- NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post Reply
Alfons Kauders

#1001 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

animals wrote:I jos nesto slusamo ovo 20 god.
kako samo Bosnjaci zele da ocuvaju BIH, a ostali bi da je podjele..
a kako je zele ocuvati, to je drugo pitanje..
cisti populizam, normalno da zele ,kad nemaju alternativu..
da imaju Tursku, koja granici sa BIH, davno bi bila vec podjeljena..
i Hrvati i Srbi bi zeljeli isto,da nemaju matice sa kojima granice..
i zato, nami jeste ovako, zato sto svi igraju prljave igre..
Nije bitno sto drugi hoce da je podjele, nista novo. :D Ali u Bakiru i Fahri po prvi put imaju kvalitetne suigrace s druge strane. I opet je ne mogu podijeliti, vec dobiti neke virtuelne teritorije i fotelje.

E sad, ni Bakir ni Fahro nisu svemocni, a ni vjecni... Postavlja se pitanje ko bi u toj situaciji dosao poslije njih? Cini mi se da o tome nije bilo rijeci?

Mislim da bi bila zanimljiva diskusija - ko bi zamijenio SDA i SBB na politickoj sceni... I kako bi prosli clanovi istih? Jer ima nekih stvari od kojih te ne mogu stititi ni hodze, ni pravosudje, ni novinari... (mada bi im ovi prvi vjerovatno trebali)

A kako bi se ti novi slagali sa druga dva naroda? :)
prog321

#1002 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by prog321 »

FreakyStyley wrote:
Turska nije matica Bosnjaka, apsolutno ni po cemu. Jednostavno, medju Bosnjacima ima odredjeni broj onesvijescenih Turkofila koji Tursku smatraju "bratskom" zemljom, sto je zalosno. To je produkt Alijinih panislamistickih teznji, koje su Bosnjacki narod zauvijek unazadile i proklele da ostane bez identiteta i svijesti o sebi.

Turska je okupator i agresor, koji je palio, silovao, ubijao i tlacio domace stanovnistvo stoljecima. Nista vise od toga.

To je isto kao kad bi tvrdili da nam je Austrija matica.

Besmisleno.

Ovo je netacno od pocetka do kraja.
Okupator je samo ona vojska koja nije donijela religiju vecinskom stanovnistvu.
Nije Vizantija okupator Srbima, niti su Mlecani Hrvatima. :-D
Hafis

#1003 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Hafis »

Grean wrote:Izborni zakon nije jednostavno pitanje.

Ako slusas katolicku crkvu ni oni se ne slazu sa ekskluzivitetom koji uziva manjina Hrvata, oni smjesteni u Zapadnoj Hercegovini. Po toj nekoj varijanti samo oni iz vecinski hrvatskih kantona bi birali predstavnika ako sam dobro shvatio.
Aha. A s čime se to konkretno slaže katolička crkva?
Samo ukratko...normalno bez onih starinskih multikulti parola ....dosadilo.
emmir1

#1004 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by emmir1 »

Za nas Bošnjake promjena izbornog zakona ne smije biti problem.
Hrvatima se mora omogućiti da izaberu svog predstavnika.

Čak Bošnjaci moraju insistirati na tome.

Međutim dojma sam da SDA trguje i sa tim, što je još jedna potpuno pogrešna politika Bakira i SDA.

Sa tim se ne trguje, tu je u pitanju ravnopravnost.
Grean

#1005 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Grean »

Hafis wrote:
Grean wrote:Izborni zakon nije jednostavno pitanje.

Ako slusas katolicku crkvu ni oni se ne slazu sa ekskluzivitetom koji uziva manjina Hrvata, oni smjesteni u Zapadnoj Hercegovini. Po toj nekoj varijanti samo oni iz vecinski hrvatskih kantona bi birali predstavnika ako sam dobro shvatio.
Aha. A s čime se to konkretno slaže katolička crkva?
Samo ukratko...normalno bez onih starinskih multikulti parola ....dosadilo.
Ne znam s cim se slazu ali se ne slazu sa eks ekskluzivitetom koji ovi uzivaju.

