Nokia Lumia & Windows Phone
Moderator: Benq
- AmADin_gospo
#1401 Re: Nokia Lumia
ja sve nešto kontam da su ih oni negdje ujagmili na vagon, pa su tako jeftini.
kontam, da je MS tražio ulaz na tržište, mogao je to uraditi i jeftinijim 5, 6 il 7 generacijom
kontam, da je MS tražio ulaz na tržište, mogao je to uraditi i jeftinijim 5, 6 il 7 generacijom
- sema911s
#1402 Re: Nokia Lumia
kako najlakse privuci nove kupce daj im puno za malo para,., tako je i telecom privukao mnogo korisnika na pretplatu time sto je dobio 920-ku jeftino,., a ms prodao uredjaje i mi ko sadasnji korisnici vidjeli da je ovo dobro pricamo svima kako su dobri i kada ovaj odsluzi svoje uzimamo jopet ms,., sve je ovo fino sracunatoo,.,.AmADin_gospo wrote:ja sve nešto kontam da su ih oni negdje ujagmili na vagon, pa su tako jeftini.
mozda nisu zaradili odmah al dugorocno svi trljaju dlanove
- vukojebina
#1403 Re: Nokia Lumia
Djeste karinasi
Dobih na poklon bijelu 920, jos sta cu da joj radim
:D:D
Sent from my RM-821_eu_euro1_276 using Tapatalk
-
Bodkin
#1404 Re: Nokia Lumia
penetracija trzista. primjer iz knjige. ms kupio nokiu i ulazi na trziste telefona. kako su barijere visoke, ovo je bio jedini nacinsema911s wrote:kako najlakse privuci nove kupce daj im puno za malo para,., tako je i telecom privukao mnogo korisnika na pretplatu time sto je dobio 920-ku jeftino,., a ms prodao uredjaje i mi ko sadasnji korisnici vidjeli da je ovo dobro pricamo svima kako su dobri i kada ovaj odsluzi svoje uzimamo jopet ms,., sve je ovo fino sracunatoo,.,.AmADin_gospo wrote:ja sve nešto kontam da su ih oni negdje ujagmili na vagon, pa su tako jeftini.
-
SA 071
#1405 Re: Nokia Lumia
Ovo je sada još kao podrška marketingu po sporazumu (vjerovatno), a ne kao dio MS. Još uvijek je Nokia zasebna firma i ova cijena L920 nema veze sa Nokijom, već sa Microsoftom. U Nokiji je L920 1000 KM, a L925 je 1050 KM. L720 je negdje oko 700 KM itd.Bodkin wrote:penetracija trzista. primjer iz knjige. ms kupio nokiu i ulazi na trziste telefona. kako su barijere visoke, ovo je bio jedini nacinsema911s wrote:kako najlakse privuci nove kupce daj im puno za malo para,., tako je i telecom privukao mnogo korisnika na pretplatu time sto je dobio 920-ku jeftino,., a ms prodao uredjaje i mi ko sadasnji korisnici vidjeli da je ovo dobro pricamo svima kako su dobri i kada ovaj odsluzi svoje uzimamo jopet ms,., sve je ovo fino sracunatoo,.,.AmADin_gospo wrote:ja sve nešto kontam da su ih oni negdje ujagmili na vagon, pa su tako jeftini.
Što Sema reče, ovo im je najbolji način za ulazak i promociju OS-a, jer OS-u (WP-u) je potrebna promocija, Nokiji nije. I onda izabereš neki od najjačih modela, daš ga bezobrazno jeftino i svi koji ga kupe su toliko zadovoljni što su za male pare dobili zvijer, da i eventualne nedostatke OS-a jednostavno stavljaju u drugi plan i hvale okolo telefon, brzinu, kameru i sl. Drugi koji to čuju idu u potragu za istim ili sličnim telefonom i onda se u toj sveopštoj "euforiji" izgubi razlog zašto je došlo do "euforije" (niska cijena, odličan kvalitet predmetnog uređaja, a ne OS kao OS) i onda raja kupuju i druge modele tipa 520, 620, 820 koji nisu ili su manje sniženi. A udio na tržištu svakim danom raste, a to za sobom povlači i developere i sve ostalo. U svakom slučaju, recept za jednu uspješnu priču na duge staze. Polako, ali stabilno...
MS se kod WP-a bori sa neprihvatanjem javnosti da ga uopšte i proba, unaprijed je osuđen bez "suđenja". E zato oni moraju da probaju da daju priliku da ljudima probaju WP i da vide da on nije loš kao što je stvorena slika o njemu, za što su i sami krivi izbacivanjem nedovršenih proizvoda (WP 7, pa WP 7.5, pa čak i prva verzija WP
Last edited by SA 071 on 28/10/2013 15:20, edited 1 time in total.
