živi i šta da jede. Ovako s ovom budalom možemo samo otići u sukob i rat, sve pozitivne priče za običnog čovjeka se stave po strani kad on izađe i izjavi nešto u medijima.
Ja sam uvjeren da nema ovog idiota da bi situacija bila puno bolja, ne kažem da bi bilo više BiH a manje RS-a, bilo bi isto jer ni ovi iz Saveza za promjene nisu budale, nego bi se više pričalo o stvarima koje se dotiču običnog čovjeka, kako će da živi i šta da jede. Ovako s ovom budalom možemo samo otići u sukob i rat, sve pozitivne priče za običnog čovjeka se stave po strani kad on izađe i izjavi nešto u medijima.
-
Tipicoti
#32 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Pustite ovog covjeka samo 14 dana na vlast i bice ``Mirna Bosna``

-
KENJAC
#33 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Sasvim realan i izvodljiv plan. Mozda jedino ovo oko Berlusconija nece ici lako. Covjek ima preko osamdeset godina i njegova partija je tek treca u Italiji.pasha078 wrote:Najgora situacija za Bosnjake je da reagujemo kada i gdje druge dvije strane odluce. Jer ce sasvim sigurno birati i optimalno vrijeme i optimalno mjesto.
Mislim da bi trebalo preventivno povesti neke vojne akcije uskoro, da se pokupi voce sa niskih grana. Pretext je lako naci u danasnjoj situaciji. Pod tim 'vocem' podrazumijevam tzv istocno Sarajevo, cijelu istocnu Hercegovinu, tj potez od Gorazda do Dubrovnika i sipovski i Ozrenski dzep kao i kontrolu Brckog. Ove teritorije bi bilo jako tesko braniti zbog geografskog polozaja.
Posebno je vazno kontrolisati istocnu hercegovinu jer bi time zadali sah Covicu, te bi morao odustati od linkovanja sa srednjom Bosnom u korist fortifikovanja eksponiranih polozaja u Hercegovini. Drugim rijecima, prema Hrvatima, koji su najmalobrojniji, bio bi otvoren dodatni, par stotina km front u Hercegovini pa ne bi ni razmisljali o srednjoj Bosni.
Za to vrijeme pocistiti sve dzepove u srednjoj Bosni. Sve ovo, bez obzira na zrtve, trebalo bi uraditi u 7 do 10 dana, i smatram da je realno odradivo. Nakon sto su polozaji koje sam naveo dostignuti, aktivirati tu MZ za prekid vatre, pregovore itd.....
A onda najbolji dio![]()
![]()
![]()
Nakon svega zvati Berlusconija i ponuditi taj veliki bosnjakistan Italiji da budemo njihova provincija. Ionako su oduvijek zeljeli ovu stranu jadrana, Hrvati bi se vrlo nelagodno osjecali, a mi bi uzivali dobru hranu, vino i koke
Ostalo sve ostvarljivo sa jako malim gubicima i neznatnim zrtvama !
- SkyLimit
#34 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Taj nije mogao ni stati u kraj jednom sarajevskom šaneru Juki, zbog tih iskazanih slabosti je i smijenjenTipicoti wrote:Pustite ovog covjeka samo 14 dana na vlast i bice ``Mirna Bosna``
-
Innovation
#35 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
sabina1 wrote:MOLIM VAS zaključajte temu moderacijo.
Unaprijed hvala.
-
Tipicoti
#36 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Uhapsiti i zakljucati godinu dana u celiju..........................
-
Tipicoti
#37 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Poslije vecerasnje emisije na RTRS-u i malo djete zna da ce kad-tad biti belaja. Dodik otvoreno zove na rat.
Nesto kontam: ako Bosnjaci ne mogu ukinuti Rep.Srpsku, a od pomoci medj.zajednice ionako nema hajra......mozda postoji jednostavno rjesenje.
