Nije mi mrsko ni preci, al pitanje bil me primili.Vizionar 1985 wrote:Pa preslo im je odavno, i na RS i Srb i Hr.sumirprimus wrote: druze idi onda u rs,mozda je prelazno pa nam se posreci
Jbg fukara, sta ces.
Malo izbora ima. Il krast, il rokat, il valjat, il harakiri, il kurvat, il drogirat, il pit... [nastavi niz].
A svi tonemo i tonemo, sve dublje i doblje, dok guzonjima se guzovi samo sire i sire.
- NOVA KRIZA U BOSNI!?
- Sanjarko
#1601 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
-
sumirprimus
#1602 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
jebes 130, nista grami samo kila,ja sam visa sila!madner wrote:Znaci da gadjas Banja Luku Zvornik i Pale? Jedino ako si u ovom artiljeriskom puku pri vrhu.sumirprimus wrote:jebote dvica,ne zbijem li het trik i to ljevom desnom i glavom, napustam kormilomadner wrote:Bice gusto, bice 0:2.
Sto bi moj dedo rekao, pogoditi protivnika sa 130mm nije lahko.
-
Zgoljo
#1603 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
p206 wrote:Vizionar 1985 wrote:Ne bi samo takvi ratovali, a nažalost ima ih puno.sumirprimus wrote: Ne trolam. Jbg depra. Ja bi jurisao. Kazem ne bi mi bilo mrsko.
Hvala za ostalo, al ne moze, tesko da moze.
Pa preslo im je odavno, i na RS i Srb i Hr.
Jbg fukara, sta ces.
Malo izbora ima. Il krast, il rokat, il valjat, il harakiri, il kurvat, il drogirat, il pit... [nastavi niz].
A svi tonemo i tonemo, sve dublje i doblje, dok guzonjima se guzovi samo sire i sire.
Evo ja imam solidan posao, ne puca me depresija i znam dobro šta je rat...al sutra kad bi bilo sranje bio bi prvi koji će braniti državu, ne što sam zaeban nego što bi mi doveli granicu na kilometar od kuće, a u takvom okruženju neću da mi djeca odrastaju. I ovakvih imaš koliko hoćeš.
Pa to kolega,samo ludaci imaju zelju za ratom,no prijeka potreba je nesto sasvim drugo.
- Sanjarko
#1604 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Pa prosli rat me sjebo i sve nakon njega. Jbg, sta cu taka nafaka.p206 wrote:Ne bi samo takvi ratovali, a nažalost ima ih puno.Vizionar 1985 wrote: Pa preslo im je odavno, i na RS i Srb i Hr.
Jbg fukara, sta ces.
Evo ja imam solidan posao, ne puca me depresija i znam dobro šta je rat...al sutra kad bi bilo sranje bio bi prvi koji će braniti državu, ne što sam zaeban nego što bi mi doveli granicu na kilometar od kuće, a u takvom okruženju neću da mi djeca odrastaju. I ovakvih imaš koliko hoćeš.
Ak ne bi imo izbora mozda, ne bi mi ni linija bila mrska, nemam sta izgubit.
Bolje na liniji da zaginem nego oko kante da zavrsim.
-
sumirprimus
#1605 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
rat ovde je uvijek rat za kucni prag i zivote najmilijih.ko ga zeli u kuci mu stanovo...
al zivotni fakti,iskustvo i istorija nam kazuju...
i tito... kao da ce sutra bit.. jebiga tito izvini zaboravijo pionir...
al zivotni fakti,iskustvo i istorija nam kazuju...
i tito... kao da ce sutra bit.. jebiga tito izvini zaboravijo pionir...
- madner
#1606 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Puce munja nebeska, izrodi se sila zemaljska.
130mm kada natakaris na pravo mjesto...
-
detroit-mercy
#1607 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Evo ja se dobrovoljno javljam da budem logisticarMatzan wrote:Jel' se postrojila 4. udarna minhenska?
