Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
donaldx

#326 Re: Nokia Lumia

Post by donaldx »

Mislim da je najbolje preko ove aplikacije iznad što sam ti stavio link. Eh, ako hoćeš preko Explorera, onda kad priključiš ideš na Windows Phone > Phone > Music, napraviš neki folder i tu staviš muziku.

Na telefonu otvoriš app "Music + Videos", pa pod Collection, imaš Music, i tu nađeš svog izvođača..
donaldx

#327 Re: Nokia Lumia

Post by donaldx »

vukojebina wrote:
donaldx wrote:
Također, Microsoft je za WP8 najavio zvaničnu podršku u trajanju od 36 mjeseci, što podrazumijeva i nadogradnje / nove verzije koje se pojave u tom periodu.
Samo sto nisi naveo jednu sitnicu koja mijenja dosta toga, a to je da operater ili proizvođač mogu da odluce da li ce određeni model dobiti update, odnosno podrsku rih 36 mjeseci...

"The mobile operator or phone manufacturer may control the distribution of these incremental updates and update availability may also vary by country, region, and device hardware capabilities."

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4 Beta
U pravu si, mada sam o tome pisao na dnu samog posta =) Dakle, moje mišljenje je, sve nadogradnje će biti isporučene, neke će biti grupirane (više odjednom), a koliko će se čekati realno zavisi od MO. Pošto sam već imao dva-tri WP modela, do sad su kod ključnih nadogradnji obično na sajtu imali informacije kada će koji MO da "pusti" određenu nadogradnju. Koliko sam čitao, nije se još desilo da neki telefon nikako ne dobije neki update..

Realno, nije idealna situacija, ja sam preko Nokia Care Suite par puta flashovao firmware samostalno da ubrzam određene procese, pa se nadati da će to srediti u narednom periodu ili napraviti neki fol kao Nexus..
Qler

#328 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

I ja sam preko nokia care flashao dok je radio navigirm... Sasda sam osudjen da cekam nove update zvanicno, jos nisam toliko dugoko zagazio u "underground" da skidam firmware nove, inace bi vec imao amber :) kazu ovi stranci, kad odnesu i nokia care centar na servis vrate im telefon sa updatom.
pakica_

#329 Re: Nokia Lumia

Post by pakica_ »

mrsko mi citat sve obzirom da se razumijem u te neke specifikacije k'o mara u kriv k.. ali kao korisnik e7mice, i vjeciti fan nokia tel'fona, zelim da se saltam na lumiu 920, jer je sa pretplatom od 100 KM ona 40 KM na dvije godine :D isplati se? ili ima neka greska pa su je toliko snizili, obzirom da je prije 15ak dana bila preko 8 stoja..
sema911s

#330 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

pakica_ wrote:mrsko mi citat sve obzirom da se razumijem u te neke specifikacije k'o mara u kriv k.. ali kao korisnik e7mice, i vjeciti fan nokia tel'fona, zelim da se saltam na lumiu 920, jer je sa pretplatom od 100 KM ona 40 KM na dvije godine :D isplati se? ili ima neka greska pa su je toliko snizili, obzirom da je prije 15ak dana bila preko 8 stoja..
sada zaradjuju na prodatoj kolicini,.,prije je bilo oderi papka,.,.,.,sala
Maystor

#331 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

qler, imam dva pitanja za tebe:
1. Kako komentarišeš činjenicu da L 1020 ima 2 GB RAMa? Do juče si tvrdio da je windows optimizovaniji od androida jer mnogi android high end telefoni imaju 2 GB RAMa. Šta se desilo?
2. Takođe si tvrdio da je veličina senzora ključni parametar, pa nam reci sad, da li je, po tvom mišljenju, kamera kod 1020 slabija od one na 808, budući da ima 25% manji senzor?
Qler

