Nova fetva reisuleme
- miskin
#351 Re: Nova fetva reisuleme
jeste, ta tema je zakljucana, vidio sam jutros, i neka ne nije ni cemu vodila
-
sarajevomd
#352 Re: Nova fetva reisuleme
Kakvo vas nije stid ? Podrzavati ovu fetvu i reci kao sto to moj jaran uradi, on (oni) su donjeli odluku i ja sam duzan da je ispostujem, ja cu srcem uraditi, a ako pare ne odu u prave svrhe to nije moja krivica.
Boze dragi, dati bilo kakva sredstva u IZ, a znati da bi komsiji te pare pomogle 100x vise i da od IZ nece vidjeti NISTA a ni od njegove FETVE je veoma LICEMJERNO i NAIVNO!
Ova islamska zajednica je postala privatna firma gdje se kupi novac i manji dio ode u korisne svrhe. Da vas pitam dragi moji, bili ste na Bajramu, koliko su puta spomenuli sergiju ?
Bili ste na mezarju, da li su mezari uredjeni kao i sam taj prostor ? Ko to treba da plati i odrzava ? Svako posebno ili IZ ?
Ako nisi clan i ako ne placas canarinu kada umres HODZA TI NECE KLANJATI DZENAZU jer nisi izmirivao clanarinu, te moras sve posebno platiti. Licemjerno....
Dalje, svaki hodza je ovaj ramazan dobio po 500KM za klanjanje teravija, da ih sram i stid bude!!!!!
Dalje, struju,vodu i eventualno klimu u dzamijama placa MJESNA ZAJEDNICA tj naselje!!!
ovakvo je stanej barem na podrucju opcine Zavidovici, a vala jos gore!
Marke im ne treba dati..
Boze dragi, dati bilo kakva sredstva u IZ, a znati da bi komsiji te pare pomogle 100x vise i da od IZ nece vidjeti NISTA a ni od njegove FETVE je veoma LICEMJERNO i NAIVNO!
Ova islamska zajednica je postala privatna firma gdje se kupi novac i manji dio ode u korisne svrhe. Da vas pitam dragi moji, bili ste na Bajramu, koliko su puta spomenuli sergiju ?
Bili ste na mezarju, da li su mezari uredjeni kao i sam taj prostor ? Ko to treba da plati i odrzava ? Svako posebno ili IZ ?
Ako nisi clan i ako ne placas canarinu kada umres HODZA TI NECE KLANJATI DZENAZU jer nisi izmirivao clanarinu, te moras sve posebno platiti. Licemjerno....
Dalje, svaki hodza je ovaj ramazan dobio po 500KM za klanjanje teravija, da ih sram i stid bude!!!!!
Dalje, struju,vodu i eventualno klimu u dzamijama placa MJESNA ZAJEDNICA tj naselje!!!
ovakvo je stanej barem na podrucju opcine Zavidovici, a vala jos gore!
Marke im ne treba dati..
- miskin
#353 Re: Nova fetva reisuleme
nisam znao dda su teravije 500km jesil siguran u to
-
sarajevomd
#354 Re: Nova fetva reisuleme
Svaki hodza kojeg pokriva IZ Zavidovici je dobio po 500KM za klanjanje teravija.miskin wrote:nisam znao dda su teravije 500km jesil siguran u to
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#355 Re: Nova fetva reisuleme
nije to lijepo da tako kvalifikujes ljude. ne moraju svi mahati zelenom zastavom i aminati na sav glas da se pokazu i dokazu kao muslimaniBHF_Manijak wrote:90% onih koji i ne daju zekata ili nisu duzni da ga daju jer nisu u nisabu mozgaju ovdje i pametuju gdje ce se dati i zasto je tako, a da ne pricam o dezurnim ateistima i agnosticima!
Mnogima je vatra gdje ce njihove pare otici, a ionako ih ne planiraju dati, mislim nidje veze. Ako ste vec vjernici a neko vam sad kaze "ja sam se perd Bogom obavezao da cu uzeti te pare i dati ih u prave svrhe", onda ne vidim sto je vas briga za njega? Njemu na obraz i odgovrnost, vase je da date, ako vec dajete, a hoce li ih parmak raspodjeliti tamo gdje duzan i dati kome treba to je vec njegova stvar i veeelika odgovornost! Vi ste sa sebe duznost skinuli cim ste svoju obavezu davanja sadekatul fitra rijesili, a to hoce li i ovi drugi pravu stvar sa njima uraditi nije valjda vasa stvar, ako su se vec obavezali!
Druga stvar, moze se vrlo lahko doci do uvida u raspodjelu zekata.
znam dosta ljudi koji ne moraju dati ni vitre jer nemaju dovoljno za sebe, ali ima nesto jace u ljudima, pa opet od svoje sirotinje odvoje i daju vitre jer znaju da ima i gorih slucajeva
zato je ova fetva bezobrazna, diskriminatorska, lopovska i nimalo u duhu islama
nego iz IZ zajednice zna hocel se meni na onom svijetu priznati vitre ako nemam blok IZ?
nije lijepo kad se neko igra Boga, makar to bila i IZ
- NIN
#356 Re: Nova fetva reisuleme
Haman da uhvati taj osjecaj moci pa se cojk pogubi.plain vanilla wrote:...nije lijepo kad se neko igra Boga, makar to bila i IZ
Ima raznih prijevoda ovoga gore al' i nisu bas prikladni za javnost ovog tipa...
- BHF_Manijak
#357 Re: Nova fetva reisuleme
Vanilla, ne kontam ti prvi dio posta, kakve kvalifikacije? Pa onaj ko nema nije ni duzan da daje, to ga vjera i ne obavezuje.