-
sumirprimus
#1608 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
ma imaju sad ovi 20 30 40 50 tonci... provjerena roba,druga ruka...stoka s istokamadner wrote:Puce munja nebeska, izrodi se sila zemaljska.![]()
-
sumirprimus
#1609 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
moze, u tunelu oni lopataju ti logisticki iznosis iz tunela!detroit-mercy wrote:Evo ja se dobrovoljno javljam da budem logisticarMatzan wrote:Jel' se postrojila 4. udarna minhenska?.
nemazajebancie
karna opet bi svi rebanke i stolicu iz osnovne ispred komande.
karna. nema komande.
- SkyLimit
#1610 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ja već smišljam ime jedinice koju ću osnovati ali da zvuči što zajebanije, možda:
Izviđačko - diverzantski interventni protivterorisitčki odred specijalnih snaga za posebne namjene "Siva Čudovišta sa Sjevera"
Izviđačko - diverzantski interventni protivterorisitčki odred specijalnih snaga za posebne namjene "Siva Čudovišta sa Sjevera"
Last edited by SkyLimit on 11/01/2017 22:18, edited 1 time in total.
- p206
#1611 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Nije ni moja ništa bolja bila do u zadnjih godinu dana...što kažeš shvatio sam da nemam šta izgubiti i počeo sam kucati na vrata gdje ne bi nikad prije, tražio sam posao... jer čim imaš nešto da radiš od 8-17 nekako se bolje osjećaš. Samo jako i naprijed ne daj da te sjebu.Budi uporan i naletiće nešto jebeš ga.Vizionar 1985 wrote:Pa prosli rat me sjebo i sve nakon njega. Jbg, sta cu taka nafaka.p206 wrote:Ne bi samo takvi ratovali, a nažalost ima ih puno.Vizionar 1985 wrote: Pa preslo im je odavno, i na RS i Srb i Hr.
Jbg fukara, sta ces.
Ak ne bi imo izbora mozda, ne bi mi ni linija bila mrska, nemam sta izgubit.
Bolje na liniji da zaginem nego oko kante da zavrsim.
- MikroBelaj
#1612 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Znas li sta o Jahorinskom potoku ?Zgoljo wrote:Hvala,odgovor sam naravno znao i ranije ali nek forumska raja vidi ko im se prodaje pod sta i za sta.Laertes wrote:MikroBelaj wrote: Daleko od toga da prizeljkujem rov,transe,ili bos...ali kad te pritiscu i tjeraju na to,a drugog izlaza nema sta ces,nemozemo se svi savit u kamionske gume i pravac dojchland,ima par stotina hiljada nesretnika kojima je puska jedina solucija..zagadjenje vazduha je nama kao amerima problem zohara u crnackim cetvrtima,.....Imama ja osjećaj, možda me vara, da vi pojma nemate šta je to rov.Zgoljo wrote: Kad ljudima sufliras sta da rade trebao bi onda bar biti malo jasniji.
Ovo ne trpi nikakve nejasnoce a tvoja teza je skroz konfuzna.
Dakle,Dodik sutra,prekosutra oglasi nezavisnost Šumske,sta predlazes da konkretno urade patrioti tada,da odmahnu rukom i nastave se zalagati za mir,toleranciju,suzivot?
Da pojasnim: koliko god sranje neko pravio, puška ne može biti jedina solucija. Da Dodik sutra oglasi nezavisnost... ma jebe mi se, nek' se ovo đe ostanem živjet' zove kako hoće, Bosna, Bosana, Bošnja, Mošnja, Republika Tuzla... ja u rov ne išao. Lako je palamudit' po forumu. Rov nije ono što gledate na filmovima, djeco. Neće čika Laertes ni za koga više ratovati, a ni dijete svoje slati.
Znaci ekskluzivno,tipkas sa veteranom odbranbeno-oslobodilackog rata.Jako dobro znam sta je rat,jednom sam stao u odbranu svega onoga sto je moje i sto jesam,stao bih uvijek kad god bi to moje bilo ugrozeno.
Izmedju ostalog,i zato vas prokuzim u sekundi jer znam u bobu kako disu patrioti ove zemlje i na kojem tacno mjestu pale alarm.
