Nova eko-udruga u Splitu

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
sempervivium
Posts: 2
Joined: 22/11/2006 13:39
Location: Split
Contact:

Nova eko-udruga u Splitu

Post by sempervivium » 22/11/2006 21:57

Pridružite nam se!
Osnivamo ekološko-humanitarnu udrugu SEMPERVIVUM; ciljevi su nam:
-učenje o ekološkoj proizvodnji hrane,
-informiranje o zdravom načinu života uopće,
- organiziranje i sudjelovanje u ekološkim i humanitarnim akcijama na
području grada Splita i Dalmacije...


Jučer mi je čovjek rekao kako sam "dalekovidan", kako je budućnost u "zelenima". Prije nekoliko dana sreo sam poznanika i rekao mu da ćemo pošumljavati Mosor; kopati rupe za sadnice na što me je prvo pitao - "hoće li vam to što platiti"? Kada sam rekao nekolicini da sam upoznao ljude iz Splita koji bi htjeli stanovati u eko-selu prvo su me pitali da li je riječ o nekoj sekti? Kada sam na svoj blog postavio obavijest o novom forumu koji bi se bavio ekološkom tematikom postavljeno mi je pitanje - "jeste li vi neki hipiji"?

Razgovarao sam sa jednim čovjekom koji je prešao pedesetu. Kaže; kao dječak kupao sam se u rijeci, a kad bi ožednio iz iste rijeke u kojoj se kupam napio bi se malo vode. Danas nitko to tu više ne može zbog zagađenosti. U ovih zadnjih pedesetak godina moja generacija je uspjela uništiti ne samo tu rijeku, nego sve. Sve smo zagadili.

E sad; unatoč sveprisutnoj zagađenosti zraka, vode, zemlje, mora, hrane, uznapredovalim bolestima, nestajanju biljnih i životinjskih vrsta, promjenama klime, unatoč apokaliptičnim vijestima kojima smo "bombardirani" iz dana u dan putem svih medija, unatoč svemu još uvijek se ljude, koji se ipak odluče na makar neku akciju, doživljava prije svega kao hipije; nastrane ekscentrike, čudake...

Ostavimo sa strane bacanje papirnatih aviončića u more, umotavanje u foliju, polijevanje životinjskom krvlju i sl. Kakvo god mišljenje imali o umjetničkim performansima prilikom kojih inspirirani pojedinici pokažu re-akciju na sve ono što nas sve skupa okružuje, zaboravlja se da nas, osim onih koji direktno zagađuju, okružuju još više oni koji na to sve reagiraju... ne reagiraju. Odnosno reagiraju kakvim komentarom sebi u bradu dok gledaju TV ili koji put prilikom ćakule u nekom od kafića kažu nešto nekom od sugovornika; valjda u potrazi za izgubljenim vremenom.

Ja jako volim sebe. Drag sam sebi toliko da bi htio udisati čist zrak, ne imati alergije niti patiti zbog bilo koje druge bolesti, htio bih piti nezagađenu vodu, jesti ukusnu i zdravu hranu, imati energije za sebe i sve one do kojih mi je posebno stalo. Nisam nikakav hipik, niti bih htio biti član ikakve sekte. Nisam član niti bilo koje stranke (iako ovo zadnje nije za pohvaliti se). Ali sam do sada uspio pronaći vezu između postizanja osjećaja sreće i djelovanja po savjesti, tragajući za onim što za mnoge danas ima tek posprdan značaj - tragajući za mogućnošću moralnog načina življenja. Ekologija nije samo nešto rezervirano za parkove prirode i tete koje imaju komplet ogrlica za svoga psića. Odluka da kupim ovo ili ono svaki dan, odabir zdravije hrane, odlaganje otpada i bezbroj drugih malih i velikih stvari pružaju već osjećaj zadovoljstva, poboljšavaju kvalitetu života, a upoznavanje i druženje s ljudima koji imaju sličan sustav vrijednosti, koji rade nešto po tom pitanju - kvalitetu življenja poboljšava još više.

