Nov laptop - problemi !! - sugestije i savjeti ?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
La_Forge
Posts: 645
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Sarajevo

Nov laptop - problemi !! - sugestije i savjeti ?

Post by La_Forge » 05/12/2006 16:06

Potrebno mi je par savjeta vezanih za probleme koje imam već par dana a tiču se laptopa koji sam nedavno kupio ....

Radi se o Acer Aspire 5101 seriji.
Kupljen je nov preko njemačkog eBay-a.
Tastatura (njemačka) i Windows XP (licenciran, na njemačkom jeziku)..

sa tastaturom nemam problema ali me interesuje opcije prelazka n aengleski Windows ?

moram li formatirati/reinstalirati kompletan windows ?
Postoji li opcija da instaliram samo engleski language pack ili slično ?
S obzirom da se radi o licenciranom Winu postoji li varijanta da se obratim našima iz Microsofta ?
Uz laptop nije došao CD Windows XPa, samo deklaracija i serijski broj ...


Drugi problem je vezan za prekidač Bluetooth-a... kada ga pritinem izbacuje mi poruku :"Nema Bluetooth jedinice.."
Odnosi li se to na "nema adapter" ili nije u stanju da pronađe drugi signal ili šta već... ?
Prelistao sam papire i uputstva ali sve što piše vezano je za šturo objašnjenje - ovo dugme pokreće Bluetooth .. :)
Na stranici Acera nisam takođe našao detaljnija uputstva...

Zam da se laptopi razlikuju kado je specifikacija i oprema u pitanju... tvo dugme očito pokreće nešto vezano za Bluetootha ali šta i kako ...


uglavnom, svi savjeti i sugestije su dobrodošli ...

tnx


car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 05/12/2006 17:05

ovo za bluetooth meni zvuci ko da nema drajvera za to, pa ti ga uopste nije prepozno u sistemu..

najbolje bi bilo da odes na control panel -> system -> device manager
pa pogledas ima li kakvih upitnika tamo.. ako ima, onda ti fale driver-i..

vidi da sa acer-ove stranice poskidas sve orginalne driver-e koji ti trebaju, kako bi ti kutija besprijekorno fercerala.

sto se tice engleskog, mislim da je samo nepotrebna petljanija da instaliras language pack.. bolje ti je formatiraj ga skroz (ali prije toga skini driver-e sa interneta i pohrani ih na sigurno) pa instaliraj englesku verziju windows-a..

4 godine sam imo acer travelmate i bio i vise nego zadovoljan.. kuciste je malo "krhke" gradje, ali ako se ne gadjas racunarom, mogo bi ti pravo dugo potrajat..

Ice
Posts: 150
Joined: 25/08/2006 11:16

Re: Nov laptop - problemi !! - sugestije i savjeti ?

Post by Ice » 05/12/2006 17:13

La_Forge wrote:Potrebno mi je par savjeta vezanih za probleme koje imam već par dana a tiču se laptopa koji sam nedavno kupio ....

Radi se o Acer Aspire 5101 seriji.
Kupljen je nov preko njemačkog eBay-a.
Tastatura (njemačka) i Windows XP (licenciran, na njemačkom jeziku)..

sa tastaturom nemam problema ali me interesuje opcije prelazka n aengleski Windows ?

moram li formatirati/reinstalirati kompletan windows ?
Postoji li opcija da instaliram samo engleski language pack ili slično ?
S obzirom da se radi o licenciranom Winu postoji li varijanta da se obratim našima iz Microsofta ?
Uz laptop nije došao CD Windows XPa, samo deklaracija i serijski broj ...


Drugi problem je vezan za prekidač Bluetooth-a... kada ga pritinem izbacuje mi poruku :"Nema Bluetooth jedinice.."
Odnosi li se to na "nema adapter" ili nije u stanju da pronađe drugi signal ili šta već... ?
Prelistao sam papire i uputstva ali sve što piše vezano je za šturo objašnjenje - ovo dugme pokreće Bluetooth .. :)
Na stranici Acera nisam takođe našao detaljnija uputstva...

