Nokia Lumia & Windows Phone
Moderator: Benq
-
shin
#526 Re: Nokia Lumia
Lumia 920 je jeftina jer je Nokia napravila more telefona koji se nisu prodavali, a došao je nasledni model Lumia 925, ove cijene će ići dok se 920 može nabaviti i dok Nokia ne očisti lager.
-
SA 071
#527 Re: Nokia Lumia
Što ne znači da je L920 loš telefon. Inače L925 i L928 su samo dizajnom različiti od L920 ostalo je sve isto-skoro potpuno iste specifikacije (osim kod L925 što je za nijansu poboljšana kamera i u stratu dolazi Amber update koji na L920 dolazi naknadno).shin wrote:Lumia 920 je jeftina jer je Nokia napravila more telefona koji se nisu prodavali, a došao je nasledni model Lumia 925, ove cijene će ići dok se 920 može nabaviti i dok Nokia ne očisti lager.
Ja sam htio kupiti neki jeftiniji model Lumia serije da isprobam WP8 jer nisam htio da se zavaljujem u kupovinu telefona, a ne znam hoće li mi se svidjeti OS. Vjerujem Nokiji, ali ne i Microsoftu. Zato se L920 vjerovatno slabo i prodavao, jer većina raje razmišlja kao i ja, i nije bila spremna kupiti telefon od 1300+ KM, a istovremeno ulaziti u "nepoznato". Međutim, kada su istom tom telefonu spustili cijenu u pola pa mu je start bez ikakvog popusta 660 KM, to je već druga priča. Ja sam isti dan otišao i kupio telefon, i nisam se nimalo zeznuo. Za tu lovu dobiješ mnogo više. Čak itaj MS-ov WP8 nije uopšte loš, svjež je i drugačiji, ali ima nekih stvari koje treba popraviti, tačnije dograditi. Sa ovim update-om koji ide većina onoga što meni smeta će biti dorađeno. Tako da...
Generalno, Nokia (samim tim i WP) polako povećavaju tržišni udio i mislim da su blizu 5%. Pogotovo u Evropskim zemljama tipa UK, Italija, Francuska, Rusija... gdje su izašli ili skoro izašli na 10%, a to nisu zanemariva tržišta... Da je MS potrošio para na plaćanje developera da prave aplikacije za WP umjesto što je potrošio na promašenu priču o jebenim tabletima (otpisali 900 mil $) danas bi pričali i o većim procentima tržišnog udjela. Što se Nokije tiče telefoni bi se prodavali, problem je što se MS ponaša "nezainteresovano" u svemu. Pa Nokijin Amber donosi više nego MS-ov GDR2, više se Nokija potrudila oko update-a nego MS...
- sema911s
#528 Re: Nokia Lumia
ta lijenost MS dolazi od monopola koji drze za pc,. pa su kontali tak i na mobacima,. al polako doci ce i oni pameti,., propasce plan o jeftinom preuzimanju NOKIA-e,.,. iSA 071 wrote:Što ne znači da je L920 loš telefon. Inače L925 i L928 su samo dizajnom različiti od L920 ostalo je sve isto-skoro potpuno iste specifikacije (osim kod L925 što je za nijansu poboljšana kamera i u stratu dolazi Amber update koji na L920 dolazi naknadno).shin wrote:Lumia 920 je jeftina jer je Nokia napravila more telefona koji se nisu prodavali, a došao je nasledni model Lumia 925, ove cijene će ići dok se 920 može nabaviti i dok Nokia ne očisti lager.
Ja sam htio kupiti neki jeftiniji model Lumia serije da isprobam WP8 jer nisam htio da se zavaljujem u kupovinu telefona, a ne znam hoće li mi se svidjeti OS. Vjerujem Nokiji, ali ne i Microsoftu. Zato se L920 vjerovatno slabo i prodavao, jer većina raje razmišlja kao i ja, i nije bila spremna kupiti telefon od 1300+ KM, a istovremeno ulaziti u "nepoznato". Međutim, kada su istom tom telefonu spustili cijenu u pola pa mu je start bez ikakvog popusta 660 KM, to je već druga priča. Ja sam isti dan otišao i kupio telefon, i nisam se nimalo zeznuo. Za tu lovu dobiješ mnogo više. Čak itaj MS-ov WP8 nije uopšte loš, svjež je i drugačiji, ali ima nekih stvari koje treba popraviti, tačnije dograditi. Sa ovim update-om koji ide većina onoga što meni smeta će biti dorađeno. Tako da...