#332 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Maystor wrote:qler, imam dva pitanja za tebe:
1. Kako komentarišeš činjenicu da L 1020 ima 2 GB RAMa? Do juče si tvrdio da je windows optimizovaniji od androida jer mnogi android high end telefoni imaju 2 GB RAMa. Šta se desilo?
2. Takođe si tvrdio da je veličina senzora ključni parametar, pa nam reci sad, da li je, po tvom mišljenju, kamera kod 1020 slabija od one na 808, budući da ima 25% manji senzor?
1. za sam OS ne treba vise od 1GB ostalo je da obradi sliku od 41 i 5 MP u isto vrijeme. I ako se sjecas, govorio sam da je symbian bolji, i to radi na 1.3GHz i 512MB RAM-a, doduse ima dedicated CPU za kameru...
2. Tvrdio sam da je velicina senzora kljucni parametar, i ako malo pogledas slike, vidjet ces da su na 808 ostrije, i ako imas stativ i dobro podesenu kameru, ima bolje slike po noci od 1020. Sto nas dovodi do zakljucka, dzaba sofistiraniji algoritni, dzaba OIS, dzaba silna sociva, kad je senzor mali, mora slika da trpi...

Zadovoljan?

Edit:

evo jedna sa kafe :)

Image
Maharadza

#333 Re: Nokia Lumia

Post by Maharadza »

Qler wrote:
1. za sam OS ne treba vise od 1GB ostalo je da obradi sliku od 41 i 5 MP u isto vrijeme. I ako se sjecas, govorio sam da je symbian bolji, i to radi na 1.3GHz i 512MB RAM-a, doduse ima dedicated CPU za kameru...
2. Tvrdio sam da je velicina senzora kljucni parametar, i ako malo pogledas slike, vidjet ces da su na 808 ostrije, i ako imas stativ i dobro podesenu kameru, ima bolje slike po noci od 1020. Sto nas dovodi do zakljucka, dzaba sofistiraniji algoritni, dzaba OIS, dzaba silna sociva, kad je senzor mali, mora slika da trpi...

Zadovoljan?
Finci bome drugačije vele:
Nokia tells me that the result is the same level of sensitivity between the two at the sensor level, add in OIS and the Lumia 1020 will likely outperform the 808 in low light.
http://www.anandtech.com/show/7142/some ... era-system
Next, the small size made it possible for Nokia to include optical image stabilization (OIS) that allows for longer exposure times and ultimately better video and low light shots.

Finally, this is not the same sensor as on the 808 PureView. Despite its larger sized, the 808 used front-side illumination, a more primitive camera technology where wires connecting the camera pixels with the phone got in the way of light and stopped some of it. The Lumia 1020 has a modern backside-illuminated (BSI) sensor with those wires not getting in the way, and allowing for the full lightstream to hit the pixels.

In reality, this means that despite the smaller sensor size, Nokia has made some key improvements that should yield similar if not sharper and better images on new Lumia 1020.
http://www.phonearena.com/news/Nokia-Lu ... ne_id45238
Qler

#334 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Vidis sta su sve dodali i promijenili da bi, pazi dobro citaj, "vjerovatno" dobili bolje slike nego na "primitivnom" senzoru na 808-ci... sacekat cemo testove pa cemo vidjeti... U svakom slucaju, najbolje sto mogu dobiti je da bude kao na 808, sad softwersko stimanje slike moze dati prividno bolji rezultat, ali to ti je kao da sad kazes da 1020 moze imati bolju sliku od nekog pro SLR-a, jer senzor ne igra ulogu...
SA 071

#335 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Qler, ipak je ova kamera kod L1020 naprednija, Dodali su joj neke stvari i dodatno sočivo. Imaš sample-ove slika uslikanih sa L1020 koje su stvarno ekstra. Naravno, kao i one kod PV 808. Ali kada se govori o nijansama ipak je ova Lumia nijansu ispred. Regularne fotografije po danu su vjerovatno tu negdje, ali noćno snimanje i video zapis su zbog inovacija iz Lumia 920 (faza 2. PureView tehnologije) bi trebale ipak biti nijansu bolje.

