Nova kompanija u Sa ili Tz
Moderator: anex
-
Ausnam
#1 Nova kompanija u Sa ili Tz
Zdravo,
Pitanje za one koji mogu objasniti vise i naravno pomoci koliko mogu.
Zpr radi se o kompaniji koja radi poslove u Australiji u sektoru gradjevine/arhitekture. Kopanija radi sve poslove za recimo pripremanje planova, projekata i generalno dizajna za Australisko trziste, ali trenutno trazi da otvori firmu u BiH gdje bi se gledalo da zaposli 10-25 arhitekti, dizajnera, tehnicara itd. Posto nisam fakultet zavrsio u Evropi ili BiH neznam tacno koje struke se bave tim poslom osim Arhitekti ili ako tacno govorim 'tehnicara'.
Zanima me jedno, koliko kosta odprilike dabi se zaposlio jedan 'tehnicar' ili arhitekta, inzinjer (gradjevinski), sa 2-6-10 godina iskustva? Naravno plata u KM i sedmicno/mjesecno.?
Takodjer me zanima koliko bi se placala taksa u BiH i ako se servis da tako kazem 'izvozi' i samo novac ulazi u drzavu onoliko koliko je potrebno za troskove?!.
Isto tako ofis prostor, za koliko bi se mogao naci, obezbjediti i ako neko zna web stranicu ili firmu koja iznajmljuje poslovni prostor na prostoru Sa ili Tz.
Dali postoji firma u BiH koja moze pomoci na profesionalnom levelu u potraznji za kandidate za ovaj posao, ne zanima me bas oni koji ce raditi na stele itd. Znaci nesto sasvim profesionalno.
Hvala unaprijed.
Zpr radi se o kompaniji koja radi poslove u Australiji u sektoru gradjevine/arhitekture. Kopanija radi sve poslove za recimo pripremanje planova, projekata i generalno dizajna za Australisko trziste, ali trenutno trazi da otvori firmu u BiH gdje bi se gledalo da zaposli 10-25 arhitekti, dizajnera, tehnicara itd. Posto nisam fakultet zavrsio u Evropi ili BiH neznam tacno koje struke se bave tim poslom osim Arhitekti ili ako tacno govorim 'tehnicara'.
Zanima me jedno, koliko kosta odprilike dabi se zaposlio jedan 'tehnicar' ili arhitekta, inzinjer (gradjevinski), sa 2-6-10 godina iskustva? Naravno plata u KM i sedmicno/mjesecno.?
Takodjer me zanima koliko bi se placala taksa u BiH i ako se servis da tako kazem 'izvozi' i samo novac ulazi u drzavu onoliko koliko je potrebno za troskove?!.
Isto tako ofis prostor, za koliko bi se mogao naci, obezbjediti i ako neko zna web stranicu ili firmu koja iznajmljuje poslovni prostor na prostoru Sa ili Tz.
Dali postoji firma u BiH koja moze pomoci na profesionalnom levelu u potraznji za kandidate za ovaj posao, ne zanima me bas oni koji ce raditi na stele itd. Znaci nesto sasvim profesionalno.
Hvala unaprijed.
-
rekla-kazala
#2 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
Nisam upućen u građevinsku struku ali logično bi bilo da stupite u kontakt sa građevinskim fakultetima u Tuzli i Sarajevu i da prikupite informacije vezano za potrebni kadar. Dalje da raspišete konkurs za glavnog projektanta ili kako će se već zvati čovjek odgovoran za cijeli projektni biro. Kada njega izaberete onda s njim skupa odlučiti o izboru odgovarajućih uposlenika.
Što se tiče prostora i plata. Prostor ne mora biti u centru pa bi cijena po m2 uključujući grijanje, struju, komunalne naknade,.. bila od 10 do 15 KM. Plaće bruto od 2000 do 3000 KM mjesečno. S obzirom da se radi o izvoznom proizvodu, usluzi mislim da tu nema više nikakvih poreskih opterećenja kao što su PDV.
Deset uposlenih sa najmom prostora i ostalim troškovima firme oko 30.000 KM mjesečno.
Sretno !
Što se tiče prostora i plata. Prostor ne mora biti u centru pa bi cijena po m2 uključujući grijanje, struju, komunalne naknade,.. bila od 10 do 15 KM. Plaće bruto od 2000 do 3000 KM mjesečno. S obzirom da se radi o izvoznom proizvodu, usluzi mislim da tu nema više nikakvih poreskih opterećenja kao što su PDV.