Zam da se laptopi razlikuju kado je specifikacija i oprema u pitanju... tvo dugme očito pokreće nešto vezano za Bluetootha ali šta i kako ...


uglavnom, svi savjeti i sugestije su dobrodošli ...

tnx

Provjeri da li tvoj laptop ima bluethooth. Ja imam Acer 4062 koji ima prekidac za bluethooth, ali bluethootha nema, jer se ista kucista koriste za razlicite serije.
U mom slucaju, dugme za wireless i bluethooth se nalaze jedno pored drugog, i wireless imam, ali bluethooth ne.

La_Forge
Posts: 645
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by La_Forge » 05/12/2006 17:17

:)

ma gledam da iskoristim ovaj legalni windows maksimalno...
najlakša mi je varijanta instalirati nakon formatiranja...

s obzirom da imam Turion 64 procesor i Vista mi sada dolazi u obzir kada su ekstra bitovi u pitanju...

device manager mi ne izbacuje upitnike, svi bi drajveri morali biti tu ... laptop je nov i tako ekstra spremljen ... kad sam ga prvi put upalio sam je instalirao sve potrebne drajvere i softvere...

kontam možda i nema Bluetooth predajnik ili antenu... kako već to fercera... ali koji će mu onda ovo dugme ... ?

:-)

User avatar
Qler
Posts: 19333
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post by Qler » 05/12/2006 22:32

taj laptop nema BT... ima "prekidac" naprijed ali ga fizicki nema... ;)

La_Forge
Posts: 645
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by La_Forge » 06/12/2006 01:41

:x

Arslan_
Posts: 309
Joined: 11/09/2006 10:35
Location: BiH

Post by Arslan_ » 06/12/2006 02:05

izgleda da je to kod svih acerovih kompova slucj da neposjeduju BT.

Ja imam acerov TravelMate2410 koji tkd. ima prekidac za BT odmah pored onog za IR ali BT-a nema s`glave.

Ako kontas kupovati BT ja mislim da ih u onoj jednoj radnji u Merkuru mozes pojeftino naci.

ghost_in_the_machine
Posts: 120
Joined: 05/07/2005 04:36

Post by ghost_in_the_machine » 06/12/2006 03:49

aspire 5672 ima BT

prije nego sto odradis reinstalaciju sistema, ako vec nisi, OBVEZNO napravi recovery backup i application backup cd u slucaju da nesto nije u redu s driverima sa njihove stranice k'o sto i nije u redu.

ako ti reinstalacija sistema prode kako treba onda sve drivere mozes intalirati sa aplication cd-a...ne moras trosit cijeli dan za downloadovanje

recovery backup i application backup cd mozes napraviti preko Enpowering technology --> Acer eRecovery Management.....ovo sigurno znas ali.. :-D

La_Forge
Posts: 645
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by La_Forge » 06/12/2006 10:16

.. već posjedujem jedan BT adapter (varijanta via USBa) ...
time sam i pokušavao da prepoznam BT laptopa ...

Što se tiče recovery backupa njega sam uradio odmah nakon prvog "dizanja" upravo via eRecoveryM.. na DVD ..(jeli pri tome spržio i application pojma nemam, nisam ni pogledao ...)

Našao sam neke drajvere za BT na stranici i upravo ih skidam, pokušaću njih instalirati ...

ne kontam koj aje svrha dugmeta onda ako već nema "fizički" taj emiter za BT... osim toga u Addendumu paketa nije pisalo ništa o BTu....
i pored toga dugme izbacuje tu poruku čitavo vrijeme, ako nema sprave koji će mu onda ta funkcija :?

ma misterija ...

ali je novi laptop ljepota ... :)
kako ste vi ostali zadovoljni (prije svega vlasnici Aspire serije)?

