Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#76 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by Zviz »

mali_milojica wrote:
Zviz wrote:
mali_milojica wrote:Sad kad se radila petlja na Stupu,jedna traka je zakacila 6 kvadrata prijateljeve zemlje,platili su mu 1800 KM ili 300 po kvadratu.
Kuca koja je je bila iza njega srusena je cijela i preko zemlje presla navedena traka. Za 300 kvadrata zemlje,kucu na dva sprata i malo vocki covjek je dobio 450k KM. Kesa.
Sve ispod 150 KM za kvadrat zemlje na stupu 2,a o kucama da ne pricam ja bih glatko odbio.
Tibra daje stanove,kompenzacija,racuna veliku cijenu koju ljudi kasnije ne mogu da izvuku,stanovi su zavuceni,blizu drugih prozora itd itd. Minus dibiduz.

Ja ispod 950KM/m2 ni necu razmisljati. Nepita hljeba, a onaj Memic ako nema para nek onda se mani supljih, on bi na racun tudjih ledja gradio i bogatio se. Dobro mu onaj rece najbolje da damo dzaba pa nek rade sta hoce.
Ne znam na sta si tacno mislio ovo po 950/m2? Na zemlju ili stambeni prostor?
Ja ti ovo govorim iz iskustva. Znam koliko je covjek dobio za svoju zemlju,a bukvalno se nalazi uz glavnu cestu u Sarajevu. To ko je placao,investitor,direkcija za ceste,drzava ili neko treci,ne znam.

Kucu sam mislio, mada znam ljudi koji su za golu zemlju u tom dijelu imali ponude 200.000kM za dulum, dulum i kusur. To za 300km metar je dobro za zemlju ali pitam se bil isto ponudili da je rijec o 1000 metara?
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#77 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by Zviz »

pemanapemani wrote:
neki wrote:u zoni od nekih 100 m od ograde piste, nista sto se gradi ne smije biti visocije od 6-7m, tako da stambene zgrade tu ne dolaze u obzir. Moze Memic pjevati borbene ali to tamo nece izgraditi, u protivnom aerodrom gubi licencu
Ove kuće što su izgrađene u zadnjih 20 godina su se jedva provukle. Nekad 2000. godine je bilo riječi da će se rušiti kuće uz ogradu ili će aerodrom izgubiti licencu. Zato mi nije jasno da bi neko uz ogradu aerodroma (Kasindolska) pravio zgrade.
Opet kažem, jedino moguće je na desnoj strani Kasindolske, a i to max. 3-4 sprata. Koliko bi se isplatilo zbog velikog broja kuća je drugi par cipela.
Skuplja pita od tepsije ako ce sa gornje strane Kasindolske rusiti kuce tj otkup.
hrle1976

#78 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by hrle1976 »

Moji starci dobili ponudu putem telefona. 200 maraka/m2 za okucnicu i otatak dvorista, a kuca u brutto kvadraturi 300 maraka/m2.
hrle1976

#79 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by hrle1976 »

Evo i slika projekta!!!!!

Image
Dio dojnjeg dijela Stupa 2 - blizu Kasindolse skroz do piste.

Image
Duz rijeke dobrinje te kod ocrtanog kruznog toka se nalazi plan u dvoristu tokara, o kojem se ranije pisalo.

Image
Tibre 2 i novo raskrsce na cesti prema Ilidzi.

Image
Stupska petlja / Stupsko brdo

Image
Dojnji dio Stupa 2, skroz prema terminalima i Dobrinji
Last edited by hrle1976 on 29/01/2016 14:08, edited 1 time in total.
karanana

#80 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by karanana »

ko je najveci sarajevski neimar poslije husrev bega?
ko je najveci sarajevski neimar poslije husfev bega?

ha fahro! ko je?
Thorgerson

#81 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by Thorgerson »

hrle1976 wrote:Evo i slika projekta!!!!!

Image
Dio dojnjeg dijela Stupa 2 - blizu Kasindolse skroz do piste.
Kakav je ovo planirani kruzni tok? Ne mogu da skontam koja je ovo cesta? I je li ovo fazon kruzni kao na mostarskom rasrks, na jednom nivou kruzni, na drugom iznad vijadukt...samo nikako da povezem gdje je ovo?
helpdesk1

#82 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by helpdesk1 »

pemanapemani wrote:
neki wrote:u zoni od nekih 100 m od ograde piste, nista sto se gradi ne smije biti visocije od 6-7m, tako da stambene zgrade tu ne dolaze u obzir. Moze Memic pjevati borbene ali to tamo nece izgraditi, u protivnom aerodrom gubi licencu
Ove kuće što su izgrađene u zadnjih 20 godina su se jedva provukle. Nekad 2000. godine je bilo riječi da će se rušiti kuće uz ogradu ili će aerodrom izgubiti licencu. Zato mi nije jasno da bi neko uz ogradu aerodroma (Kasindolska) pravio zgrade.
E pa dragi sugradjani, onda se ne cudite sto avioni ne slijecu u grad Sarajevo (ne na aerodrom nego, bas slijecu u grad) po magli. JBT lokalna (samo)uprava je jaca od Vijeca ministara, jer ako nacelnik opstine da odobrenje da se pravi zgrada uz samo pistu ili benzinska pumpa u produzetku piste, niko to ne moze osporiti. Nazalost :(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#83 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by Truba »

jbt kakvi su ovo planovi ja se ne mogu snaći
Haris.ba

#84 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by Haris.ba »

