Notar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
JThomas

#226 Re: Notar

Post by JThomas »

ja rekoh, ako uzmemo da je tačno. ja ne radim za notara, ja sam u "kontra taboru", nemam zaista nikakvog razloga da ih branim, al' iz svojih saznanja odgovorno tvrdim da je glupost da VEĆINA notara u bih zarađuje i blizu 30.000 km mjesečno. (osim toga, svaki akt i ovjera ima svoj broj i čuva se, i tako je notaru haman nemoguće da utaji prihod, za razliku od advokata)

ma nema teorije, ne možete suditi primanja prosječnog notara u BiH po ljubiši i šta ti ja znam, merdžani, nedžadi...
malik_

#227 Re: Notar

Post by malik_ »

JThomas wrote:ja rekoh, ako uzmemo da je tačno. ja ne radim za notara, ja sam u "kontra taboru", nemam zaista nikakvog razloga da ih branim, al' iz svojih saznanja odgovorno tvrdim da je glupost da VEĆINA notara u bih zarađuje i blizu 30.000 km mjesečno. (osim toga, svaki akt i ovjera ima svoj broj i čuva se, i tako je notaru haman nemoguće da utaji prihod, za razliku od advokata)

ma nema teorije, ne možete suditi primanja prosječnog notara u BiH po ljubiši i šta ti ja znam, merdžani, nedžadi...
Slazem se, ali ne mozemo uzeti da je to tacno, kada nije tacno.

Tacno bi bilo da nadlezni izadju sa tacnim podatcima, Federalni zavod za statistiku FBiH kada bi tacno rekao mjesecna primanja ureda su tolika i tolika na nivou FBIH, tada bi smo tacno znali.

Da, notar vrlo tesko ili nikako ne moze utajiti porez - (usput receno necemo biti obaveznici fiskalizacje i fiskalnih kasa).

BIlo bi najbolje kad bi Uprava za infirektno oporezivanje iznijela tacne podatke - PROSJECNE na nivou BiH (ukljucujuci i nase kolege iz RS).

Da dobru si komparaciju gore naveo za razliku od advokata, ali advokat nije pod MORANJEM da naplati koliko je u tarifi i da kaze po tarifi je 800,00 KM nemoze ni sekunda jeftinije, nego moze da radi i PRO BONO za klijenta (sto notar ne moze), a moze da mu naplati tu uslugu 10,00 KM (sto notar ne moze), a moze da mu radi besplatno pa se naplati ako ikad dobije spor za 5-10 godina.
Last edited by malik_ on 16/12/2010 14:04, edited 1 time in total.
cule64

#228 Re: Notar

Post by cule64 »

Mnogo vike ni oko čega

Ko god smatra da notari, ili advokati, zarađuju enormne sume novca neka završi pravni fakultet, položi pravosudni, i advokatski ili notarski ispit, i neka se bavi advokaturom ili notarskom službom.

Neko tvrdi da su notari pljačkaši jer za 20 minuta rada naplate 380,00 km. Pa nije notar daktilograf, ne naplaćuje se 20 minuta "kucanja na kompjuteru" već znanje, a da bi steklo potrebno znanje za valjano obavljanje notarske službe potrebne su godine učenja.

Neko tvrdi da je notarska naknada za sastav testamenta u iznosu od 1.000,00 km previsoka. Ko god zna da čita i piše može sastaviti olografski testament. To ne košta ništa.

Neko tvrdi da je advokatska tarifa, za obavljenu radnju u postupku, limitirana iznosom prosječne mjesečne plaće u F BiH u vrijeme poduzimanja radnje u postupku (sastav podneska, prisustvovanje ročištu...). To je poluistina.

Zakon o advokaturi F BiH (pr. tekst)

Član 31.
Tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad advokata (u daljem tekstu: Tarifa) određuje nagrade za rad i troškove nastale vršenjem advokatske djelatnosti kao i primjenu i stupanje na snagu ove Tarife.

Skupština Federalne advokatske komore predlaže Tarifu koju odobrava Federalno ministarstvo pravde nakon konsultacija sa ostalim relevantnim ministarstvima. Tarifa se objavljuje u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine.
Advokat ima pravo da zahtijeva i da primi nagradu za izvršeni rad i nadoknadu troškova nastalih u vezi sa radom, u skladu sa odredbama Tarife.