Topic iz Napretka decidno rece u intervju Dnevnim da je tvrdnja kako su Hrvati opstali samo tamo gdje je bila tzv. HB izmisljotina.
peepeep

#1006 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by peepeep »

emmir1 wrote:Znači Dodik nastavlja napade i ofanzivu a mi i dalje u defanzivi.

Da li je vrijeme da naši predstavnici u vlasti izađu iz defanzive i pređu u ofanzivu?

Šta se kalkuliše?

Čeka li se reakcija MZ ili nova američka administracija?

Propratih temu ali ne pročitah neki prijedlog kako odgovorit na ove poteze Dodika.

Da li je rješenje podjela?
Pripreme za rat?
Hapšenja?

Dodik za sada prolazi kao kroz sir, bošnjačkog odgovora nema.

Čak mi je čudno i da nema saopštenja SDA i neke uobičajne presice SDA rukovodstva i zajedničkog sastanka nakon ovakvih udara na državu BIH.

Malo mi to i nadu daje, možda se nešto iza brda valja pa budemo svjedočili u narednih par dana nekim hapšenjima, sankcijama....
Odgovora nema jer niko ne zna kako da odgovori Dodiku jer šta goda da uradiš, donji si. Meni je nejasno da srpski narod ne vidi gdje ih ovaj lopov vodi, a prema svemu sudeći, on ih vodi u nove devedesete i nove sukobe jer njemu to odgovara - Dedinje nije daleko kad imaš helikopter i vlastitu vojsku da te štiti. Ono što ljudi ne kontaju jeste da je Dodik spreman da sve sada uradi. Dolazak u Sarajevu u tužilaštvo bio je jedan težak udarac njegovom egu. I kao odgovor na to, on će uraditi sve da pokaže svoju moć. Jedini spas ovde je da se trenutna garnitura vlasti očisti od ovakvih likova. A znamo i ja i ti i svi, pa čak i oni preko imaginarne im granice, tamo u Republici Šumskoj, da se to nikada neće desiti. Međedi koji bi trebali da nas brane, to ne rade jer imaju tal koji njima odgovara.
Kikibombona

#1007 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Kikibombona »

Hafis wrote:
Kikibombona wrote:
Hafis wrote:Prava kriza tek dolazi, ovo nije ništa.
Shvaćam ostaviti nerješen problem Sejdi-Finci, Mostar, referendum u RS-u, ali kako zavući glavu pred novim problemom koji polako dolazi na red - Izborni zakon.
Ne vjerujem da je bošnjačka politička filozofija (ali ni javnost) sazrijela do te razine da shvati da FBiH nije ničiji nacionalni ekskluzivitet i da je spremna progutati još jednu gorku bombonu. Imam nekakav ružan osjećaj da ć to biti najveća politička kriza od Daytona do danas.
A kakv prijedlog HDZ nudi glede 'izbornog zakona'?

Cujem da govore o tome a nikakav konkretan prijedlog do sada nisam vidio.
Ima o tome dosta izrečenog.
Tehničke cake neće biti nikakav problem usuglasiti. Samo, postoji li politička volja?
Tesko da postoji. Smatram kako bi to Bosnjaci progutali ako bi imali garancije da ce Hrvati u BiH i Hrvatskoj podrzati politicku borbu protiv RS. Ko i kako takve garancije moze dati!?? Da Hrvati sutra dobiju 'izborni zakon' po zelji, vec prekosutra mogu poceti sa zagovaranjem 'treceg'. I tako bi bosnjacka politika iz lose pozicije dosla u goru. Hrvati bi mogli blokirati Federaciju i nastaviti raditi sa RS. I tek bi onda Bosnjaci bili nemocni. A i sada su, u svakom slucaju.

