Nostrifikacija srednjoskolske diplome za studije u BiH

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
PlayItCoolowski

#1 Nostrifikacija srednjoskolske diplome za studije u BiH

Post by PlayItCoolowski »

Pozdrav,

potrebna mi je nostrifikacija srednjoskolske (cg) diplome za upis na studije u BiH, pa me interesuje gdje se to radi (u Bosni ili CG?). Ako je u Bosni, sta mi osim diplome (i vjerovatno svjedocanstva) treba. Trazih, ali ne nadjoh ne netu. Hvala
wewa

#2 Re: Nostrifikacija srednjoskolske diplome za studije u BiH

Post by wewa »

za nostrifikaciju je nadlezno federalno ministarstvo obrazovanja, sa sjedistem u mostaru

treba im postom poslati uplatnicu, ovjerenu kopiju diplome i mislim kopiju pasosa, ali spremi se na poduze cekanje - sreca pa nije jos sezona godisnjih odmora

sluzbenici su ljubazni, ali spori do bola

http://www.fmon.gov.ba/Nostrifikacija/Index
PlayItCoolowski

#3 Re: Nostrifikacija srednjoskolske diplome za studije u BiH

wewa wrote:za nostrifikaciju je nadlezno federalno ministarstvo obrazovanja, sa sjedistem u mostaru

treba im postom poslati uplatnicu, ovjerenu kopiju diplome i mislim kopiju pasosa, ali spremi se na poduze cekanje - sreca pa nije jos sezona godisnjih odmora

sluzbenici su ljubazni, ali spori do bola

http://www.fmon.gov.ba/Nostrifikacija/Index
Hvala ti puno. Ako nije problem da te pitam jos nesto jer sam se tek sad zbunio:

pise ovo:

a) Svjedodžbe о obrazovanju u inostranstvu, kao i završnu svjedodžbu (Diplomu), i to u originalu ili duplikat, odnosno svaki drugi primjerak koji u potpunosti zamjenjuje original u skladu s propisima zemlje u kojoj je izdana svjedodžba. Završni dokument (Diploma) mora biti ovjeren „apostille“ pečatom.
b) Ovjeren prijevod od ovlaštenog sudskog tumača - originali ili ovjerene kopije svjedodžbi (Diplome) о obrazovanju u inostranstvu.
c) Svjedodžba о obrazovanju u BiH prije obrazovanja u inostranstvu.
d) Kopija identifikacijske isprave.

Znas li kakvo je pravilo sa prijevodima? U CG ne postoji zvanicni jezik, vec CG-SR-BS-HR. U gradu iz kog dolazim govori se bosanski ali dokumenta izdaje Ministarstvo nauke i obrazovanja u Podgorici. Uglavnom to je ijekavica. Nema se tu sta prevoditi, zar ne?
Kontam da im dostavim svjedocanstva i diplomu (odnosno ovjerene kopije) i kopiju licne ili pasosa i to je to.

I ne kapiram uopste sta je ovo pod c. :?
Ako dobro razumijem, ovo je samo za BH drzavljane, sto bi znacilo da treba da nostrifikujem diplomu ipak u Podgorici???
uglavnomja

#4 Re: Nostrifikacija srednjoskolske diplome za studije u BiH

Post by uglavnomja »

nema cg nista sa nostrifikacijom, to je njen dokument, nema ga sta sama sebi priznavati

ako ces studirati u parizu - francuska institucija vrsi nostrifikaciju.

valjda to pod c znaci da ako si nekad isao u bh skolu, pa otisao ... da moras imati ta svjedocanstva, nema veze s tobom

dalje, negdje na nekom linku mora postojati objasnjenje vezano bhscg jezik :-) to se ne prevodi
PlayItCoolowski

#5 Re: Nostrifikacija srednjoskolske diplome za studije u BiH

uglavnomja wrote:nema cg nista sa nostrifikacijom, to je njen dokument, nema ga sta sama sebi priznavati

ako ces studirati u parizu - francuska institucija vrsi nostrifikaciju.

valjda to pod c znaci da ako si nekad isao u bh skolu, pa otisao ... da moras imati ta svjedocanstva, nema veze s tobom

dalje, negdje na nekom linku mora postojati objasnjenje vezano bhscg jezik :-) to se ne prevodi
to je to, hvala :thumbup:

Ne znate koliko dugo se ceka na nostrifikaciju? Nije preko mjesec?
Post Reply