Ta cesta "uz Kasindolsku" je famozni zavrsetak Juzne longitudinale, koja se spaja sa tzv. Zapadnim ulazom u grad (petlja na ulazu na Ilidzu od grada). Tu cestu mozemo ocekivati za 50 godina.
I ne znam kako se se napraviti. Jedva se prosirila Kasindolska. Na dosta dijelova nema ni trotoara, ili su dvadeset centi sirine.
Uglavnom, ideja je dobra. Realizacija je problem.

Citavo Stupsko brdo ce se naći izbrazdano cestama. To je barem plan.

Najbolja stvar je sto ce se Stupska petlja rasteretiti. A sa Ilidze ce se moci u grad bez izlaska na glavnu gradsku cestu.
hrle1976

#85 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by hrle1976 »

Image

Evo kad pogledam ovu sliku gornjeg dijela Supa II najezim se. Izmedju kuca da grade zgrade.
Sa desne strane kruznog toka - i gornje i dojnje je ludost. U gornjem hoce da uvale u dvoriste tokara zgrade a duz gornje Dobrinjske ulice uz kuce koje i onako nemaju nesto puno dvorista da pribiju jos neke male stambene zgrade. Do tokara Davora, u dvoriste pokojnog Pavla hoce da naprave cestu, a vamo u dvoristima Bilic-Markulja nista manje nego 6 zgrada te cestu preko Dobrinjske rijeke dole prema Kadindolskoj ulici.

A u nase nista manje nego dvije ko zgradice u fazonu dupljaka.

Ko god je ovo crto ili nema pojma ili ovdje te ljude sto tu zive niko ziv ne sljivi ni 2 %.
P308

#86 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by P308 »

Bas? Nijedna kuca nije otkupljena i nece se rusiti?
hrle1976

#87 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by hrle1976 »

P308 wrote:Bas? Nijedna kuca nije otkupljena i nece se rusiti?

Nudili su 200km m2 za golu zemlju i nesto malo jace za objekte. Mada vjerujem da je to bila navlakusa da prvi pristanu a polje bi cijena spala na 50km m2 jer bi druge drugacije pritiskali.
Thorgerson

#88 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by Thorgerson »

Koliko je kuca na ovom dijelu bilo prije rata?

Nije trebalo dozvoliti gradnju onolikog broja kuca. Zemlja se morala otkupiti od ljudi i kasnije tusiti investitorima.

Ovako na prostoru gdje moze stati jos jedna Dobrinja, imas hrpu kuca, nikakav urbanizam, nikakvi putevi, nista ni sa cim...da ne govorim koliko pridonose zagadjenju, jer ih 90% lozi... kad prodjes onim dijelom treba ti dupla gas maska.

Uzas...a kasindolska, jos gore stanje...ne kontam poentu kuca od pet spratova a prilaz put ne mogu se dva covjeka mimoici, malo vece auto retrovizore moras sklopit...

kad das bosnji slobodu da on uredjuje sebi naselje... :-)

Mada generalno ja mislim da ce za nekih 50 godina sve te kuce biti porusene. Ili vecina.
Investitori ce kupovati kuce, iseljavati ljude i praviti zgrade. Jer se isplati.

To se radi po starom gradu. Investitori kupe nekoliko kuca i naprave zgradicu od 3-4 sprata. A zamisli ovdje mozes pravit nebodere...koliko god da zatrazi vlasnik kuce investitoru se isplati.
hrle1976

#89 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by hrle1976 »

Oko ilegalnih kuca ili koliko je niklo je tesko dati tacnu cifru - ali moja procjena zvuci 3/4 su bez papira. Mi nismo imali neki poseban odnos sa ostatkom ljudi u dijelu Stupa II koji je oznacavala Kasindolska ulica. U sljedecoj slici mozes viditi crveni krug. To je nase na Stupu II. Svijetlo plava crta je skim smo imali ono dobre susjedske odnose i taj dio je manje vise ostao isti i kao prije rata. Najvise kontakta smo imali s ljudima na gornjoj strani Stupa II. Tu gdje je ocrtana cesta preko rijeke je sad i od uvijek bio obicni mali pjesacki mostic. Sve u narandjastom je nekad davno bilo od Markulja. Ono u plavom su poklonilim nekim Bilicima koji danas nose prezime Bilic-Markulj. Sve u ljubicastom su prodcali a pokoja parcela je ostala jos u njihovim rukama. Nesto na Stupskoj i Dobrinjskoj. Tako da Markulji su ti koji su najvise ljudi naselili na Stup II ilegalnom prodajom zemlje. Skoro sve te kuce su ilegano izgradjene. Imas primjera Markulji prodali nekome bez papira a kupac poslje nekom trecem.