- AdoCka
#1406 Re: Nokia Lumia
Jeli ovo mene neko zafrkava ili je Windows Phone fkt drugo mjesto po mobilnim OS-ovima u BiH (Prema klix-ovoj anketi ) ??
Mislim,ne vidjam puno wp-ova na ulicama....
- sema911s
#1407 Re: Nokia Lumia
odma iza androida,., jel tako i ubrzano nasa zajednica raste hahahahaha (cuuj nasa zajednica)AdoCka wrote:Jeli ovo mene neko zafrkava ili je Windows Phone fkt drugo mjesto po mobilnim OS-ovima u BiH (Prema klix-ovoj anketi ) ??
ajfone imaju oni koji slabo citaju, dobri stari symbian slabo ko koristi ipak je ostario, bada, mego koriste ljudi koji ono telefon koriste ,.,
ostaje da se mi wp ljubci toljagamo sa kockastim google glavamai
- ebayfreak
#1408 Re: Nokia Lumia
NE pise Amber update .... ali 2x sam uradio update ... imam recimo rotaciju zaslona i driving mode,sto prije nisam imao ..Qler wrote:Odes u settings pa u extras+info. Tu bi trebalo pisati da je amber update. A ako imas to, a nemas glance screen, skini aplikaciju system app pusher i neka ti provjeri da li su sve nokia aplikacije updateovane.
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
skinuo developer preview - registrovao se na onaj app, i uradio po 2-gi put update ... wtf ...ne znam dalje ...
- vukojebina
#1409 Re: Nokia Lumia
Ljudovi pomagajte... Kad recimo citam klix, i u vijest je ubacen youtube clip, ne prikazuje mi ga, i nema sanse da ga otvorim na bilo kakav nacin... Jel postoji kakav fazon da to rijesim.. Recimo na tapatalku ga prikaze i kad kliknem otvori preko browsera u mobilnoj verziji..iako nemam one ko fol oficielne yt aplikacije nego samo youtube hd... Nebi bilo lose da u njoj otvara...
-
Nefs-i Mulhima
#1410 Re: Nokia Lumia
To je problem od strane klixa jer koristi nestandardni flash player koji preuzima stream sa youtuba.... Debilno do boli (ko kad su mi plaho pametni) i nema tu pomoci....vukojebina wrote:Ljudovi pomagajte... Kad recimo citam klix, i u vijest je ubacen youtube clip, ne prikazuje mi ga, i nema sanse da ga otvorim na bilo kakav nacin... Jel postoji kakav fazon da to rijesim.. Recimo na tapatalku ga prikaze i kad kliknem otvori preko browsera u mobilnoj verziji..iako nemam one ko fol oficielne yt aplikacije nego samo youtube hd... Nebi bilo lose da u njoj otvara...
Ne vjerujem da na ijednom mobu bez flasha moze otvoriti....
-
Nefs-i Mulhima
#1411 Re: Nokia Lumia
Taj update ti brise amber jer to sto si skinuo nije firmware sa updaitom od nokie, vec developer microsoftov bez tih dodataka.ebayfreak wrote:NE pise Amber update .... ali 2x sam uradio update ... imam recimo rotaciju zaslona i driving mode,sto prije nisam imao ..Qler wrote:Odes u settings pa u extras+info. Tu bi trebalo pisati da je amber update. A ako imas to, a nemas glance screen, skini aplikaciju system app pusher i neka ti provjeri da li su sve nokia aplikacije updateovane.
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
skinuo developer preview - registrovao se na onaj app, i uradio po 2-gi put update ... wtf ...ne znam dalje ...
Skini NSU i fleshuj preko njega mob....
- vukojebina
#1412 Re: Nokia Lumia
Nije nikakva provokacija ili slicno, ali evo čisto za usporedbu na zeninom s3 i na stock browseru, posto ja na svim koristim operu.. ista vijest..nikakvi apsolutno plugini nisu instalirani na s3-ci...
Dok recimo na gsmarena sam nado jednu vijest gdje ima clip i prikaze ga uredno i klikom otvori mob verziju..
Na uc browseru takodje ne prikazuje klip...
http://imgur.com/0lFqVWY
Sent from my GT-I9505
Dok recimo na gsmarena sam nado jednu vijest gdje ima clip i prikaze ga uredno i klikom otvori mob verziju..
Sent from my GT-I9505
-
Nefs-i Mulhima
#1413 Re: Nokia Lumia
Ja opet velim da je do rahljavog kodiranja stranice od strane klixa....vukojebina wrote:Nije nikakva provokacija ili slicno, ali evo čisto za usporedbu na zeninom s3 i na stock browseru, posto ja na svim koristim operu.. ista vijest..nikakvi apsolutno plugini nisu instalirani na s3-ci...