P.S. Koji je ono treći telefon na onoj slici? Je li ti ono N9?
Qler

#336 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Moja stara N9. Prodao je jaranu i dan danas zalim. Bas ga nagovarao da mi je proda nazad

Sto se tice slika, vidio sam par poredjenja, i 1020 ima nekako zrnastije slike, ali opet kazem, dosta je novija tehnologija, pa cemo vidjeti, bit ce testova garant
SA 071

#337 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Qler wrote:Moja stara N9. Prodao je jaranu i dan danas zalim. Bas ga nagovarao da mi je proda nazad

Sto se tice slika, vidio sam par poredjenja, i 1020 ima nekako zrnastije slike, ali opet kazem, dosta je novija tehnologija, pa cemo vidjeti, bit ce testova garant
Evo čitam na GSM Areni "prve dojmove" (review) i kažu, nakon što su ga nahvalili i rekli da mu nijedan moderni smart telefon ne može ni blizu prići po pitanju kamere (fotografije i videa), jedini telefon koji možda može dati približan output je PV808... :-D I kažu da će još dugo ovaj telefon L1020 biti vrh što se tiče fotografije i da mu se niko neće približiti, osim ako možda Nokia ne izbaci neki novi "kamera telefon" koji bi ga jedino mogao skinuti sa trona, baš kao što je prije nekih godinu bilo lijepo rečeno i za PV808. :-D

P.S. Po mom skromnom mišljenju N9 je najljepši telefon ikada napravljen (i dizajnom i veličinom i OS-om) :-D i MeeGo je bio jedno osvježenje, ali jebi ga. Bar, što se tiče dizajna N9 je nastavila na neki način da živi kroz Lumije (L800, L900, L920, L1020), a i WP malo po malo preuzima neke cake iz MeeGo...
Qler

#338 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ma MeeGo je strasan. Ja logicniji intuitivniji i bolji OS nisam vidio... Nevjerovatna je steta sto su ga otpisali....
vukojebina

#339 Re: Nokia Lumia

Post by vukojebina »

Ja mislim da je nokiji najbolje da batali ovo s telefonima, i da pocne pravit foto aparate... fakat je preocito kolko fokus stavljaju na kameru, a ovamo sve ostalo kilavo...oni zive jos fazonu dok je i siemens pravio telefone, pa ono izbaci tel sa 1.3 mpx, pa SE izbaci 2.0 mpx, pa uleti nokia sa 3 mpx..
A isti bugovi im se provlace kroz sve redom os-ove...

strong69

#340 Re: Nokia Lumia

Post by strong69 »

vukojebina wrote:Ja mislim da je nokiji najbolje da batali ovo s telefonima, i da pocne pravit foto aparate... fakat je preocito kolko fokus stavljaju na kameru, a ovamo sve ostalo kilavo...oni zive jos fazonu dok je i siemens pravio telefone, pa ono izbaci tel sa 1.3 mpx, pa SE izbaci 2.0 mpx, pa uleti nokia sa 3 mpx..
A isti bugovi im se provlace kroz sve redom os-ove...

I meni se cini da ce im najbolje biti da ih kupi Microsoft. I sam sam bio ljubitelj Nokia telefona ali danas bih radije koristio Symbian nego WP OS. WP je za mene previse ogranicen sistem koji i nekoliko godina nakon izlaska veoma sporo napreduje. Govorim kao bivsi korisnik Nokia Lumia 900 i Lumia 920. Ono sto je za svaku pohvalu na ovom WP8 jeste da telefon radi perfektno, nema lagova a takoder i Nokia Maps koje su fenomenalne.

