Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Maharadza

#1951 Re: Nokia Lumia

Post by Maharadza »

I ovi se izgleda žele riješiti tvrdih tipki i zamijeniti ih sa virtuelnim, Nexus style:

Leaked Windows Phone 8.1 screenshot reveals new on-screen buttons

Image

http://www.theverge.com/2013/12/14/5209 ... en-buttons
Oxygenn

#1952 Re: Nokia Lumia

Post by Oxygenn »

Adem meda wrote:zz
je li imo neko problem sa lumiom 520 ili nekom drugom da mu je skinut kredit, u cemu je problem ??
:-?
Jel ti ukljucen internet, provjeri opcije updatea
polis

#1953 Re: Nokia Lumia

Post by polis »

Problem sa punjenjem baterije.

NAŠAO SAM KLASIČNO usb KABLO KOJE SAM PRIKLJUČIO NA usb PORT OD LAPTOPA, ALI BATERIJA SE NE PUNI NA LUMIA 920.

Na telefonu grafika stoji da je priključeno kablo, ali baterija se ne puni. Ostalo mi je još malo, a valja dan izdurati :D

USB kablo nije originalno od NOKIE.
Quaresma

#1954 Re: Nokia Lumia

Post by Quaresma »

Maharadza wrote:I ovi se izgleda žele riješiti tvrdih tipki i zamijeniti ih sa virtuelnim, Nexus style:

Image

ma ove on-screen tipke mi se nikako ne svidjaju, valjda nece biti nista od toga na kraju, nadam se
Ostri_Mac

#1955 Re: Nokia Lumia

Post by Ostri_Mac »

Samo da se prijavim nakratko...uzeo lumiu 1020, na 46" full hd tv video izgl nevjerovatno...low light+ios boli glava, imam prilicno mirnu ruku, na iso 100 mogu hladno opaliti jasnu sliku na 1/20 shutter, al ovo s lumiom je perverzno :D

BOKEH I DoF na slikama fantasticni!!! (Imam i dslr i hibrida sony f717 kojeg handrim godinama),

Trebanapomenuti da je fantasticno sto aperture ostaje konstatno na f 2.2 i u video modu ostaje cijeli wide angle i nema interpoliranja kao kod vecine ostalih...o ostalim manama kasnije,cima ih ali ne kvare cijeli dozivljaj u totalu...

Zumiranje na videu/ full hd 3x i hd 6x je odlicno, btw imam dig/ana video kamere 10+god, znam o cemu pricam...uklj i mali sony ip5e, kupljen dok je bio top ponude...

Postavit cu par slika uskoro...vani mrak, ja fakat ne mogu znak vidjeti par metara ispred sebe, opalim jednu na auto, ukaz'o se znak jos nazumat bez prob mozes :lol:

OS mi je pravo osvjezenje, mislio sam da ce mi ogaditi tel, uzeo radi kamere i videa :lol: al je potpuno suprotno... Inace, koristio sam svasta, iphone od 3gs do zadnjeg, 2x ipada, samsung wave I na BADA (ubjedljivo top tel za hd video do nedavno), androida galaxy plus kad je bio aktuelan imao...nikada mi nije sjeo.

Minimalizam u win osu jeste fakat, al je dosta poslozeno jako fino, tastatura i kucanje su beton, cak mislim da su "on par" sa appleom ako ne i bolji...

Tel naprosto leeeeti, ipad2 mi je na ios7 poceo stucti momacki, na 6. Je bio xtra npr... Lumia za ovih 10ak dana je jedn turn on and forget...otvara na pogled :-)

Navigacija stnd nokijina, bezzze trosit rijeci osim da je fantasticno. Here city lens u kombinaciji sa nav je xtra...

Koliko sam kudjenja za ekran citao mislio sam da je ocajan, meni bas naprotiv! Nije full hd, al brate sasvim je ok.