Deset uposlenih sa najmom prostora i ostalim troškovima firme oko 30.000 KM mjesečno.
Sretno !
-
mefistofilis
#3 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
inzinjerima das po devet stoja, tehnicarima sest, sviju prijavis na minimalac i imas dobru osnovu za jednu modernu i prosperitetnu firmu.
(recept iz knjige Sedam tajni uspjeha uvazenog strucnjaka Kenana Crnkica)
i da, obavezno ih pitaj koliko iskustva imaju u pranju auta i kupovini bureka
-
rekla-kazala
#4 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
Dobar taj Crnkić ( sin SDA ministra ), volio bi ga vidjeti u realnoj ekonomiji, da pokaže koliko će biti uspješan.atorniji putnik wrote:inzinjerima das po devet stoja, tehnicarima sest, sviju prijavis na minimalac i imas dobru osnovu za jednu modernu i prosperitetnu firmu.
Nek pokrene neki biznis, nek otvori bar jedno radno mjesto, jednu trafiku i uz legalno poslovanje nek ostvari bar jednu marku dobiti.
- Alfons Kauders
#5 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
i u sa i u tz trenutno imas "visak" kvalifikovanih iz svih navedenih struka... u tuzli je u zadnjih pet godina izgradjeno vise zgrada nego u proteklih 30 godina... i sada sve usporava, trazice raja posla sve vise, a ima ih dosta koji su ispekli zanat na tim projektima... u sarajevu isti kurac, s tim da imaju i fakultete za potrebne strukeAusnam wrote:Zdravo,
Hvala unaprijed.
u tz bi mogao proci s mozda 10-20% slabijim platama nego u sarajevu, ali isto tako broj potencijalnih kandidata ce biti osjetno manji... kancelarijski prostor i u tuzli i u sarajevu je relativno jeftin (u tuzli jos jeftiniji, a trziste je vec preplavljeno novim stambenim i poslovnim zgradurinama, jeftinog i praznog prostora na sve strane, od centra do periferije... agencija naravno ima, od prostor.ba pa nadalje, tako da ne bi trebao biti problem naci nesto prikladne velicine... ako se radi o 10-25 ljudi, pretpostavljam da nista ispod 300-400 kvadrata ne dolazi u obzir - uglavnom moze se naci... na tu velicinu prostora mozes komotno dobiti cijenu ispod 10km po kvadratu (bez rezija i opremanja prostora naravno)
sto se tice plata, tu nisam siguran, nije mi struka... prijateljica mi je radila u prilicno jakoj tz firmi, na zestokim projektima (mahom poslovne zgrade)... ali kako se sve usporilo mislim da su im plate zestoko zavrnuli (netto oko 1000km, bilo je dosta vise)... u principu ispod 1500 netto ne mozes racunati na gradjevinca ili arhitektu s nekoliko godina iskustva, a kvalitetniji koje bi moglo voditi timove redovno uzimaju i dvostruko vise... kad na to dodas sva davanja drzavi, ispada kako je kolega rekao, 2000 i kusur bruto minimum, osim ako neces totalno zelene ljude, a neces
u slucaju izvoza imas dosta olaksica, pdv i porez na dobit... ali ostaju visoki doprinosi na plate... e sad... postoji opcija da ih fakat prijavis na neke krs plate, a da se ostatak namiri direktno iz australije, po osnovu drugih ugovora... npr. das arhitekti platu 800km kod nas, platis 1250 bruto, a onda jos 700-800 prebacujes iz australije...