Da Bosnjaci i Hrvati ukinu Federaciju BiH, a s tim pada citav Dejtonski sporazum u vodu, a s tim i RS.
Nesto kontam: ako Bosnjaci ne mogu ukinuti Rep.Srpsku, a od pomoci medj.zajednice ionako nema hajra......mozda postoji jednostavno rjesenje.
Da Bosnjaci i Hrvati ukinu Federaciju BiH, a s tim pada citav Dejtonski sporazum u vodu, a s tim i RS.
-
Mr Majestic
#38 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Prva pametna na ovom forumuTipicoti wrote:Pustite ovog covjeka samo 14 dana na vlast i bice ``Mirna Bosna``
- Matzan
#39 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Tipicoti wrote:Pustite ovog covjeka samo 14 dana na vlast i bice ``Mirna Bosna``
'ta će Sefer?!
Daj nekog od forumaša.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#41 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Progres nije linearan nego ciklican. Sve je to okej.
-
asker
#42 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Da veceras Churchill ustane iz groba i postane Bosnjacki clan predsjednistva ili MVP, apsolutno nista se nebi promjenilo. To su zablude i mislim iskreno autogol koji sebi redovno dajemo degradirajuci nase politicare po defaultu bez obzira iz koje stranke dolazili.saim_adka wrote:Niko ovdje nije u pravu, a svi ste djelimično u pravu. Ova situacija se rješava sa mudrim ljudima i adekvatnom politikom. To što Bošnjaci nemaju školovane političare sa inozemnim ugledom i ne dolaze sa prestižnih cijenjenih univerziteta na kojim se rađaju premazani, namazani, sa jakim vezama i uglađeni državnici je u suštini najveći problem BiH. Situacija je slična i sa hrvatima i srbima, samo oni ipak imaju prekogranične mentore da ih hajcaju. Bakir pokušava preko Turske da nađe svog mentora, koji se zabavio o sebi i svojim problemima.
Bošnjaci nemaju drzavnika, i političku elitu cijenjenu u svijetu koja će staviti profesionalne interese iznad ličnih i izlobirati u svijetu jak ugled ali imati jedinstven stav po svakom pitanju. Nađite mi jednog bošnjačkog političara na sceni koji bi mogao da vodi državu mudro, politički izbalansirano, namazano i vispreno. Da ulijeva strahopoštovanje, da je potkovan znanjem i da zna šta hoće i kako može?
Bakir? Zlatko? Nikšić? Suljagić? Fosil Filipović? Ishabani Silajdžić? Ko? Ko? Neko iz SDA, SDP, bilo koja stranka? 3-4 imena samo dajte, i to je previše! Neeeeeemaaaaa...........
Da bi se ozbilja politika vodila, trebaju ozbiljni ljudi, a ne hoštapleri sa koca i konopca koji se koprcaju pred kamerama i koji gedaju gdje da familiju pozaposle i koji funkciju više ugrabe kako bi paradirali pred siromašnim narodom potkupljujući jefitino medije da pišu o njihovim svakodnevnim glupostima i debilnim aktivnostima. Zato nam se dešava da jedna seljačina Dodik penetrira po svakom bošnjaku kako hoće, a Čović igra ne Geto kartu ''je't to zato što smo hrvati''.
Imas cvrste, zabetonirane stavove druge, retrogradne strane. U liku i djelu Dodika vise nego ikad. Mudro se krije iza naroda, ko to ima muda da ponisti demokratsku volju milion ljudi? Covjek za svoje potrebe radi referendume, gdje god da mahne tim papirom, i pogana i licemjerna medjunarodna zajednica mora dobro razmisliti koje korake povuci.