Objektivni nedostaci su nepostajanje padajuceg menija koje mnogo olaksava i ubrzava rad telefona, live tiles su nepregledni onako poredani na jednom panelu, dva panela su premalo za lako snalazenje i pronalazenje aplikacija ako ih instalirate vise, zezancije sa aplikacijama vezano za rad u pozadini su poboljsane ali i dalje mi se desava da Viber "zaspi" i ne primi poziv ili poruku jer je telefon u standby nacinu rada...
Qler wrote:Ma MeeGo je strasan. Ja logicniji intuitivniji i bolji OS nisam vidio... Nevjerovatna je steta sto su ga otpisali....
I ja nikako da prezalim sto sam prodao bijeli N9 64GB verzija. Bas raritet bio telefon.
Qler

#341 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ma ispravili su dosta stvari, pogotovo u odnosu na wp7.x. Izgledaju isto, ali je u praksi drasticna razlika. Koristio sam lumia 800, 710 i sad 920.. i fakat je razlika. Gore sam napisao i andoridu i ios-u je trebalo podosta verzija i nadogradnji da dodju gdje su sad, blizu symbiana :) :D , pa sacekat cemo jos malo. Evo sad ide GDR2 i Amber, pa kazu da ce GDR3 donijeti jos nekih bitnih promjena... ako M$ misli da igdje stigne sa ovim OS-om morat ce ga prilagoditi trzistu. Meni trenutno odgovara WP zbog brzine i stabilnosti. Milion puta sam i ovdje rekao Android jeste bolji OS, ali trenutno meni ne odgovara, a i ne lezi mi nekako...
AdoCka

#342 Re: Nokia Lumia

Post by AdoCka »

Danas potpisao ugovor u Telecomu za MojuTV,rekli mi da u toku dana dodjem po telefon :lol:
Cim ga dobijem stavljam slike ;D
Maystor

#343 Re: Nokia Lumia

Post by Maystor »

Qler wrote:

Zadovoljan?
Objašnjenje na nivou :lol:
ovo pod 1 neću ni komentarisati, a pod 2 ponovo izmišljaš. L1020 ima bolju kameru od 808, u svakom pogledu (ne trebamo čekati nikakve testove, ja ti kažem). Ona tvoja priča od neki dan da isključivo veličina senzora određuje kvalitet kamere je pala u vodu (kao i ona o gigabajtima rama). Ne mjeri se kvalitet kamere metrom preko senzora. Meni je jasno da ti težiš laičkim pojednostavljenjima svojih ideja, ali stvari su ipak složenije od toga.
Qler

#344 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Super.
klixo

#345 Re: Nokia Lumia

Post by klixo »

Haman svaku aplikaciju na storeu placas. Nigdje veze , još ovo treba pure da stigne android.Nervira me sto nema padajuci meni. Inace kamera,brzina,grafika na igricama :thumbup:
Qler

#346 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ma MS-u je apple uzor a ne android. Zato i ogranicenos i placanje aplikacija i neke fix ideje. Windows mobile je bio puno otvoreniji i slobodniji ali im je manje para donosio.
klixo

#347 Re: Nokia Lumia

Post by klixo »

Ma vec sam je na pik stavio ... Android majka :) Ako je tko hoce za 500 km nek se javi na pp :mrgreen:
Chiefukan

#348 Re: Nokia Lumia

Post by Chiefukan »

Ima li iko iskustva sa radom offline navigacije na modelu Lumia 620? Da li se može koristiti kao zamjena za prave navigacije, koliko se brzo troši baterija, može li se puniti punjačem u automobilu dovoljno brzo?
Qler

#349 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Imam ja, moze se koristiti kao zamjena za standardnu, i auto punjac puni bez problema, meni je drzao bateriju na 100% cijelo vrijeme...

klixo, sretno sa prodajom :) steta sto ne moze vise otici da bar nexusa novog kupis :)
vukojebina

#350 Re: Nokia Lumia

Post by vukojebina »

Puno mu je i 5 stoja, ovdje ih ima bruku po 220-230 eura.. 250 e ona od 64 gb, i nece niko opet..
Jednu stvar sam primijetio kod skoro svakog ko je imo neki wp telefon... na pocetku oduševljenje, kroz par dana kiselkasto oduševljenje, kroz par mjeseci zgražavanje i jebavanje sve po spisku...

Post Reply