Sudovi i drugi organi u odluci o troškovima postupka određivaće naknadu za pruženu pravnu pomoć stranci od strane advokata prema odredbama Tarife koja je važila u momentu pružanja pravne pomoći.

Nagrada advokatima za pruženu pravnu pomoć stranci na sudu ili pred drugim organima u toku jedne rasprave ili jedne poduzete pravne radnje (pismena) u parničnom i vanparničnom postupku, krivičnom postupku, postupku stečaja i likvidacije, zemljišno-knjižnom postupku, upravnom postupku, upravnom sporu, izvršnom postupku, postupku za upis u registar društva, postupku pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, odnosno svim drugim radnjama koje poduzima advokat pružajući pravnu pomoć stranci, ne može prelaziti jednomjesečni prosječni lični dohodak u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sudovi i drugi državni organi u odluci o troškovima postupka advokata za pružanje pravne pomoći stranci određivat će nagradu advokatu prema odredbama stava 5. ovog člana, ukoliko je nagrada advokata po advokatskoj tarifi viša od iznosa iz stava 5., osim ukoliko je advokat sa svojim klijentom ugovorio visinu nagrade u pisanom obliku u skladu sa važećim propisima, što ne može opteretiti suprotnu stranu.

Neko tvrdi da u BiH: "postoji jedan krug vrlo stručnih, obrazovanih, sposobnih pravnika.." Ja tvrdim da to nije istina. Do tog zaključka dolazim čitanjem npr.: Komentara zakonika o sudskom postupku u građanskim parnicama (Verona - Zuglija) iz 1930-god. i poređenjem sa tzv. Komentarima Zakona o parničnom postupku F BiH. Ili čitanjem djela Tome Živanovića, Franje Bačića, Andre Đorđevića, Živojina Perića, Mihajla konstatinovića (Skica), Slobodana Perovića, Borisa Viznera, Nikole Gavelle, Olivera Antića, Vilima Gorenca, Dragoljuba Stojanovića, Slobodana Blagojevića, Siniše Trive, Ive Krbeka, etc. (izmješao sam žive i mrtve). Takvih pravnika mi u BiH nemamo niti smo imali.

Neko je zabrinut za sudbinu advokata jer im je: "ukinuta mogućnost za rad na tim oblastima. Dzaba im sto su se cijeli zivot skolovali, oni to vise ne mogu da rade." Ako se advokat "školovao" za sastavljanje ugovora o prodaji i sl., osnivačkih akata privrednih društava, zastupanje u ostavinskom postupku, brakorazvodne parnice, onda takvav advokati ne zaslužuje da obavljaja advokatsku djelatnost. To nisu advokatski poslovi, niti treba da budu.

Neko je u negativnom kontekstu pomenuo notara Džemaludina Mutapčića, časnog i poštenog čovjeka.

Neko tvrdi: "naš pravni sistem je već efikasniji i brži od hrvatskog". Taj bi trebao da prisustvuje, u svojstvu opće javnosti naravno, ročištu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, pa bi mu bilo jasno da njegova tvrdnja nije tačna.

Neko tvrdi da: "velik broj LIHVARA, pravi LIHVARSKE ugovore kod NOTARA". To nije istina (osim ako informacija ne potiče od bakira hadžiomerovića). Notar ovjerava ugovor o zajmu, ne sastavlja ga. Inače:

Zakon o obligacionim odnosima
Odsek 2
UGOVORNA KAMATA

Član 399.
Stopa ugovorne kamate
/1 Stopa ugovorne kamate između fizičkih lica ne može biti veća od kamatne stope koja se u mestu ispunjenja plaća na štedne uloge po viđenju.
/2 U pogledu najviše ugovorne kamatne stope između pravnih lica primenjuju se odredbe posebnog zakona. (taj zakon nikad nije donesen, op. a.)
/3 Ako je kamata ugovorena ali nije određena njena stopa ni vreme dospevanja, između fizičkih lica važi kamatna stopa koja se u mestu ispunjenja plaća na štedne uloge po viđenju, a između pravnih lica važi kamatna stopa koju banka ili druga bankarska organizacija plaća, odnosno ugovara za takvu ili sličnu vrstu posla i dospeva po isteku godine, ako za određeni slučaj nije predviđeno što drugo.
/5 Ako je ugovorena veća kamata od dozvoljene, primeniće se najveća dozvoljena stopa kamate.

