Nogometno EP 2007 u BiH - Poljska prvak

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

Post Reply
Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

Nogometno EP 2007 u BiH - Poljska prvak

Post by Maksim » 17/02/2007 01:37

Nakon 3. EP katoličkih svećenika u malom nogometu

Piše: S. HADŽIHUSEINOVIĆ

Poljaci prvi i domaćini narednog prvenstva

Poljska se iz BiH i Sarajeva vraća sa velikim trofejom i naslovom najbolje reprezentacije na Starom kontinentu, nakon infarktnog finala sa Hrvatskom i utakmice u kojoj je pobjednik odlučen nakon izvođenja penala. U regularnom dijelu susret je završen 1:1. Prvim mjestom Poljaci nisu mogli na ljepši način najaviti 4. evropsko prvenstvo, kojem si oni slijedeće godine domaćini.

Branioci naslova, selekcija Hrvatske, nakon prvog dana i ubjedljivih pobjeda nad Rumunijom 5:0, Poljskom 3:0, Španijom 3:1 i Italijom 5:0 u završnici prvenstva vidno je pala. U polufinalu su nakon rulet penala sa 11:10 savladali Portugal, u igri koja nije predstavljala ni sjenu njihovog izdanja iz prvog dana.

Da je reprezentacija BiH mogla bolje, mogla je, ali ne treba biti sitničav. Izabranici fra Ive Tomaševića ionako su napravili veliku stvar i ponovili uspjeh sa predhodnog EP, kada su također bili treći. Bila je dovoljna samo jedna mala neopreznost da u polufinalu protiv Poljaka prime pogodak u posljednjoj sekundi susreta i izgube finale, koje su, ruko na srce, i zaslužili.

“Mogli smo i do kraja stići, ali nismo bili miljenici sreće. Glavni naš cilj nismo ostvarili, ali raduje me činjenica da su igrači zaključili koliko im je bitan naš zajednički rad ka jednom cilju. Postoji i nešto pozitivno, a to je da smo u dva susreta dobili izuzetno dobru selekciju Portugala, najprije u grupi sa 2:0, a potom i za treće mjesto sa 2:1. Moram reći da su i pored svojih svakodnevnih obaveza igrači pristali raditi za taj naš cilj još više i još bolje i zbog toga sam izuzetno sretan.”, rekao je nakon prvenstva direktor malonogometne reprezentacije BiH fra Stipo Karajica.

U razmišljanjima nogometnih poklonika i bh. stručnjaka, koji su u dva dana pohodili Skenderiju “pisalo je” - “Portugal igra najbolje...”

No, predviđanja se nisu ostvarila. Malo dekoncentracija, malo sudijske nepravde u polufinalu protiv Hrvatske su ih odaljili od finala. Impresionirali su mirnoćom i težnjom za igrom. Mirno, zrelo, pametno, sa loptom na zemlji, igrali “jedan za drugog”.

“Drago mi je da se ovo Evropsko prvenstvo odigralo u našoj BiH i našem Sarajevu. Mislim da su i gosti koji su došli u našu zemlju prepoznali da smo sportska nacija. Priznajem da sam emotivac, no uvijek polazim sa relane strane. Volio bih da je finale bilo BiH - Portugal, ali ispalo je kako je ispalo. Niti mi, niti Portugal nismo se okitili naslovom najboljeg, no siguran sam da ćemo na narednom EP stići i mi do naslova najbolje reprezentacije.”, rekao je selektor nogometne reprezentacije BiH Fuad Muzurović i predsjednik komisije koja je izabrala najboljeg igrača i golmana prvenstva.

Sarajevo i BiH su po ko zna koji put pokazali svoje gostoprimstvo i vratili nam memoriju o olimpijskom duhu grada kao kulturnu i duhovnu obavezu i potrebu.

Konačni plasman

Konačan plasman na 3. evropskom prvenstvu: 1. Poljska, 2. Hrvatska, 3. BiH, 4. Portugal, 5. Španija, 6. Slovenija, 7. Austrija, 8. Italija, 9. Mađarska i 10. Rumunija.

Za najboljeg igrača prvenstva proglašen je Iolando (Portugal), najbolji golman je Mario Radman (BiH), dok je najbolji strijelaci Dražen Dukić (Hrvatska) i Woloszyn (Pojska) sa po šest pogodaka. Ipak, naslov naboljeg otišao je u ruke Poljaka, obzirom da je njegova reprezentacija osvojila EP.


User avatar
max_power
Posts: 901
Joined: 14/10/2005 04:41
Location: planeta Mars
Contact:

Post by max_power » 19/02/2007 21:52

eh sto me trznu naslov, ja mislio pravo Evropsko prvenstvo katolickih svecenika, kad ono samo malonogometno.... :D

Cestitke poljacima :oops:

Post Reply