norveska - nova vlada

Post Reply
uglavnomja

#1 norveska - nova vlada

Post by uglavnomja »

jos jedna tema o norveskoj :D , ali ne sa uobicajenog stanovista, kako otici, kolike su plate itd.

juce su bili izbori, izgubila ap, radnicka partija, jens stoltenberg, a na vlast je dosla desnica, tzv. gradjanski blok, u koaliciji sa nacionalnim i krscanskom strankom.

"
'ČELIČNA ERNA' proglasila povijesnu pobjedu! Koalirat će sa strankom u kojoj je bio i Breivik

Šefica norveške desnice Erna Solberg proglasila je pobjedu nakon parlamentarnih izbora te će vrlo vjerojatno koalirati sa strankom čiji je član bio Anders Breivik.

Erna Solberg proglasila je povijesnu izbornu pobjedu nakon parlamentarnih izbora na kojima bi mogla dobiti neznatnu većinu u parlamentu u odnosu na odlazeću koaliciju lijevog centra.

'Danas su birači svojim glasovima dali povijesnu izbornu pobjedu strankama 'građanskog bloka'', rekla je Erna Solberg, koju zovu i 'čelična Erna', pred svojim pristašama. To je izraz koji se koristi za stranke desnice i desnog centra.

Dosadašnji premijer Jens Stoltenberg priznao je poraz na parlamentarnim izborima i rekao da će ponuditi svoju ostavku sljedeći mjesec pod uvjetom da bude spremna nova parlamentarna većina.

'U skladu s noveškom parlamentarnoj tradicijom, predat su ostavku svoje vlade nakon predstavljanja budžeta 14. listopada kada bude jasno da postoji parlamentarni temelj za novu vladu', rekao je Stoltenberg.

Koalicija lijevog centra laburističkog premijera Jensa Stoltenberga bila je na vlasti od 2005. Norveški mediji i ranije su pisali kako Stoltenberg vjerojatno neće odmah ponuditi svoju ostavku jer očekuje da se njegovi politički suparnici na desnici neće uspjeti dogovoriti.

Očekuje se, javlja NBC, da će nova desna koalicija, koja je osvojila više od 50 posto glasova, uključivati Libertalnu stranku, krščanske demokrate te Stranku napretka, antiimigracijsku stranku koja je na izborima osvojila treće mjesto, a čiji je član bio i Anders Breivik koji je 2011. u krvavom pohodu u Norveškoj ubio 77 ljudi. (I.D. / Hina)

ovo je nova vlada

Image

dakle, da ne bude hamo vid mu gl0ve ... necu komentirati izgled, a ni spol sa stanovista duge kose, kratke pameti, itd :D
tri dame i jedna osoba sumLJiva po tom pitanju. ali nesumljivo moze parirati fidelu kastru u drzanju desetosatnih govora u kojim nista ne kaze, tipican presipac iz supljeg u prazno.

program se bazira na "gradjanskom", sto je samo prikriveni naziv za bogate norvezane. smanjuju se porezi za najbogatije, a povecavaju uslovi za dobijanje socijale (pliz, nemojte se uhvatiti socijale sa stanovista on doso i dobijo socijalu i sad mase usima, postoje ljudi kojima treba pomoc), dalje pocece se nesto placati skolu, povecace se cijene vrtica, nema ocjena u osnovnoj skoli i dalje, smanjen porez na bogatstvo, ukida se porez na nasljedstvo, ...

ne znam bas sve detalje, nemam pravo glasa pa bas nisam u toku :oops:
ali moj dojam da ce norveska izgubiti mjesto medju top 5 zemalja u europi.

ps. sto se tice breivika, on je pricao da je kandidat stranke frp (ovi je zovu antiimigracijska, to je prva zena na slici), ali oni su dokazali da nikada nije bio nista u stranci.
The 51st State

#2 Re: norveska - nova vlada

Post by The 51st State »

1000 milijardi naftnog fonda, vlada nebitna.
uglavnomja

#3 Re: norveska - nova vlada

Post by uglavnomja »

The 51st State wrote:1000 milijardi naftnog fonda, vlada nebitna.

kako bolan nebitna, pa oni sad odlucuju o tim parama.

najvece je pitanje da li ce dirati naftni fond, koji cuvaju za praprapra...unucad i ponesto investiraju.
The 51st State