Generalno, Nokia (samim tim i WP) polako povećavaju tržišni udio i mislim da su blizu 5%. Pogotovo u Evropskim zemljama tipa UK, Italija, Francuska, Rusija... gdje su izašli ili skoro izašli na 10%, a to nisu zanemariva tržišta... Da je MS potrošio para na plaćanje developera da prave aplikacije za WP umjesto što je potrošio na promašenu priču o jebenim tabletima (otpisali 900 mil $) danas bi pričali i o većim procentima tržišnog udjela. Što se Nokije tiče telefoni bi se prodavali, problem je što se MS ponaša "nezainteresovano" u svemu. Pa Nokijin Amber donosi više nego MS-ov GDR2, više se Nokija potrudila oko update-a nego MS...
-
shin
#529 Re: Nokia Lumia
Poenta mog posta je ta da niko neće kupovati ove nove nokie po high end cijenama, plafon im je tržište do 300eura. A bogumi dobro spinaš ovu priću sa zastupljenosti wp8 platformeSA 071 wrote:Što ne znači da je L920 loš telefon. Inače L925 i L928 su samo dizajnom različiti od L920 ostalo je sve isto-skoro potpuno iste specifikacije (osim kod L925 što je za nijansu poboljšana kamera i u stratu dolazi Amber update koji na L920 dolazi naknadno).shin wrote:Lumia 920 je jeftina jer je Nokia napravila more telefona koji se nisu prodavali, a došao je nasledni model Lumia 925, ove cijene će ići dok se 920 može nabaviti i dok Nokia ne očisti lager.
-
SA 071
#530 Re: Nokia Lumia
Ma Nokija treba baciti fokus na Evropu, Aziju i Južnu Ameriku, a USA manje više. Ali MS-u je na prvom mjestu interesantno tržište USA, iako tamo Nokia jedva uspijeva 4% dohvatiti a najviše para ulažu. Drugo, trebali su istovremeno ponuditi najjači i najslabiji, a ne dva najjača modela, kada su krenuli sa WP8 jer bi time dobili na tržišnom udjelu. Lako je prodati skup telefon kada se dokažeš, a WP se još uvijek nije u potpunosti afirmisao. Znaš kada neko kupi jeftin telefon i bude zadovoljan s njim, velika je mogućnost da će njegov naredni telefon biti tog istog brenda, serije ali skuplji bolji model.shin wrote: Poenta mog posta je ta da niko neće kupovati ove nove nokie po high end cijenama, plafon im je tržište do 300eura. A bogumi dobro spinaš ovu priću sa zastupljenosti wp8 platforme
U zapadnoj Evropi (uključujući Njemačku i Španiju u kojima je Nokia slaba trenutno) Nokia je u 1. kvartalu prodala 1,6 mil smart telefona što je nešto preko 5%, a ako Nokia prodaje 80% svih WP telefona, znači da je udio WP u zapadnoj Evropi udio WP preko 6% možda i 6,5%. U Njemačkoj i Španiji učešće Nokije i WP je znatno manje, ali u UK, Italiji, Francuskoj je to između 8% i 12%, te u Rusiji preko 10%. U 2. kvartalu je Nokia globalno povećala prodaju Lumia za 32%, ali ne znam koliko se odnosi na Evropu. Još to nije ono pravo, ali WP s Nokijom raste i to je činjenica...
Ne mogu da nađem jedan dobar članak o analizi tržišta sa krajem juna, pa ti evo ove da pogledaš.
http://www.gsmarena.com/idc_western_eur ... s-6279.php
http://www.phonearena.com/news/Nokia-Lu ... UK_id45261
http://www.phonearena.com/news/Data-sho ... ng_id44814
http://www.phonearena.com/news/Windows- ... ts_id42608
http://news.cnet.com/8301-1035_3-575959 ... &tag=title
- Qler
#531 Re: Nokia Lumia
Meni danas cekla SIM kartica.... Ja mislio do telefona, kad crkla kartica. Nikad mi se ovo desilo...
