Nova dzamija na Dobrinji

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
drndalo

#101 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by drndalo »

A sad uopsteno kao stav !

Ma koliko vjernika bilo na nekom prostoru, praviti novi vjerski objekat na samo 200 m. (a to je bilo pitanje s pocetka teme) od vec postojeceg je BACANJE PARA. Bilo bi korisnije te pare potrositi makar i na sadaku/pomoc/sirocad/jetime/invalide/GLADNE !!!

A ima ih takvih ! Potpuno isto kao sto je apsolutno nemoralno ( po mom skromnom misljenju) praviti grandiozne (milionske) urede direkcije neke vjerske zajednice/poglavara/prvog-medju-pred-Bogom-jednakih, dok barem par hiljada/tisuca na tom podrucju ima vecu potrebu za JAVNOM KUHINJOM ! To samo pokazuje koliko su prioriteti nekih "ljudi" pomaknuti...

Onda bi trebalo i Begovu dzamiju ili prosiriti na povrsinu kompletne Bascarsije, ili poravnati pola Saraca pa napraviti jos jednu duplo vecu dzamiju, jer ne mogu svi vjernici koji zele klanjati Bajram-namaz 2x godisnje bas u Begovoj dzamiji... Pa ih bude i u okolnim ulicama, jer im ne smeta klanjati i na ulici u tom radosnom trenutku...

Moj stari ima izreku:"Pametnom je i komarac muzika"... Kome je do molitve, on ce je s Bogom odraditi vec nekako, a kome je do forme, on ce traziti svasta nesta, izgovore najcesce... I u ratu sam imao kolegu koji klanja svih 5 namaza dnevno, i nimalo mu nije smetalo sto ja spavam na donjem spratu kreveta na sprat dok je on iznad mene klanjao, nit' je meni smetalo sto on klanja puno ranije ujutro nego sto se ja budim... Ali to sam ja, sve ostalo je moja Schauma...
grayburn

#102 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by grayburn »

amrica wrote:
grayburn wrote: P.S.
Isti stav imam prema crkvama, stadionima, parkovima, dvoranama - mjesto gdje se ljudi druze, gdje su sretni, gdje su zadovoljeni njihovi fizicki i duhovni prohtjevi je dobro mjesto.

pa pise da unistavaju, oduzimaju park djeci da bi napravili jamiju :run:
Ne bih ulazio u to. Urbanisticki plan moze biti dobar i los. Ako je los ne mogu ga opravdati.
Ali, da se ne lazemo, da se nadje druga lokacija, uslovno receno "bolja" opet vam ne bi odgovarala gradnja nove dzamije,

Peace. ;)
byron

#103 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by byron »

CVIKERASH wrote:Ovi moderni muslimani kao @GOLFER su mi najjaci

Prije par mjeseci ,hvalio se na temi "muzika" kako je bio na koncertu Kultur Shoka u Domu Mladih.
Moze se dakle ici na haram mjesta gdje se toci alkohol i u isto vrijeme braniti gradnju dzamije..
Ma sjajno,,,,Spojiti nespojivo...
Ma ocigledno ne shvatas poentu...radi se o mogucnosti izbora tj. nebitno jel neko ide na haram mjesta il ne,bitno je ne ugrozavati necija prava (u ovom slucaju za bogomoljom) ako on time ne ugrozava tvoja...to je poenta svega.
bosanski

#104 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by bosanski »

Meni licno problem nije dzamija. Problem su mi imami koji mi ne pomazu duhovnom razvoju. Sve rijedje idem na dzume. Volim otici u dzamiju kada znam da osim molitve necu cuti nikakve nabuloze, ratnohuskacke govore, osmanlijsku propagandu. Zelim pripadati islamskoj zajednici koja ce slati ljude u istrazivanje svemira, zajednici koja nece dopustiti da Miljackom pluta izmet. Zajednici koja ce osim filozofa sa medrese stvarati informaticare, biotehnologe i to od novca uplacenog od zekjata. Stvarnoj zajednici a ne ovim orvelovskim morama.
nosara

#105 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by nosara »

grayburn wrote:
amrica wrote:
grayburn wrote: P.S.
Isti stav imam prema crkvama, stadionima, parkovima, dvoranama - mjesto gdje se ljudi druze, gdje su sretni, gdje su zadovoljeni njihovi fizicki i duhovni prohtjevi je dobro mjesto.

