Nostradamus-500 godina kasnije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
FFK as Lucy01

#1 Nostradamus-500 godina kasnije

Post by FFK as Lucy01 »

Prosle godine je bilo 500 godina od rodjenja Nostradamusa. Neki ga zovu prorokom a neki sarlatanom. Bilo kako bilo, nesto u svemu tome ima, dok se o njemu prica i 500 godina nakon njegovog rodjenja.
Nostradamus je postao poznat po svojim prorocanstvima, koje oni koji vjeruju u njih, tumace tako sto tvrde da je Nostradamus vidio daleko u buducnost, ali je koristio rijecnik koji je bio na raspolaganju tada (1500 i neke, nisu imali rijec za avion, tenk i sl.).
Skeptici traze da oni koji vjeruju u njegova prorocanstva nadju nesto sto se jos nije dogodilo i to protumace, umjesto sto se uvijek vracaju u nazad i tumace dogadjaje koji su vec prosli.

Jeste li imali prilike da procitate nesto o njemu i ako jeste, koliko se to vama cini istinito i vjerodostojno?
Toozla

Post by Toozla »

....sreca pa covjek nije startao svoju religiju......inace, danas se nebi moglo zivjeti od delegata koji bi bili opsjednuti cinjenicom da je Nostradamus znao gomilu stvari prije nego ih je oficijelna nauka otkrila....
.....nije Nostradamus niti prva, niti posljednja zagonetka u istoriji covjecanstva......u sustini, iako mi nemamo logicno objasnjenje vezano za nastanak Nostradamusovih prorocanstava, ne znaci da takvo objasnjenje i ne postoji......
pitt

Post by pitt »

Pihhh cime se ovi juznaci zabavljaju :D:D

meni se cini da mu se pridaje vise znacenja no sto tu stvarno ima istine. :roll:
love

Post by love »

Ma i da je vidio u buducnost tu su mu sejtani i dzinni pomogli :x
mostarac

Post by mostarac »

Toozla wrote:....sreca pa covjek nije startao svoju religiju......inace, danas se nebi moglo zivjeti od delegata koji bi bili opsjednuti cinjenicom da je Nostradamus znao gomilu stvari prije nego ih je oficijelna nauka otkrila....
.....nije Nostradamus niti prva, niti posljednja zagonetka u istoriji covjecanstva......u sustini, iako mi nemamo logicno objasnjenje vezano za nastanak Nostradamusovih prorocanstava, ne znaci da takvo objasnjenje i ne postoji......
uh jebote stvarno sreca. zamisli tragedije da pravimo jos i te bogomolje i da se jos i njegovi sljedbenici proglase jedinim pravim vjernicima. Mozes misliti koliko bi forumasa pripadalo vjeri nostradamizam i molilo se u bogomoljama koje za ovu priliku mozemo nazvat crkvamijama da se ne poteze vitalni nacionalni interes zbog naziva bogomolje.
to bi tek bio kompletan zaplet
mostarac

Post by mostarac »

love wrote:Ma i da je vidio u buducnost tu su mu sejtani i dzinni pomogli :x
eh to sa dzinnima i situacijama objasnjavase na jednom drugom forumu i kad sam sve sabrao i oduzeo meni se najvise svidja da budem IBLIS :D

navodim ljude na stranputicu i grijeh i to sluzeci se njihovim tackama u kojima su najslabiji. Ljepota jedna i nikad ti nije dosadno :D
CiCiban

Post by CiCiban »

umro je mostar wrote:
Toozla wrote:....sreca pa covjek nije startao svoju religijuinace, danas se nebi moglo zivjeti od delegata koji bi bili opsjednuti cinjenicom da je Nostradamus znao gomilu stvari prije nego ih je oficijelna nauka otkrila....
uh jebote stvarno sreca. zamisli tragedije da pravimo jos i te bogomolje i da se jos i njegovi sljedbenici proglase jedinim pravim vjernicima. Mozes misliti koliko bi forumasa pripadalo vjeri nostradamizam i molilo se u bogomoljama koje za ovu priliku mozemo nazvat crkvamijama da se ne poteze vitalni nacionalni interes zbog naziva bogomolje.
to bi tek bio kompletan zaplet
hoooooooldddd youR horses, gospodo :D sacekajte bar da je osnuje... pa udrite :skoljka:
Frutek

Post by Frutek »

Mit o Nostradamusu je vrlo interesantan. U svakom slučaju, mislim da pored života u ono doba koji je bio užas sam po sebi, nije mu bilo nimalo lako, i užasavajuće je šta je tom čovjeku bilo pred očima u ono crno vrijeme...

Čovjek je znao i kad će umret i ko će mu otkopat grob u potrazi za blagom i da će isti poginut nedugo zatim...

Mnogo stvari on tada nije ni smjeo reći jer bi ga smatrali vještcem te ga takvog spalili, kao što je tada bio običaj sa svima onima koji su imalo odudarali od tupe sredine...

Nedaj bože nikom da može toliko toga vidit, a da mora vidit, jer ne može zaustavit te slike na dugme :(
Post Reply