Nostrifikacija diploma u BiH
-
vafenur
#1 Nostrifikacija diploma u BiH
Da li ste veceras od 21:oo do 22:oo gledali kontakt emisiju na Kantonalnoj TV o nostrifikaciji diploma? Ako ste gledali , onda vam je jasno da od tog posla u ovoj zemlji jos dugo nece biti nista. Ako pak niste, niste nista propustili jer je emisija bila i lose vodjena i puna supljiranja i praznih fraza. Jedino je jedna gosca, predsjednice nekog udruzenja nasih strucnjaka sa stranim diplomama kazala nekoliko suvislih misli i nekoliko pravih informacija. Medjutim i ona je suvise "gladila" ove odgovorne za kasnjenje cijelog ovog posla. Pa neko je ovdje morao vec podnijet ostavku! Ponajprije ministar civilnih poslova i njegov zamjenik. Osam mjeseci od usvajanja Zakona o visokom obrazovanju (koji je pravljen skoro 5 godina), oni jos nemaju ni slovo od ovih vaznih agencija jedna od kojih je i taj Centar za priznavanje diploma.
I onda se u program javi izvjesni slatkorjecivi zamjenik ministra civilnih poslova koji je sve svoje minute potrosio zahvaljujuci se koje-kome i pozdravljajuci voditeljicu i goste u studiju i gledaoce ... a onda poceo da se hvali kako ce oni vec na narednoj sjednici Vijeca ministara sad u cetvrtak imenovati "vrsioca duznosti" tog Centra za priznavanje diploma. I onda ce svi problemi biti rijeseni! Zamislite! I onda mu se u studiju svi zahvaljuju zbog tih "divnih vijesti" - da ne vjerujete svojim usima. Kao da ti sagovornici ne znaju da je imenovanje nekog v.d. institucije koja nema jos ni adresu ni prostor, ni mnostvo sluzbenika koji tu treba da rade, a da ne govorimo o njihovoj obuci za taj posao, da ne govorime o dokumentima, pravilnicima i aktima koje treba da donesu da bi mogli poceti svoj posao, da ne govorimo o povezivanju sa najmanje 45-50 slicnih institucija u ostalim zemljama potpisnicima Bolonjske Deklaracije !!!
Blago nama, jos slijedecih 3-4 godine cekacemo na prvi akt priznavanja neke strane diplome u BiH!
I onda se u program javi izvjesni slatkorjecivi zamjenik ministra civilnih poslova koji je sve svoje minute potrosio zahvaljujuci se koje-kome i pozdravljajuci voditeljicu i goste u studiju i gledaoce ... a onda poceo da se hvali kako ce oni vec na narednoj sjednici Vijeca ministara sad u cetvrtak imenovati "vrsioca duznosti" tog Centra za priznavanje diploma. I onda ce svi problemi biti rijeseni! Zamislite! I onda mu se u studiju svi zahvaljuju zbog tih "divnih vijesti" - da ne vjerujete svojim usima. Kao da ti sagovornici ne znaju da je imenovanje nekog v.d. institucije koja nema jos ni adresu ni prostor, ni mnostvo sluzbenika koji tu treba da rade, a da ne govorimo o njihovoj obuci za taj posao, da ne govorime o dokumentima, pravilnicima i aktima koje treba da donesu da bi mogli poceti svoj posao, da ne govorimo o povezivanju sa najmanje 45-50 slicnih institucija u ostalim zemljama potpisnicima Bolonjske Deklaracije !!!
Blago nama, jos slijedecih 3-4 godine cekacemo na prvi akt priznavanja neke strane diplome u BiH!
- savrseni krug
#2 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
hmmvafenur wrote:Da li ste veceras od 21:oo do 22:oo gledali kontakt emisiju na Kantonalnoj TV o nostrifikaciji diploma? Ako ste gledali , onda vam je jasno da od tog posla u ovoj zemlji jos dugo nece biti nista. Ako pak niste, niste nista propustili jer je emisija bila i lose vodjena i puna supljiranja i praznih fraza. Jedino je jedna gosca, predsjednice nekog udruzenja nasih strucnjaka sa stranim diplomama kazala nekoliko suvislih misli i nekoliko pravih informacija. Medjutim i ona je suvise "gladila" ove odgovorne za kasnjenje cijelog ovog posla. Pa neko je ovdje morao vec podnijet ostavku! Ponajprije ministar civilnih poslova i njegov zamjenik. Osam mjeseci od usvajanja Zakona o visokom obrazovanju (koji je pravljen skoro 5 godina), oni jos nemaju ni slovo od ovih vaznih agencija jedna od kojih je i taj Centar za priznavanje diploma.
pokusaj u banjaluci
tamo je sistem uvezan vec odavno
-
lin
#3 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Hej, ti, savršeni krug! Ništa ti ovo sa uvezanom Banja Lukom ne razumijem. Ovaj vafenur je dobro napisao. Obećavaju to priznavanje diploma već 100 godine. Pa vrijeme je već da neko zbog te neodgovornosti podnese ostavku!