@Sarajevomd, bas fino kad si potegno tu pricu o komsiji. Pa musliman je duzan da komsiju pazi i pomaze cijelu godinu a ne samo tokom mjeseca ramazana da mu vitre da, zar ne?
Kako ono hadis Poslanika as kaze nikad nece biti pravi musliman onaj koji legne sit a komsija mu gladan! Dakle, duznost sviju nas je da pomazemo komsiluk cijelu godinu, a ne za ramazan se sjetit da treba pomoci i to moš mislit kad IZ izda fetvu za zekat i vitre. Bitno je samo osuti paljbu po njima, eto da se nesto kaze, tad se odjednom svi sjete komsiluka i kako treba pomagati, a u mahalama, ulicama, na stotine gladnih, pa gdje su ti silni koji su spremni pomoci i koji govore "pa prece je komsiji pomoci nego blok vitara uplatiti u IZ-u"???
Ne slazem se ni ja sa velikim dijelom njihove politike, ali ovdje narod pravi gresku i samo osipa paljbu bez ikakve argumentacije, samo zato sto im je muka dati IZ-u pare.
Na kraju krajeva, fetva je izdata a niko od nas je ne mora slijedti je l' ? Imas pravo da das kome hoces svoje pare, niko te nije za rukav vukao da das IZ-u. A druga stvar, pa tu sadaku i pomaganje siromaha i komsiluka koje spominjes, pa isto tako si duzan i mozes davati cijelu godinu sadaku, sto se odmah sad svezes za to? Malprije sam ti reko sto, muka odmah jer se IZ oglasila, a ja ti garantujem da bi opet 80% ljudi otislo i uplatilo vitre u onim blokovima i da se nisu glasili, jer je vecini mrsko ici i traziti po komsiluku kome ce dati, a ovako je frka cim se IZ oglasila, pa se ide onom "e sad ne dam iz principa"!
I na kraju, pa i ta zajednica i institucija se mora od necega finansirati, placati se imami, odrzavati medrese i fakutlet i da sad dalje ne nabrajam troskove, a ramazan je jedini mjesec u kojem mogu uzeti te prihode, od clanarine i nema enkog hajra s obzirom da cijelih 12KM iznosi godisnja clanarina.
A ti ako smatras da nisi duzana pomagati tu zajednicu odnosno dzemat, ok, niko te ne sili, ja jos nisam cuo da su isli i redom ljude tjerali a im daju pare. Ne znam sto je odmah raji tolika frka kad se oglase, Bogami ko da vas streljaju.
Oni su se oglasili, a sad je tvoje hoces li poslusati ili ne, ne znam sto se jezit bezze na svaku njihovu izrecenu.
@Sarajevomd, bas fino kad si potegno tu pricu o komsiji. Pa musliman je duzan da komsiju pazi i pomaze cijelu godinu a ne samo tokom mjeseca ramazana da mu vitre da, zar ne?
Ne slazem se ni ja sa velikim dijelom njihove politike, ali ovdje narod pravi gresku i samo osipa paljbu bez ikakve argumentacije, samo zato sto im je muka dati IZ-u pare.
Na kraju krajeva, fetva je izdata a niko od nas je ne mora slijedti je l' ? Imas pravo da das kome hoces svoje pare, niko te nije za rukav vukao da das IZ-u. A druga stvar, pa tu sadaku i pomaganje siromaha i komsiluka koje spominjes, pa isto tako si duzan i mozes davati cijelu godinu sadaku, sto se odmah sad svezes za to? Malprije sam ti reko sto, muka odmah jer se IZ oglasila, a ja ti garantujem da bi opet 80% ljudi otislo i uplatilo vitre u onim blokovima i da se nisu glasili, jer je vecini mrsko ici i traziti po komsiluku kome ce dati, a ovako je frka cim se IZ oglasila, pa se ide onom "e sad ne dam iz principa"!
I na kraju, pa i ta zajednica i institucija se mora od necega finansirati, placati se imami, odrzavati medrese i fakutlet i da sad dalje ne nabrajam troskove, a ramazan je jedini mjesec u kojem mogu uzeti te prihode, od clanarine i nema enkog hajra s obzirom da cijelih 12KM iznosi godisnja clanarina.
Oni su se oglasili, a sad je tvoje hoces li poslusati ili ne, ne znam sto se jezit bezze na svaku njihovu izrecenu.
- poznanik
#358 Re: Nova fetva reisuleme
sarajevomd wrote:Svaki hodza kojeg pokriva IZ Zavidovici je dobio po 500KM za klanjanje teravija.miskin wrote:nisam znao dda su teravije 500km jesil siguran u to
Jesu li hodže oslobođene od poreznih obaveza u našoj državi?
- BHF_Manijak
#359 Re: Nova fetva reisuleme
EDIT: mislio sam: Zasto NE bi bile?poznanik wrote:sarajevomd wrote:Svaki hodza kojeg pokriva IZ Zavidovici je dobio po 500KM za klanjanje teravija.miskin wrote:nisam znao dda su teravije 500km jesil siguran u to
Last edited by BHF_Manijak on 27/08/2012 01:37, edited 1 time in total.
- NIN
#360 Re: Nova fetva reisuleme
Postavljas iracionalno pitanje drug - o kakvoj ti drzavi pricas? Da li mozda mislis o ovom klanskom ustroju u kojem se nadjosmo ili, mozda, da nije o ovoj mahali, o ovom cirkusu od drustva, o komediji koju nazvasmo BIH (tako pise na karti Evrope iznad mog radnog prostora, ovo BIH, da se razumijemo, jel'), ili?poznanik wrote:sarajevomd wrote:Svaki hodza kojeg pokriva IZ Zavidovici je dobio po 500KM za klanjanje teravija.miskin wrote:nisam znao dda su teravije 500km jesil siguran u to
Drzava velis?