#4 Re: norveska - nova vlada

Post by The 51st State »

uglavnomja wrote:
The 51st State wrote:1000 milijardi naftnog fonda, vlada nebitna.

kako bolan nebitna, pa oni sad odlucuju o tim parama.

najvece je pitanje da li ce dirati naftni fond, koji cuvaju za praprapra...unucad i ponesto investiraju.
na b92 procitah u nekoj reportazi da nije to predmet sporenja nego u sta ce investirati, kao ne valja ni da stoje pare..., realno gledajuci to su iznosi izvan nasih shvatanja :D , elem koplja se lome da li vise u socijalu i infrastrukturu gurnuti repa ili da se nastavi trend ulaganja u inostranstvu, sudeci po rezultatima izbora evidentno je da ce se lova vrtiti vani, no generalno je to iz ove nase perspektive onako za ibrecenja :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5 Re: norveska - nova vlada

Post by pici »

dojadili norvežanima stranci e sad bi malo da poĆiste po kuĆi pa je najbolje glasovat za ultradesniĆare pa kad se zagovna i padne mrtva glava ondaK nismo "MI" to su radikali...koja smo "MI" svi skupa goFna pa to je Čudo božje...
rajvoSa0

#6 Re: norveska - nova vlada

Post by rajvoSa0 »

za vladu ne znam ali kad sam setao centrom osla (na stranu to sto je brutala skupo, pa sam samo razgledao)..

uocio sam da poprilican udio imaju stranci. i to su se super rasporedili.

balkanci zajedno, sjever afrike zajedno, turci sami, bliski istok zajedno.. i tako..
agnostic_front

#7 Re: norveska - nova vlada

Post by agnostic_front »

Šta je ovo, ne smiju kozervativci da pobijede na izborima, a da ne budu proglašeni ultradesničarima?
ulciscorr

#8 Re: norveska - nova vlada

Post by ulciscorr »

rajvoSa0 wrote:za vladu ne znam ali kad sam setao centrom osla (na stranu to sto je brutala skupo, pa sam samo razgledao)..

uocio sam da poprilican udio imaju stranci. i to su se super rasporedili.

balkanci zajedno, sjever afrike zajedno, turci sami, bliski istok zajedno.. i tako..
Ljudi sa Sjevera Afrike i Bliskog Istoka odvojeni?
ulciscorr

#9 Re: norveska - nova vlada

Post by ulciscorr »

agnostic_front wrote:Šta je ovo, ne smiju kozervativci da pobijede na izborima, a da ne budu proglašeni ultradesničarima?
Ultradesnicari nisu, ali govna sovinisticka jesu.
Liga Rojalista

#10 Re: norveska - nova vlada

Post by Liga Rojalista »

Raja imal života tamo kod njih u norveškoj?Kakva je sad ova nova vlada koja je razlika?Mislio sam da se ispalim tamo poslije master studija.
Šveđanin

#11 Re: norveska - nova vlada

Post by Šveđanin »

Skoro sam bio s jednim našim, otišao mu brat odnekud iz srednje Bosne da radi u Hammerfestu u nekoj ribarnici valjda.

Plata OK. Troškovi života OK za NO uslove, a ostalo.. :-) Bukvalno odvojen si, al odvojen od ostatka civilizacije. :D

Image
uglavnomja

#12 Re: norveska - nova vlada

Post by uglavnomja »

ulciscorr wrote:
agnostic_front wrote:Šta je ovo, ne smiju kozervativci da pobijede na izborima, a da ne budu proglašeni ultradesničarima?
Ultradesnicari nisu, ali govna sovinisticka jesu.
u biti plan nije nacionalisticki, nego je napravljen da bogati postanu jos bogatiji.

sam program te frp, najpoznatije nazzi stranke, bar meni, nije toliko strasan koliko neki pokusavaju prikazati. ljudi traze da se useljenici prilagode zivotu u norveskoj, da postuju zakone, da nauce jezik, da nadju posao ...

drugi je par opanaka ovaj ekonomski dio, ako je moc otisla u pogresne ruke, adjø oljepenger (adio naftni fondu).

a iskreno, od njih cetvero ni jedno nije u stanju nista pametno odluciti, dugorocno, osim smanjivanja poreza bogatim ... i glumatanja po tv.

i nije pobijedila frp, nego druga stranka, desnica (zena u haljini boje serpe), koja je koalirala sa krscanskom strankom (to je decko koji upegla sa pricom, a nista ne kaze) i ona treca overvejt dama, ne znam ko je.

svedjanine, taj je hadzo otisao kod polarnih medjeda :run:
Liga Rojalista

#13 Re: norveska - nova vlada

Post by Liga Rojalista »

Šveđanin wrote:Skoro sam bio s jednim našim, otišao mu brat odnekud iz srednje Bosne da radi u Hammerfestu u nekoj ribarnici valjda.