sto se tice firmi koje bi ti mogle pomoci u izboru kandidata, nisam siguran da ima bilo sto ce ti pretjerano pomoci osim internet portala tipa posao.ba... eventualno da se ide preko fakulteta i kojekakvih udruzenja, gdje je sarajevo u prednosti... ili forum, mala je ovo zemlja, svi se znaju i svako sigurno vec ima ljudi koje bi mogao predloziti
-
mefistofilis
#6 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
cuj 10 maraka po kvadratu. u avazovom tornju kod zeljeznicke u Sarajevu kvadrat 6 maraka bio prije godinu dana
- Alfons Kauders
#7 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
pa i rekao sam "komotno ispod 10"atorniji putnik wrote:cuj 10 maraka po kvadratu. u avazovom tornju kod zeljeznicke u Sarajevu kvadrat 6 maraka bio prije godinu dana
znam cak i za primjere gdje su ljudi davali prostore za simbolicnu cifru, ali mahom se radilo o manjim prostorima u prizemljima stambenih zgrada i zapustenim trznim centrima - cisto zato jer su rezije bile ogromne i bolje je bilo prostore davati u bescijenje, samo da se ne ide u minus
u svakom slucaju prostor je najmanji problem u cijeloj prici... samo u tuzli mi pada na pamet nekoliko novih zgrada u kojima bi se moglo naci nesto prikladne velicine... u sarajevu naravno ima jos vise
-
mefistofilis
#8 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
sad vidjoh, sorry, mada te nisam ni napadao vec onako konstatovao 
- Alfons Kauders
#9 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
al fakat je smijesna situacija, svi haman kontali zaraditi paru na poslovnim prostorima, a niko se nije pitao ko ce te prostore zapravo iznajmljivati... tako da sad fakticki ima situacija da haman kosta isto iznajmiti prostor za kancelariju i garazu priblizno iste kvadratureatorniji putnik wrote:sad vidjoh, sorry, mada te nisam ni napadao vec onako konstatovao
bosnjo i investicije
-
mefistofilis
#10 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
to je valjda ostalo u "kodu".
nije prije bilo banki nego se samo gledalo da se kupi zemlje/nekretnina; ta "zemlja" su sada stanovi a na malo vecem nivou "poslovni objekti"
(pogotovo oni kad prodjes mimo Ilidze pa lola napravio kucu 20 sa 20 i naredao 4 sprata i kaze poslovni objekat)
nije prije bilo banki nego se samo gledalo da se kupi zemlje/nekretnina; ta "zemlja" su sada stanovi a na malo vecem nivou "poslovni objekti"
(pogotovo oni kad prodjes mimo Ilidze pa lola napravio kucu 20 sa 20 i naredao 4 sprata i kaze poslovni objekat)
-
AmbasaNdor
#11 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
Radim u firmi slicnog profila, tako da mi je dobro poznata tema, pretpostavke o iznajmljivanju prostora su pogresne, cijene u objektima kao sto su Avaz, Unitic su od 20KM/m2 do 30-40KM/m2, sa ukljucenim rezijama (tako rentaju), ali ima i jeftinijih opcija, svakako, sad sve zavisi sta ti je u ovom slucaju bitno (lokacija, kvadratura, opremljenost, sigurnost itd.). Obzirom da ti izvozis proizvod i ne plasiras ga na domace trziste, nisi PDV obveznik, ali placas doprinose i poreze koji se ticu radnika, prostora i sl. U svemu tome, registracija, porezi, plate, pronalazenje uposlenika isl., ti moze pomoci racunovosdstveni biro, ili racunovodja, pa ukoliko zelis mogu ti preporuciti i pomoci, naravno, za Sarajevo, o Tuzli nemam informacija o prostorima isl. Za vise informacija mozes mi poslati privatnu poruku.
-
mefistofilis
#12 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
ne bih lupao bezveze. covjek koji je zaduzen za iznajmljivanje a ne neko ko je iznajmio mi je rekao da je u avazu, konkretno u onom nizem objektu, kvadrat 6 km okruglo
-
staradis
#13 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
Office u Sarajevu imas na svakom koraku i za svaki budzet. Sto se tice kadra moja preppruka ti je uzmes usluge kompanija koje se bave procjenom, selekcijom i zaposljavanjem kadra.
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
-
AmbasaNdor
#14 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
Ovo za cinene rentanja, ne znam je li to po principu "kako te nadju", jer su gazdi firme za koju radim prosle godine za Avaz (doduse na Stupu) trazili 20KM/m2, sa svim rezijama ukljucenim u cijenu, a mozda je to zbog ovih rezija... U svakom slucaju, treba pitati, jer se slazem da u Sarajevu ima i razlicitih cijena i razlicitih uslova...
Trazenje uposlenika ide po principu, das oglas, pa ti se javi 200-300 ljudi (ne pretjerujem), i biraj prema tome sta ti treba. Tu je i Zavod za zaposljavanje, i mogu ti pomoci. Koji kadar ti treba, i ko sve to moze raditi, zavisi od vrste poslova, da li trazis samo idejna rjesenja, ili i izvedbena, onda ti pored arhitekti trebaju i staticari, elektrotehnicari... Onda je pitanje i da li ces da angazujes i gradjevinske tehnicare, graficke tehnicare, informaticare itd. Plate variraju od kolicine posla i radnog vremena i kvalifikacija (odnosno, ocekuj da ces puno vise platiti npr. elektrotehnicara od arhitekte). Ovakvih firmi, pored ove za koju radim, ima prilicno po Sarajevu, zovu ih "jeftina radna snaga"... Nazalost, stancamo diplome, a nemamo gdje te ljude da zaposlimo.