Zakon o vlasničkopravnim odnosima

Članak 74.
Ništave su odredbe ugovora o hipoteci kojima hipotekarni povjeritelj ugovora pravo ubiranja plodova koje založena nekretnina daje ili iskorištavanja te nekretnine na drugi način, kao ida u slučaju ne isplate duga namiri svoje potraživanje stjecanjem prava vlasništva na založenu nekretninu.

Uzgred, lex comissoria je dozvoljena ako je potraživanje dospjelo.

Krivični zakon F BiH

Član 298.
Lihvarstvo
(1) Ko iskorišćujući nuždu, teške imovinske ili stambene prilike, nedovoljno iskustvo, lahkomislenost ili smanjenu sposobnost rasuđivanja druge osobe, primi od nje ili s njom ugovori za sebe ili drugog imovinsku korist koja je u očitom nesrazmjeru s onim što je on dao, učinio ili se obavezao dati ili učiniti, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.
(2) Ako su krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovane teške posljedice oštećenom,
učinitelj će se kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(3) Kaznom iz stava 2. ovog člana kaznit će se ko se bavi davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi.

Neko je za jednog člana foruma, vrlo korisnog člana foruma, rekao da je: "JOŠ JEDAN PRAVNIK SEOSKIH FAKULTETA". A za drugoga: "Prije svega ti ne da si đikan, ti si mentalno zaostala osoba". To je vokabular ološa.

Neko je pomenuo notarski monopol. Neka se obavijesti koji su uvjeti za obavljanje notarske djelatnosti u npr. Belgiji pa neka onda govori o monopolu.

Neko je u negativnom kontekstu pomenuo najboljeg sudiju (krivičara) suda BiH g. Vladu Adamovića. Nema smisla.
kecher II

#229 Re: Notar

Post by kecher II »

malik_ wrote:Ne postoji pravilo o mjesecnom prihodu, moj prijatelj radi kod jednog notara u Tuzli, da li vjerujes da je bracni supruznik od te osobe koja je notar, uvezao sa istom 80% banki iz Tuzle da rade kod nje hipotekarne ugovore, i 3 gradzevinske firme - ljudi cekaju danima da obradi ugovor, njen bruto dobit je preko 80.000,00 KM mjesecno, ali na racun tog ureda drugi notarski uredi u Tuzli, nemaju gotovo nikako hipotekarnih ugovora.
pa o tome ti ja i pricam da nemaju SVI notari u pravilu 30000km, mislim sta je tu nejasno, ukoliko ima tvoj ured i taj neki drugi ured bruto 80000, neto je ajd recimo lupam 60000 znaci da ta 2 ureda imaju 90000 na njih mora doci jos 8 ureda koji imaju svi zajedno 20000 da bi ta cifra koja se ovde iznosi oko 11000 bila neki prosjek,
ti sad kazes da i taj podatak 11000 nije tacan i da nije odraz stvarnog stanja, eto ajd ti reci koliki je prosjecni mjesecni prihod notarskog ureda.
malik_ wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ali ova tematika ti nije bas najjasnija ocito.
nema sta bit jasno i nejasno, pa zna svako koliko je 2x2 i sta je prosjek.
malik_

#230 Re: Notar

Post by malik_ »

Kolega Cule, zahvaljujem na komentarima koje si iznio ne bih ulazio u raspravu oko njih, mada se ne slazem u vise od 50% tvoga sadrzaja ali to nije bitno.

Slozio bih se sa tobom da u BiH nemamo "pravnika" kalibra koje si gore naveo, na zalost po BiH, oni su uvijek bili u Beogradu i pokoji u Zagrebu, a niti jedan u Sarajevu ili BIH, tek u proteklih par godina imamo par pravnika koji izdaju komentare koji "vrijede" nesto...
malik_

#231 Re: Notar

Post by malik_ »