Pun mi vise kurac da je sve krivica Bosnjacke politike! S druge strane imas fanatika koji bez ustrucavanja primitivno i seljacki vrijedja sve Bosnjake, kompletnu MZ, sve ambasadore, visokog predstavnika, komandanta NATO-a. Covjek ide all-in, ne prezajuci od bilo cega. Njegova retorika i sama pozicija nema nikakvog realnog utemeljenja, da ne bude ona spika "Dodik nikad jaci". Jaci al u kurcu mom. Radi se o seljacini koji podize tenzije na sve veci stepen jer je uvidio da sav normalan svijet preza od moguceg konflikta, ukljucujuci nas Bosnjake. Eventualni rat, u kojem ubijedjen sam bi otpuhali sve te miki maus neprijateljske formacije, bi nas same vratio ponovo u kameno doba. Ne treba nam rat, nikad, ni slucjano, ne ne i ne.
Necu reci da je kljucno, ali ogromnu ulogu ce imati stav nove americke administracije prema BiH, ogromnu! Ja licno sam ubijedjen da se americka vanjska politika, bar prema ovom dijelu svijeta, nece promjeniti ni za promil. Jednu stvar ameri ne vole, a to je da se omalovazavaju njihovi drzavljani, predstavnici americke administracije pogotovo. Seljacina iz Laktasa je to redovno radio. Veceras popljuva zenu, generala americke vojske. Ameri brane prava svog narkomana u Tajlandu a da nece Cormack-ovu ili Wilz-ovu. Ovo nije vapaj u fazonu "help Bosnia", ovo je vapaj da neko, na neki nacin, disciplinuje seljacinu da mu mi nebi jebali mater.
Nazalost, ona forumska "rahat patnja" je jedino logicno rjesenje. Nadjebavati se ovako kao i dosad, nadleznost po nadleznost, odluka po odluka. Jacat ekonomiju (koja defacto jaca, sta god neko mislio), jacat namjensku industriju (koja ide krupnim koracima naprijed), jacat sport svake vrste, pojavljivat se sa reprezentacijama na svjetskim smotrama, jacat kulturu, filmske festivale, turizam. Ne zbog njih, vec zbog nas. Ako cemo posteno stavit ruku na srce, i na svim ovim poljima se napredovalo.
Potpuno sam ubijedjen i da nasa napredna dijaspora radi ogroman posao za BiH. Mi to nikad ranije nismo imali, razmislite malo. Cetnici i ustase jesu (bas mislim na cetnike i ustase, ne Srbe i Hrvate), mocnu dijasporu kultivisanu 50 godina. Od biznismena preko vojnih lica, sportista i politicara.
Nasa napredna dijaspora su nasi bezplatni lobisti, od onog mehanicara koji hvali svoj zavicaj kolegama strancima na pauzi za rucak, do evo sve vise i vise parlamentaraca, vrsnih inzinjera, sportista i umjetnika svake vrste.
Drzava Bosna i Hercegovina ima okvir. Neprijatelji drzave to dobro znaju, to su im teski okovi. Dokaz je i nedavni juris Srbijanskih specijalnih jedinica na pokaznoj vjezbi, al ipak samo do pola mosta, jer tamo preko se viori neka druga zastava. Dzaba sto ih ovamo "njihovi" cekaju. Dokaz je i odbijanje diplomatske vize Dodiku jer ne predstavlja BiH, dokaz je i stolica u UN-u, dokaz je da i ja, a i Dodik pokazujemo isti pasos na granicama, dokaz su nasi vojnici pod BH zastavnom u Afganistanu, dokaz je Dzeko i ekipa kad igraju s Argentinom na SP!
Ostalo van tih okvira je u ovom trenutku prdimahovina teska.
- Acid25
#43 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
asker wrote:.
No homo bro!
- Point.