- madner
#1613 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Moj Dedo je uvijek govorio, dobar je Jaguar ali ko ce ga popraviti.sumirprimus wrote:ma imaju sad ovi 20 30 40 50 tonci... provjerena roba,druga ruka...stoka s istokamadner wrote:Puce munja nebeska, izrodi se sila zemaljska.![]()
130mm kada natakaris na pravo mjesto...![]()
![]()
Drzi se Mercedesa, hvali Jaguar.
-
sumirprimus
#1614 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
kakvi odredi ,,samo brigade..tu se slazem s madnerom...SkyLimit wrote:Ja već smišljam ime jedinice koju ću osnovati ali da zvuči što zajebanije, možda:
ameri dosta toga odrade pametnoi i korektno pa ne izmisljat toplu vodu..vratit ove slavne... brigade.. i popunit redove...
- Sanjarko
#1615 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Pozdrav.p206 wrote: Nije ni moja ništa bolja bila do u zadnjih godinu dana...što kažeš shvatio sam da nemam šta izgubiti i počeo sam kucati na vrata gdje ne bi nikad prije, tražio sam posao... jer čim imaš nešto da radiš od 8-17 nekako se bolje osjećaš. Samo jako i naprijed ne daj da te sjebu.Budi uporan i naletiće nešto jebeš ga.
- Laertes
#1616 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ko se za šta prodaje, života ti? Dva posta sam napravio na ovoj temi...Zgoljo wrote:Hvala,odgovor sam naravno znao i ranije ali nek forumska raja vidi ko im se prodaje pod sta i za sta.Laertes wrote:MikroBelaj wrote: Daleko od toga da prizeljkujem rov,transe,ili bos...ali kad te pritiscu i tjeraju na to,a drugog izlaza nema sta ces,nemozemo se svi savit u kamionske gume i pravac dojchland,ima par stotina hiljada nesretnika kojima je puska jedina solucija..zagadjenje vazduha je nama kao amerima problem zohara u crnackim cetvrtima,.....Imama ja osjećaj, možda me vara, da vi pojma nemate šta je to rov.Zgoljo wrote: Kad ljudima sufliras sta da rade trebao bi onda bar biti malo jasniji.
Ovo ne trpi nikakve nejasnoce a tvoja teza je skroz konfuzna.
Dakle,Dodik sutra,prekosutra oglasi nezavisnost Šumske,sta predlazes da konkretno urade patrioti tada,da odmahnu rukom i nastave se zalagati za mir,toleranciju,suzivot?
Da pojasnim: koliko god sranje neko pravio, puška ne može biti jedina solucija. Da Dodik sutra oglasi nezavisnost... ma jebe mi se, nek' se ovo đe ostanem živjet' zove kako hoće, Bosna, Bosana, Bošnja, Mošnja, Republika Tuzla... ja u rov ne išao. Lako je palamudit' po forumu. Rov nije ono što gledate na filmovima, djeco. Neće čika Laertes ni za koga više ratovati, a ni dijete svoje slati.
Znaci ekskluzivno,tipkas sa veteranom odbranbeno-oslobodilackog rata.Jako dobro znam sta je rat,jednom sam stao u odbranu svega onoga sto je moje i sto jesam,stao bih uvijek kad god bi to moje bilo ugrozeno.
Izmedju ostalog,i zato vas prokuzim u sekundi jer znam u bobu kako disu patrioti ove zemlje i na kojem tacno mjestu pale alarm.
Poštujem ja tvoje, g. veteran. Ali ovaj ovdje veteran neće više ratovati ni za kakve apstrakcije tipa država, nacija, vjera, patriotizam, kurci-palci... Samo vi ratujte...
Moje je ovo nešto kvadrata u kojim živim, moja žena i dvoje djece. Ništa drugo. Jebo vas rat!
-
Hafis
#1617 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Vizionar 1985 wrote:Ma nisu tri prsta problem. To im je simbol trojstva i nacisticki simbol, folklor.arzuhal wrote:http://www.slobodna-bosna.ba/img/vijest ... h_i_rs.jpg
Problem su djela i nedjela, zlocini.