- miskin
#361 Re: Nova fetva reisuleme
ma kakvi honorarci, kod mene komsija stariji od mene godinu pa ide gore na FIN u Sarajevu, pa valjda oni imaju tu neku praxu, preko ramazana, prvi ramazan ode u norvesku klanjati dosao i kupi sebi fiat sad ne znam koji je al dobar nije punto ako nije bravo, slijedece godine isao u Ameriku prodao fiata kupi sebi Alfu, ja ne znam koliko oni to dobijaju, ali znam da su neki napustali medrese zbog toga sto se nisumogli ubacit da idu tako na "praxu" jos je to srednja skola, nisam protiv, ali znas ja se slomim na poslu okreni ovog, daj infuziju ovom, presvuci ovog, ovaj se u...o, ali ko mi j ekriv sto nisam isao za hodzu, a ja budala dok je svojvremeno na nasim kanalima bila ona talijanska serija Carolija, pa i Hitna pomoc, ja hocu ovo radit, ko mi je kriv sadEDIT: mislio sam: Zasto NE bi bile?A ovi sto su teravije klanjali su honorarci (bar po manjim mjestima i manjim dzamijama i dzematima), tako da drzava nema od njih hajra.
- plain vanilla
#362 Re: Nova fetva reisuleme
ma jelteBHF_Manijak wrote: Na kraju krajeva, fetva je izdata a niko od nas je ne mora slijedti je l' ? Imas pravo da das kome hoces svoje pare, niko te nije za rukav vukao da das IZ-u. A druga stvar, pa tu sadaku i pomaganje siromaha i komsiluka koje spominjes, pa isto tako si duzan i mozes davati cijelu godinu sadaku, sto se odmah sad svezes za to? Malprije sam ti reko sto, muka odmah jer se IZ oglasila, a ja ti garantujem da bi opet 80% ljudi otislo i uplatilo vitre u onim blokovima i da se nisu glasili, jer je vecini mrsko ici i traziti po komsiluku kome ce dati, a ovako je frka cim se IZ oglasila, pa se ide onom "e sad ne dam iz principa"!![]()
pa bolan goni te IZ da das vitre njima, inace te proglase anarhistomTakođer, ovakva praksa je u skladu s načelom "općeg interesa" Zajednice, koji je pomoćni izvor islamskog prava, a kojega definiraju njeni nadležni organi na čelu sa vrhovnim poglavarem. Oni koji osporavaju institucionalizaciju prikupljanja i distribucije sredstava zekata i sadekatul-fitra (vitara), na strani su zagovornika anarhije, neuređenosti, razjedinjenosti i slabljenja uloge Islamske zajednice.
nije problem sto se IZ oglasila, ne bi bio problem da je IZ preporucila da se vitre uplate u IZ
ali ovakva ucjena od njih, em si anarhista em ti vitre bez blocica ne vaze je ismijavanje vjere
a ti njih samo brani
- BHF_Manijak
#363 Re: Nova fetva reisuleme
Ih, na cijeli post ti odgovori sa dvije recenice, nejse...Samo ti kazem da i pored fetve tebi ni meni niko nije branio da odemo po komsiluku i da tih 20-30KM predvidjenih za vitre damo nekome siromahu, jel tako? Eh sad druga je stvar, ponavljam, sto je raji vatra sto se bas po tom pitanju IZ oglasila i sto je fetva izdata, no kako rekoh niko ne vuce za rukav. Vecini raje ionako ta fetva nista ne znaci, kao sto nije ni ona proslogodisnja o proslavi bajrama znacila i kao sto nece u buducnosti mnoge fetve znaciti.
Licno sam protiv toga da se nekome odredjuje gdje ce dati svoj novac, posebno ioz razloga sto znam da ima mnooog ljudi koji vape za tih xx maraka, ali ja ti samo pokusavam objasniti taj potez IZ-a, eh sad je li bilo ipsrtavno bas fetvu izdati i time odredjeni vid ultimatuma ljudima postaviti (bar onima koji ozbiljno shvataju instituciju fetve i znacaj same!) u to ne ulazim, kazem opet sami su sebi ogromnu odgovonosr za vrat stavili jer svaka gladna usta koja ostanu a slijedila ih je odredjena suma para od vitara ovi ce snositi direktnu odgovornost za to!!! A kad pogledam proslogodisnju raspodjeli zekata i sadekatu-l-fitra takvih je bilo i bice mnogo nazalost!
Licno sam protiv toga da se nekome odredjuje gdje ce dati svoj novac, posebno ioz razloga sto znam da ima mnooog ljudi koji vape za tih xx maraka, ali ja ti samo pokusavam objasniti taj potez IZ-a, eh sad je li bilo ipsrtavno bas fetvu izdati i time odredjeni vid ultimatuma ljudima postaviti (bar onima koji ozbiljno shvataju instituciju fetve i znacaj same!) u to ne ulazim, kazem opet sami su sebi ogromnu odgovonosr za vrat stavili jer svaka gladna usta koja ostanu a slijedila ih je odredjena suma para od vitara ovi ce snositi direktnu odgovornost za to!!! A kad pogledam proslogodisnju raspodjeli zekata i sadekatu-l-fitra takvih je bilo i bice mnogo nazalost!