kecher II wrote:
malik_ wrote:Ne postoji pravilo o mjesecnom prihodu, moj prijatelj radi kod jednog notara u Tuzli, da li vjerujes da je bracni supruznik od te osobe koja je notar, uvezao sa istom 80% banki iz Tuzle da rade kod nje hipotekarne ugovore, i 3 gradzevinske firme - ljudi cekaju danima da obradi ugovor, njen bruto dobit je preko 80.000,00 KM mjesecno, ali na racun tog ureda drugi notarski uredi u Tuzli, nemaju gotovo nikako hipotekarnih ugovora.
pa o tome ti ja i pricam da nemaju SVI notari u pravilu 30000km, mislim sta je tu nejasno, ukoliko ima tvoj ured i taj neki drugi ured bruto 80000, neto je ajd recimo lupam 60000 znaci da ta 2 ureda imaju 90000 na njih mora doci jos 8 ureda koji imaju svi zajedno 20000 da bi ta cifra koja se ovde iznosi oko 11000 bila neki prosjek,
ti sad kazes da i taj podatak 11000 nije tacan i da nije odraz stvarnog stanja, eto ajd ti reci koliki je prosjecni mjesecni prihod notarskog ureda.
malik_ wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ali ova tematika ti nije bas najjasnija ocito.
nema sta bit jasno i nejasno, pa zna svako koliko je 2x2 i sta je prosjek.
Pa tko je rekao da imaju ? Sigurno da notar u mejstu gdje ima 5.000 stanovnika, primjera radi SRBAC, RS, nece imati prosjecno 30.000,00 KM mjesecno.

Ja sam rekao samo koliko moj principal ima mjesecno, u mjestu u kojem imaju pored naseg jos 2 notarska ureda (mala Opcina).
kecher II

#232 Re: Notar

Post by kecher II »

malik_ wrote:Pa tko je rekao da imaju ? Sigurno da notar u mejstu gdje ima 5.000 stanovnika, primjera radi SRBAC, RS, nece imati prosjecno 30.000,00 KM mjesecno.
Ja sam rekao samo koliko moj principal ima mjesecno, u mjestu u kojem imaju pored naseg jos 2 notarska ureda (mala Opcina).
tako je malice, nisam ni rekao da si ti rekao da imaju ali je neko vec spominjao to ranije, mozes pronaci na prvih par pocetnih stranica da su to lopovi, prevaranti, olosi koji nizasta uzimaju 30000km mjesecno a eto i tvoj ured igrom slucaja ima odprilike tu neku cifru u prosjeku.
svo vrijeme sam i govorio to da pojedini mozda i imaju ali da to nije pravilo i da u npr manjim mjestima to nije tako, samo sto sam uzimao za primjere neke druge gradice u BiH.
i mislim da opstina ili opcina u kojoj imaju 3 notarska ureda i nije bas mala za BH prilike, mozda nije TZ, ZE, SA, BL, MO ali nije ni kao recimo banovici, cazin, gorazde i sl.
Alkos

#233 Re: Notar

Post by Alkos »

malik_ wrote:
kecher II wrote:
malik_ wrote:1 NOTARSKI URED (samo jedan jedini notar uposlenik kao notar i istovremeno vlasnik svog ureda).

Svi ostali uposlenici NISU NOTARI, ali jesu zaposlenici istog ureda.

Sve ono sto si on plati kao plata, jeste njegova plata, ali i NETO DOBIT FIRME, je njegova licna dobit, ali nije formalno-pravno PLATA notara, nego NETO DOBIT NOTARSKOG UREDA, kojeg je on jedini vlasnik.
malice, sta ti hoces da kazes, ''nije neto dobit notara nego notarskog ureda kojeg je on vlasnik'',
u sustini ovo jest tacno ''neto dobit notarskog ureda'', ali u praksi bi bilo ok ''neto dobit notarskog ureda'' da u jednom uredu imamo dva ili vise notara koji dijele neto dobit, ali posto ja u BIH ne znam ni jedan slucaj, ne znaci da ga nema ali sumnjam 99,9% da ga ima, da u jednom notarskom uredu rade dva ili vise notara, znaci da je neto dobit notarskog ureda jednako neto dobit tog notara ciji je ured,
ti si njemu malice ono sve sto mu se odbije od bruto dobiti da bi notarski ured iliti notar dobio konacnu neto dobit.
neto dobit neke firme je sve ono sto ostane firmi tj. vlasniku ili vlasnicima nakon podmirenih svih troskova koje firma ima u toku poslovne godine ili obracunskog perioda u koje se ubrajaju i plate uposlenicima jer je i plata trosak za vlsnika firme u ovom slucaju notarskog ureda.

i sta ti je ''prosjek kako gdje''?
U Bonsni i Hercegovini (FBiH, RS, Brcko), ne postoji notarski ured u kojoj rade 2 notara, jer po principu: Tres faciunt collegium, mogli bi postojati NOTARSKI UREDI SA 3 NOTARA (troje cine drustvo), ali opet po principu Comunio est mater rixarium vjerovatno bi se stvorili sukobi oko podjele dobiti, to bi bilo d.o.o. Notarsko drustvo sa 3 ili VISE notara. Kod nas je 1 NOTAR = NOTARSKI URED.