Ako Bosnjaci prihvate izborni zakon koji ce omoguciti Hrvatu da bira Hrvata, mislim da ce to biti plod politickog pritiska ili dogovora sa Amerikom i Evropom. Ako bude pritisak, Bosnjaci su gubitnici. Ako bude dogovor, moze izaci na dobro. Amerika i Evropa bi mogli biti taj 'garant' o kojem sam govorio u prvom pasusu. Amerika i Evropa mogu obecati Bosnjacima da ce raditi na obuzdavanju RS ako prihvate politicku ravnopravnost Hrvata.
Hafis

#1008 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Hafis »

Grean wrote: Topic iz Napretka decidno rece u intervju Dnevnim da je tvrdnja kako su Hrvati opstali samo tamo gdje je bila tzv. HB izmisljotina.
Nije izmišljotina već činjenica. Tamo gdje nije bilo HVO-a, dasnas žive još samo u tragovima.
uostalom, nije to tema. Crkva ima svoju filozofiju a život je nešto drugo.
I ne znam zašto se ikako u temu upliće stav Rimokatoličke crkve. Ne pročitah na ovih 30 i kusur stranica niti jednu jedinu riječ o stavu Islamske zajednice u BiH vezanim za izbore i predstavljanje naroda.
Grean

#1009 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Grean »

Hafis wrote:
Grean wrote: Topic iz Napretka decidno rece u intervju Dnevnim da je tvrdnja kako su Hrvati opstali samo tamo gdje je bila tzv. HB izmisljotina.
Nije izmišljotina već činjenica. Tamo gdje nije bilo HVO-a, dasnas žive još samo u tragovima.
I ne znam pšto se ikako u temu upliće stav RMK crkve. Ne pročitah na ovih 30 i kusur stranica niti jednu jedinu riječ o stavu Islamske zajednice u BiH vezanim za izbore i predstavljanjernaroda.
On je to predstavio cinjenicama a ti naglabas, kao i Covic.

Po popisu veci dio Hrvata zivi u Bosni nego u Hercegovini a ovi uzimaju 85% sredstava. Ovo su njegove rijeci.

Crkva samo ukazuje da manjina bh Hrvata pokusava preuzeti ekskuzivitet da odlucuju za svih 500.000 ili koliko ih vec ima u BiH.
Last edited by Grean on 10/01/2017 17:42, edited 1 time in total.
General War

#1010 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by General War »

Alfons Kauders wrote:
animals wrote:I jos nesto slusamo ovo 20 god.
kako samo Bosnjaci zele da ocuvaju BIH, a ostali bi da je podjele..
a kako je zele ocuvati, to je drugo pitanje..
cisti populizam, normalno da zele ,kad nemaju alternativu..
da imaju Tursku, koja granici sa BIH, davno bi bila vec podjeljena..
i Hrvati i Srbi bi zeljeli isto,da nemaju matice sa kojima granice..
i zato, nami jeste ovako, zato sto svi igraju prljave igre..
Nije bitno sto drugi hoce da je podjele, nista novo. :D Ali u Bakiru i Fahri po prvi put imaju kvalitetne suigrace s druge strane. I opet je ne mogu podijeliti, vec dobiti neke virtuelne teritorije i fotelje.

E sad, ni Bakir ni Fahro nisu svemocni, a ni vjecni... Postavlja se pitanje ko bi u toj situaciji dosao poslije njih? Cini mi se da o tome nije bilo rijeci?

Mislim da bi bila zanimljiva diskusija - ko bi zamijenio SDA i SBB na politickoj sceni... I kako bi prosli clanovi istih? Jer ima nekih stvari od kojih te ne mogu stititi ni hodze, ni pravosudje, ni novinari... (mada bi im ovi prvi vjerovatno trebali)

A kako bi se ti novi slagali sa druga dva naroda? :)
"One man with a gun can control 100 without one". Vladimir Lenin :D
Hafis

#1011 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Hafis »

Kikibombona wrote:
Hafis wrote:
Kikibombona wrote: A kakv prijedlog HDZ nudi glede 'izbornog zakona'?

Cujem da govore o tome a nikakav konkretan prijedlog do sada nisam vidio.
Ima o tome dosta izrečenog.
Tehničke cake neće biti nikakav problem usuglasiti. Samo, postoji li politička volja?
Tesko da postoji. Smatram kako bi to Bosnjaci progutali ako bi imali garancije da ce Hrvati u BiH i Hrvatskoj podrzati politicku borbu protiv RS. Ko i kako takve garancije moze dati!?? Da Hrvati sutra dobiju 'izborni zakon' po zelji, vec prekosutra mogu poceti sa zagovaranjem 'treceg'. I tako bi bosnjacka politika iz lose pozicije dosla u goru. Hrvati bi mogli blokirati Federaciju i nastaviti raditi sa RS. I tek bi onda Bosnjaci bili nemocni. A i sada su, u svakom slucaju.