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 06/12/2006 10:23

5101 Nema BT, koristi standardni case i ludim kinoberima mrsko stancat bez prekidaca. Generalno utisak o Aceru ''ako hoces jeftino uzmi Acera''. Kinoberi stavljaju mekanu plastiku tako da se lapaš sav uvija gdje god pritisnes i skripi.

Nema lapaša bez IBM-a i HP-a, rekose kinoberi skidose gace i skocise u koprivu.

User avatar
atko
Posts: 6054
Joined: 06/07/2006 14:51

Post by atko » 06/12/2006 11:03

La_Forge,

Bas se i ja ovih dana zafrkavam sa acerovim laptopom.

Pogledaj ovdje mozda ti sta pomogne:

http://www.driverstock.com/search/alldrivers_0/acer

ghost_in_the_machine
Posts: 120
Joined: 05/07/2005 04:36

Post by ghost_in_the_machine » 06/12/2006 11:28

to sto si radio pri prvom podizanju sistema je recovery disc...de ti napravi i application disc...meni neki driveri sa oficijelne stranice nisu radili i jedina je varijanta bila sa application disc-a....mislim da je tlaka sad skidat drivere sa neta...ima ih hejbet.

@shin...naravno da je HP i IBM :thumbup: ali za ovo sto acer nudi za male pare ne mozes kupiti ni petinu ibm ili hp laptopa iste konfiguracije tako da za nase uslove je i predobar...


mojne koprive...dobra je za ishijasa :D

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 06/12/2006 11:31

Fujitsu Siemens pravi jeftine lapaše a mnogo kvalitetnije od Acera. Za 1600kmica moze C2D varijanta.

User avatar
ovo_malo_duse
Posts: 1533
Joined: 01/11/2006 12:59
Location: U magazi, udji slobodno nije zatvoreno
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by ovo_malo_duse » 06/12/2006 12:03

Ja sam prije par mjeseci kupio Dell serie 6000 i mogu vam reci da sam prezadovoljan.. Prva liga :thumbup:

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 06/12/2006 13:36

ovo_malo_duse wrote:Ja sam prije par mjeseci kupio Dell serie 6000 i mogu vam reci da sam prezadovoljan.. Prva liga :thumbup:


sacekaj dok ga budes htio dograditi u bilo kojem pravcu..

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 06/12/2006 13:38

Ja mislim da i proprietary torbe moras kupovat inace gubis garanciju :D

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 06/12/2006 13:59

shin wrote:Ja mislim da i proprietary torbe moras kupovat inace gubis garanciju :D


jednom, prije nekih 3-4 godine:
donio mi jaran dell-ov desktop racunar, da mu umjesto cd drive-a ubacim cd-rw drive, naravno, kupljen kod nas negdje, neki samsung ili vako nesto..

ja konto, za 10 minuta to odradit i voz.. ne lezi vraze, hajd sto sam one sarafe na starom drive-u jedva odvrno (neki specijalni odvijac treba, pa sam ja to fato klijestima) nego onaj novi drive-a siri od onog starog.. premjerim ja, fakat siri.. a jbg, standardna velicina, pase u sve zivo osim u dell-ovo kuciste..

jaranu krivo pravo, dao u ono vrijeme 100KM za pisac i sad nista.. ma reko, mogu ja to ugradit, samo mi treba malo radikalniji alat.. ma veli on, radi sta znas i mislis da treba, samo da to poslije sve radi..

ja fino rastavio kuciste, izvadio onu metalnu konstrukciju, isjeko je brusilicom, zavario ponovo da bude malo sire, na maski kucista fino obradio onu plastiku da isto bude malo sira, i nakon nekih 4 sata posla, ugradi je cd-rw u dell-ovo kuciste..

odem poslije na dell-ovu stranicu i pogledam, u to vrijeme, nema samsunga nikako na listi "recommended"

La_Forge
Posts: 645
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by La_Forge » 06/12/2006 15:30

:D

e moj care ...