#44 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Na koji nacin su Bosnjaci dokusurili, obrazlozi.hajducka travica wrote:Ti kao bosnjak,pa vi bosnjaci ste i dokusurili Bosni i hercegovini.Koliko god su krivi Srbi,Hrvati toliko ste i vi bosnjaci.Ne moj mi sad opet ,mi se branili,izvrsena agresija,sto je tacno ali gledajmo malo dalje od kucnog praga.Point. wrote:Mozemo mi razglabati u nedogled sta i kako ali cinjenica je da ce biti onako kako MZ kaze. Bosnjaci, kao najbrojniji narod, trebaju traziti od MZ jasne odgovore kakvu BiH zele, ukoliko zele nedjeljivu BiH da se ide u novi Dejton, jer ovako vise ne moze. Ukoliko smatraju da je podjela neminovna, dati im do znanja da bilo kakva bosnjacka republika znaci i jedan dio radikalnih budala, koji ce raditi jos vise na radikalizaciji Bosnjaka koji ce se osjecati izdanim od svijeta, gurnuti u ralje islamskom radikalizmu i svjesni da se genocid isplati. I onda ce imati tek belaj. Ja, kao Bosnjak, nikad i za nikad nebi prihvatio samo bosnjacku drzavu, smjestenu na potezu Sarajevo-Zenica-Tuzla, ali se mora nesto uraditi sa ovim konstantnim prozivkama iz RS-a a i od ovog ljigavca Covica. Ali prije nego sto sve to uradimo, moramo se unutar bosnjackog korpusa preispitati sta zelimo i ovaj kukolj sto zagovara podjelu i stvaranje nekakve bosnjacke republike odrstaniti zauvijek i krenuti konacno sa jasnim definisanim ciljem.
- GoldenSpoon
#45 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Skoro pa sam ubjedjena da je i prvi referendum bio direktan dogovor Bakira Izmetbegovica i Milorada Dodicka, s obzirom da mu je Bakir isao na noge u kafanu i prakticno pruzio ruku sa postignhtim dogovorom oko MMF-a.
Rezultat referenduma je najbolje posmatrati kroz pobjedu SNSD-a i SDA mafije na lokalnim izborima.
SDA mafija se nema cime pohvaliti, sve je stalo, zivotari se, vode i struje vishe nema nego sto ima, ne grade se autopitevi itd.
Ovakvo zaostravanje situacije upravo ide na ruku Bakiru Izmetbegovicu i njegovoj kriminalnoj organizaciji kako bi pokusali homogenizirati i preplasiti narod da bi im u konacnici 2018. godine dali glas.
Rezultat referenduma je najbolje posmatrati kroz pobjedu SNSD-a i SDA mafije na lokalnim izborima.
SDA mafija se nema cime pohvaliti, sve je stalo, zivotari se, vode i struje vishe nema nego sto ima, ne grade se autopitevi itd.
Ovakvo zaostravanje situacije upravo ide na ruku Bakiru Izmetbegovicu i njegovoj kriminalnoj organizaciji kako bi pokusali homogenizirati i preplasiti narod da bi im u konacnici 2018. godine dali glas.
Last edited by GoldenSpoon on 09/01/2017 01:52, edited 1 time in total.
-
asker
#46 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Acid25 wrote:asker wrote:.![]()
No homo bro!
- Jack Be Nimble
#47 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ja bi rekao da je sve do Trumpa. Ako zadrzi istu pricu kao prosle administracije u vezi BiH nema nikakve krize. A ako krene, kao sto neki misle da hoce, dilovati sa Rusima po svakom pitanju svasta bi moglo biti.
Ipak Dodik odradjuje svoj pozo 1/1. On je ko onaj lik iz serija kada predsjednik osvane sa mrtvom kurvom u sobi, on udje i srijedi to sve i ubijedi narod da bi svako trebao imati mrtvu kurvu u spavacoj ako zeli biti uspjesan.
Ipak Dodik odradjuje svoj pozo 1/1. On je ko onaj lik iz serija kada predsjednik osvane sa mrtvom kurvom u sobi, on udje i srijedi to sve i ubijedi narod da bi svako trebao imati mrtvu kurvu u spavacoj ako zeli biti uspjesan.