Ako Bosnjaci prihvate izborni zakon koji ce omoguciti Hrvatu da bira Hrvata, mislim da ce to biti plod politickog pritiska ili dogovora sa Amerikom i Evropom. Ako bude pritisak, Bosnjaci su gubitnici. Ako bude dogovor, moze izaci na dobro. Amerika i Evropa bi mogli biti taj 'garant' o kojem sam govorio u prvom pasusu. Amerika i Evropa mogu obecati Bosnjacima da ce raditi na obuzdavanju RS ako prihvate politicku ravnopravnost Hrvata.
Kao što rekoh: bošnjačka politička filozofija još uvijek nije dovoljno sazrijela za neke stvari koje su neminovnost.

''Ako mi njima damo ravnopravnost, onda će oni bla bla bla''.

Da rezimiramo: Ako je ne daš (ravnopravnost), neće ni tebi ni državi svakako biti dobro - znači - nemaš što izgubiti ionako.
General War

#1012 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by General War »

Hafis wrote: Kao što rekoh: bošnjačka politička filozofija još uvijek nije dovoljno sazrijela za neke stvari koje su neminovnost.

Da rezimiramo: Ako je ne daš (ravnopravnost), neće ni tebi ni državi svakako biti dobro - znači - nemaš što izgubiti ionako.
Nista ne rezimiraj, ima jos tu koji cekaju na ravnopravnost od grada-kantona do pederacije i drzave...nece biti za popunu ni prvog koljena na budjet :mrgreen:
animals

#1013 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by animals »

Kikibombona wrote:

Znaci to je ta BIH,koju Bosnjaci zele..
Da oni biraju Hrvatima predstavnike,,
eto kako oni rade na ocuvanju BIH..
Hafis

#1014 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Hafis »

Grean wrote:
Hafis wrote:
I ne znam pšto se ikako u temu upliće stav RMK crkve. Ne pročitah na ovih 30 i kusur stranica niti jednu jedinu riječ o stavu Islamske zajednice u BiH vezanim za izbore i predstavljanjernaroda.
On je to predstavio cinjenicama a ti naglabas, kao i Covic.

Po popisu veci dio Hrvata zivi u Bosni nego u Hercegovini a ovi uzimaju 85% sredstava. Ovo su njegove rijeci.

Crkva samo ukazuje da manjina bh Hrvata pokusava preuzeti ekskuzivitet da odlucuju za svih 500.000 ili koliko ih vec ima u BiH.
imaju li neki egzaktni podatci, ili onako da vjerujem na riječ? O kojoj je svboti riječ? Gdje? Kako?
To je šuplja priča. Bošnjački mediji samo čekaju i napuhavaju takve izjave u nadi da će ugledati neku veću pukotinu. Nema od te priče ništa.
Npr: Ne može goraždanski kanton davati jednog Hrvata u dom naroda...pa da je Don Ante Bakovbić osobno.
Ta nisu kantoni konstitutivni element u domu naroda.
Last edited by Hafis on 10/01/2017 17:48, edited 1 time in total.
bingov buraz

#1015 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by bingov buraz »

sumirprimus wrote:al znaci zamjenik ministra odbrane, nema nikakvog dogovora sastanka koordinacije po ovom pitanju,sa ostatkom probosanskog establismenta,bulumente, horde,klape,kako god..
nestvarno tita mi mrtvog nestvarno cak i za nase glupave standarde.
pa rekla mi ministrica valjda oni razgovaraju :shock: :lol: :lol: hljebe grobe i boze da vas ne psujem zarad ovog blente
Ovo je ujedno i odgovor ovima sto vjeruju u Baketovu mudrost,citam komentare da je cudno i simptomaticno sto se niko sa probosanske strane ne oglasava kao vazduh trepti kao da nebo gori sisteme ceka se samo sah-mat da jednom zavrsimo sa secesionizmom kad tamo a ono medjutim :zzzz:
Strategija rahat patnje ne postoji,ustvari nikakva strategija ne postoji,ni plan A ni B,ne trebamo se lagati.Vode nas diletanti kao i 1991.
palermo

#1016 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by palermo »

Hafis wrote:
Kao što rekoh: bošnjačka politička filozofija još uvijek nije dovoljno sazrijela za neke stvari koje su neminovnost.

