Nova bruka BH odbojke

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Pravi sportista

#26 Re: Nova bruka BH odbojke

Post by Pravi sportista »

sta ces imaju celni ljudi saveza drugih preokupacija, kao sto se vidi iz linkova ispod.
A ko hoce da vidi jezik komunikacije predsjednika Odbojkaskog saveza FBiH Alije Fatica nek ode fino na facebook.com i to u grupu Odbojka u Bosni i Hercegovini Tamo ima sve

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 15&meni=10

Izvansportske igre
Vedran Radenović

08.07.2008 17:58

Zbog sumnji da mu je Alija Fatić slao prijeteće poruke, Emir Mulić, kandidat za međunarodnog odbojkaškog sudiju, PU Novo Sarajevo podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika OS FBiH.

Fatić mu je, navodno, slao SMS poruke neprimjerenog sadržaja, jer je Mulić u zadnjih godinu dana poduzeo niz radnji na raskrinkavanju brojnih krivičnih djela u odbojkaškom sportu BiH. Cijeli slučaj preuzelo je i Tužilaštvo KS koje je pokrenulo istagu. Tako je počela još jedna izvansportska igra u bh. sportu, kojih, istini za volju, nije nedostajalo ni proteklih godina. Čini se da su pojedini sportski radnici i sportisti u našoj zemlji mnogo uspješniji i aktivniji u sudovima i tužilaštvima nego li na sportskim borilištima. Sve počne sitnim svađama, a nerijetko se završi pred sudovima. Za bh. sport nije rijetskost ni da interveniše policija. U Olimpijskom komitetu BiH policajci su razvađali članove Predsjedništva i sad već bivšeg generalnog sekretara Sejdaliju Mustafića. No, Mustafiću to nije prvi put da je došao u sukob s kolegama. Još prije nekoliko godina na kulturan način riješio se Slavena Kovačevića, tadašnjeg stručnog saradnika, koji je, istini za volju, bio raspoložen da zasjedne na Mustafićevo mjesto. Pravi cirkus priredile su nedavno reprezentativke BiH u ski-trčanju i biatlonu, sestre Karišik i Vasiljević, koje su se potukle na ulicama Pala, te su i one napravile posla za policiju.

Za nadati se samo da za sličnim metodama za rješavanje nesuglasica neće posegnuti Fatić i Mulić. Odbojka je sport koji je u proteklih pet godina bh. javnosti priuštio toliko skandala, počevši od ujedinjavanja, pa da prošlogodišnje suspenzije iz evropskih kupova, te bi nova "sapunica" bila bespotrebna.

http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=22282

Da je stanje u domaćoj odbojci jako loše, nije nikakva tajna. Lige su dosta loše kvalitete, dvorane gotovo prazne, reprezentacije jedno vrijeme nisu ni postojale. No, ovaj put se otišlo korak dalje, sudac Emir Mulić zaprimio je prijetnje SMS porukama i odlučio se stvar prijaviti policiji.
Mulić je uvjeren da prijetnje stižu upravo zbog njegove borbe protiv loših stvari u našem odbojkaškom sportu.
- Još prije četrnaest mjeseci sam započeo javnu borbu protiv nepravilnosti u radu u državnom i federalnom odbojkaškom savezu. Otad sam podnio šest kaznenih prijava po različitim osnovama, i vjerojatno je to razlog zbog kojeg mi je Fatić prijetio, kazao nam je Mulić, koji ne sumnja da je upravo Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza Federacije, autor prijetećih i uvrjedljivih SMS poruka.
- Našao sam način kako da pronađem osobu koja stoji iza ovih poruka, i to sam objasnio u svom iskazu tužiteljstvu i policiji. Sve je sad na nadležnim tijelima koja vode istragu. Prema mojim saznanjima, Fatić je već ispitivan i oduzeta mu je opsežna dokumentacija vezana za rad Saveza. Nitko nije kriv dok se ne dokaže, ali u ovom trenutku postoji osnovana sumnja da je upravo on slao prijeteće poruke, ističe Mulić.