Zvuk je isto tako cudo jedno na videu (nema dslr-a da mu parira bez vanj mikrofona), mozes tacno odrediti odakle zvuk dolazi, kao da je sorround :thumbup:

Jest da je nabacano na brzinu, al prvi su utisci...pisemo se josi postvaim par primjera... Pozdrav!
Felidae

#1956 Re: Nokia Lumia

Post by Felidae »

Ma os kao i sam uredjaj bilo koji od novijih lumia je osvjezenje.....nadam se da ce biti sve bolji vremenom

Sent from my lumia zumia using Tapatalk
SA 071

#1957 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Maharadza wrote:I ovi se izgleda žele riješiti tvrdih tipki i zamijeniti ih sa virtuelnim, Nexus style:

Image

Samo što je ovo bilo u igri i na Lumiji 800 prije 2 godine na WP 7.5 ili 7.8, ali nisu pustili. Sada opet govore o ovome za WP 8.1, pa ćemo vidjeti. Činjenica je da bi telefon sa istim diplejom mogao biti manji...
SA 071

#1958 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Ostri_Mac wrote:Samo da se prijavim nakratko...uzeo lumiu 1020, na 46" full hd tv video izgl nevjerovatno...low light+ios boli glava, imam prilicno mirnu ruku, na iso 100 mogu hladno opaliti jasnu sliku na 1/20 shutter, al ovo s lumiom je perverzno :D

BOKEH I DoF na slikama fantasticni!!! (Imam i dslr i hibrida sony f717 kojeg handrim godinama),

Trebanapomenuti da je fantasticno sto aperture ostaje konstatno na f 2.2 i u video modu ostaje cijeli wide angle i nema interpoliranja kao kod vecine ostalih...o ostalim manama kasnije,cima ih ali ne kvare cijeli dozivljaj u totalu...

Zumiranje na videu/ full hd 3x i hd 6x je odlicno, btw imam dig/ana video kamere 10+god, znam o cemu pricam...uklj i mali sony ip5e, kupljen dok je bio top ponude...

Postavit cu par slika uskoro...vani mrak, ja fakat ne mogu znak vidjeti par metara ispred sebe, opalim jednu na auto, ukaz'o se znak jos nazumat bez prob mozes :lol:

OS mi je pravo osvjezenje, mislio sam da ce mi ogaditi tel, uzeo radi kamere i videa :lol: al je potpuno suprotno... Inace, koristio sam svasta, iphone od 3gs do zadnjeg, 2x ipada, samsung wave I na BADA (ubjedljivo top tel za hd video do nedavno), androida galaxy plus kad je bio aktuelan imao...nikada mi nije sjeo.

Minimalizam u win osu jeste fakat, al je dosta poslozeno jako fino, tastatura i kucanje su beton, cak mislim da su "on par" sa appleom ako ne i bolji...

Tel naprosto leeeeti, ipad2 mi je na ios7 poceo stucti momacki, na 6. Je bio xtra npr... Lumia za ovih 10ak dana je jedn turn on and forget...otvara na pogled :-)

Navigacija stnd nokijina, bezzze trosit rijeci osim da je fantasticno. Here city lens u kombinaciji sa nav je xtra...

Koliko sam kudjenja za ekran citao mislio sam da je ocajan, meni bas naprotiv! Nije full hd, al brate sasvim je ok.

Zvuk je isto tako cudo jedno na videu (nema dslr-a da mu parira bez vanj mikrofona), mozes tacno odrediti odakle zvuk dolazi, kao da je sorround :thumbup:

Jest da je nabacano na brzinu, al prvi su utisci...pisemo se josi postvaim par primjera... Pozdrav!
Svaka čast i za post i za telefon :)
Seherovac

#1959 Re: Nokia Lumia

Post by Seherovac »

Legla nova makina :D
klix.com/view.php?pic=2lblz0y&s=5#.Uq7XPlL-hHE
Tiger 033

#1960 Re: Nokia Lumia

Post by Tiger 033 »

U cetvrtak odem u BHtel. i kupim lumiju 520... upalio sve OK dok sam postim'o baterija iscurila, napunim sve OK...sinoc dođem kuci mobitel se ugasi baterija zero...opet uljucim i jutros iskljucim baterija 100% nakon 2h (mob. bio na stand by nista dir'o, čačko itd...) pogledam na mob. kad baterija na 17% :-) sad pitam upucene da li je ovo "normalno" ili trebam nositi mob. u servis da mi zamjene bateriju :?:
mrsamras