- perfect_guy
#4 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
lin wrote:Hej, ti, savršeni krug! Ništa ti ovo sa uvezanom Banja Lukom ne razumijem. Ovaj vafenur je dobro napisao. Obećavaju to priznavanje diploma već 100 godine. Pa vrijeme je već da neko zbog te neodgovornosti podnese ostavku!
to podnošenje ostavke znaš da kod nas malo teže ide nego u "normalnom" svijetu... eno Čović je još uvijek u politici iako je OSUĐEN za kriminal, hiljadu drugih je u politici iako se zna da su se bavili ili se još uvijek bave kriminalom, tako da je pored toga malo i apsurdno prozivati nadležne na neodgovornost...
htjeli mi to priznat ili ne, ali je tako...
-
zlatan01
#5 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Nostrificirati stranu diplomu u BiH je Sizifov posao, nemoguca misija ili nocna mora...osjetio na svojoj kozi. Moja supruga je dosla u BiH sa stranom diplomom i mi smo je pokusali nostrificirati. Kao prvo niko ne zna ko taj posao radi, niti zna ko bi to mogao znati. Slali su nas od kantonalnog do federalnog ministarstva, ovi na fakultet a ovi opet na univerzitet...I jos neko ima obraza nesto reci o povratku obrazovanog kadra u BiH...Ma sve to je nalik nama...javasluk na sve strane a ko je ko mi...
- savrseni krug
#6 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
slaze se savrseni kruglin wrote:Hej, ti, savršeni krug! Ništa ti ovo sa uvezanom Banja Lukom ne razumijem. Ovaj vafenur je dobro napisao. Obećavaju to priznavanje diploma već 100 godine. Pa vrijeme je već da neko zbog te neodgovornosti podnese ostavku!
ali ako budes ceka(o)la da neko podnese ostavku pa da onda pocnu da rade ono za sto su placeni nostrifikovat ces diplomu za 25 godina
zato ti kazem da ministarstvo prosvjete rs-a u banjaluci ima uvezan sistem nostrifikovanja diploma
cisto informativno
- zaphodia
#7 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Ukoliko imate diplomu bilo kojeg nedomicilnog Univerziteta, a predmet na kojem ste diplomirali, magistrirali ili doktorirali ne postoji na nekom od nasih fakulteta (npr. mas-mediji, komunikologija, diplomatski odnosi...), diplomu necete moci nostrificirati u BiH.
Otvoren je identican topic na forumu, u isto vrijeme kad i ovaj.
Svoju sam diplomu pokusala "ozakoniti" u BiH prije 5 godina (preciznije, moja potraga za zakonitim nacinom je trajala 5 godina), i nisam uspjela. Na srecu, uspijevam obavljati svoj posao i zaraditi z azivot koristeci nauceno, a ne pokazivanjem diplome (MA, Oxfordski). Ipak, duboko me zbunjuje cinjenica da drzava nema interes da, u najmanju ruku, olaksa nostrifikaciju iz prostog razloga nacionalnog interesa.
Svoju sam diplomu pokusala "ozakoniti" u BiH prije 5 godina (preciznije, moja potraga za zakonitim nacinom je trajala 5 godina), i nisam uspjela. Na srecu, uspijevam obavljati svoj posao i zaraditi z azivot koristeci nauceno, a ne pokazivanjem diplome (MA, Oxfordski). Ipak, duboko me zbunjuje cinjenica da drzava nema interes da, u najmanju ruku, olaksa nostrifikaciju iz prostog razloga nacionalnog interesa.