- p206
#48 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Slažem se u potpunosti, trebamo vjerovati u sebe. I dodao bih da je nama potreban jasan stav na ovu seljačku politiku gdje ćemo jasno i glasno mu staviti do znanja da ćemo mu jebati mater ako nastavi ovako,i to lično njemu a ne srpskom narodu.asker wrote:Da veceras Churchill ustane iz groba i postane Bosnjacki clan predsjednistva ili MVP, apsolutno nista se nebi promjenilo. To su zablude i mislim iskreno autogol koji sebi redovno dajemo degradirajuci nase politicare po defaultu bez obzira iz koje stranke dolazili.saim_adka wrote:Niko ovdje nije u pravu, a svi ste djelimično u pravu. Ova situacija se rješava sa mudrim ljudima i adekvatnom politikom. To što Bošnjaci nemaju školovane političare sa inozemnim ugledom i ne dolaze sa prestižnih cijenjenih univerziteta na kojim se rađaju premazani, namazani, sa jakim vezama i uglađeni državnici je u suštini najveći problem BiH. Situacija je slična i sa hrvatima i srbima, samo oni ipak imaju prekogranične mentore da ih hajcaju. Bakir pokušava preko Turske da nađe svog mentora, koji se zabavio o sebi i svojim problemima.
Imas cvrste, zabetonirane stavove druge, retrogradne strane. U liku i djelu Dodika vise nego ikad. Mudro se krije iza naroda, ko to ima muda da ponisti demokratsku volju milion ljudi? Covjek za svoje potrebe radi referendume, gdje god da mahne tim papirom, i pogana i licemjerna medjunarodna zajednica mora dobro razmisliti koje korake povuci.
Pun mi vise kurac da je sve krivica Bosnjacke politike! S druge strane imas fanatika koji bez ustrucavanja primitivno i seljacki vrijedja sve Bosnjake, kompletnu MZ, sve ambasadore, visokog predstavnika, komandanta NATO-a. Covjek ide all-in, ne prezajuci od bilo cega. Njegova retorika i sama pozicija nema nikakvog realnog utemeljenja, da ne bude ona spika "Dodik nikad jaci". Jaci al u kurcu mom. Radi se o seljacini koji podize tenzije na sve veci stepen jer je uvidio da sav normalan svijet preza od moguceg konflikta, ukljucujuci nas Bosnjake. Eventualni rat, u kojem ubijedjen sam bi otpuhali sve te miki maus neprijateljske formacije, bi nas same vratio ponovo u kameno doba. Ne treba nam rat, nikad, ni slucjano, ne ne i ne.
Necu reci da je kljucno, ali ogromnu ulogu ce imati stav nove americke administracije prema BiH, ogromnu! Ja licno sam ubijedjen da se americka vanjska politika, bar prema ovom dijelu svijeta, nece promjeniti ni za promil. Jednu stvar ameri ne vole, a to je da se omalovazavaju njihovi drzavljani, predstavnici americke administracije pogotovo. Seljacina iz Laktasa je to redovno radio. Veceras popljuva zenu, generala americke vojske. Ameri brane prava svog narkomana u Tajlandu a da nece Cormack-ovu ili Wilz-ovu. Ovo nije vapaj u fazonu "help Bosnia", ovo je vapaj da neko, na neki nacin, disciplinuje seljacinu da mu mi nebi jebali mater.
Nazalost, ona forumska "rahat patnja" je jedino logicno rjesenje. Nadjebavati se ovako kao i dosad, nadleznost po nadleznost, odluka po odluka. Jacat ekonomiju (koja defacto jaca, sta god neko mislio), jacat namjensku industriju (koja ide krupnim koracima naprijed), jacat sport svake vrste, pojavljivat se sa reprezentacijama na svjetskim smotrama, jacat kulturu, filmske festivale, turizam. Ne zbog njih, vec zbog nas. Ako cemo posteno stavit ruku na srce, i na svim ovim poljima se napredovalo.