#1961 Re: Nokia Lumia

Post by mrsamras »

Ostri_Mac wrote:Samo da se prijavim nakratko...uzeo lumiu 1020, na 46" full hd tv video izgl nevjerovatno...low light+ios boli glava, imam prilicno mirnu ruku, na iso 100 mogu hladno opaliti jasnu sliku na 1/20 shutter, al ovo s lumiom je perverzno :D

Mene su zvali i rekli preko sutra da cu dobiti tel.
Nakon ovog tvog posta, isto sam kakvo dijete koje treba na ekskurziju, jedva cekam :D
Qler

#1962 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Tiger 033 wrote:U cetvrtak odem u BHtel. i kupim lumiju 520... upalio sve OK dok sam postim'o baterija iscurila, napunim sve OK...sinoc dođem kuci mobitel se ugasi baterija zero...opet uljucim i jutros iskljucim baterija 100% nakon 2h (mob. bio na stand by nista dir'o, čačko itd...) pogledam na mob. kad baterija na 17% :-) sad pitam upucene da li je ovo "normalno" ili trebam nositi mob. u servis da mi zamjene bateriju :?:

Probaj prvo da joj das malo vremena, par dana, da i ti telefon podesis a i da vidis kako ide baterija. Onda u settings nadjes background apps pa pogasi sve sto ne koristis, i vidi kako ce biti sa baterijom, ako i nakon toga i nekih 7 dana, isto bude, onda vidi sa servisom...
Spacer

#1963 Re: Nokia Lumia

Post by Spacer »

Tiger 033 wrote:U cetvrtak odem u BHtel. i kupim lumiju 520... upalio sve OK dok sam postim'o baterija iscurila, napunim sve OK...sinoc dođem kuci mobitel se ugasi baterija zero...opet uljucim i jutros iskljucim baterija 100% nakon 2h (mob. bio na stand by nista dir'o, čačko itd...) pogledam na mob. kad baterija na 17% :-) sad pitam upucene da li je ovo "normalno" ili trebam nositi mob. u servis da mi zamjene bateriju :?:
Ovo po meni nikako nije normalno, i ja bi odmah išao da mi zamjene mobitel bez ikakvih čekanja.
U Eronetu je moguće u roku od 3 dana tražiti zamjenu ako nije ispravan (a tvoj nije), ne znam kako je u bhtel-u.
Seherovac

#1964 Re: Nokia Lumia

Post by Seherovac »

Prvi dojmovi su odlicni, telefon zaista lijepo izgleda, samo dok se jos malo priviknem na win... I da zna li neko kako se pali nfc?

[img]postimg.org/image/554ikffbd/[/img]
Tiger 033

#1965 Re: Nokia Lumia

Post by Tiger 033 »

Kao sto je napisao kolega @Qler sacekat cu par dana pa vidjeti sta i kako...maloprije viđoH da je bio ukljucen Wi-Fi ...da nije meJbi do toga :roll: ali ga nisam koristio kao sto napisaH bio je na stand by :zoka:
Qler

#1966 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

@seherovac: meni je mana 925 nedostatak integrisanog bezicnog punjenja i mala memorija, a velika prednost dizajn i ekran... kamera je i pored dodatnog sociva u par deka...

@tiger: meni je na 920 wifi, mobile data i gps upaljen non stop. Ne gasi se i baterija bez problema izgura dan. U opcijama wifi pod advanced ukljuci da ti ne gasi wifi kad se zakljuca telefon, i ostavi ga da radi, bar ja ostavim jer mi je mrsko svako malo da palim i gasim.. U glavnom, pusti ga par dana, da i ti prestanes cackati :) a i dota raje kaze da windowsu treba par dana da se dozove sa baterijom (iako ne kontam sto i kakve veze ima ali jebaji ga) i kad pogasis nepotrebne background procese i skontas sta i kako radi, vidjet ces da ce se i baterija regulisati.
SA 071

#1967 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Prvo jesi li probao staru Windows caku-ugasiš pa opet upališ uređaj?