Trazenje uposlenika ide po principu, das oglas, pa ti se javi 200-300 ljudi (ne pretjerujem), i biraj prema tome sta ti treba. Tu je i Zavod za zaposljavanje, i mogu ti pomoci. Koji kadar ti treba, i ko sve to moze raditi, zavisi od vrste poslova, da li trazis samo idejna rjesenja, ili i izvedbena, onda ti pored arhitekti trebaju i staticari, elektrotehnicari... Onda je pitanje i da li ces da angazujes i gradjevinske tehnicare, graficke tehnicare, informaticare itd. Plate variraju od kolicine posla i radnog vremena i kvalifikacija (odnosno, ocekuj da ces puno vise platiti npr. elektrotehnicara od arhitekte). Ovakvih firmi, pored ove za koju radim, ima prilicno po Sarajevu, zovu ih "jeftina radna snaga"... Nazalost, stancamo diplome, a nemamo gdje te ljude da zaposlimo.
-
ins
#15 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
Evo mog misljenja, pa ako moze pomoci 
Diplomirani arhitekta (ekvivalent MA) http://www.af.web.ba/arh/index.php?opti ... 15&lang=hr
Diplomirani inzinjer gradjevina (ekvivalent MA) http://gf.unsa.ba/pdf/GF-brosura-bw.pdf
Arhitektonski tehnicar (srednja skola) http://www.ggs.edu.ba/
Gradjevinski tehnicar (srednja skola) http://www.ggs.edu.ba/
Inace, ovaj potez sa otvaranjem firme ovdje je pametan, jer u principu firma koja se bavi pruzanjem usluga i ima osigurano trziste u inostranstvu bez ikakvih problema radi u BiH, jer se na nju ne odnosi ono sto se zove „nepovoljan poslovni ambijent“ (koji se najvise odnosi na proizvodnju za domace trziste).
Ono sto ti je osnova za ovaj posao je da pronadjes odlicnog racunovodju, kojeg ces angazovati kao outsource, i koji ce ti pomoci i oko osnivanja firme i oko contractinga. Iz licnog iskustva (12+ godina) smatram da je vrhunski racunovodja najvazniji. Ja svog mjesecno placam 300 KM + PDV.
Za diplomiranog arhitektu ili gradjevinskog inzinjera sve ispod 1200 KM netto/mjesec je neozbiljno, i ne osigurava nikakav kvalitet. Solidno motivisan inzinjer je od 1500 KM – 2000 KM, dok one koji ti nose tezinu posla placas 2000 – 2500 KM netto/mjesec. Preko toga, bolje da ponudis auto 365/24/7 tipa Golf ili Focus kojeg nabavljas na leasing (aprox 700 KM/mjesec) i ulazi u troskove poslovanja i bolja je opcija nego veca plata.
Ako nakon godinu-dvije shvatis da si nasao osobu koja ti vodi i projekte i firmu u BiH kako treba, njega vrijedi platiti 2500-3500 KM netto + auto Compact klase, jer drugog tesko da ces naci.
Kvalitetne tehnicare placas minimalno 800 KM netto, a motivirane 1000 – 1500 KM netto.
Brutto plata = Netto x 1,69 coef.
Imaj na umu da je ovdje netto plata doslovno netto, dakle nakon sto je radnik primi, on nista nije duzan platiti poreza ili osiguranja, jer mu je firma vec sve platila.
Sto se kvalitete ovih kadrova, ona je odlicna. Imaj na umu da ako ti trebaju field radnici za Afriku, ME ili Aziju, ne postoje oni sa boljim odnosom cijena/znanje od BiH inzinjera. Takodjer, jako su cijenjeni u Rusiji i, sto je tamo vrlo bitno, znaju cirilicu!
U svakom drugom slucaju, na ugovoreni iznos se dodaje VAT 17%, sto je najmanje u Evropi!
Na kraju kalendarske godine, na ostvareni profit placas svega 10% poreza, flat rate.
Takodjer, porez na licne prihode je takodjer 10% flat rate (na iznos preko 40-50.000 KM/godisnje, ne mogu da se sjetim koji je tacan iznos)
Solidan prostor dobijas za 15-20 KM/m2 mjesecno sa svim troskovima osim telefona
Odlican prostor 20 – 30 KM/m2 mjesecno.
