Nostalgija prema izbjeglickim kampovima?
-
Drug_Tito
#1 Nostalgija prema izbjeglickim kampovima?
Valjda ima vas par kao sto sam ja zavrsio u izbjeglickom kampu. Ja sam sa familijom proveo deset mjeseci u Madjarskoj. Boravili u nekim starim ruskim kasarnama, sto Madjari nisu htjeli da pogledaju svojim ocima, ljudi mrze Ruse pa sta ces. U tom kampu je bilo svacega i svakoga. Najvise raje iz Teslica i Albanaca sa Kosova. Sa kosovarima se nije trebalo mjesati, u stvari nisu ali da se mjesa, oni su bili za sebe. Jednog osamaris, desetorica te razbiju. Kratko i jasno, eben narod.
Imali smo menzu, gdje smo jeli sve moguce sem hrane. Pa ja kada bi nesto gazao nogama ispalo bi bolje nego sto su madjari uspjeli da nama spreme. Ali sjecam se jednog cetvtka, Mart mjesec, grah je bio za veceru. Taj grah je tako bio dobar da sam ja kucao na vrata menze da mi dadnu repete, naravno da li su mi. Od tada jos takav grah dobar nisam pojeo.
Proslo je deset godina od tada, meni nema bas neke nostalgija vise za BiH, ali ostala mi je nostalgija za tim kampom. Mal prostor, puno razlicite raje, da bili smo Bosanci Muslimani, ali bilo nas je svakakvih.
Ima li jos vas koji ste prosli kroz ovako nesto? ima te li neku finu, znamiljivu, tuznu, smjesnu, za ne povjerovati pricu?
Imali smo menzu, gdje smo jeli sve moguce sem hrane. Pa ja kada bi nesto gazao nogama ispalo bi bolje nego sto su madjari uspjeli da nama spreme. Ali sjecam se jednog cetvtka, Mart mjesec, grah je bio za veceru. Taj grah je tako bio dobar da sam ja kucao na vrata menze da mi dadnu repete, naravno da li su mi. Od tada jos takav grah dobar nisam pojeo.
Proslo je deset godina od tada, meni nema bas neke nostalgija vise za BiH, ali ostala mi je nostalgija za tim kampom. Mal prostor, puno razlicite raje, da bili smo Bosanci Muslimani, ali bilo nas je svakakvih.
Ima li jos vas koji ste prosli kroz ovako nesto? ima te li neku finu, znamiljivu, tuznu, smjesnu, za ne povjerovati pricu?
- danas
ti drug_tito, bas te nesto krenulo danas sa temama... prvo ona angelina, pa nostalgija za kampom...
mora da si se dobro napusio...
mislim da znam sta hoces reci. i ja se sa nostalgijom sjecam prvih izbjeglickih dana, mi pobjegli s' noza... nismo bili u kampu, ali u toj zemlji (nije USA gdje sam sada) nadjemo par nesretnih izbjeglica kao i mi sto smo, i tako smo se svi bili zblizili za 10-ak dana kao da smo najrodjeniji. valjda nas ta nevolja stisla. poslije se to sve nekako raspalo, neki se "poceli snalaziti" a neki ne, neki "bili ljubomorni" a neki ne...
ovoga se i dalje sjecam... bili neki mostarci, i posto su oni dosli prije nas, kazu nam "vidi sto smo kupili PIPUNA"... i mi mislimo kaze se pipun na tom jeziku, i odemo iduci dan i trazimo pipune na pijaci... a ljudi nas blijedo gledaju... tek poslije su nam objasnili da to oni tako kazu u hercegovini...
i ti pipuni su mi bili najsladji, sto smo skupa tako u nasoj muci pojeli...
PS sad skontah da ovo nista nema smisla sto sam napisala.
mostarci kazu pipun za lubenicu
mislim da znam sta hoces reci. i ja se sa nostalgijom sjecam prvih izbjeglickih dana, mi pobjegli s' noza... nismo bili u kampu, ali u toj zemlji (nije USA gdje sam sada) nadjemo par nesretnih izbjeglica kao i mi sto smo, i tako smo se svi bili zblizili za 10-ak dana kao da smo najrodjeniji. valjda nas ta nevolja stisla. poslije se to sve nekako raspalo, neki se "poceli snalaziti" a neki ne, neki "bili ljubomorni" a neki ne...
ovoga se i dalje sjecam... bili neki mostarci, i posto su oni dosli prije nas, kazu nam "vidi sto smo kupili PIPUNA"... i mi mislimo kaze se pipun na tom jeziku, i odemo iduci dan i trazimo pipune na pijaci... a ljudi nas blijedo gledaju... tek poslije su nam objasnili da to oni tako kazu u hercegovini...