ma ja sam svakako zadovoljan odnosom cijena - kvalitet, berem za sada ...

inače mi služi kao portabl varijaat kada baš moram nešto hitnije završiti, za sve ostalo koristim PC...

u međuvrmenu sam skonto, ovaj model fakat nema BT tako da sam i sa tim završio...

dajte mi par savjeta vezano za održavanje laptopa, sve iz praktične upotrebe me intereuje ...
dakle, torbe, baterije, dogradnja komponenti, posebno RAMa itd....

ova jmoj posjeduje neki crtifikat za upgrade na Vistu ... jeli iko to radio u međuvrmenu ... i kako to fercera ....

imam takođe problema kod registarcije laptopa na aceradvantage.com, traži mi neki "code" i password pri čemu na naljepnici imam samo SNID koji se opet razlikuje od obje navede varijante po broju cifara... :?

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 06/12/2006 16:00

La_Forge wrote::D

e moj care ...

ma ja sam svakako zadovoljan odnosom cijena - kvalitet, berem za sada ...

inače mi služi kao portabl varijaat kada baš moram nešto hitnije završiti, za sve ostalo koristim PC...

u međuvrmenu sam skonto, ovaj model fakat nema BT tako da sam i sa tim završio...

dajte mi par savjeta vezano za održavanje laptopa, sve iz praktične upotrebe me intereuje ...
dakle, torbe, baterije, dogradnja komponenti, posebno RAMa itd....

ova jmoj posjeduje neki crtifikat za upgrade na Vistu ... jeli iko to radio u međuvrmenu ... i kako to fercera ....

imam takođe problema kod registarcije laptopa na aceradvantage.com, traži mi neki "code" i password pri čemu na naljepnici imam samo SNID koji se opet razlikuje od obje navede varijante po broju cifara... :?


sto se upotrebe tice, ja ti mogu samo preporuciti sljedece (za dug vijek baKterije):
kad god radis u kuci na racunaru, skini bateriju i koristi adapter. ako ti je konfljuter duze vremena "prikovan" za sto (ko sto je kod mene barem 2 godine bio desktop replacement), skini bateriju kad je na otprilike 80% kapaciteta i stavi je fino upakovanu na neko hladno mjesto (po potrebi moze i frizider, samo je dobro spakuj u kartonsku kutiju ili tako nesto i cuvaj da se neki kecap ili kajmak ne prospe po njoj).. s vremena na vrijeme - otprilike jednom u dva mjeseca, izvadi je iz frizidera (ili drugog hladnog mjesta) i radi na racunaru samo na bateriju, i potrosi je do kraja, pa je napuni do kraja i opet kad se spusti na 80%, spakuj u frizider..

zvuci smijesno ali se ne zajebavam.

kad sam tek kupio moj acer travelmate (centrino edicija, pentium M 1.4GHz) baterija je drzala skoro 5 sati programiranja. mogo sam izgledat dva filma na DVD.. dvije godine sam racunar noso stalno sa sobom, a ove zadnje dvije je bio ulgavnom kuci i bateriju sam cuvo ko gore, samo je nisam turo u frizider, nego u hodnik na hladno i tamno mjesto..

neki dan sam prodo racunar, i bas sam s tipom mjerio koliko baterija traje. izgledali smo poduzi film na DVD i jos je bilo 30% (drzi najmanje tri sata sveukupno)..

baterija ima ogranicen broj punjenja (negdje izmedju 450-500) i kad se potrosi ili ga mozes pogonit na struju ili iskesiti ponovo 150 do 200 eura za novu.. a to nije ni malo..

La_Forge
Posts: 645
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by La_Forge » 06/12/2006 16:22

super savjet... malo bizarana ali haj ... recimo super :)

malo me brine pad napon akod nas, raja se stalno žale kako im pregore komponente i slično ... koliko je pametno laptop stalno držati "u struji" ... ?!
(na upsu nemam utičnicu, samo one odvratne produžne varijante...)

Post Reply