Image

Tako da ako trazis neke krivce, svi koji su prodavali su pokojnici. Ljubomir, Fabijan, Veronika, Pavle, Anto, Ivanka... pa cak je su i sinovi od tih pordali po nesto. Ja pamtim da je zadnja parcela na prodaji prodata 1986 god. jednom Albancu. Tako da tu danas nema 5 kuca da ima ciste papire. Jer oni su harali tim prostorom godinama. Cak je njihov neki rod bio u MZ itd.

Sta je ostalo od tih Markulja - cetri kuce na Stupskoj/Latickoj i dvije na Dobrinjskoj. U te sam siguran da imaju papire. Ostalo mozda jos pokoja resto 100% nije ni ucrtano u katastar.

Ako trazis infomacije zbog neke istine mislim da je nedavno umro zadnjih od tih starih Markulja, Pavle Markulj - imao je godina ko Grcka. 90! Tu na Stupu jos zivi od Ljube sin (tokar) koji je medju prvima pristao na plan. Do njega imas od Fabijana sina mada oni ti tu skoro nikad i nisu. Vamo od Pavleta su vec davnih dana zbrislai za Svicu a onda su dobili drzavljanstva Lihtenstajna sad zive negdje u Francuskoj odakle im je mati bila. Ovi Antini su u Nizozemskoj i Luksemburgu. Ivankini u Hrvatskoj. Ona ima dalje u Svedskoj. Jedino Ljubini su tu ostali i nigdje nisu mrdnuli, najmlajdi mu pogino za vrijeme rata. Ostali su svi zbrisali kad su sve prodali. A ko nebi imali su dzepove pune para. To vam je goli gastarbajterski kvart. Tu danas nema kuce da nije neko od stariji nekad rintacijo po Austriji ili Njemackoj. Samo su tim prodavali jer su imali kreme.

Eto zasto je ispo cirkus. Memovic skonto da je tako i sad osino po ilegali. A vecini je to jedino sto i imaju.
Thorgerson

#90 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by Thorgerson »

Stani, valjda opstina odredjuje smije li se graditi ili ne. A ne vlasnik zemlje.

Nije sad vlasnik zemlje kriv, ako je prodao nekome trecem i onda taj napravio kucu.

Kriv je onaj koji je napravio kucu - iako zna da to ne smije - a onda je kriva opstina koja to legalizuje. Ili ne izlazi na teren i ne prekida gradnju, te rusi to sto je izgradjeno. Valjda za to ima osnova.

A to sto je neko kupio zemlju na kojoj se ne moze nista graditi, sam je kriv.
hrle1976

#91 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by hrle1976 »

Thorgerson wrote:Stani, valjda opstina odredjuje smije li se graditi ili ne. A ne vlasnik zemlje.

Nije sad vlasnik zemlje kriv, ako je prodao nekome trecem i onda taj napravio kucu.

Kriv je onaj koji je napravio kucu - iako zna da to ne smije - a onda je kriva opstina koja to legalizuje. Ili ne izlazi na teren i ne prekida gradnju, te rusi to sto je izgradjeno. Valjda za to ima osnova.

A to sto je neko kupio zemlju na kojoj se ne moze nista graditi, sam je kriv.

Bar sto znam i sto brojni mogu isto potvrditi. Mozda prve parcele su prodali bez bilo cega, a dosta poslje je podano sa temeljom ili do prve ploce. Pogotovo od ovog Pavla starij sin je bio jako snalazjiv covjek. On ti je tad izmuvo citav sistem bivse Jugoslavije. Niko ziv se u bivsoj Jugi nije bunio protiv gradnje na crno, ali znao je da oni sa parama ce dva puta razmislit i jos pogotovo zive vani gdje je sve po pesu. Ti si mogao poceti zidati i izadje komisija i kaze blizu si dugog objekta nemas dozvolu ali niko nije rusio objekat, ti ga opet izidas samo sto nije uknjizen. Tako da su ljudi kupovali polu izidano sa koje kakvim papirima o prikljucicma ili urbanistickim i nista vise. I oni koji su zidali za vlastite potrebe su po tom receptu radili.
MZ STUP 2

#92 Re: Nova izgradnja zgrada iza Merkura na Stupu 2

Post by MZ STUP 2 »

ZAVOD ZA PLANIRANJE RAZVOJA KANTONA

https://www.docdroid.net/amvYrV7/zavod- ... a.pdf.html

ODGOVOR ZAVODA ZA PLANIRANJE GRAĐANIMA MZ STUP 2 - STUP NUKLEUS
Post Reply