Male su sanse da ces naletiti na neki dobar od 10-15 KM mjesecno.
Kod office prostora po meni je bitno da nema ulaz sa ulice, jer tada moras voditi brigu i o fizickoj zastiti, osiguranju, ciscenju, itd...,. Najbolje je u poslovnim zgradama, gdje imas centralni ulaz, cuvara, ciscenje, odrzavanje, protivpozarnu zastitu, klimatizaciju i grijanje itd... Stan u zgradi (pogotovo u centru) je srednja varijanta, tada ti treba dobar alarm + ciscenje (outsource)
Evo primjera sve 3 vrste prostora:
Lokal vanjski prizemlje: http://prostor.ba/nekretnina/skenderija ... erija/5039
Ex-Stan u Centru http://prostor.ba/nekretnina/stari-grad ... drale/3988
Poslovna zgrada http://prostor.ba/nekretnina/alipasino- ... -doma/1360
Profil Sarajevo http://www.profil.ba/
Dekra Sarajevo http://dekra.ba/
Hill International http://www.hill-international.com/ba.10683.0.html
I naravno Posao.ba http://www.posao.ba
Sto se dileme TZ ili SA tice, svaka ima svojih prednosti i mana.
Sarajevo nudi kvalitetniji izbor, ovakvi kadrovi imaju vise iskustva, dok je Tuzla nesto jeftinija. U SA je veca konkurencija, dobri strucnjaci lakse promjene posao, dok su u Tuzli odaniji i vise zadovoljni ponudjenim.
Mana Tuzle je da nemaju razvijenu tradiciju velikih projektnih biroa, i tu su Sarajevo i Mostar u ubjedljivoj prednosti (pa čak i Zenica u manjoj mjeri). Mostar nemoj potcjenjivati u ovim stvarima, uvijek su imali jak i gradjevinski fakultet i operativu, i mislim da pozicioniranjem firme u Mostaru mozes dosta profitirati (naravno, smjestis je u Stari grad
)
Ta zanimanja su ovdje (aprox):Ausnam wrote:Zdravo,
Diplomirani arhitekta (ekvivalent MA) http://www.af.web.ba/arh/index.php?opti ... 15&lang=hr
Diplomirani inzinjer gradjevina (ekvivalent MA) http://gf.unsa.ba/pdf/GF-brosura-bw.pdf
Arhitektonski tehnicar (srednja skola) http://www.ggs.edu.ba/
Gradjevinski tehnicar (srednja skola) http://www.ggs.edu.ba/
Inace, ovaj potez sa otvaranjem firme ovdje je pametan, jer u principu firma koja se bavi pruzanjem usluga i ima osigurano trziste u inostranstvu bez ikakvih problema radi u BiH, jer se na nju ne odnosi ono sto se zove „nepovoljan poslovni ambijent“ (koji se najvise odnosi na proizvodnju za domace trziste).
Ono sto ti je osnova za ovaj posao je da pronadjes odlicnog racunovodju, kojeg ces angazovati kao outsource, i koji ce ti pomoci i oko osnivanja firme i oko contractinga. Iz licnog iskustva (12+ godina) smatram da je vrhunski racunovodja najvazniji. Ja svog mjesecno placam 300 KM + PDV.
Plata u BiH se uvijek izrazava na mjesecnom nivou.Zanima me jedno, koliko kosta odprilike dabi se zaposlio jedan 'tehnicar' ili arhitekta, inzinjer (gradjevinski), sa 2-6-10 godina iskustva? Naravno plata u KM i sedmicno/mjesecno.?
Za diplomiranog arhitektu ili gradjevinskog inzinjera sve ispod 1200 KM netto/mjesec je neozbiljno, i ne osigurava nikakav kvalitet. Solidno motivisan inzinjer je od 1500 KM – 2000 KM, dok one koji ti nose tezinu posla placas 2000 – 2500 KM netto/mjesec. Preko toga, bolje da ponudis auto 365/24/7 tipa Golf ili Focus kojeg nabavljas na leasing (aprox 700 KM/mjesec) i ulazi u troskove poslovanja i bolja je opcija nego veca plata.
Ako nakon godinu-dvije shvatis da si nasao osobu koja ti vodi i projekte i firmu u BiH kako treba, njega vrijedi platiti 2500-3500 KM netto + auto Compact klase, jer drugog tesko da ces naci.