-
SA 071
#532 Re: Nokia Lumia
Jesi li pomislio, nije ni ova Nokia što je nekad bilaQler wrote:Meni danas cekla SIM kartica.... Ja mislio do telefona, kad crkla kartica. Nikad mi se ovo desilo...
- Qler
#533 Re: Nokia Lumia
Nista, pricao, spustio, za par minuta pogledam telefon, kaze emergency calls only... stavim tamo, vamo, gasi, pali, vadi vracaj, nista. Stavim SIM u 808 nece ni da se upali telefon... i u postu i novu sim mi daju, kazu ova crkla...
-
SA 071
#534 Re: Nokia Lumia
Svašta... A šta je sa brojevima (ako si ih imao na SIM-u)? Je li i to otišlo u helać?Qler wrote:Nista, pricao, spustio, za par minuta pogledam telefon, kaze emergency calls only... stavim tamo, vamo, gasi, pali, vadi vracaj, nista. Stavim SIM u 808 nece ni da se upali telefon... i u postu i novu sim mi daju, kazu ova crkla...
- Qler
#535 Re: Nokia Lumia
Ma od N73 nemam nista na simu 
-
mac_iver
#536 Re: Nokia Lumia
Ovako naručio sam Nokiu 520,jer sam je probao u nekoga već i jako mi se sviđa,za relativno male pare dobiješ brzinu
Molim pomoć,kako ja mogu "lažirat" mjesto boravka, tj. da mogu skidat aplikacije koje su dostupne u SAD-u ili UK i da mogu slušat Nokijin Mix Radio,a da meni bude na hrvatskom jeziku? Pomoć

Molim pomoć,kako ja mogu "lažirat" mjesto boravka, tj. da mogu skidat aplikacije koje su dostupne u SAD-u ili UK i da mogu slušat Nokijin Mix Radio,a da meni bude na hrvatskom jeziku? Pomoć
- Qler
#537 Re: Nokia Lumia
Mislim da ne mozes ostaviti Hr jezik, a regional i ostalo na UK...
-
SA 071
#538 Re: Nokia Lumia
Qler, danas mi se na Lumiji pojavile ogromne pločice (tiles) tako da mi nisu mogle stati na displej. Ne znam kako sam to napravio i kako sam ih mogao vratiti, ali kada sam otključao, nisu mogle stati na displej onako kako inače bude. Uglavnom ugasim telefon i upalim i sve ok. Ali ne kontam kako sam to prebacio i kako se može vratiti, ako uopšte može, bez "restartovanja" telefona. Je li još ko ovakvo nešto doživio? Ti si mi 'nako za Nokiju i Symbian dobar, ne znam kakav si za WP, pa rekoh da probam možda znaš

-
mac_iver
#539 Re: Nokia Lumia
Sad ovo vidim http://www.nokia.com/hr-hr/apps/nokia/music/ i dakle ja imam besplatan streaming muzike iako bi namjestio na hrvatskiQler wrote:Mislim da ne mozes ostaviti Hr jezik, a regional i ostalo na UK...
-
otsam
#540 Re: Nokia Lumia
kako se pravi screenshot na wpu ?
danas mi je prvi put 920 zaledila , jedno pola sata freeze, i nakon toga se sama restartovala, uzrokovano, ničim!!
danas mi je prvi put 920 zaledila , jedno pola sata freeze, i nakon toga se sama restartovala, uzrokovano, ničim!!
- Qler
#541 Re: Nokia Lumia
Obo za tilese velime, mozda si upalio onaj zoom, to za one sto ne vide blizu pa mozes zumirati po ekranu. Screenshot ti je lock i home button, a ako se opet desi da zaledi, power i vol down drzi par sekundi da se resetuje.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#542 Re: Nokia Lumia
Nekad se iz telefona mogla izvaditi baterija i kad je vratiš sve je po starom, a onda su finci upotrijebili kineski recept i sve zalili u plastiku.Qler wrote:Obo za tilese velime, mozda si upalio onaj zoom, to za one sto ne vide blizu pa mozes zumirati po ekranu. Screenshot ti je lock i home button, a ako se opet desi da zaledi, power i vol down drzi par sekundi da se resetuje.