Sent from my GT-I9505

Prebaci u settings od internet explorera na desktop verziju i viola
- vukojebina
#1414 Re: Nokia Lumia
Cudne stvari se desavaju..sad sam prebacio u opcijama na desktop verziju, ali mi i dalje otvara u mobilnoj verziji, i tek kad otvorim vijest nema videa, udarim refresh i video se pojavi...ajd bolje i to nego nista.. Tebi hvala u svakom slucaju...
I da, kad u moblinoj verziji klixa otvorim onaj lijevi panel, i kliknem na prvu opciju,tj da mi prikaze desktop verziju stranice, browser mi se zatvori skroz :s
I da, kad u moblinoj verziji klixa otvorim onaj lijevi panel, i kliknem na prvu opciju,tj da mi prikaze desktop verziju stranice, browser mi se zatvori skroz :s
-
Nefs-i Mulhima
#1415 Re: Nokia Lumia
I meni pod desktop prikazuje mobilnu.
Klik rjesava problem desktop/mobilne putem detekcije browsera i postavljanjem cookia. Detektovao je prvi put mobilnu postavio cookie i to defaultno ucitava valjda....
anyway, meni radi oke

nema na cemu i ugodno koristenje lumijice
)
Klik rjesava problem desktop/mobilne putem detekcije browsera i postavljanjem cookia. Detektovao je prvi put mobilnu postavio cookie i to defaultno ucitava valjda....
anyway, meni radi oke

nema na cemu i ugodno koristenje lumijice
-
SA 071
#1416 Re: Nokia Lumia
I meni se zna desiti da mi se browser ugasi skroz, ali samo kada sam na klixu. Zna nekad po nekoliko puta zaredom, a inače radi ok. Ali to se dešava samo sa klixom, nijedna druga stranica mi ne obara IE. Ali kod mene video ide bez problema... I na tapatalk mi klix zajebava, tako da sam skontao da je ipak nešto do klix-a a ne do WP-a... A inače mi klix otvara mobilnu verziju, pa ga ja moram ručno prebaciti na desktop verziju i to je to...vukojebina wrote:Cudne stvari se desavaju..sad sam prebacio u opcijama na desktop verziju, ali mi i dalje otvara u mobilnoj verziji, i tek kad otvorim vijest nema videa, udarim refresh i video se pojavi...ajd bolje i to nego nista.. Tebi hvala u svakom slucaju...
I da, dobro došao u "zajednicu" što neko reče
- AdoCka
#1417 Re: Nokia Lumia
Jedva sam cekao da neko to upotrijebi,zajednica...nekako lijepo zvucisema911s wrote:odma iza androida,., jel tako i ubrzano nasa zajednica raste hahahahaha (cuuj nasa zajednica)AdoCka wrote:Jeli ovo mene neko zafrkava ili je Windows Phone fkt drugo mjesto po mobilnim OS-ovima u BiH (Prema klix-ovoj anketi ) ??
ajfone imaju oni koji slabo citaju, dobri stari symbian slabo ko koristi ipak je ostario, bada, mego koriste ljudi koji ono telefon koriste ,.,
ostaje da se mi wp ljubci toljagamo sa kockastim google glavamai
- vukojebina
#1418 Re: Nokia Lumia
Ma skino sam ja sve update odma, osim ono gdr3 sto ima, mrsko mi to registrovat..
Da, sigurno da je bolji od wp7.5 ali opet, ne znam kako bi reko...sve imas osjecaj da nesto fali, da nije potpuno, pogotov nakog top telefona kojeg sam koristio, s4 konkretno..
Ima dobrih i prakticnih stvari, najvise mi se svidja double tap to wake up...
Najvecim nedostatkom definitivno smatram browser i ne postojanja drugih zvucnih imena tipa opera, firefox pa i chrome... Ovaj stock je blago receno odron..ali haj, naviknit cu se...
Facebook mi takodje nekako kritican, neopisivo vise laga nego na s4 (sorry sto vrsim poredjenja, ali taj telefon sam koristio zadnjih 5-6 mjeseci, tak da samo povlacim paralele)... Recimo najvise laga kad otvaram sliku na fb, ili komentare..
I jos jedna stvar dok sam se sjetio, telefon se grije nenormalno...nov je, danas otpakovan, jesam ga zlostavljo dok sam sve izpodesavo, al brate moro sam prekinut razgovor preko vibera kolko mi je grijao uho...evo i sad dok ga bezveze cackam, nista zahtjevno, onaj dio iznad kamere pozadi bas bas vruc... Jel i kod vas tako..
O nokijinim ekskluzivnim aplikacijama je suvisno pricat, navigacija dere guzove, i one pro kamere...