Pa rahat patnja, šta fali...gdje vam se žuri, pričekajte da nam sazrije ta politička filozfija
Alfons Kauders

#1017 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

palermo wrote:
Hafis wrote:

Pa rahat patnja, šta fali...gdje vam se žuri, pričekajte da nam sazrije ta politička filozfija
Jos 15 - 20 godina... Pa u EU... Ako prezivi... Ako ne, onda jebiga, nista :D
prog321

#1018 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by prog321 »

Ovaj Jusic mora dobiti otkaz istantno.
Ne što je napravio pogrešnu odluku nego što je glup pa je pokušao opravdati.
Hafis

#1019 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Hafis »

palermo wrote:
Hafis wrote:

Nisam ni spominjao nikakvu žurbu. Samo ukazujem na složenost problema :)
General War

#1020 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by General War »

bingov buraz wrote:
sumirprimus wrote:al znaci zamjenik ministra odbrane, nema nikakvog dogovora sastanka koordinacije po ovom pitanju,sa ostatkom probosanskog establismenta,bulumente, horde,klape,kako god..
nestvarno tita mi mrtvog nestvarno cak i za nase glupave standarde.
pa rekla mi ministrica valjda oni razgovaraju :shock: :lol: :lol: hljebe grobe i boze da vas ne psujem zarad ovog blente
Ovo je ujedno i odgovor ovima sto vjeruju u Baketovu mudrost,citam komentare da je cudno i simptomaticno sto se niko sa probosanske strane ne oglasava kao vazduh trepti kao da nebo gori sisteme ceka se samo sah-mat da jednom zavrsimo sa secesionizmom kad tamo a ono medjutim :zzzz:
Strategija rahat patnje ne postoji,ustvari nikakva strategija ne postoji,ni plan A ni B,ne trebamo se lagati.Vode nas diletanti kao i 1991.
:thumbup:
davno sam rekao, ko je izmislio i pouzda se u rahat patnju sistem...taj ne treba ni da cita politikan zabavnik a kamo li da prica o politici.
palermo

#1021 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by palermo »

Hafis wrote:
Nisam ni spominjao nikakvu žurbu. Samo ukazujem na složenost problema :)
pa polako, treba dobro istabiriti taj problem, ko žurio vrat slomio :D
Alfons Kauders

#1022 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:Ovaj Jusic mora dobiti otkaz istantno.
Ne što je napravio pogrešnu odluku nego što je glup pa je pokušao opravdati.
Preksutra - dok mu nadju adekvatno uredjivacku poziciju na Avazu, FTV ili Klixu. :)
apsidejzi

#1023 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by apsidejzi »

peepeep wrote: Odgovora nema jer niko ne zna kako da odgovori Dodiku jer šta goda da uradiš, donji si.
Odgovor ima! Nemoj mu potpisat iducu transu MMFa i vidjeces.
Lincoln-Burrows

#1024 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Lincoln-Burrows »

Ma tko je vidio uvesti ravnopravnost, bude li ravnopravnosti bit će belaja.
General War

#1025 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by General War »

erinić: Pripadnici OSBiH ne snose nikakvu odgovornost za učešće na obilježavanju 9. januara

...Jerinić smatra da je odluka Ministarstva odbrane BiH o pokretanju istrage o okolnostima pod kojim je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike u Banjoj Luci nelegalna i nelegitimna jer je donesena jučer, tačnije, na dan kada su svi pripadnici iz reda srpskog naroda praznovali Dan Republike Srpske.

"Pošto poštujemo zakone entiteta i Brčko distrikta, jučer je za ljude u Republici Srpskoj bio Dan Republike Srpske i praznik, a odluka je donesena bez konsultacija ijednog pripadnika iz reda srpskog naroda. To je u najmanju ruku nekorektno i gubi se povjerenje", rekao je Jerinić. :lol: :-)
Post Reply