- plain vanilla
#364 Re: Nova fetva reisuleme
de ti meni nesto reciBHF_Manijak wrote:Ih, na cijeli post ti odgovori sa dvije recenice, nejse...Samo ti kazem da i pored fetve tebi ni meni niko nije branio da odemo po komsiluku i da tih 20-30KM predvidjenih za vitre damo nekome siromahu, jel tako? Eh sad druga je stvar, ponavljam, sto je raji vatra sto se bas po tom pitanju IZ oglasila i sto je fetva izdata, no kako rekoh niko ne vuce za rukav. Vecini raje ionako ta fetva nista ne znaci, kao sto nije ni ona proslogodisnja o proslavi bajrama znacila i kao sto nece u buducnosti mnoge fetve znaciti.
zar za jednog vjernika fetva ne bi trebala biti obavezujuca?
- BHF_Manijak
#365 Re: Nova fetva reisuleme
Bi naravno, no za vjernika je mnogo stosta obavezujuce pa pogledaj recimo vecinu Bosnjaka!
Kad se ne drzi npr namaza ili nekog drugog farza, zasto bi mu onda fetva bila nesto sveto? O tome ti pricam...Isto kao sto pise da je alkohol zabranjen pa ga mnogi konzumiraju, onda slijedeci logiku znam da ce i vecina uprkos fetvi uraditi nesto na svoju ruku. Zato sam ti i naglasio u postu da "ne ulazim u to je li uredu postavljati ljudima ultimatum u vidu fetve gdje ce dati svoje pare (bar onima kojima je fetva nesto sveto)". Ne znam dakle je li ispravno, ali ako su se oni vec na to obavezali i misle da tako treba, nek i odgovaraju za to i nek te pare raspodjele na pravi nacin...
- plain vanilla
#366 Re: Nova fetva reisuleme
joj, joj..necemo tako raspravljatiBHF_Manijak wrote:Bi naravno, no za vjernika je mnogo stosta obavezujuce pa pogledaj recimo vecinu Bosnjaka!Kad se ne drzi npr namaza ili nekog drugog farza, zasto bi mu onda fetva bila nesto sveto? O tome ti pricam...Isto kao sto pise da je alkohol zabranjen pa ga mnogi konzumiraju, onda slijedeci logiku znam da ce i vecina uprkos fetvi uraditi nesto na svoju ruku. Zato sam ti i naglasio u postu da "ne ulazim u to je li uredu postavljati ljudima ultimatum u vidu fetve gdje ce dati svoje pare (bar onima kojima je fetva nesto sveto)". Ne znam dakle je li ispravno, ali ako su se oni vec na to obavezali i misle da tako treba, nek i odgovaraju za to i nek te pare raspodjele na pravi nacin...
ti kazes ne vuce te niko za rukav da uplatis vitre u IZ...ja te lijepo pitam jel fetva obavezujuca za jednog vjernika, a ti meni pricas o alkoholu
i naravno da hocu da pricam o tome da je ova fetva idiotarija, jer ne mogu oni znati hoce li meni vitre biti priznate bez blocica IZ (vecu glupost dugo nisam cula)
btw, uplatila sam vitre u IZ, samo moram paziti da ne izgubim blocice kad preselim
- miskin
#367 Re: Nova fetva reisuleme
svakak da je fetva obavezujuca za vjernika, samo sto je IZ ovdje pogrijesio, a necemo ih slijediti kada pogrijese. pdsjecam vas na moj post na prvoj sranici teme:
http://www.islamika.net/pitanja-i-odgov ... 8Divo-iz-uRazlozi neispravnosti ove fetve
Prvo: Nema razilaženja među učenjacima da je pravo i obaveza muslimanskog vladara da sakuplja zekat od onih koji su dužni da ga daju i da ga dostavi u osam šerijatom propisanih fondova. Ovaj propis se odnosi na pravednog vladara i na uzimanje zekata na vidljivi imetak, poput stoke (ovaca, krava i deva), poljoprivrednih plodova i usjeva i slično. Na ovome je idžma'u ashaba, tabi'ina i imama mudžtehida. A ako je vladar nepravedan, ili imetak skriven, poput novca, trgovačke robe i slično, oko obaveze sakupljanja od strane vladara i davanja istom učenjaci imaju podijeljeno mišljenje. Detalji, argumenti i stavovi učenjaka oko ovih mes'ela su spomenuti u osnovnim fikhskim knjigama svečetiri mezheba.
Neispravnost spomenute fetve se ogleda u tome što Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nije na stepenu muslimanskog vladara, imama, halife ili velijul-emra, jer se pod muslimanskim vladarom koji je obavezan sakupljati zekat misli na onog ko ima stvarnu vlast u svojim rukama: vojsku, policiju, zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, a Islamska zajednica ne samo da nema vlast nego je ona samo udruženje građana koje zastupa interese muslimana na ovim prostorima.
Prema tome, šerijatski propis sakupljanja zekata od strane muslimanskog vladara se ne može odnositi na Islamsku zajednicu, niti ona ima pravo da se diže na taj stepen obavezujući da se samo njoj daje zekat i zabranjujući i smatrajući neispravnim da ga neko drugi sakuplja jer ona nije na nivou imama niti halife. A što se tiče tzv. "Menšure" i onog što navodno proizilazi iz nje to sa šerijatske strane nije vrijedno komentara. Oko toga da Islamska zajednica ne predstavlja vlast se ne bi trebali dvojica razumnih razići. Niti je ona poput islamske vlasti, niti mijenja islamsku vlast u njenom odsustvu jer nema izvršnu vlast a kamoli zakonodavnu i sudsku, nego najviše što se može za nju reći je da ona organizira, uređuje i usmjerava vjerski život i običaje muslimana ovih prostora.