Za stanovnike Splita i šire okolice tog grada, za sve one koji kukaju i koji ne kukaju, "zainteresirane i nezainteresirane" pružamo tu mogućnost da pomognu nama u poboljšanju kvalitete življenja. Vas koji ste dalje od Splita i Dalmacije također molimo da nam u tome pomognete. Za postojeće udruge koje djeluju u zaštiti okoliša i njihove projekte želimo pronaći nove ljude. Za ideje koje imamo sami tražimo suradnike. Primarno smo zainteresirani za učenje i edukaciju o proizvodnji zdrave hrane, potom za informiranje o svim aspektima zdravijeg načina življenja - od prehrane do odijevanja, stanovanja itd. Onima koji žele naučiti više želimo pružiti mogućnost edukacije. Sami želimo učiti. Onima koji žele zaraditi stvarajući nove proizvode - jedva čekamo da im, ako ikako možemo, u tome pomognemo tako da u trgovinama imamo koji kvalitetan domaći proizvod više. Onima koji se žele tek družiti i dobro zabaviti, vjerujte mi na riječ da je lijepo sa tzv. "hipicima", npr. sada prilikom nekoliko akcija pošumljavanja Mosora.

Nisam ja "dalekovidan", zapravo me sramota koliko zaostajem. Što se tiče budućnosti pitanje je hoće li je uopće biti ukoliko se na "zelene" ne obrati pažnja. Dosta je bilo kukanja, idemo raditi nešto. Posjetite nas na web-adresi: http://sempervivum.20.forumer.com

Pavao Grubišić-Čabo, jedan od inicijatora Ekološko-humaniterne udruge "Sempervivum", Split 22. 11. 2006.


_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 23/11/2006 11:25

Dobro dosao u klub :)

Sada dolazi na red, ako slucajno planinaris, pitanje da li mozda bjezis od necega ili koliko ti placaju za to :-) A ako uspijete jos Metkovicane ubjediti da i njihova sudbina zavisi od sudbine Neretve bice to pravi pogodak.

Imas takodje dobar forum na http://www.zone-2000.net gdje se okupljaju planinari i ekolozi koji govore naski (koji god to naski bio :) ) a znam da se tamo skupljaju i mnogi iz PD "Mosor", kad vec Mosor spomenu.

Iskreno, zelim ti puno srece i zivaca i sto vise uspjeha i konkretnih akcija!

sempervivium
Posts: 2
Joined: 22/11/2006 13:39
Location: Split
Contact:

Post by sempervivium » 23/11/2006 20:49

_BosanaC wrote:Dobro dosao u klub :)

Sada dolazi na red, ako slucajno planinaris, pitanje da li mozda bjezis od necega ili koliko ti placaju za to :-) A ako uspijete jos Metkovicane ubjediti da i njihova sudbina zavisi od sudbine Neretve bice to pravi pogodak.

Imas takodje dobar forum na http://www.zone-2000.net gdje se okupljaju planinari i ekolozi koji govore naski (koji god to naski bio :) ) a znam da se tamo skupljaju i mnogi iz PD "Mosor", kad vec Mosor spomenu.

Iskreno, zelim ti puno srece i zivaca i sto vise uspjeha i konkretnih akcija!


Hvala lipa :)

Forum ću sad pogledati pa se javiti i tamo. Ne znam za Metkovčane zašto si baš njih izdvojio? Ali znam neke ljude iz Metkovića pa ću ih pitati, možda mi oni budu znali reći.

Planinario jesam u vrime srednje škole, znači prošlo od tada dvoznamenkasti broj godina. Šta vrime leti. :shock: Bježanje? Proputovao sam po Europi, ne biži mi se nigdi, eventualno vikendom na moje selo pokraj Trilja. Plaću za rad oko udruge nemam, a kad bi mogao od toga imati plaću i živjeti od toga ne bi imao ništa protiv. Zamisli radiš ono šta bi radija ionako besplatno i još te plate za to. :)

Za kraj, of topic, još ipak nešto; :) Ma di god dođem, sve više i više ljudi koristi ovu poštapalicu "Iskreno...". :-? Čak i meni dođe da kažem to koji put, jer non-stop to slušam pa se pokupi... Ali nelogično mi je to skroz. "A još, iskreno..." - Pari da sam sve ostalo laga. :roll:

Lipi pozdrav iz Splita, valjda ćemo se skužit bez obzira na govorne razlike ;-)

Post Reply