Svaki notar ima svoje sluzbeno sjediste notarskog ureda. (1 notar = 1 ured - provjeri na web stranici notarskih komora).

1. Plata notara je ono formalno sto si uplacuje i na sta placa 68,54% za doprinose

2. Neto dobit njegovog notarskog ureda je 100% vlasnistvno NOTARA pojedinca vl. notarskog ureda.

In concreto, BRUTO dobit ureda u kojem ja radim je 40.000,00 KM mjesecno, NETO Dobit istog ureda je dakle kao sto sam naveo 30.000,00 KM odnosno oko 350.000,00 KM godisnje - to su novci iskljucivo jedinog vlasnika = NOTARA (platu koju si on isplacuje ne racunam u NETO DOBIT DRUSTVA - to je izdvojeni dobit njega licno kao "plata" - notar kod kojeg ja radim sebi isplacuje samo oko 2.750,00 KM platu na sta placa PIO/MIO 1.870,00 KM).
:shock:

Nije moj fah, ali cu se ukljuciti. :mrgreen:
Dobro covjek kaze, plata notara je jedno, a dobit njegovog ureda skroz drugo. Ovi podaci agencije za statistiku ili "plata.ba" kako ja shvatam odnose se samo na platu, a ne na ukupnu zaradu notara. Notar kao vlasnik ureda/firme odredjuje sebi platu, a koliko novca on ukupno prihoduje mjesecno/godisnje je druga stvar. Cifre su vjerovatno priblizne onim koje je Malik naveo. Tako da te statisticke analize ili bolje receno ankete raznoraznih portala i nisu bas relevantni podaci koliko notari uzimaju para godisnje.

"Ja" kao direktor i vlasnik (dionicar) firme odredjujem sebi platu koju zelim, ali pored te plate imam pravo i na dobit koju ostvari moja kompanija ili na dividendu kao dionicar kompanije. Slicno je to i kod notara, samo sto su notari 100% vlasnici racuna i novca na njima!
Uglavom, poenta price je da notar moze imati mjesecnu platu od 1 000 KM, i prihode kancelarije od 40 000 KM. Sve zavisi od njega!!

Inace, mrzim notare, to je takva pljacka naroda i pokusaj bogacenja pojedinaca preko noci. Sami su sebi skrojili zakone i sami sebe postavili na te funkcije, a svi sute. Jos ce izmajmunisati da se titula notara prenosi sa koljena na koljeno, od toga ce napraviti porodicni biznis... Cudi me samo da advokati sute!!!
cule64

#234 Re: Notar

Post by cule64 »

malik_ wrote:Kolega Cule, zahvaljujem na komentarima koje si iznio ne bih ulazio u raspravu oko njih, mada se ne slazem u vise od 50% tvoga sadrzaja ali to nije bitno.

Slozio bih se sa tobom da u BiH nemamo "pravnika" kalibra koje si gore naveo, na zalost po BiH, oni su uvijek bili u Beogradu i pokoji u Zagrebu, a niti jedan u Sarajevu ili BIH, tek u proteklih par godina imamo par pravnika koji izdaju komentare koji "vrijede" nesto...
Poštovani kolega
Ne moramo se složiti ni oko čega, bitno je da se međusobno uvažavamo i treće osobe ne omalovažavamo. Pojedini članovi zloupotrebljavaju anonimnost koju im forum omogućava. To jednostavno nije prihvatljivo. Inače, ja svoje mišljenje ne doživljavam kao pravo svojine pa da ga branim po svaku cijenu. Ja sam svoje mišljenje iznio imajući u vidu jedan apstraktni tok stvari. Ne živim u svijetu čistih ideja, vrlo dobro znam da u praksi to ne izgleda onako kako bi se zaključilo iz mog posta. Ako znaš za neki komentar zakona (BiH, F BiH, RS) koji je vrijedan čitanja zamolio bih te da ga navedeš. Od domaćih "komentara" (koje ja imam) svi su prepjevi zakonskog teksta, a ima i bezočnih plagijatora među "komentatorima".
JThomas