Sude u Europi, ne mogu u BiH

Ovaj odbojkaši sudac izuzetno je razočaran radom Saveza i, kako kaže, pokušava doprinijeti poboljšanju situacije u ovom sportu.
- Nažalost, nismo mogli izbjeći tužiteljstva i sudove, jer tijela u Odbojkaškom savezu BiH ne reagiraju na adekvatan način. Nekoliko puta sam tražio na uvid statut, podnosio prijave disciplinskoj komisiji, ali ništa od toga nije uzimano u obzir. Jednostavno, čini se da većina ljudi stavlja svoje osobne interese ispred interesa naše odbojke, kaže Mulić, razočaran činjenicom da reprezentacije nižu neuspjehe, klubovi prošle sezone nisu ni sudjelovali u europskim natjecanjima, Premier liga je katastrofalna i svake sezone je napusti neki od klubova…
- Kako rade ljudi u Savezu najbolje ilustrira odnos prema sucima. Trojica međunarodnih sudaca, među kojima sam i ja, smo odbili platiti tzv. članarinu za suce, pa nismo delegirani na premierligaške utakmice. Jednostavno, ta članarina nije zavedena u službenim aktima, i nismo željeli plaćati klasični reket. Tako se dogodio apsurd da smo ove sezone sudili kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a nismo domaće prvenstvo, zaključuje Mulić, uz napomenu da će bez obzira na sve prijetnje nastaviti sa svojom borbom. Tako je naveo kako će u idućih mjesec ili dva podnijeti barem još dvije prijave protiv čelnih ljudi bh. odbojke.
S. Ibrulj
Pravi sportista

#27 Re: Nova bruka BH odbojke

Nova bruka:

kadetske reprezentacije BiH nece ucestvovati u kvalifikacijama za Evropska prvenstva 2009

Naravno OS BIH je stida da ovo priznaju ali http://www.cev.lu otkriva sve
VeHdad

#28 Re: Nova bruka BH odbojke

Post by VeHdad »

Dobar dan!

Obzirom da sam igrao odbojku prilicno dugo i da poznajem dobar dio igraca i trenera koji se vec godinama vrte po Bosni, nekadasnjem Simposu, Kaknju i slicno, dacu sebi za pravo da malo iskomentarisem ono prethodno.

Tako da bih prvo iskomentarisao stanje u samoj odbojci.
Slazem se da je globalno stanje u nasoj reprezentaciji jadno, ali takvo nam je stanje u kompletnoj odbojci. Eh, koji su razlozi za to..pa prvi je nedostatak novca za bilo sta, sto je i normalno, jer u skladu sa mentalitetom nasih ljudi, uvijek ce fudbal, kosarka ili rukomet privuci vise gledalaca (ipak je na odbojci teze naci adekvatan razlog da nekome psujes i gadjas ga.. :shock: ). Samim tim sto nema publike manje je i sponzora, a i ti sponzori obicno dolaze tako sto neko iz kluba poznaje nekoga ili je u upravi neko ko ima gomilu para i fakat voli odbojku, a takvih je opet jako malo, ili je eventualno odbojkaski klub jedini klub u mjestu i ponos mjesta pa se sve pare nekako naguraju u njega. Druga stvar je sto u odbojci nema velikih cifara pa je malo teze oprati pare ili podijeliti na dovoljno dijelova.
Inace, organizacija prvoligaske odbojkaske utakmice u Skenderiji, na primjer, kosta oko 1000KM, sto ukljucuje dvoranu, dodatno osvjetljenje za utakmicu, redare, policiju, hitnu pomoc, vatrogasce, te SUDIJE?! Da, svaki klub domacin placa sudijama dnevnice, prevoz i slicno, a ne savez (bar je tako bilo dok sam ja bio aktivnije ukljucen u odbojku prije koju godinu). U principu, ispadne da je veci trosak igrati utakmicu kuci, nego u gostima, bar kad je u pitanju Sarajevo i Skenderija.
Razlozi sto savez nema novaca je isti zasto i vecina klubova nema novca, nema sponzora voljnih da daju..a i oni koji jesu, jednostavno im se vise isplati dati nekih 50-60 hiljada KM koliko kosta jedna sezona, a da za to dobiju ime firme u imenu kluba, nego da daju savezu cije selekcije odigraju max 10tak utakmica godisnje ako i toliko. Tako da se savezu ne isplati trositi novac na turnir koji ce ih kostati min 20-30 hiljada, da bi svejedno izgubili i ispali, jer mi kvalitetom jednostavno nismo blizu ostalim reprezentacijama. Ovaj nedostatak kvaliteta nece nestati ako se reprezentacija okupi par puta vise nego sada, vec kada budemo imali bazu od 20 mladih igraca koji igraju standardno u svojim klubovima i u jakoj ligi. Nekad je bilo pravilo (ne znam vazi li jos) da svi timovi koji igraju premier ligu moraju imati omladinski pogon, sto je trebalo da obezbijedi tu bazu, ali usljed nedostatka para klubovi su jedva pokrivali sezonu, a kamoli jos omladinske pogone.

