Control panel wrote:gidra wrote:Ne znam koji klinac ovi iz ZOI-a protestuju, svakako ove plate što traže nisu zarađene. Ima ih 200 u firmi a rade efektivno 4-5 mjeseci. Ljetno radno vrijeme im je 2 dana rade, 10 odmaraju a plate imaju svaki preko milju i 200. Gori su i od GRAS-a. Nema više para gospodo na guzove.
Firmu reorganizirati, otpustiti pola uhljebljenih SDA/SDP ljudi, iako ih je na najviše došlo za vrijeme vlade Fikreta Musića(tada su trebali izaći na proteste kada su im preko noći dovodili desetine ljudi i davali im ugovore na neodređeno), a kad su ovi udarni zimski mjeseci tj. kad je sezona uposliti sezonske radnike. Ovako im treba mjesečno oko 400 hiljada samo za plate ili godišnje oko 5 miliona KM.
imas totalno pogresne informacije.
plata im je ispod hiljade vecini njih, bar tu mislim na onu buraniju radnike, koliko su u upravnmoj zgradi ne znam. znam covjeka koji radi u zetri i plata mu je oko 800 KM sa TO i prevozom. a sto se tice zaposljavanja radnici kazu da ih je najvise zaposleno u mandatu Ajnadzica, vrlo malo u mandatu Hasanefendica i to uglavnom SDA kadra (bilo je i ovih drugih

) sto je i meni bilo za nepovjerovati. kazu da ih je zaposljavao zamjenik generalnog direktora koji je sdaovac. sve u svemu kriza im je dosla kada su smijenili bivseg direktora.
eh sad postavlja se pitanje kako nije bilo krize kada je prethodni direktor bio nego sad se odjednom pojavila kriza.
takodje kazu da je ova nova uprava zaustavila sve bitnije projekte od prethodne uprave i da su i zbog toga upali u finansijski kolaps.
ne pričam druže uprazno, nekoliko bližih rođaka se zaposlilo preko SDP-a za vrijeme Hasanefendića, i sigurno ih je na desetine došlo bukvalno preko noći, tad su i formirani fol neki rendžeri, a i par komšija radi u ZOI-u(Babin Do) doduše to su i prijeratni radnici, ima ih i na slikama na ovim protestima.
A i slažem se za Ajnadžića, sve je to ista bagra, ali sigurno za ovakvo stanje nije kriva ova Vlada već posljedica je u bivšim Vladama i menadžmentima ove firme, kako koja vlast je dolazila tako su novi ljudi po raznim familijarnim i stanačkim linijama i primani, ali
alfa i omega ove firme je Mirso Pindžo unazad par godina koji je sigurno jedan od najodgovornijih ljudi za ovakvo stanje u ovoj firmi.
Zato sam i naveo primjer, ima ih viška bruku, i provjerno rade ljeti 2-3 dana(odnosno ne rade, glade muda i izležavaju se po Babinom dolu, odrade malo remont žičare i to je to) i ne idu na posao onda po 10 dana.
Efektivno rade 4-5 mjeseci a ostalih 7-8 glade muda, i eto uzet ćemo npr nek im je prosjek i milja pa nije niko više lud da im na današnji vakat daje novac za nerad. Samo reogranizacija može spasiti ovu firmu od propasti, a i provlačila se nedavno inforamcija po medijima da ih trebaju otpustiti 80ak ako se ne varam.