Sine, tri prsta su simbol svetog trojstva - Otac/Sin/Duh Sveti
Treba tom hodži u mejtefu uši izvuči k'o magarcu, da ne uči maksumčad pogrešnim stvarima.
- Matzan
#1618 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Hoće li uskoro povišica penzija u eresu?
Nije Dodik tek tako poštare uključio u paradu, mora da se zna da su spremni da ponesu taj veliki teret.
Nije Dodik tek tako poštare uključio u paradu, mora da se zna da su spremni da ponesu taj veliki teret.
-
sumirprimus
#1619 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
slazem se... imas taj svapski stih sto jest jest...madner wrote:Moj Dedo je uvijek govorio, dobar je Jaguar ali ko ce ga popraviti.sumirprimus wrote:ma imaju sad ovi 20 30 40 50 tonci... provjerena roba,druga ruka...stoka s istokamadner wrote:Puce munja nebeska, izrodi se sila zemaljska.![]()
130mm kada natakaris na pravo mjesto...![]()
![]()
Drzi se Mercedesa, hvali Jaguar.
a to znaci samo jedno dva tri..red rad i disciplina...
genau!
ti si ipak sturm
inspekteur des heeres nvz.a
- Sanjarko
#1620 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Hafis wrote:http://i.imgur.com/blNfoId.jpgVizionar 1985 wrote: Ma nisu tri prsta problem. To im je simbol trojstva i nacisticki simbol, folklor.
Problem su djela i nedjela, zlocini.
Sine, tri prsta su simbol svetog trojstva - Otac/Sin/Duh Sveti
Treba tom hodži u mejtefu uši izvuči k'o magarcu, da ne uči maksumčad pogrešnim stvarima.
Nidze veze. Ja i mejtef, hodza i dzamija nidze veze.
Trinity, Trojstvo, Sveto Trojstvo jedno te isto.
Napiso da su tri prsta simbol trojstva.
Nacisti ga isto koristili, ustase, pa cetnici i srbi poslije preuzeli, tokom nedavnog rata.
Ja i religija u putu se nismo sreli.
Ja i vjera jesmo.
Joj ovih era, nisu zabavni uopste ko nekad, jbg izgleda sad imamo kamenjarce i ere.
- Grean
#1621 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Evo vec neko vrijeme ponavljam, Evropa da hoce moze napraviti pritisak kao sto je napravila pritisak po pitanju Sjevernog Kipra. Jedne primili u uniju, drugima ne daju pravo ni avion da sleti ili brod da uplovi. Ali prica o duplim arsinima je vec davno ispricana, da se ne ponavljamo.KOMENTAR AUGUSTINA PALOKAJA
EU MORA SHVATITI DA JE STANJE NA BALKANU OPASNO Dok Dodik slavi nelegalni dan neovisnosti, na Kosovu se rađa nova 'republika srpska', u Zagrebu Vucicev covjek najavljuje odbranu Srba svim sredstvima, Dacic prijeti Makedoniji i Crnoj Gori, Albance proziva za terorizam, a u Bruxellesu misle da je sve dobro!
AUTOR: Augustin Palokaj OBJAVLJENO: 11.01.2017. u 23:02
Prekjučerašnja rasprava o Srbiji i ona o Kosovu u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta nije se razlikovala od rasprava prijašnjih godina. Iste poruke, iste kvalifikacije i isti zaključci. Problemi su, i u jednoj i u drugoj državi, vladavina prava, neovisnost sudstva, korupcija, sloboda medija. Ali, uz nekoliko iznimaka, zastupnici su pokazali da zapravo i ne prate situaciju. Da nemaju ni osnovne informacije o tome što se ovih dana događa u regiji i što govore političari. Ne mislimo tu na zastupnike iz Hrvatske kojima je to poznat teritoriji, ali se njihova izlaganja gledaju s dozom rezervi. Slovenski zastupnici, govoreći o Srbiji, više su spominjali Hrvatsku nego Srbiju, kritizirajući "Hrvatsku blokadu Srbije", iako trenutno nikakve blokade nema, a rezerve za jedno poglavlje što su postojale već su podignute.