-
zlatan01
#8 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
A licni interesi? Sta ako dodju sposobniji i kvalitetniji? Ja sam poslije duge bitke za nostrifikaciju suprugine diplome ispalio vani. BTW nostrifikacija moje diplome je isla glatko, trajala sa dopunskim slanjem papira oko 3 mjeseca i nije kostala ama bas nista (ukljucujuci i prevod). Sad radim u velikom koncernu i vodim odredjene projekte pa sam kontaktirao bivsi univerzitet sa prijedlogom za mogucu saradnju. Odgovor nikad nisam dobio.zaphodia wrote:Ukoliko imate diplomu bilo kojeg nedomicilnog Univerziteta, a predmet na kojem ste diplomirali, magistrirali ili doktorirali ne postoji na nekom od nasih fakulteta (npr. mas-mediji, komunikologija, diplomatski odnosi...), diplomu necete moci nostrificirati u BiH.
-
Lesli Eldridž
#9 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Pa normalno da te neće. Konkurencija si ovdje našim fakultetlijama, koji su završili na guzove, u ratu i postali akademski građani, profesori, asistenti bez truda i znanja. Zato nam je Univerzitet u Sarajevu pao pravo. Znaš i onu našu priču:"Mi smo najbolji , najpametniji, najljepši,... šta nama sa strane ima iko pametovati."zlatan01 wrote:A licni interesi? Sta ako dodju sposobniji i kvalitetniji? Ja sam poslije duge bitke za nostrifikaciju suprugine diplome ispalio vani. BTW nostrifikacija moje diplome je isla glatko, trajala sa dopunskim slanjem papira oko 3 mjeseca i nije kostala ama bas nista (ukljucujuci i prevod). Sad radim u velikom koncernu i vodim odredjene projekte pa sam kontaktirao bivsi univerzitet sa prijedlogom za mogucu saradnju. Odgovor nikad nisam dobio.zaphodia wrote:Ukoliko imate diplomu bilo kojeg nedomicilnog Univerziteta, a predmet na kojem ste diplomirali, magistrirali ili doktorirali ne postoji na nekom od nasih fakulteta (npr. mas-mediji, komunikologija, diplomatski odnosi...), diplomu necete moci nostrificirati u BiH.
- zaphodia
#10 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Eeeeeee, lični su interesi nešto sasvim drugo...
Ja sam odustala, rekoh, od nostrifikacije ovdje, dosta mi je ova Rvacka.
Nedavno sam bila u prilici da implementiram jedan sjajan projekat, a za uspješniju provedbu (radilo se o takmičenju mladih novinara), mi je trebala i pomoć FPN. Iako sam ja mjesecima uredno slala mailove, uredno na dnevnoj bazi molila da animiraju studente da se uključe, uredno na sedmičnoj bazi molila da makar vijest o takmičenju podignu na web site, uredno objašnjavala koliko je važno da se BiH uključi, uredno .... Ništa. Ni pisma ni razglednice. Nula. Zero. Nil. Niente.
I da mi ONO valorizira magisterij za koji sam krv pišala i načuvala se britanskih senilnih baba da ga platim?!
Ma jok.
Nedavno sam bila u prilici da implementiram jedan sjajan projekat, a za uspješniju provedbu (radilo se o takmičenju mladih novinara), mi je trebala i pomoć FPN. Iako sam ja mjesecima uredno slala mailove, uredno na dnevnoj bazi molila da animiraju studente da se uključe, uredno na sedmičnoj bazi molila da makar vijest o takmičenju podignu na web site, uredno objašnjavala koliko je važno da se BiH uključi, uredno .... Ništa. Ni pisma ni razglednice. Nula. Zero. Nil. Niente.
I da mi ONO valorizira magisterij za koji sam krv pišala i načuvala se britanskih senilnih baba da ga platim?!
Ma jok.
-
Lesli Eldridž
#11 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Ne razumijem što si navr'la na naostrifikaciju te diplome kod nas. Pa ovdje nije ništa potrebno. Ne trebaju ni škole više da rade. Društvo cijelo je u nesvijesti. Komirano.zaphodia wrote:Eeeeeee, lični su interesi nešto sasvim drugo...
Ma jok.
- zaphodia
#12 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
'Si 'io budaletine? Hoće ono da je nostrifikuje, baš ono... 'na... Navrlo da je nostrifikuje...