Uglavnom koristicu ga neko vrijeme, pa cu vidjet hoce li s4 na prodaju ili ovaj dalje na poklon...
Da, sigurno da je bolji od wp7.5 ali opet, ne znam kako bi reko...sve imas osjecaj da nesto fali, da nije potpuno, pogotov nakog top telefona kojeg sam koristio, s4 konkretno..
Najvecim nedostatkom definitivno smatram browser i ne postojanja drugih zvucnih imena tipa opera, firefox pa i chrome... Ovaj stock je blago receno odron..ali haj, naviknit cu se...
Facebook mi takodje nekako kritican, neopisivo vise laga nego na s4 (sorry sto vrsim poredjenja, ali taj telefon sam koristio zadnjih 5-6 mjeseci, tak da samo povlacim paralele)... Recimo najvise laga kad otvaram sliku na fb, ili komentare..
I jos jedna stvar dok sam se sjetio, telefon se grije nenormalno...nov je, danas otpakovan, jesam ga zlostavljo dok sam sve izpodesavo, al brate moro sam prekinut razgovor preko vibera kolko mi je grijao uho...evo i sad dok ga bezveze cackam, nista zahtjevno, onaj dio iznad kamere pozadi bas bas vruc... Jel i kod vas tako..
O nokijinim ekskluzivnim aplikacijama je suvisno pricat, navigacija dere guzove, i one pro kamere...
Uglavnom koristicu ga neko vrijeme, pa cu vidjet hoce li s4 na prodaju ili ovaj dalje na poklon...
- AdoCka
#1419 Re: Nokia Lumia
To sto se tice facebooka,skini facebook beta,meni ide brze od regularnog.vukojebina wrote:Ma skino sam ja sve update odma, osim ono gdr3 sto ima, mrsko mi to registrovat..
Facebook mi takodje nekako kritican, neopisivo vise laga nego na s4 sorry sto vrsim poredjenja, ali taj telefon sam koristio zadnjih 5-6 mjeseci, tak da samo povlacim paralele)... Recimo najvise laga kad otvaram sliku na fb, ili komentare..
I meni se grije....naviknuo sam se na to.
- Maharadza
#1420 Re: Nokia Lumia
Zainteresiran sam za s4 ako ćeš ga se riješavati, samo uz dobru cijenu naravno!vukojebina wrote:Ma skino sam ja sve update odma, osim ono gdr3 sto ima, mrsko mi to registrovat..
-
Bodkin
#1421 Re: Nokia Lumia
isti qrac da izvines. dok oficijalni developer ne razvije app bice odron ( citaj FB, viber, whatsapp...)AdoCka wrote:To sto se tice facebooka,skini facebook beta,meni ide brze od regularnog.vukojebina wrote:Ma skino sam ja sve update odma, osim ono gdr3 sto ima, mrsko mi to registrovat..
Facebook mi takodje nekako kritican, neopisivo vise laga nego na s4 sorry sto vrsim poredjenja, ali taj telefon sam koristio zadnjih 5-6 mjeseci, tak da samo povlacim paralele)... Recimo najvise laga kad otvaram sliku na fb, ili komentare..
I meni se grije....naviknuo sam se na to.
-
Bodkin
#1422 Re: Nokia Lumia
i ja sam pizdio kad sa presao sa iphone-a kojeg sam koristio sigurno 4 god. i jos pizdim jer ima telefon dosta rupa ali daj mu malo vremena. meni je npr sad vec postaje odlican. ima nekih fazona koji su odlicni, a nema ih na drugim telefonima. najvise me nerviraju te trece aplikacije i baterija. ovdje su forumasi pisali kako moze komotno dan izdrzati. e sad, ja ga fakat silujem dnevno korisenjem appova koji koriste mobilni net ali mi je svejedno prazan u 8 navece. mislim nije neke razlike bilo ni sa i5 al eto.. uglavnom strpi se malo. telefon je dobar, vidjecesvukojebina wrote:Ma skino sam ja sve update odma, osim ono gdr3 sto ima, mrsko mi to registrovat..
- Qler
#1423 Re: Nokia Lumia
FB, viber, whatsapp, twitter, skype, sve ima oficijelno...
- agent_zero
#1424 Re: Nokia Lumia
Kakva su iskustuva sa lumiom 720? Da li će i ona biti podržana za sve buduće apdejte i kakva je kamera u odnosu na 920 (negdje piše da je odlična, negdje da je prosjek).
- Qler
#1425 Re: Nokia Lumia
Lumia 720 da ima 1GB memorije bila bi ubjediljvo najbolji izbor. Odlicna je kamera, iako nije pureview "brand". Dobar display, ma super telefon. A update dobija sigurno bar jos 36 mjeseci meni se cini.