I prekjučer su mnogi govorili kako je Srbija faktor mira i stabilnosti u regiji te joj poslali pohvale za konstruktivni odnos prema susjedima. Čak su "pozdravili" napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom. Na tome su čestitali i Kosovu. U nacrtu izvještaja za Srbiju posebno su kao dobar primjer spomenuli i odnose Srbije s Albanijom. Nažalost, situacija nije tako dobra kako se stječe dojam slušajući rasprave u Bruxellesu. Regija iznutra nije onakva kakvom je Bruxelles zamišlja. Situacija u regiji nije više "stabilna ali krhka", kako to znaju reći stručnjaci za sigurnost u Bruxellesu. Ona je napeta, pa čak i opasna. Nigdje nema održive stabilnosti. Normalizacija odnosa Kosova i Srbije odavno je stala, a došlo je i do zaoštravanja.
Nakon što je u Francuskoj po srpskoj tjeralici uhićen bivši premijer i jedan od sadašnjih političkih vođa Ramush Haradinaj, Kosovo nije dopustilo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dolazak na Kosovo, gdje je bio planirao slaviti Božić s kosovskim Srbima. Zapravo, ovo je prvi put da ni jedan političar iz Srbije nije boravio na Kosovu na taj blagdan. Kosovski Srbi izašli su iz kosovskih institucija koje ionako nikada nisu shvaćali kao svoje. Paradoksalno je bilo slušati kako potpredsjednik kosovske vlade, Srbin po etničkoj pripadnosti, kada kaže "moja vlada", misli na vladu Srbije, a ne na onu u kojoj je osobno član. Na sjeveru Kosova, odmah iza mosta na rijeci Ibar u Mitrovici, koji je još blokiran za promet, sada se gradi zid koji dijeli grad. Kosovo usto nije provelo sporazum o osnivanju asocijacije općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Oporba na Kosovu smatra da je to nova "republika srpska", a u prilog tome ide im i poziv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, da se četiri općine sa sjevera Kosova ujedine sa Srbijom.
Republika Srpska slavi nelegalni dan neovisnosti, a predsjednik Srbije dolazi na tu svečanost, na kojoj je, uz državni, i crkveni vrh. Iako u Bruxellesu vjeruju kako je premijer Vučić "drugačiji" i da ne podržava proslavu toga dana, on ih osobno demantira čestitkom koju je poslao Dodiku i narodu Republike Srpske za "Dan Republike". Svježa su sjećanja i na nedavni Vučićev govor, kada je napadao Hrvatsku, te njegova izaslanika koji je u Zagrebu poručio da će Srbija "svim sredstvima braniti Srbe u Hrvatskoj". Beograd, onaj koji igra "konstruktivnu ulogu u regiji", preko ministra vanjskih poslova Ivice Dačića prijetio je i Crnoj Gori i Makedoniji zbog toga što su te dvije države podržavale Kosovo. Vučić je jučer optužio albanske političare, i one na Kosovu, i one u Albaniji, da "pripremaju terorističke napade" na predstavništva Srbije po svijetu.
Albanski ministar vanjskih poslova pozvao je pak Kosovo da "preispita pristup u dijalogu sa Srbijom". Ni albanski političari svojim rječnikom ne ostaju dužni srpskim kolegama. Podsjećaju ih na njihovu prošlost u službi režima Slobodana Miloševića. Zapravo to i ne bi trebalo smetati sadašnjem vodstvu Srbije, jer ne samo potpredsjednik vlade Dačić, već i drugi njezini članovi otvoreno brane politiku Slobodana Miloševića, uključujući i one političare koji dolaze u Hrvatsku kako bi držali govore o antifašizmu, a tijekom posjeta Miloševićevu grobu govore kako je njega "izabrao Bog".