Ako je već imam, reko' - da imam i neke koristi od nje u smislovima raznim, platnih razreda, ovoga, onoga. I onda skontala da bi bolje bilo da sam Karabegu dala te pare
Ako je već imam, reko' - da imam i neke koristi od nje u smislovima raznim, platnih razreda, ovoga, onoga. I onda skontala da bi bolje bilo da sam Karabegu dala te pare
-
Lesli Eldridž
-
Lesli Eldridž
#14 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Kakvi b'a platni razredi? Nema toga kod nas.zaphodia wrote:'Si 'io budaletine? Hoće ono da je nostrifikuje, baš ono... 'na... Navrlo da je nostrifikuje...
- zaphodia
#15 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Ima, Tita mi, u BH Telecomu

-
Lesli Eldridž
#16 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Kod nas nema, rahmeta mi nanina...zaphodia wrote:Ima, Tita mi, u BH Telecomu![]()
![]()
- zaphodia
#17 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
E onda vala baš nek je otiš'o onaj Katica, lažov jedan lažljivi... Umalo ne nostrificirah rad' njega, ocam...

-
zlatan01
#18 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Ima ima:zaphodia wrote:Ima, Tita mi, u BH Telecomu![]()
![]()
1. razred: uza porodic
2. razred: dajdzici, tecici i amidzici, tj. prvo koljeno
3. razred: dalja familija
4. razred: iz sela mu jarani
...
- Soul_Sista
#19 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
zlatan01 wrote:Ima ima:zaphodia wrote:Ima, Tita mi, u BH Telecomu![]()
![]()
1. razred: uza porodic
2. razred: dajdzici, tecici i amidzici, tj. prvo koljeno
3. razred: dalja familija
4. razred: iz sela mu jarani
...
- Baby Jane
#20 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Znaci, sad kad bih ja pokusala da nostrifikujem svoju diplomu...samo bih izgubila zivce i vrijeme? Kako to da sam ja cula suprotno od tih prica.... 
- Soul_Sista
#21 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Zivce dobro cuvaj jer ce ti trebati a vrijeme i pare ces sigurno izgubitiBaby Jane wrote:Znaci, sad kad bih ja pokusala da nostrifikujem svoju diplomu...samo bih izgubila zivce i vrijeme? Kako to da sam ja cula suprotno od tih prica....
Jedino sto nadjoh o nostr. diploma a da je dostupno na internetu je na stranici Tuzlanskog univerziteta.
Dakle, koncizno je opisan proces kako ide kad trazis da ti priznaju stranu diplomu na ovom linku dole, ima cak i cijena
Posto su oni ovo stavili pod Ured za Medjunarodnu suradnju (http://www.untz.ba/uredi/uredzams1.htm), ja bih lijepo prvo okrenula broj pa direktno pitala kako i sta treba, koliko se ceka itd. Ako nista, vrijedi pokusati. Ne daj im da te sputavaju!
- Baby Jane
#22 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Ja sam citala nesto na stranici Ekonomskog fakulteta, i procedura zvuci sasvim jednostavno, no malo me isprepadaste sa ovom pricom
Eh, moj problem je u tome sto ja studiram 2 predmeta...pa ce garant oko toga biti vodanja i zavlacenja...jooj, jadna ja

- cyprus
#23 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Ma mi ti znamo samo kukat i jedni druge prepadat. Dođi ti i sama se uvjeri kakva je milina ovdjeBaby Jane wrote:Ja sam citala nesto na stranici Ekonomskog fakulteta, i procedura zvuci sasvim jednostavno, no malo me isprepadaste sa ovom pricomEh, moj problem je u tome sto ja studiram 2 predmeta...pa ce garant oko toga biti vodanja i zavlacenja...jooj, jadna ja
![]()
![]()
- tech10
#24 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
Kako je sa tenickim fakultetima?
- Baby Jane
#25 Re: Nostrifikacija diploma u BiH
A, vidi, ti si ziv. Pomislila sam da ti nije onaj dohakaocyprus wrote:Ma mi ti znamo samo kukat i jedni druge prepadat. Dođi ti i sama se uvjeri kakva je milina ovdjeBaby Jane wrote:Ja sam citala nesto na stranici Ekonomskog fakulteta, i procedura zvuci sasvim jednostavno, no malo me isprepadaste sa ovom pricomEh, moj problem je u tome sto ja studiram 2 predmeta...pa ce garant oko toga biti vodanja i zavlacenja...jooj, jadna ja
![]()
![]()
![]()
.
To, za diplomu sto kazes, ma oni ce to meni na lijepe oci sve. Ja ovakva fina kad se pojavim, pitat ce me treba li mi jos koja diploma