Kvalitetne tehnicare placas minimalno 800 KM netto, a motivirane 1000 – 1500 KM netto.
Brutto plata = Netto x 1,69 coef.
Imaj na umu da je ovdje netto plata doslovno netto, dakle nakon sto je radnik primi, on nista nije duzan platiti poreza ili osiguranja, jer mu je firma vec sve platila.
Sto se kvalitete ovih kadrova, ona je odlicna. Imaj na umu da ako ti trebaju field radnici za Afriku, ME ili Aziju, ne postoje oni sa boljim odnosom cijena/znanje od BiH inzinjera. Takodjer, jako su cijenjeni u Rusiji i, sto je tamo vrlo bitno, znaju cirilicu!
Ako je usluga obavljena u inostranstvu i placa se sa racuna van BiH, ne podlijeze placanju VAT.Takodjer me zanima koliko bi se placala taksa u BiH i ako se servis da tako kazem 'izvozi' i samo novac ulazi u drzavu onoliko koliko je potrebno za troskove?!.
U svakom drugom slucaju, na ugovoreni iznos se dodaje VAT 17%, sto je najmanje u Evropi!
Na kraju kalendarske godine, na ostvareni profit placas svega 10% poreza, flat rate.
Takodjer, porez na licne prihode je takodjer 10% flat rate (na iznos preko 40-50.000 KM/godisnje, ne mogu da se sjetim koji je tacan iznos)
Sto se office prostora za tvoju djelatnost tice, imas ih tri vrste: tzv lokali u prizemlju zgrada (najmanje pozeljno), stanovi registrovani kao poslovni prostor (srednja varijanta) i poslovne zgrade (naravno najbolje)Isto tako ofis prostor, za koliko bi se mogao naci, obezbjediti i ako neko zna web stranicu ili firmu koja iznajmljuje poslovni prostor na prostoru Sa ili Tz.
Solidan prostor dobijas za 15-20 KM/m2 mjesecno sa svim troskovima osim telefona
Odlican prostor 20 – 30 KM/m2 mjesecno.
Male su sanse da ces naletiti na neki dobar od 10-15 KM mjesecno.
Kod office prostora po meni je bitno da nema ulaz sa ulice, jer tada moras voditi brigu i o fizickoj zastiti, osiguranju, ciscenju, itd...,. Najbolje je u poslovnim zgradama, gdje imas centralni ulaz, cuvara, ciscenje, odrzavanje, protivpozarnu zastitu, klimatizaciju i grijanje itd... Stan u zgradi (pogotovo u centru) je srednja varijanta, tada ti treba dobar alarm + ciscenje (outsource)
Evo primjera sve 3 vrste prostora:
Lokal vanjski prizemlje: http://prostor.ba/nekretnina/skenderija ... erija/5039
Ex-Stan u Centru http://prostor.ba/nekretnina/stari-grad ... drale/3988
Poslovna zgrada http://prostor.ba/nekretnina/alipasino- ... -doma/1360
Postoji, ima ih nekoliko:
Profil Sarajevo http://www.profil.ba/
Dekra Sarajevo http://dekra.ba/
Hill International http://www.hill-international.com/ba.10683.0.html
I naravno Posao.ba http://www.posao.ba
Sto se dileme TZ ili SA tice, svaka ima svojih prednosti i mana.
Sarajevo nudi kvalitetniji izbor, ovakvi kadrovi imaju vise iskustva, dok je Tuzla nesto jeftinija. U SA je veca konkurencija, dobri strucnjaci lakse promjene posao, dok su u Tuzli odaniji i vise zadovoljni ponudjenim.
Mana Tuzle je da nemaju razvijenu tradiciju velikih projektnih biroa, i tu su Sarajevo i Mostar u ubjedljivoj prednosti (pa čak i Zenica u manjoj mjeri). Mostar nemoj potcjenjivati u ovim stvarima, uvijek su imali jak i gradjevinski fakultet i operativu, i mislim da pozicioniranjem firme u Mostaru mozes dosta profitirati (naravno, smjestis je u Stari grad
- Alfons Kauders
#16 Re: Nova kompanija u Sa ili Tz
fino je sto na forumu jos uvijek ima normalnog naroda koji zna posao
za ovo nisam siguran... mislim da se ne plati porez na dobit ako odredjeni procenat prometa godisnje ide u izvoz, mislim da je 30% u pitanju - drugim rijecima jos boljeNa kraju kalendarske godine, na ostvareni profit placas svega 10% poreza, flat rate.