Sa druge strane, prikupljanje zekata u muslimanskim zemljama danas u svijetu je otprilike onako kako navodi dr. Mustafa Hasani u svom tekstu pod naslovom "Modeli organiziranog prikupljanja i distribucije zekata u svijetu", u kojem je on analizirajući današnju situaciju u svijetu, ustanovio da postoje tri oblika organizacije prikupljanja zekata:
1. Davanje zekata je obaveza propisana zakonom države (zekat je obaveza propisana zakonom u šest država: Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Libiji, Pakistanu, Sudanu i Jemenu.)
2. Davanje zekata je dobrovoljno, nije obavezno zakonom, ali se država javlja kao osnivač agencije i fonda za prikupljanje i distribuciju zekata. (Ovaj model prisutan je u: Kuvajtu, Jordanu, Omanu, Kataru, Bahreinu, Bangladešu i Indoneziji. Egipat se izdvaja u odnosu na navedene zemlje time što su oni našli rješenje osnivanjem 1971. Nasir Social Bank Egipta, koja u zasebnom dijelu svojih poslova radi na prikupljanju i distribuciji zekata. On naglašava da ovi fondovi nisu jedine institucije u ovim državama koje prikupljaju zekat. Brojne se dobrotvorne i druge organizacije koje također prikupljaju zekat te se usljed tog mnoštva razvija takmičarski duh u visini prikupljanja zekata.
3. Davanje zekata je dobrovoljno, a muslimanima je prepušteno na volju da izaberu na koji način će se organizirati. (Takav je slučaj sa Indijom, u kojoj djeluju tri različita tipa organizacija koje se bave prikupljanjem i distribucijom zekata.)
Na osnovu ovoga, prikupljanje zekata u BiH od strane Islamske zajednice se može svrstati u treću kategoriju zemalja gdje je davanje prepušteno volji muslimana i gdje se oni organizuju kako hoće i kako vide da je najbolje, tj. iza prikupljanja zekata ove treće kategorije ne stoji država niti to ona organizuje. Zato je neprimjereno da Islamska zajednica ograničava i zadržava monopol ubiranja zekata samo na sebe, jer za takvo ponašanje nema uporište u šerijaskim tekstovima pošto ona ne predstavlja državu, tj. nije na stepenu imama ili halife.
U Saudijskoj Arabiji u kojoj je ubiranje zekata regulisano od strane države, mnoge firme, kompanije i pojedinci daju zekat na trgovačku robu i novac onim korisnicima zekata za koje smatraju i procijene da je najbolje dati. Takođe, skoro sve humanitarne i dobrotvorne organizacije javno sakupljaju zekat. Sve ovo rade jedni i drugi a da im država ili učenjaci ne zabranjuju te aktivnosti niti sugerišu da im je takvo izdvajanje zekata neispravno. Pa se postavlja pitanje kako u jednoj Bosni da se uzima monopol oko ubiranja zekata i zabranjuje i određuje ko ga skuplja i kome se daje s obzirom da sakupljanje zekata nije regulisano na državnom nivou?
Drugo: Spajanje sadekatul-fitra sa zekatom u kontekstu prava i obaveze ubiranja zekata je čisti promašaj jer je obaveza i šart valjanosti da sadekatul-fitr stigne u ruke korisnika (siromaha) prije Bajram namaza što nije slučaj u načinu kako to radi IZ-e. Učenjaci kada govore o obavezi muslimanskog vladara da sakuplja zekat misle samo na zekat a ne i na sadekatul-fitr. Nije Poslanik, sallallahu laejhi ve sellem, slao prikupljače zekata da sakupljaju sadekatul-fitr pred kraj Ramazana, nego su svaka porodica ili pojedinac sami za sebe izdvajali sadekatul-fitr davajući ga siromašnima na kraju Ramazana prije klanjanja Bajram-namaza. Ovo je bila praksa ashaba, tabi'ina i onih poslije njih.
Sadekatul-fitr se davao u namirnicama, poput pšenice, kukuruza, ječma i graha, a kasnije i riže, brašna i slično, a ne u novcu. Oko ispravnosti davanja sadekatul-fitra u novcu učenjaci imaju podijeljeno mišljenje pri čemu je većina učenjaka da nije ispravno davati u novcu.
Takođe, učenjaci imaju podijeljeno mišljenje u koji fond se daje sadekatul-fitr, da li daje kao zekat u osam spomenutih fondova u ajetu ili samo siramašnima što je bila praksa za vrijeme života Allahovog Poslanika, sallallahu laejhi ve sellem.
Uglavnom ono što je bitno na ovom mjestu spomenuti je da se sadekatul-fitr ne ubire od strane muslimanskog vladara kao što se ubire zekat. A oko korisnika sadekatul-fitra dokazi iz Sunneta ukazuju da se on udjeljuje siromašnim muslimanima, takođe, argumenti Sunneta ukazuju da sredstva u kojima se izdvaja su namirnice poput brašna, graha, riže, kukuruza i slično. Isto tako, šart valjanosti izdvajanja sadekatul-fitra je da se podijeli prije klanjanja Bajram namaza, a sa sakupljanjem sadekatul-fitra u Bejtul-mal Islamske zajednice se neizvršava ovaj šart jer oni ubrana sredstva koriste za potrebe IZ-a tokom cijele godine.