- sema911s
#543 Re: Nokia Lumia
ima i dobra strana sto su sve zalili u plastiku,.jel ti ikada ispao tel,., pa se raspoo na 3 djela,., i od ta 3 dijela nadjes oklop baterije telefon,. a baterija koja baterija,,,.,arman1 wrote:Nekad se iz telefona mogla izvaditi baterija i kad je vratiš sve je po starom, a onda su finci upotrijebili kineski recept i sve zalili u plastiku.Qler wrote:Obo za tilese velime, mozda si upalio onaj zoom, to za one sto ne vide blizu pa mozes zumirati po ekranu. Screenshot ti je lock i home button, a ako se opet desi da zaledi, power i vol down drzi par sekundi da se resetuje.
- arman1
#544 Re: Nokia Lumia
Ja sam još uvijek na 3-kompomnentnom telefonu koji nema ništa sa MS(malim i mlohavim).sema911s wrote:ima i dobra strana sto su sve zalili u plastiku,.jel ti ikada ispao tel,., pa se raspoo na 3 djela,., i od ta 3 dijela nadjes oklop baterije telefon,. a baterija koja baterija,,,.,arman1 wrote:Nekad se iz telefona mogla izvaditi baterija i kad je vratiš sve je po starom, a onda su finci upotrijebili kineski recept i sve zalili u plastiku.Qler wrote:Obo za tilese velime, mozda si upalio onaj zoom, to za one sto ne vide blizu pa mozes zumirati po ekranu. Screenshot ti je lock i home button, a ako se opet desi da zaledi, power i vol down drzi par sekundi da se resetuje.
-
SA 071
#545 Re: Nokia Lumia
Kako upališ zoom? Znači otključam telefon kad ono na displeju vidim samo par velikih pločica (koje su prije bile minimalne) i moram ići lijevo, desno, gore, dolje da pregledam start. Znači ovo se desilo na start zaslonu. A taj zoom, kako se to uključuje?Qler wrote:Obo za tilese velime, mozda si upalio onaj zoom, to za one sto ne vide blizu pa mozes zumirati po ekranu. Screenshot ti je lock i home button, a ako se opet desi da zaledi, power i vol down drzi par sekundi da se resetuje.
- Qler
#546 Re: Nokia Lumia
Nemam pojma, i ja sam negdje nabasao na to 
-
SA 071
#547 Re: Nokia Lumia
Znaš li bar kako se gasi?Qler wrote:Nemam pojma, i ja sam negdje nabasao na to
- arman1
#548 Re: Nokia Lumia
Owner's manual je knjiga znanja.SA 071 wrote:Znaš li bar kako se gasi?Qler wrote:Nemam pojma, i ja sam negdje nabasao na toJebi ga malo sam dosadan, ali me interesuje čisto da znam je li to neki bug u OS ili postojeća dostupna opcija. Ako je bug - jebi ga, a ako je postojeća opcija da bar znam kako je uključiti a kako isključiti...
- sema911s
#549 Re: Nokia Lumia
http://forums.wpcentral.com/nokia-lumia ... oming.htmlSA 071 wrote:Znaš li bar kako se gasi?Qler wrote:Nemam pojma, i ja sam negdje nabasao na toJebi ga malo sam dosadan, ali me interesuje čisto da znam je li to neki bug u OS ili postojeća dostupna opcija. Ako je bug - jebi ga, a ako je postojeća opcija da bar znam kako je uključiti a kako isključiti...
nadam se da razumijes ceskii
-
SA 071
#550 Re: Nokia Lumia
Svaka čast majstore, to je to! I nije greška nego dostupna opcija kome trebasema911s wrote:http://forums.wpcentral.com/nokia-lumia ... oming.htmlSA 071 wrote:Znaš li bar kako se gasi?Qler wrote:Nemam pojma, i ja sam negdje nabasao na toJebi ga malo sam dosadan, ali me interesuje čisto da znam je li to neki bug u OS ili postojeća dostupna opcija. Ako je bug - jebi ga, a ako je postojeća opcija da bar znam kako je uključiti a kako isključiti...
nadam se da razumijes ceskii![]()
![]()
"Go to settings, tap "ease of access" and turn off "screen magnifier". Your screen will stop zooming in."
Za ostale, upali se kada tapneš dva puta sa dva prsta istovremeno i tako se i vraća u normalu. A ako nekom to ne treba jednostavno uradi kao ovo gore (na češkom