Dok sam trenirao, imao sam priliku raditi sa prilicnim brojem trenera,i sto se tice izbora Bucalovica za trenera omladinskih selekcija, tu se definitivno ne slazem da je to promasaj, jer on je jedan od rijetkih trenera koji su zaista obrazovani za taj posao, a ucio je igrati odbojku u prijeratnoj skoli odbojke i igrao odbojku. Po meni je on puno bolji covjek da gradi igrace, nego da vodi tim od vec "gotovih" igraca. Inace Bucalovic je sa Bosnom bio drugi u BiH, kao i u Kupu, te igrao utakmice kupa CEV. Zadnju sezonu, zajedno sa Mirsadom Imsirovicem - Facom, vratio Bosnu gdje joj je i mjesto u premier ligu, i to bez izgubljene utakmice.
Inace, sto se tice pravljenja mladih igraca, bar u FBiH, covjek kom nema premca je Dusan Benic - Dule, covjek iz cije je skole izasla vecina igraca koji sad nesto vrijede, poput Sanjina B. i da ne nabrajam ostale. I bas bi volio da cujem ime jednog igraca kog je I.M. napravio i vodio od omladinskog do seniorskog pogona. O njegovim trenerskim kvalitetima ce dovoljno reci i to da je, u sezoni kada su se spojile ekipe OK Bosna i OK Simpos i zadrzali ime OK BOSNA(tadasnja druga i treca ekipa u ligi), uspio opet da bude DRUGI. Sezonu ili dvije kasnije doveo je ekipu do ispadanja u drugu ligu i pobjegao u Mostar, ostavio Bosnu da bez trenera ceka play-out. Gdje je uskocio ratni trener Bosne, Miralem Turcalo i pokusao da izbore ostanak u ligi, ali rasulo je vec bilo toliko da jednostavno nije moglo..naravno, sada ce vjerovatno neko iskociti sa pitanjem, a sta je kada je sa Kaknjem osvajao ligu i slicno..istina jeste osvajao, ali samo zato sto je imao ekipu koja je imala toliko para da pokupuje najbolje igrace u ligi (Kaknju bila sponzor Cementara), i da tako pobjedjuje.
Ovo su samo cinjenice koje je lako provjeriti, dok cu svoje misljenje o spomenutim trenerima zadrzati za sebe jer je tesko biti objektivan kada ljude i djela im poznajes licno.
Sto se tice zenske strane, kudikamo se slazem sa SundanceKid-om, mada prednost dajem Edinu Begovicu, jer, iako je odlican trener, i Dule je vrlo sklon slicnim ispadima prema igracima/cama.

Usput, PRAVI SPORTISTA, drago mi je cuti da se jos poneko zanima za jadno stanje u nasoj odbojci, i volio bih da ubuduce pisemo o vedrijim stvarima kada je u ptanju ovaj sport.
Lijep pozdrav svima!
Pravi sportista

#29 Re: Nova bruka BH odbojke

U Beogradu je u protekla 2 dana (06. 07. oktobar) odrzan trenerski seminar na kojem su predavala 4 vrhunska svjetska odbojkaska trenera. (pogledati link ispod)

http://ossrb.org/main/index.php?option= ... 7&Itemid=2

Medju 218 prisutnih trenera (koji su sigurno imali mnogo toga za nauciti) nije bilo nijednog trenera iz BiH. Ljudi dolazili iz Rumunije, Turske, a od nasih "strucnjaka niko". OS BIH nije poslao ni selektore nacionalnih selekcija. Valjda Beograd daleko bio.

Zemljo otvori se!
Control panel

#30 Re: Nova bruka BH odbojke

Post by Control panel »

odbojkasi napretka nisu dobili vize za njemacku pa opet nece u evropu.

toliko od viznih olaksica.
Post Reply