Treće: Ono što je zaprepaščujuće saznanje, da Islamska zajednica sakupljena sredstva od zekata i sadekatul-fitra koristi kao izvore finansiranja same Islamske zajednice, to jest ona od tih sredstava finansira samu sebe u svom raznolikom spektru aktivnosti koje radi: finasiranje medresa, FIN-a, sanacija i održavanje objekata, plate profesora, muallima i službenika IZ-a, i slično. Drugim riječima, Islamska zajednica ne raspodjeljuje zekat i sadekatul-fitr u osam fondova koji su određeni kur'anskim ajetom: "Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i zaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku-namjerniku. Allah je odredio tako! A Allah sve zna i mudar je." (Et-Tevba, 60)
Od dokaza sa kojima se potvrđuje da IZ sredstva sakupljena od zekata i sadekatul-fitra koristi za svoje vlastite potrebe je tekst od Mr. Mustafe Hasanija koji u svom radu: "Važnost islamske vlasti u organizaciji i vođenju akcije ubiranja i distribucije zekata sa posebnim osvrtom na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini", objavljenom u Znakovi vremena, Naučnoistraživački institut "Ibn Sina", Vol. 9, Sarajevo, 2006, br. 31, str. 63-78, kaže između ostalog sljedeće: "Kako je u uvodu ovoga rada rečeno, već decenijama Islamska zajednica u BiH vodi akciju ubiranja i distribucije zekata i sadekatu'l-fitra, oslanjajući se na tumačenje koje je ovdje kod nas iznio Husein Đozo. On nije bio prvi koji je kod nas pisao o tome. Prije njega, koliko je nama poznato, pisali su Džemaludin Čaušević i Abdulah Bušatlić, ali je Đozino tumačenje kategorije fi sebilillah prihvatila islamska zajednica i na kraju je realizirano.
U svom poznatom radu "Značaj i šeriatska osnova akcije ubiranja i raspodjele zekata i sadekai-fitra" Husein Đozo je zapisao: "Otvaranje Fakulteta iziskivalo je ogromna materijalna sredstva. Tu nam se najbolje ukazuje nužno povezivanje duhovne i materijalne komponente, odnosno duhovnih i materijalnih vrijednosti. Fakultet kao izraz potrebe duhovne komponente pretpostavljao je postojanje solidne materijalne baze. Trebalo je stvoriti tu bazu i pronaći stalne i sigurne nove izvore prihoda. Historija će najbolje pokazati koliko je bio značajan potez i koliko mudra i opravdana odluka organa Islamske zajednice da se u stvaranju nove baze i u pronalaženju novih izvora prihoda orijentira na zekat, zekatu'l-fitr i da reaktiviraju ove izvore i ponovo ih privedu njihovoj pravoj svrsi.
Novina koju donosi Ustav IZ-a iz 1990. godine, u odnosu na prethodne Ustave IZ-a odnosi se i na zekat. Naime, ovim Ustavom zekat, sadekat'l-fitr i prihodi od prikupljenih kurbanskih kožica navedeni su kao izvori stjecanja imovine, čime je priznato faktičko stanje da se gotovo dvije decenije ovom akcijom finansiraju vjerske škole, Fakultet i drugi naučno-istraživački projekti. U tu svrhu ovim Ustavom predviđeno je ustanovljenje zasebnog fonda «Bejtu'l-mala« u kojem će se sakupljati sredstva zekata. Fond je pod nadležnošću Vrhovnog sabora".
Jedina kategorija pod koju bi sebe Islamska zajednica mogla ubrajati i pravdati za uzimanje i korištenje sredstava zekata i sadekatul-fitra je kategorija "fi sebilillahi", tj. "u svrhe na Allahovom putu". Analizirajući dokaze, mišljenja i stavove učenjaka o kategoriji "fi sebilillahi" može se reći da se pod ovom kategorijom prvenstveno misli na borbu na Allahovom putu, tj. džihad, oko ćega nema razilaženja među učenjacima. Učenjaci se razilaze oko nekih detalja, tj. da li u to ulazi mimo opremanja borca na Allahovom putu i priprema za džihad, kupovina oružja, obuka i slično. Po mnogim učenjacima u ovu kategoriju ulazi i davanje zekata za obavljanje Hadždža onima koji ga nisu obavili, na što ukazuju prihvatljivi hadisi koje bilježe Ebu Davud i Ahmed.
Takođe, u ovu kategoriju po mnogima spadaju i oni koji traže šerijatsko znanje, a u savremeno doba mnogi Kolegiji islamskog prava i mnoge Komisije za fetve su dozvolile da se pod ovom kategorijom daje zekat za davetske aktivnosti. Nema sumnje da je stav nekih učenjaka da se pod ovom kategorijom misli na sve oblike hajra (kullu vudžuhil-hajri) ništavan, jer iz njega proizilazi da nije bilo potrebe da se spominju sve druge kategorije u koje se daje zekat jer ih "svi oblici hajra" obuhvataju.
Prema tome, pod ovom kategorijom zekat se može dati mudžahidu (tj. za džihad), za obavljanje Hadždža, studentu šerijatskog znanja i za davetske aktivnosti. Nema sumnje da se korištenje prikupljenih sredstava od zekata i sadekatul-fitra kao izvor finansiranja Islamske zajednice ne mogu pravdati kategorijom "fi sebilillahi" jer prelaze okvire mogućeg značenja ove kategorije zekata.
Iz ovog proizilazi da je davanje zekata i sadekatul-fitreta IZ-e veoma upitno i diskutabilno sa strane neadekvatne raspodjele tih sredstava onima koji zaslužuju da ih dobiju, poput siromašnih muslimanskih porodica širom Bosne i Hercegovine. Zaista je žalosno saznanje da se sredstva od zekata daju bogatim profesorima fakulteta, nastavnicima medresa, muallimima, hodžama i drugim, a da se istvremeno zapostavljaju siromašne i neimućne muslimanske porodice koje su najpreče da dobiju zekat.