pa pise da unistavaju, oduzimaju park djeci da bi napravili jamiju :run:
Ne bih ulazio u to. Urbanisticki plan moze biti dobar i los. Ako je los ne mogu ga opravdati.
Ali, da se ne lazemo, da se nadje druga lokacija, uslovno receno "bolja" opet vam ne bi odgovarala gradnja nove dzamije,

Peace. ;)
:lol:

Samo opusteno... Pravite drzavu koja vam je slika i prilika... I jedni i drugi i treci...
dezurni_ucenik

#106 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by dezurni_ucenik »

byron wrote:

Prije par mjeseci ,hvalio se na temi "muzika" kako je bio na koncertu Kultur Shoka u Domu Mladih.
Moze se dakle ici na haram mjesta gdje se toci alkohol i u isto vrijeme braniti gradnju dzamije..
Ma ocigledno ne shvatas poentu...radi se o mogucnosti izbora tj. nebitno jel neko ide na haram mjesta il ne,bitno je ne ugrozavati necija prava (u ovom slucaju za bogomoljom) ako on time ne ugrozava tvoja...to je poenta svega.
Kod mene je poenta ta da ne volim se raspravljati sa ljudima koji pametuju o religiji i druge kritikuju a sami su puni grijeha...
byron

#107 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by byron »

Cvikeras nemas argumente i ne shvatas poentu price. Mozes se nastaviti vrtiti u krug. ;-)
dezurni_ucenik

#108 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by dezurni_ucenik »

byron wrote:Cvikeras nemas argumente i ne shvatas poentu price. Mozes se nastaviti vrtiti u krug. ;-)

u redu je .... :thumbup:
amrica

#109 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by amrica »

inace, vjera je puna argumenata :D
GOLFER

#110 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by GOLFER »

CVIKERASH wrote:
byron wrote:

Kod mene je poenta ta da ne volim se raspravljati sa ljudima koji pametuju o religiji i druge kritikuju a sami su puni grijeha...
nisi ti dobar jarane...

Ne znas me licno, a da me znas mogao bi naci kod mene vecih grijeha od jednog koncerta Kultur S... Ali hvala dragom Bogu na sudnjem dan racune necu polagati tebi nego Allahu, tako da se ti za to ne sikiraj...

Prema tome ja sam za izgradnju dzamije, podrzavam mjesta u kojima se ne prodaje alkohol, protiv sam prostitucije i pederluka, ali isto tako cu otici na svaki koncert na koji se meni licno ide, pogledat cu svaki film koji mi se bude gledao , zapjevat cu pjesmu koja mi se zapjeva... To sto se tebi to ne uklapa u nekakav tvoj sablon glavi to je tvoj problem...
byron

#111 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by byron »

amrica wrote:inace, vjera je puna argumenata :D
Ja ovdje govorim o forumasu koji nema argumente pa lupa, a ne o vjeri. Da li vjera ima argumente ili ne to je vec subjektivna stvar. ;-)
dječak sa šibicama

#112 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by dječak sa šibicama »

Grade se dzamije po Sarajevu, a muslimani vjernici idu u Belgiju.

Racunica negdje nije u redu, sta vi mislite?
drndalo

#113 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by drndalo »

Da, nikad vise Boga nismo imali u ustima, a manje u djelima... :cry:
byron

#114 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by byron »

Lud i ponosan wrote:EEE Tito dragi, sto nas napusti ;-)
Ko kaze da te je napustio...imas u Begradu kucu cvijeca eno ga tamo 8-)
Ateista

#115 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by Ateista »

bosanski wrote:Meni licno problem nije dzamija. Problem su mi imami koji mi ne pomazu duhovnom razvoju. Sve rijedje idem na dzume. Volim otici u dzamiju kada znam da osim molitve necu cuti nikakve nabuloze, ratnohuskacke govore, osmanlijsku propagandu. Zelim pripadati islamskoj zajednici koja ce slati ljude u istrazivanje svemira, zajednici koja nece dopustiti da Miljackom pluta izmet. Zajednici koja ce osim filozofa sa medrese stvarati informaticare, biotehnologe i to od novca uplacenog od zekjata. Stvarnoj zajednici a ne ovim orvelovskim morama.
:thumbup: :thumbup:

Drago mi je da neko i od vjernika ovo vidi i priznaje, i da ih ne slusa slijepo.
kojeime

#116 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by kojeime »

Ne kontam, sta smeta sto se pravi jos jedna dzamija?