#235 Re: Notar

Post by JThomas »

nisam notar, ali stalno radim s notarima, nemam nikakvog razloga da ih branim, nego upravo suprotno. i odgovorno tvrdim da je bajka da većina njih zarađuje trideset ili čak osamdeset hiljada maraka mjesečno. toliko zarađuje po nekoliko privilegovanih pojedinaca u većim gradovima koji su se vezama i lobiranjem izborili za to. onaj ko radi u praksi - zna koji su to. oni "slabiji" (navodnici su namjerni) ni u gradu sarajevu ne mogu zamisliti takve cifre. a kamoli u manjim mjestima.
malik_

#236 Re: Notar

Post by malik_ »

JThomas wrote:nisam notar, ali stalno radim s notarima, nemam nikakvog razloga da ih branim, nego upravo suprotno. i odgovorno tvrdim da je bajka da većina njih zarađuje trideset ili čak osamdeset hiljada maraka mjesečno. toliko zarađuje po nekoliko privilegovanih pojedinaca u većim gradovima koji su se vezama i lobiranjem izborili za to. onaj ko radi u praksi - zna koji su to. oni "slabiji" (navodnici su namjerni) ni u gradu sarajevu ne mogu zamisliti takve cifre. a kamoli u manjim mjestima.
Shvatem te, ali ja radim jos vise, jer sam uposlenik u notarskom uredu, u stalnom radnom odnosu.

A upravo sam naveo primjer privilegovanog notarskog ureda iz Tuzle, da ga ne imenujem, a mogu ako zelis na private, od 17 banki u BiH, Tuzli, 13 banki salje njemu sve hipoteke, i 3 gradzevinske firme, tako da njihov uposlenik, a moj dobar prijatelj i kolega kaze da imaju i po 80.000,00 KM mjesecne bruto dobiti notarske firme, u uredu radi 5 osoba raznih profila, od dipl. ecc do dipl pravnika - uglavnom rodbina.

Da obrade hipotekarni ugovor nekada im treba i 3 dana.

No zelim istaci, da se vjerovatno neka lova daje i direktorima tih produznica od banki koji salju iskljucivo njima, onda vlasnicima gradzevinskih firmi koji sigurno traze neku protuslugu sto bas sve kupce stanova salju njima its.

Dakle pored nuznih troskova ured garant ima i neke "provizorne" troskove, preporuka.
JThomas

#237 Re: Notar

Post by JThomas »

u redu. okej. ne kažem ja da ti lažeš ni bilo šta slično. al' nije realno suditi primanja prosječnog notara u BiH po ljubiši. ili čak po bilo kojem notaru iz sarajeva. ne ide svima tako dobro. to je sva poenta. isto je i sa advokatima, u kantonu sarajevo ima 330 advokata, pa nema toliko raspoloživih para da bi svi razvaljivali. nego bar stotinu od njih bukvalno životari.
malik_

#238 Re: Notar

Post by malik_ »

JThomas wrote:u redu. okej. ne kažem ja da ti lažeš ni bilo šta slično. al' nije realno suditi primanja prosječnog notara u BiH po ljubiši. ili čak po bilo kojem notaru iz sarajeva. ne ide svima tako dobro. to je sva poenta. isto je i sa advokatima, u kantonu sarajevo ima 330 advokata, pa nema toliko raspoloživih para da bi svi razvaljivali. nego bar stotinu od njih bukvalno životari.
Ja ti govorim ono sto ja znam, i slazemo se oko toga.

A sto se odvjetnistva u BiH tice, ja mislim da ih bar 80% zivotare, 10% onako', a 10% bas imaju, i to su opet oni koji su uvezani sa sistemom "zastupanje po sluzbenoj duznosti", gdje sudije salju predmete advokatima (uvezan sistem - kriminal), oni naplacuju iz Budzeta, onda advokat dijeli pare sa sudijom.

Na zalost, kupovna moc pojedinca je losa, i onda NEMAS OD KOGA DA NAPLATIS, jer ljudi generalno nemaju, to je problem, lako je imati milione u drzavi u kojoj je prosjecna plata 2.000,00 EUR, ali ocito nije lako imati milione na intelektualnim uslugama u drzavi gdje je "prosjek plata" 800,00 KM a potrosacka korpa 1.500 KM.
Miki123

#239 Re: Notar

Post by Miki123 »

JThomas wrote:u redu. okej. ne kažem ja da ti lažeš ni bilo šta slično. al' nije realno suditi primanja prosječnog notara u BiH po ljubiši. ili čak po bilo kojem notaru iz sarajeva. ne ide svima tako dobro. to je sva poenta. isto je i sa advokatima, u kantonu sarajevo ima 330 advokata, pa nema toliko raspoloživih para da bi svi razvaljivali. nego bar stotinu od njih bukvalno životari.