Nakon svega kazanog može se kazati da je fetva po kojoj je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra ne samo pogrešna i neobavezujuća sa strane šerijatskog tumačenja ovog pitanja, nego da ona predstavlja zloupotrebu emaneta i povjerenja koji se daje Islamskoj zajednici.
Ispravno je da Islamska zajednica ima obavezu i pravo kao najveće i najjače udruženje muslimana u našim krajevima da što bolje i kvalitetnije organizuje prikupljanje zekata i sadekatul-fitra (s tim da ga dostave korisnicima prije klanjanja Bajram namaza) i da ga distribuira istinskim korisnicima, tj. onima koji ulaze u osam spomenutih fondova u kur'anskom ajetu. Pri tome nemaju pravo monopola u ovome te da uskraćuju pravo bilo kojim drugim udruženjima i organizacijama da se bave istim poslom.
- ultima_palabra
#368 Re: Nova fetva reisuleme
Sve rečenoNeispravnost spomenute fetve se ogleda u tome što Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nije na stepenu muslimanskog vladara, imama, halife ili velijul-emra, jer se pod muslimanskim vladarom koji je obavezan sakupljati zekat misli na onog ko ima stvarnu vlast u svojim rukama: vojsku, policiju, zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, a Islamska zajednica ne samo da nema vlast nego je ona samo udruženje građana koje zastupa interese muslimana na ovim prostorima.
Prema tome, šerijatski propis sakupljanja zekata od strane muslimanskog vladara se ne može odnositi na Islamsku zajednicu, niti ona ima pravo da se diže na taj stepen obavezujući da se samo njoj daje zekat i zabranjujući i smatrajući neispravnim da ga neko drugi sakuplja jer ona nije na nivou imama niti halife. A što se tiče tzv. "Menšure" i onog što navodno proizilazi iz nje to sa šerijatske strane nije vrijedno komentara. Oko toga da Islamska zajednica ne predstavlja vlast se ne bi trebali dvojica razumnih razići. Niti je ona poput islamske vlasti, niti mijenja islamsku vlast u njenom odsustvu jer nema izvršnu vlast a kamoli zakonodavnu i sudsku, nego najviše što se može za nju reći je da ona organizira, uređuje i usmjerava vjerski život i običaje muslimana ovih prostora.
- BHF_Manijak
#369 Re: Nova fetva reisuleme
A cekaj msikine, jel to neki oficijelni stav nekog ucenjaka o nevalajnosti fetve ili tvoje proizvoljno misljenje? Ako je ovo drugo, hmm ne bih se bas usudio slijediti ga!
@Vanilla, pa ako je fetva obavezujuca onda je slijedis ako si vjernik i to je to, ha ya, a sad ulaziti u razloge ili ispravnost njenog donosenja mislim da nema potrebe jer ti rekoh da su ljudi preuzeli odgovornost za sebe i nek tako bude. Ako vec slijedis fetvu i pridrzavas se toga, onda uradis kako su ljudi odlucili jer valjda oni sto je donose znaju stosta o tome.
@Vanilla, pa ako je fetva obavezujuca onda je slijedis ako si vjernik i to je to, ha ya, a sad ulaziti u razloge ili ispravnost njenog donosenja mislim da nema potrebe jer ti rekoh da su ljudi preuzeli odgovornost za sebe i nek tako bude. Ako vec slijedis fetvu i pridrzavas se toga, onda uradis kako su ljudi odlucili jer valjda oni sto je donose znaju stosta o tome.
- plain vanilla
#370 Re: Nova fetva reisuleme
pa eto, jesam li slijedila-jesamBHF_Manijak wrote:A cekaj msikine, jel to neki oficijelni stav nekog ucenjaka o nevalajnosti fetve ili tvoje proizvoljno misljenje? Ako je ovo drugo, hmm ne bih se bas usudio slijediti ga!
jel mislim da je pogresno-mislim
sutra ce se oni dosjetiti da se vise ne kolje kurban, nego da se novac uplacuje njima
onda se smisliti da se ne daje bajram-banka nego da se novac uplacuje njima...
i svi ce morati slijediti da ne budu anarhisti???
hocu li ih slijediti? hocu, ali malo sutra
i to mene nece napraviti nista manjim vjernikom nego ce ljude odbiti od IZ..ionako su ljudi ogorceni na njih
- arte.fakt
#371 Re: Nova fetva reisuleme
sto kaze jedna narodna poslovica " Ja sam svoje od kukirao sad hocel svanut nije do mene . rece horoz " tako je i sa vitrama moje je da dam e sad gdje ce zavrsiti i hocel od toga biti kakvog hajra od toga to nije do mene . Djela u islamu se vrednuju po nijetu . Sirotinje se treba sjetiti uvijek ne samo za vitre , sadaka je obavezna tokom cijele godine . Medzutim ne treba imati velika ocekivanja od ljudi kojima je bajram i ime jedina dodirna tacka sa islamom.