Sastanu se dzematlije i pocnu pricati sta im je prioritet u zivotima. Dogovore se da je to dzamija. Posao, dobra zadravstvena zastita, sigurnost djece od kuce do skole, efikasna javna sluzba, itd. nisu bitni, dzamija je prioritet. Pa neka je prave. Samo kada im djeca ne budu imala gdje da se igraju, nela se sjete da su mogli traziti da se na lokaciji te dzamje moglo napraviti i djecije igraliste. Da su htjeli, ali nisu...
Ateista

#117 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by Ateista »

grayburn wrote:
OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA
Članak 18.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.

Znaci, zasto su vam dzamije problem? Kazete ne pravi Rijaset fabrike! Je li Vatikan mozda pravi fabrike? Italija je takodjer duznicka zemlja, zasto Vatikan svojim ugledom i novcem ne pomogne otvaranje novih pogona? Nemojte mijesati kruske i jabuke. Vlast treba kriviti za manjak fabrika!
Niko ne brani vjernicima da praktikuju svoje obicaje, ali meni se cini da nije obavezno po silamu ici u dzamiju, ako nemas prilike molitvu mozes obaviti na bilo kojem mjestu ako uzmes abdest i okrenes se na pravu stranu svijeta, je li tako?

Opet, neka i dzamija, ali onoliko koliko stvarno treba, a ima ih previse.

Ne ocekujem da rijaset pravi fabrike, nego ocekujem da dzava daje manje para rijasetu i umjesto toga ulaze u fabrike.

Potpuno ista prica se odnosi i na vatikan, ne pravim nikakvu razliku, samo je sad konkretno prica o Sarajevu i konkretnoj dzamiji. Kad se pokrene prica o izgradnji bespotrebne crkve, i tu cu imati isti stav.
kokuz_sa

#118 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by kokuz_sa »

svi palamudite samo o argumentima..

pa koje cete vece argumente nego da dzamje nisu ni za Bajram pune kao prije..(primjer FAHDOVA dzamija ovaj sad protekli bajram namaz,bilo raje vani klanjala al unutra mjesta koliko ti zelja)

u jednom danu ima namaza koliko ima..otidjite u bilo koju dzamiju..eto nek moze primiti ta dzamija 300 ljudi..a za vrijeme svakog namaza nece biti vise od 35..dzamije su prazne..al opet ih grade..

jednostavno dzamije su izgubile svoju namjenu..a to je da privucu vjernike da u njima obavljaju molitvu..
toga jednostavno nema
svake dzume hodza isto skoro vazi..budes u jednoj dzamiji na vise od 10 dzuma namaza i sve isto..
uvijek pomoc za bracu u palestini i somaliji..promjenis dzamiju i u drugoh(grbavica) hocza krene
"evo nemamo vremena puno" i komplet dzuma s njegovim vazom traje 20min
hajd reko zeznuo se lik odem opet opet ista stvar..isto da mu je mrsko sta sjesti 20min i ispricati i pripremiti se za taj petak..i onda svaka dzuma vazi se prvo na arapskom pa se sve to ponovi na nasem
i onda u pola namaza oni "novi-stari vjernici" pocnu preskakat ljude da bi izasli napolje jer su oni zavrsili nek svoj namaz i nemaju tolerancije da ostanu pricekaju svi da zavrse pa da izadju iz dzamije nego samo preskacu ljude da sto prije odu vani..i onda ti isti vjernici traze da se bude tolerantno kad se pravi nova dzamija

ponovit cu sto sam maloprije napisao
"sto se vise dzamija pravi sve manje vjernika ide u njih"
dječak sa šibicama

#119 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by dječak sa šibicama »

Steta sto je upravo pocela dzuma i vjernici sa foruma su vec dupke napunili sarajevske dzamije, pa ce rasprava izgubiti na kvaliteti...

A ne, ipak su tu :)
nosara

#120 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by nosara »

kojeime wrote:Ne kontam, sta smeta sto se pravi jos jedna dzamija?