Potpuno sam ubijedjen i da nasa napredna dijaspora radi ogroman posao za BiH. Mi to nikad ranije nismo imali, razmislite malo. Cetnici i ustase jesu (bas mislim na cetnike i ustase, ne Srbe i Hrvate), mocnu dijasporu kultivisanu 50 godina. Od biznismena preko vojnih lica, sportista i politicara.
Nasa napredna dijaspora su nasi bezplatni lobisti, od onog mehanicara koji hvali svoj zavicaj kolegama strancima na pauzi za rucak, do evo sve vise i vise parlamentaraca, vrsnih inzinjera, sportista i umjetnika svake vrste.
Drzava Bosna i Hercegovina ima okvir. Neprijatelji drzave to dobro znaju, to su im teski okovi. Dokaz je i nedavni juris Srbijanskih specijalnih jedinica na pokaznoj vjezbi, al ipak samo do pola mosta, jer tamo preko se viori neka druga zastava. Dzaba sto ih ovamo "njihovi" cekaju. Dokaz je i odbijanje diplomatske vize Dodiku jer ne predstavlja BiH, dokaz je i stolica u UN-u, dokaz je da i ja, a i Dodik pokazujemo isti pasos na granicama, dokaz su nasi vojnici pod BH zastavnom u Afganistanu, dokaz je Dzeko i ekipa kad igraju s Argentinom na SP!
Ostalo van tih okvira je u ovom trenutku prdimahovina teska.
- p206
#49 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Mislim da Trump nije budala,ali je svjestan da su Rusi jači nego prije 5-10 godina i da će trgovati tamo gdje može,a to je Sirija i Ukrajina.Kažem nije budala da trguje s nečim što je njihovo i gdje Rusi nemaju moć a to je čitav Balkan. Zašto trgovati s nečim što je sigurno tvoje?Jack Be Nimble wrote:Ja bi rekao da je sve do Trumpa. Ako zadrzi istu pricu kao prosle administracije u vezi BiH nema nikakve krize. A ako krene, kao sto neki misle da hoce, dilovati sa Rusima po svakom pitanju svasta bi moglo biti.
-
nesloga
#50 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Nije bas sigurno u zapadnoj sferi, dok god BiH nije u NATOu i EU, a EU je klimava kad euro bude u padu u sljedecih par mheseci i sama bi se mogla raspasti za koju godinu. A nije ni dok je Bosnjaka koji su rusofili, sto se najbolje vidi na podrsci Asadu u Siriji dobrog dijela populacije. Isto tako i zbog antizapadno narogusenih vehabija, kojih ce, kako vehabizam zbog siromastva hvata maha, za koju godinu biti duplo vise medju Bosnjacima nego sto ih sad ima. S druge strane cijene nafte ce rasti pobjedom republikanaca, sto jaca Ruse i kurazi Dodika koji je vidio sta je Putin uradio u Siriji. Ameri bi im mogli prepustiti neke stvari sudeci po cudnom ponasanju nove administracije prema Rusima, pa se vrlo lako moze desiti neki incident, picnjava izbezumljenog teroriste ili gazenje raje kamionom u BanjaLuci koje bi ubrzalo nove referendume... Uglavnom, moze biti rata, a ako bi Bosnjaci prvi krenuli u ofanzivu oruzjem i nekim upadom pjesadijskim grupama postali bi krivac za drugo poluvrijeme.p206 wrote:Mislim da Trump nije budala,ali je svjestan da su Rusi jači nego prije 5-10 godina i da će trgovati tamo gdje može,a to je Sirija i Ukrajina.Kažem nije budala da trguje s nečim što je njihovo i gdje Rusi nemaju moć a to je čitav Balkan. Zašto trgovati s nečim što je sigurno tvoje?Jack Be Nimble wrote:Ja bi rekao da je sve do Trumpa. Ako zadrzi istu pricu kao prosle administracije u vezi BiH nema nikakve krize. A ako krene, kao sto neki misle da hoce, dilovati sa Rusima po svakom pitanju svasta bi moglo biti.