- plain vanilla
#372 Re: Nova fetva reisuleme
arte.fakt wrote:sto kaze jedna narodna poslovica " Ja sam svoje od kukirao sad hocel svanut nije do mene . rece horoz " tako je i sa vitrama moje je da dam e sad gdje ce zavrsiti i hocel od toga biti kakvog hajra od toga to nije do mene . Djela u islamu se vrednuju po nijetu . Sirotinje se treba sjetiti uvijek ne samo za vitre , sadaka je obavezna tokom cijele godine . Medzutim ne treba imati velika ocekivanja od ljudi kojima je bajram i ime jedina dodirna tacka sa islamom.
ma jelte? jel to ti procjenjujes ovdje ko je koliki vjernik?
blago nama, pa ovdje sve Bogovi naki na temi, mora da radis u IZ, haman je to prijelazna bolest
ko god se usudi nesto reci protiv IZ, odmah je on nakav cafir s muslimanskim imenom
samo treba velicati reisa i IZ, nema veze sto su lopovi veci od mene 10 puta, sutite, samo nek puca
bljak
- novi.dan.nova.nafaka
#373 Re: Nova fetva reisuleme
E ono što mene posebno fascinira jeste to kako se upravo ti "baklava muslimani", kako sam sebe moj dajdža naziva (jer samo uz Bajram ode u džamiju), odjednom toliko interesuju za vjeru. Takvi se poznaju na kilometar, jer se u svojim raspravama ne koriste dokazima iz vjere (ajeti, hadisi, izjave učenjaka), nego se koriste svojom (kafanskom) logikom. Poslanik a.s je mnogo puta ukazivao na vrijednost zajednice muslimana i držanja iste ("Allahova ruka je nad džematom" kaže se u jednom hadisu), strogo je naređeno obavljanje namaza baš u džematu, a iz razloga učvršćivanja tih veza zajednice muslimana.arte.fakt wrote:sto kaze jedna narodna poslovica "Ja sam svoje odkukirao sad hocel svanut nije do mene rece horoz " tako je i sa vitrama moje je da dam e sad gdje ce zavrsiti i hocel od toga biti kakvog hajra od toga to nije do mene. Djela u islamu se vrednuju po nijetu. Sirotinje se treba sjetiti uvijek ne samo za vitre, sadaka je obavezna tokom cijele godine. Medzutim ne treba imati velika ocekivanja od ljudi kojima je bajram i ime jedina dodirna tacka sa islamom.
Međutim, uzalud vam trud svirači: raspirujući mržnju prema IZ-u, blateći svaki njihov postupak nećete postići da ih vjernici zamrze. Kao što reče moj prethodnik, "Djela se cijene prema nijjetu" - je jedan od temeljnih postulata vjere. Svako ko je dao vitre u IZ će aBd imati nagradu kod Boga. A IZ će se popraviti - imaju dosta grešaka, ali ide na bolje...
edit:
Kaže se u jednom hadisu: "Čuvajte se pronicljivosti vjernika, jer on gleda sa Allahovim svjetlom".plain vanilla wrote:ko god se usudi nesto reci protiv IZ, odmah je on nakav cafir s muslimanskim imenom
samo treba velicati reisa i IZ, nema veze sto su lopovi veci od mene 10 puta, sutite, samo nek puca
bljak
Last edited by novi.dan.nova.nafaka on 27/08/2012 12:26, edited 1 time in total.
- ultima_palabra
#374 Re: Nova fetva reisuleme
A šta ima veze čije je mišljenje, ako je od nekog učenjaka onda je ispravno, a ako je od forumaša onda ne vrijedi ništa? Valjda nam je Allah dž.š. svima dao mozak da prosuđivamo i neku odgovornost za svoje postupke od koje ne treba bježati.BHF_Manijak wrote:A cekaj msikine, jel to neki oficijelni stav nekog ucenjaka o nevalajnosti fetve ili tvoje proizvoljno misljenje? Ako je ovo drugo, hmm ne bih se bas usudio slijediti ga!
Zato nam i jeste ovako... uvijek se sklanjamo u stranu i puštamo drugima (obično mediokritetima) da odlučuju u naše ime. Islam i jeste različit od drugih religija zato što:
1. nema posrednika između čovjeka i Boga
2. ohrabruje se čovjek da uči i traži nauku, a ne da prihvaća dogme "učenjaka" kao da su Bogom dane.
Ovakvim "fetvama" se oba ova postulata pokušavaju baciti u blato.
- plain vanilla
#375 Re: Nova fetva reisuleme
samo o tim greskama ne smijemo naglas pricati, ispast cemo baklava muslimaninovi.dan.nova.nafaka wrote:E ono što mene posebno fascinira jeste to kako se upravo ti "baklava muslimani", kako sam sebe moj dajdža naziva (jer samo uz Bajram ode u džamiju), odjednom toliko interesuju za vjeru. Takvi se poznaju na kilometar, jer se u svojim raspravama ne koriste dokazima iz vjere (ajeti, hadisi, izjave učenjaka), nego se koriste svojom (kafanskom) logikom. Poslanik a.s je mnogo puta ukazivao na vrijednost zajednice muslimana i držanja iste ("Allahova ruka je nad džematom" kaže se u jednom hadisu), strogo je naređeno obavljanje namaza baš u džematu, a iz razloga učvršćivanja tih veza zajednice muslimana.arte.fakt wrote:sto kaze jedna narodna poslovica "Ja sam svoje odkukirao sad hocel svanut nije do mene rece horoz " tako je i sa vitrama moje je da dam e sad gdje ce zavrsiti i hocel od toga biti kakvog hajra od toga to nije do mene. Djela u islamu se vrednuju po nijetu. Sirotinje se treba sjetiti uvijek ne samo za vitre, sadaka je obavezna tokom cijele godine. Medzutim ne treba imati velika ocekivanja od ljudi kojima je bajram i ime jedina dodirna tacka sa islamom.
Međutim, uzalud vam trud svirači: raspirujući mržnju prema IZ-u, blateći svaki njihov postupak nećete postići da ih vjernici zamrze. Kao što reče moj prethodnik, "Djela se cijene prema nijjetu" - je jedan od temeljnih postulata vjere. Svako ko je dao vitre u IZ će aBd imati nagradu kod Boga. A IZ će se popraviti - imaju dosta grešaka, ali ide na bolje...
dobro je, pa nema licemjerja