Napravi još par punjenja i pražnjenja baterije i ako ti opet bude isto pritisni istovremeno tipku za smanjivanje tona i otključavanje/zaključavanje telefona. Nakon toga bi trebao biti riješen problem. Ako i to ne pomogne, pravac servis.

Generalno, tebi bi baterija trebala uz normalno korištenje trajati možda i dva dana, i to kada ti je upaljena mreža (data), wifi, GPS...
SA 071

#1968 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Seherovac wrote:Prvi dojmovi su odlicni, telefon zaista lijepo izgleda, samo dok se jos malo priviknem na win... I da zna li neko kako se pali nfc?

[img]postimg.org/image/554ikffbd/[/img]
U settings ideš na tap+send...
SA 071

#1969 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

SA 071 wrote:Nakon skoro pola godine korištenja telefona desila mi se prva "neugodnost" sa L920. Baterija se ispraznila sa 90% na 10% bez korištenja telefona. Uz to se telefon zagrijavao, posebno prilikom punjenja. O ovoj pojavi sam čitao da se zna desiti, ali ja dosada nisam imao problema. Do juče. :) Danas sam ugasio telefon kombinacijom tipke "volume" i tipke "zaključavanje" i baterija je opet ok. Ali mi u app battery stoji da je najduži vijek trajanja napunjene baterije 128 dana :) (otkada sam skinuo ovu app)

Ako neko bude imao slično iskustvo da zna šta mu je činiti :)
Danas npr. baterija na 13% napunjena prije 1 dan i 12 sati. Bilo malo skidanja update, malo surfanja, klasika pozivi i sms-ovi, i rad u excelu u Office-u.
Tiger 033

#1970 Re: Nokia Lumia

Post by Tiger 033 »

OK...HVALA vam na korisnim savjetima :thumbup: lp
Seherovac

#1971 Re: Nokia Lumia

Post by Seherovac »

Na L925 nazad poklopac mi ima malo lufta u jednom cosku i kad se pritisne u tom dijelu cuje se i krckanje i vidno se spusta i dize , i je li mogu sad vratit telefon Bhtelecomu da oni to poprave ili da mi daju novi?
Adem meda

#1972 Re: Nokia Lumia

Post by Adem meda »

idi kroz settings na background tasks i iskljuci sve programe koji rade u pozadini jer ti trose bateriju.. :D :D poz
R2D2_SA

#1973 Re: Nokia Lumia

Post by R2D2_SA »

Dajte ljudi nemojte biti lijeni, kad kupite telefon zalezite i pogledajte sta ima na njemu, obratite paznju na HELP+TIPS i NOKIA CARE, mislim da i jedno i drugo dodje instalirano na telefonu, imate tamo uputstva i trikove, pa ako nesto ne nadjete pitajte ovdje raju, bezveze zatrpavamo temu.

Nego, zna li neko, pogotovo Qler kada stizu GDR3 i Nokia Black. Amber update kada je izasao neko je okacio listu gdje se moglo provjeriti po zemljama kada ce biti dostupno, odnosno u kojoj fazi je pripreme, pa ako neko ima neki link za nesto slicno bio bih zahvalan. BHT je medju prvima u svijetu izbacio Amber, pa se nadam da nece sada kasniti.

Lp
belami1111

#1974 Re: Nokia Lumia

Post by belami1111 »

Kako instalizirati aplikacije sa sd kartici na nokia lumia 820 ?
Imam pitanje ima li negdje za kupiti poklopac baterije sa tipkama za nokia lumia 820.
Qler

#1975 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

@r2d2 - GDR3 i Black stizu pocetkom godine, tako su rekli. Ali proguglaj, mozes GDR3 snimiti ako imas dev acc, koji je bestplatan, pravo je jednostavno to odraditi. A onu mapu nokia postavi na stranicu, kad bude black aktuelan, vjerovatno ce napraviti isto.

@belami111 - aplikacije idu na telefon, a pod setting pa storage mislim, mozes birati da ti slike, video i muziku snima na karticu, a za taj poklopac, ne kontam sta mislis??
Post Reply