Plata OK. Troškovi života OK za NO uslove, a ostalo.. :-) Bukvalno odvojen si, al odvojen od ostatka civilizacije. :D

Image
Jao neću valjda i ja tamo.Pa to jedan prst ispod vrha globusa...ja bi dole gdje je toplije Bergen,Oslo...
Šveđanin

#14 Re: norveska - nova vlada

Post by Šveđanin »

Heeh, negdje gdje je toplije, neiskustvo progovara iz tebe. :D

Ako budeš išao u Bergen, ponesi kišobran.. :oops:
nOrMaLaC

#15 Re: norveska - nova vlada

Post by nOrMaLaC »

Bergen kao grad je dosta bolji od Osla koliko sam čuo. Klima je dosta blaža zimi jer rijetko bude snijega u Bergenu. Ljeta su dosta kišovita i temperatura rijetko prelazi 20 stepeni. Rekao bih da Bergen je poput mjesta u Irskoj :-D
Liga Rojalista

#16 Re: norveska - nova vlada

Post by Liga Rojalista »

Šveđanin wrote:Heeh, negdje gdje je toplije, neiskustvo progovara iz tebe. :D

Ako budeš išao u Bergen, ponesi kišobran.. :oops:

Znači tamo nema pojam toplije :D haj nema veze valjda će se bošnjo navići.A reci mi molim te kakvo je vrijeme tamo tačno.Kolko im traje ljeto kada je kao eto "toplije".Ja kada sam bio u grčkoj tamo ti je 6 mjeseci ljeto sunce bez oblaka itd i 6 mjeseci ljeto sa povremenim kišama.Uvjek je vrijeme super pogotovo na jugu.

Kako su stvari gore?I imal života vako za npr genetičare ove ko malo obrazovanije ljude.Jel norveška stvarno obećana zemlja?
uglavnomja

#17 Re: norveska - nova vlada

Post by uglavnomja »

ode mi tema u .... poznatom smjeru, i nije joj mjesto na politiki.

evo ti par odgovora

bergen, kaze mi jedan jaro: tamo kisa i iz zemlje pada :D
bolje hladno nego mokro :oops:
zivot je organizovan da se ne smrznes puno.
zima traje 7+8 mjeseci, jedan period je dan samo par sati dnevno.
ljeto je krace, ali sunce do ponoci, svice u 3 ujutro :-D

posla ima za neke struke, priznaju se diplome, problem je jezik.

ali nije ni blizu onako kako se opisuje u tekstu sto je danas bio na klixu. plate su velike, troskovi zivota ogromni.

a to za nezaposlenost :D mozda racunaju samo norvezane sa pedigreom 3000 godina prije krista, pa ispadne par posto.

ako te sta zanima, posalji pp, da nas ne posalju u sjeverne banovice :D
uglavnomja

#18 Re: norveska - nova vlada

Post by uglavnomja »

da ne otvaram novu temu, novi zlocin u norveskoj :|

lik ubio troje ljudi u autobusu, sofera i 2 putnika, sve koji su bili u busu. cura od 19 i sofer od 50-ak godina norvezani i jedan svedjanin. ubica je trazilac azila iz juznog sudana, dobio odbiojenicu i danas trebao da leti napolje. izgleda da je vec prije dobio odbijenicu u spaniji, pa automatski i u norveskoj.
umjesto toga uzeo noz i pobio ljude :shock:

valjda misli da je bolje u norveskom zatvoru nego u sudanu.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#19 Re: norveska - nova vlada

Post by JOINT_1921 »

Pa i jeste bolje u zatvoru... :D
uglavnomja

#20 Re: norveska - nova vlada

Post by uglavnomja »

ista fora kao i breivik, cim su se pojavili vatrogasci, odmah je bacio noz i predao se ... da ga slucajno ko ne povrijedi prilikom hapsenja.

uhapsili ga vatrogasci, neko javio da je saobracjna nesreca, sletio autobus s puta ... kad ono masakr.
Post Reply