Sastanu se dzematlije i pocnu pricati sta im je prioritet u zivotima. Dogovore se da je to dzamija. Posao, dobra zadravstvena zastita, sigurnost djece od kuce do skole, efikasna javna sluzba, itd. nisu bitni, dzamija je prioritet. Pa neka je prave. Samo kada im djeca ne budu imala gdje da se igraju, nela se sjete da su mogli traziti da se na lokaciji te dzamje moglo napraviti i djecije igraliste. Da su htjeli, ali nisu...
Djeca i igra... Nidje veze... :D
Über Bosanac

#121 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by Über Bosanac »

Uvijek ce biti onih kojima smetaju dzamije.
amrica

#122 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by amrica »

"U pitanju je park ispred parkinga kod Kunovske ulice na Dobrinji 2, jednoj od rijetko sačuvanih zelenih površina u gradu Sarajevu.

Građani ovog naselja jučer su sa nevjericom posmatrali kako im građevinski radnici nemilosrdno uništavaju dragocjeno zelenilo među betonskim zgradama, te su čitav prizor dokumentirali i fotografijama.
Nismo mogli vjerovati svojim očima kada smo vidjeli radnike kako na zelenoj površini postavljaju zaštitne ograde i dovoze građevinski materijal. Dobrinja je uvijek bila naselje puna mladih bračnih parova sa malom djecom. Čak se i iz centra grada doseljavaju na Dobrinju radi planske gradnje naselja. Na moje pitanje radniku na gradilištu - koji se objekat gradi, odgovorio mi je:"Džamija"!, ispričao nam je naš čitalac.

Stanari naselja Dobrinja 2 i Kunovke ulice najavljuju potpisivanje peticije protiv gradnje džamiie na ovom prostoru, odnosno bilo kakvog objekta koji bi uništio postojeći park i zelenilo, te napominju da je prije pet godina usvojen novi regulacioni plan gradnje na ovom mjestu, ali da niko od građana nije tada pozvan na javnu raspravu."
nosara

#123 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by nosara »

Über Bosanac wrote:Uvijek ce biti onih kojima smetaju dzamije.
...kao i onih koji ne kontaju poentu... :D
Don Zivconi

#124 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by Don Zivconi »

bosanski wrote:Meni licno problem nije dzamija. Problem su mi imami koji mi ne pomazu duhovnom razvoju. Sve rijedje idem na dzume. Volim otici u dzamiju kada znam da osim molitve necu cuti nikakve nabuloze, ratnohuskacke govore, osmanlijsku propagandu. Zelim pripadati islamskoj zajednici koja ce slati ljude u istrazivanje svemira, zajednici koja nece dopustiti da Miljackom pluta izmet. Zajednici koja ce osim filozofa sa medrese stvarati informaticare, biotehnologe i to od novca uplacenog od zekjata. Stvarnoj zajednici a ne ovim orvelovskim morama.
Svaka čast :thumbup:
A_I_

#125 Re: Nova dzamija na Dobrinji

Post by A_I_ »

amrica wrote:"U pitanju je park ispred parkinga kod Kunovske ulice na Dobrinji 2, jednoj od rijetko sačuvanih zelenih površina u gradu Sarajevu.

Građani ovog naselja jučer su sa nevjericom posmatrali kako im građevinski radnici nemilosrdno uništavaju dragocjeno zelenilo među betonskim zgradama, te su čitav prizor dokumentirali i fotografijama.
Nismo mogli vjerovati svojim očima kada smo vidjeli radnike kako na zelenoj površini postavljaju zaštitne ograde i dovoze građevinski materijal. Dobrinja je uvijek bila naselje puna mladih bračnih parova sa malom djecom. Čak se i iz centra grada doseljavaju na Dobrinju radi planske gradnje naselja. Na moje pitanje radniku na gradilištu - koji se objekat gradi, odgovorio mi je:"Džamija"!, ispričao nam je naš čitalac.

Stanari naselja Dobrinja 2 i Kunovke ulice najavljuju potpisivanje peticije protiv gradnje džamiie na ovom prostoru, odnosno bilo kakvog objekta koji bi uništio postojeći park i zelenilo, te napominju da je prije pet godina usvojen novi regulacioni plan gradnje na ovom mjestu, ali da niko od građana nije tada pozvan na javnu raspravu."
:x
Locked