Upravo. Talovi rade maksimalno i onda imate situaciju da od 2 notara, čiji su notarski uredi u radijusu od 100 m, jedan mjesečno obradi 30tak hipoteka i zaradi 30 000 - 40 000, 00 Km mjesečno, a drugi ne može zaraditi ni 4,5 hiljada pa je na subvencijama notarske komore. da, i to sam saznao, postoje notarski uredi koji mjesečno ne mogu preći određeni cenzus zarade (5,6 hiljada ili manje, ne znam tačno) i onda ih notarska komora subvencira.

I onda u novinama izađe notari (množina uvijek) zarađuju 80 000, KM mjesečno, a svaki mjesec više i više notarskih ureda na subvenciji. i to zbog čega, zbog malog broja gladnih očiju koji su u talovima sa punomoćnicima banaka i referentima i rade na procenat. I onda se brane tako što kažu pa stranke prepoznaju kvalitet i dolaze nama :D :D a kod njih prvo nit vide notara, drugo moraju danima čekati da dođu na red.

Pisao sam za iskustva svog poznanina, kako mu je iz banke "sugerisano" kojem će notaru jer oni su uvijek bili, a sad pogotovo, ti koji diktiraju uslove pa se ti usprotivi i slično.

Al' eto, tih 10 tak notara što drmaju ogromne pare će i uništiti ovakav notarijat u BiH. Jebi ga.. Nisu takve stvari za nas, pojedinci među nama bi našli način da i givikt pokvare..
malik_

#240 Re: Notar

Post by malik_ »

Miki123 wrote:

Upravo. Talovi rade maksimalno i onda imate situaciju da od 2 notara, čiji su notarski uredi u radijusu od 100 m, jedan mjesečno obradi 30tak hipoteka i zaradi 30 000 - 40 000, 00 Km mjesečno, a drugi ne može zaraditi ni 4,5 hiljada pa je na subvencijama notarske komore. da, i to sam saznao, postoje notarski uredi koji mjesečno ne mogu preći određeni cenzus zarade (5,6 hiljada ili manje, ne znam tačno) i onda ih notarska komora subvencira.

I onda u novinama izađe notari (množina uvijek) zarađuju 80 000, KM mjesečno, a svaki mjesec više i više notarskih ureda na subvenciji. i to zbog čega, zbog malog broja gladnih očiju koji su u talovima sa punomoćnicima banaka i referentima i rade na procenat. I onda se brane tako što kažu pa stranke prepoznaju kvalitet i dolaze nama :D :D a kod njih prvo nit vide notara, drugo moraju danima čekati da dođu na red.

Pisao sam za iskustva svog poznanina, kako mu je iz banke "sugerisano" kojem će notaru jer oni su uvijek bili, a sad pogotovo, ti koji diktiraju uslove pa se ti usprotivi i slično.

Al' eto, tih 10 tak notara što drmaju ogromne pare će i uništiti ovakav notarijat u BiH. Jebi ga.. Nisu takve stvari za nas, pojedinci među nama bi našli način da i givikt pokvare..
3% od bruto dobiti notarskog ureda ide notarskoj komori FBIH, a ona pare rasporedjuje sto na "potrebe" komore, sto na lobiranje za novi zakon o nasljedstvu FBIH (ocito se nadaju da ce svima biti bolje, te da ce se ubaciti jos 50tak notara u sistem, a nemaju pojma da ce od suda samo pojedini notari radi ostavinske postupke - isti kriminal kao i sa bankama), i FOND SOLIDARNOSTI - s kojim se placa onim uredima u malim i siromasnim mjestima da opstanu.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#241 Re: Notar

Post by Entropio »

Kažu javi se notaru...

Maloljetna osoba hoće da putuje u inozemstvo sa sestrom koja je punoljetna. Šta od dokumenata (pored pasoša, naravno) treba imati da bi sve prošlo bez problema? Neka punomoć?
Miki123

#242 Re: Notar

Post by Miki123 »

Entropio wrote:Kažu javi se notaru...

Maloljetna osoba hoće da putuje u inozemstvo sa sestrom koja je punoljetna. Šta od dokumenata (pored pasoša, naravno) treba imati da bi sve prošlo bez problema? Neka punomoć?