-
praznina
Pipun je dinja a ne lubenica.danas wrote:ti drug_tito, bas te nesto krenulo danas sa temama... prvo ona angelina, pa nostalgija za kampom...mora da si se dobro napusio...
![]()
i mi mislimo kaze se pipun na tom jeziku, i odemo iduci dan i trazimo pipune na pijaci... a ljudi nas blijedo gledaju...
Ne mogu da dođem do daha.
-
Toozla
......odlicno......za ovo jos nisam cuo.....danas wrote:ovoga se i dalje sjecam... bili neki mostarci, i posto su oni dosli prije nas, kazu nam "vidi sto smo kupili PIPUNA"... i mi mislimo kaze se pipun na tom jeziku, i odemo iduci dan i trazimo pipune na pijaci... a ljudi nas blijedo gledaju...
- danas
sad me blam...Toozla wrote:......odlicno......za ovo jos nisam cuo.....danas wrote:ovoga se i dalje sjecam... bili neki mostarci, i posto su oni dosli prije nas, kazu nam "vidi sto smo kupili PIPUNA"... i mi mislimo kaze se pipun na tom jeziku, i odemo iduci dan i trazimo pipune na pijaci... a ljudi nas blijedo gledaju...![]()
![]()
jesam li ovo jedino ja da nikad nisam cula rijec PIPUN?!?
-
PR80.
hehe... po prvi put cujem za tu rijec.danas wrote:sad me blam...Toozla wrote:......odlicno......za ovo jos nisam cuo.....danas wrote:ovoga se i dalje sjecam... bili neki mostarci, i posto su oni dosli prije nas, kazu nam "vidi sto smo kupili PIPUNA"... i mi mislimo kaze se pipun na tom jeziku, i odemo iduci dan i trazimo pipune na pijaci... a ljudi nas blijedo gledaju...![]()
![]()
jesam li ovo jedino ja da nikad nisam cula rijec PIPUN?!?![]()
![]()
elem... dobro me nasmija.
Najvise se sjecam izbjeglickih dana u Bosni... nigdje nista nemas a dani puni dozivljaja, ne samo negativnih... bilo ih je par i pozitivnih za tih 15 mjeseci.
Veci jad i tuga kad se prebacih u inostranstvo...
Jedno od prvih pitanja koje me cekalo u kampu je:
"da li se osjecas kao bosanka ili hercegovka"?
Nikad nesto tako dozivjela nisam prije.... Boze ljudi!
- manijak1
- kekec
karpuza - lubenicagavrilo wrote:umro je mostar wrote:Sram vas bilo nikad niste culi za pipun![]()
a karpuza, saransak, kavada, majdonos, prtokla, zerzevat, biza...![]()
![]()
saransak - bijeli kuk
kavada - paradajz (kavadarke- u zargonu: cure sa sela)
prtokla - krompir (?)
zerzevati - mozda zacini ili razne stvari (npr: ... i ostali zerzevati ...)
biza (z- kao " zelja, zuboriti...) - grasak
...
-
mostarac
karpuza - lubenicakekec wrote:karpuza - lubenicagavrilo wrote:umro je mostar wrote:Sram vas bilo nikad niste culi za pipun![]()
a karpuza, saransak, kavada, majdonos, prtokla, zerzevat, biza...![]()
![]()
saransak - bijeli kuk
kavada - paradajz (kavadarke- u zargonu: cure sa sela)
prtokla - krompir (?)
zerzevati - mozda zacini ili razne stvari (npr: ... i ostali zerzevati ...)
biza (z- kao " zelja, zuboriti...) - grasak
...
saransak - bijeli luk
kavada - paradajz
majdonos - persun
prtokla - mandarina (mada se ovo rijetko upotrebljava)
zerzevat - sastav jednog jela
biza - grasak
mohuna - buranija
dakle dosta si hercegovacki nacitan