Premda bi uskoro trebala ući u NATO, situacija nije stabilna ni u Crnoj Gori. Tamošnja srpska i prosrpska zajednica poziva se da ne podrži i da se ne pomiri s ulaskom Crne Gore u NATO. Makedonija je u političkoj krizi, a nakon što su sve stranke koje predstavljaju Albance usvojile zajedničku platformu sa svojim uvjetima teško je da će uskoro tamo uopće biti osnovana vlada. Premda se čini stabilnom, i u Albaniji su odnosi između vlasti i oporbe permanentno konfliktni.
Europska unija je u regiji nemoćna bilo što učiniti. Osim što daje novac, nema što ponuditi. A nema ni jasne političke stavove, niti ih može imati zbog svoje unutarnje situacije. Sjedinjene Američke Države, pak, čekajući smjenu u Bijeloj kući, trenutačno su pasivne. A ne zna se hoće li se i kako ponovno aktivirati u regiji. Velika Britanija, koja je do sada imala aktivni angažman i ulogu u regiji, napuštanjem Europske unije i u regiji prestaje biti faktor. Italija ima svoju krizu, a Francuska se bavi sama sobom te tako ostaje samo Njemačka kao važan faktor, ali prilično usamljen.
Kada Unija govori državama regije da "skoro neće biti proširenja", iako je to samo iskreno priznanje realnosti, s kojom su su narcisoidni lideri u regiji pomirili, Bruxelles više nema nikakvog utjecaja. Tu prazninu u regiji sada agresivno pokušavaju popuniti Rusija i Turska. Nikada nije bilo toliko važno da se međunarodna zajednica probudi i spriječi klizanje regije prema novim sukobima, što znači da mora spriječiti opasne ideje o stvaranju takozvanih "velikih država". Europska unija i međunarodna zajednica to ne smiju dopustiti, pogotovo sada kada je nakon više desetljeća blizu dogovor o ujedinjenju Cipra. Tragedije na Balkanu događale su se i zbog nesnalaženja međunarodne zajednice, a takve se pogreške ne smiju ponoviti.
http://www.jutarnji.hr/komentari/eu-mor ... a/5489539/
Turci su debili ako na danasnjem vaktu i relacijama u svijetu prihvate ujedinjenje Kipra.
-
moneta
#1622 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Bravo!Laertes wrote: Poštujem ja tvoje, g. veteran. Ali ovaj ovdje veteran neće više ratovati ni za kakve apstrakcije tipa država, nacija, vjera, patriotizam, kurci-palci... Samo vi ratujte...
Moje je ovo nešto kvadrata u kojim živim, moja žena i dvoje djece. Ništa drugo. Jebo vas rat!
- animals
#1623 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ovaj Mikro i Zgoljo ce sami sjebati RS..
u prve redove ih treba staviti..
Kad su ovako napaljeni..
u prve redove ih treba staviti..
Kad su ovako napaljeni..
-
Messier
#1624 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
al sto su srbi poludili ovako naprasno?
konfront sa hrvatima koji su dio eu
konfront na bosnjake
konfront na jug,na albance
nesto se kao rusi digli,sirija,alep i ta prica?
krim ruski,i odnosi sa iranom i turskom?
dabogda da to manojla nekog iz vlasenice spasi
konfront sa hrvatima koji su dio eu
konfront na bosnjake
konfront na jug,na albance
nesto se kao rusi digli,sirija,alep i ta prica?
krim ruski,i odnosi sa iranom i turskom?
dabogda da to manojla nekog iz vlasenice spasi
-
Mr Majestic
#1625 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?
Ako nemas ikonu uzmi poster neke srpske bogorodice kao Dare Bubamare , SeseVizionar 1985 wrote:Htjeo se i ja jednom na krstarici registrirat upravo zbog ovoga, da ih pitam, maksuz.Mirza007 wrote:Sta da se radi u slucaju kad se nema tavana? Evo recimo ja zivim u stanu.SkyLimit wrote: Скини икону са тавана и помоли се иако је за бившу Босну и Херцеговину већ и касно, можда повратком у вјеру прађедовску можеш барем спасити своју невјерничку душу.
Nemam tavana, da je mozda iz guzice izvadim.