Punomoć - saglasnost roditelja.
Entropio

#243 Re: Notar

Post by Entropio »

Miki123 wrote:

A gdje se to izvadi? Da li ima neki formular koji se popuni, ili?
malik_

#244 Re: Notar

Post by malik_ »

Entropio wrote:
Miki123 wrote:

A gdje se to izvadi? Da li ima neki formular koji se popuni, ili?

Napises sama, uneses sve podatke ukljucujuci broj pasosa, jmbg i ostalo i navedes da daje saglasnost da boravi, u periodu od do u drzavi toj i toj, i samo odnesi u Opciniu ili Notaru na ovjeru potpisa (cijena ti treba biti oko 4 KM).
Entropio

#245 Re: Notar

Post by Entropio »

malik_ wrote: Napises sama, uneses sve podatke ukljucujuci broj pasosa, jmbg i ostalo i navedes da daje saglasnost da boravi, u periodu od do u drzavi toj i toj, i samo odnesi u Opciniu ili Notaru na ovjeru potpisa (cijena ti treba biti oko 4 KM).
Hvala na odgovoru!

Da li se trebaju oba roditelja potpisati? Mogu li oba roditelja na jedan papir? Možeš li mi molim te napisati šta sve tačno treba navesti u toj izjavi?
malik_

#246 Re: Notar

Post by malik_ »

Entropio wrote:
malik_ wrote: Napises sama, uneses sve podatke ukljucujuci broj pasosa, jmbg i ostalo i navedes da daje saglasnost da boravi, u periodu od do u drzavi toj i toj, i samo odnesi u Opciniu ili Notaru na ovjeru potpisa (cijena ti treba biti oko 4 KM).
Hvala na odgovoru!

Da li se trebaju oba roditelja potpisati? Mogu li oba roditelja na jedan papir? Možeš li mi molim te napisati šta sve tačno treba navesti u toj izjavi?
Napises u ime oba roditelja, navedes sve osobne podatke roditelja, navedes sve podatke maloljetnog djeteta, te navedes ime i prezime osobe s kim putuje i njegove podatke i na dnu navedes SAGLASNOST DAJU, ime i prezime roditelja, njegov JMBG, ime i prezime drugog roditelja, njegov JMBG, potpises u Opcini, ili pred Notarom - potpis je oko 4,17 KM x 2 potpisa.
Entropio

#247 Re: Notar

Post by Entropio »

malik_ wrote:
Entropio wrote:
Hvala na odgovoru!

Napises u ime oba roditelja, navedes sve osobne podatke roditelja, navedes sve podatke maloljetnog djeteta, te navedes ime i prezime osobe s kim putuje i njegove podatke i na dnu navedes SAGLASNOST DAJU, ime i prezime roditelja, njegov JMBG, ime i prezime drugog roditelja, njegov JMBG, potpises u Opcini, ili pred Notarom - potpis je oko 4,17 KM x 2 potpisa.
A treba li to na engleskom, ili na nasem?
Miki123

#248 Re: Notar

Post by Miki123 »

Entropio wrote:
Pa ako putuje u zemlje EU i granicu prelazi u Sloveniji, mislim da ne treba jer nadam se da Slovenci nisu "zaboravili" sprsko-hrvatski :D To će mu biti prva i zadnja granica. Isto tako, za Sloveniju treba Apostille pečat.. :-?

Ali opet, zaustavljanja su uvijek moguće od strane raznih organa u državama EU.

Možda da uradiš dvojezično, napišeš na bos i engleskom, ovjeriš kod notara, staviš Apostille pečat i odneseš sudskom tumaču za engleski da ti prevede notarsku ovjeru :D
Entropio

#249 Re: Notar

Post by Entropio »

Miki123 wrote:
Entropio wrote:
Pa ako putuje u zemlje EU i granicu prelazi u Sloveniji, mislim da ne treba jer nadam se da Slovenci nisu "zaboravili" sprsko-hrvatski :D To će mu biti prva i zadnja granica. Isto tako, za Sloveniju treba Apostille pečat.. :-?

Možda da uradiš dvojezično, napišeš na bos i engleskom, ovjeriš kod notara, staviš Apostille pečat i odneseš sudskom tumaču za engleski da ti prevede notarsku ovjeru :D
I to će me sve izaći 100 maraka, ha? :lol:
Miki123

#250 Re: Notar

Post by Miki123 »

Entropio wrote:
Miki123 wrote:
Entropio wrote:

I to će me sve izaći 100 maraka, ha? :lol:
Kod notara max 4,70 sa pdvom.
Post Reply